A nagy lehetőség: 3 hónap Châteaubriant-ban

A nagy lehetőség: 3 hónap Châteaubriant-ban

  1. január 7-én öten indultunk Franciaországba. Iskolánk testvériskolai kapcsolatban áll a Châteaubriant-i Lycée Guy Môquet-Etienne Lenoir intézménnyel. Ez a cserediák program több éve működik, idén mi lehetünk részesei. Ide vezető utunk nagyon könnyen ment. Repülővel érkeztünk, Amsterdamban kellett átszállnunk, ami miatt egy kicsit izgultunk, de az akadályt zökkenőmentesen teljesítettük. A repülőtéren a francia iskola kisbuszával vártak bennünket, így este már a kollégiumban aludtunk.

A tanárok nagyon segítőkészek voltak az érkezésünk estéjén és a másnap reggel folyamán is. Megmutatták mi merre található, és hol tudunk segítséget kérni.

Az első tanítási napunk rengeteg újdonságot rejtett számunkra. A tanítás itt teljesen más formában zajlik, hiszen 55 perces órák és rövid szünetek vannak. Kellett egy kis idő mire megszoktuk. Izgatottan vártuk az első találkozást a fogadóinkkal, ez azonban könnyen ment, egyből megismertük egymást. Körbevezettek, elmondtak néhány fontos információt. Kellett egy kis idő, mire nyíltabban tudtunk beszélgetni.

Mára azonban ez már nem probléma. Túl vagyunk az első családdal töltött hétvégén is. Hamar, úgymond családtaggá váltunk. Figyelmesek és segítőkészek, ez sokat könnyít a helyzetünkön. Érdekes látni, hogy egy másik országban, hogyan zajlanak a családok napjai. Milyen ételeket esznek, milyen programokat szerveznek, hogyan beszélgetnek. Ezekbe persze minket is teljes mértékben bevonnak. Két hét elteltével mondhatjuk, hogy kezdünk beilleszkedni és felvenni a lépést az itt élő emberekkel.

Eszter, Sára, Olivér, Barnabás, Zoltán