Erdély – „Határtalanul” program

1. nap

Kísérő tanárok: Pitó Katalin, Boros Zita, Turós-Máté Kinga Réka

Utunk első állomása Nagyszalonta, ahol Kiss Mária igazgatóhelyettes vezetésével megtekintettük az Arany János Elméleti Líceumot. Ezt követően a Csonka Toronyban található Arany János Emlékmúzeum gyűjteményét csodálhattuk meg.

Miután Nagyváradon elfoglaltuk szállásunkat a Góbé csárdában, kis sétát tettünk a szecessziós belvárosban.

2. nap

Kísérő tanárok: Pitó Katalin, Boros Zita, Turós-Máté Kinga Réka

Reggeli után Szűcs Melinda idegenvezető segítségével felfedeztük Nagyvárad nevezetességeit: a barokk Kanonok-sort, a római katolikus bazilikát, az Ady Endre Múzeumot, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumot, a szecessziós városközpontot, majd a Nagyváradi Várat.

Magyarvistai szállásunk felé haladva megálltunk Körösfőn, ahol megnéztük a fiatornyos református templomot, amely kiemelkedően szép példája a fakazettás festett mennyezeteknek.

3. nap

Kísérő tanárok: Pitó Katalin, Boros Zita, Turós-Máté Kinga Réka

A harmadik napon a Házsongárdi temetőben Csüdöm Henriett idegenvezetővel tettünk sétát és kerestük fel Dsida Jenő, Apáczai Csere János, Gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és Reményik Sándor sírját.

A Főtéren álló Szent Mihály templom és Fadrusz János Mátyás király szoborcsoportja után megnéztük Hunyadi Mátyás szülőházát is.

Délutáni sétánkat a Babes-Bolyai Egyetem előtt elhaladva a Kolozsvári Református Kollégium iskolalelkésze, Péter Csaba vezetésével a Farkas utcai református templomban fejeztük be.

Visszatérve Magyarvistára, meglátogattuk Kalotaszeg legrégebbi, 1000 körül épült református templomát és a temetőt. Végül az este táncházzal zárult.

4. nap

Kísérő tanárok: Pitó Katalin, Boros Zita, Turós-Máté Kinga Réka

Mai napunk első állomása Tordán a vallásszabadság emlékműve volt, melyre megemlékezés képpen felkötöztük piros-kék szalagunkat.

Ezt követően leereszkedtünk a tordai sóbányába, majd a Tordai-hasadékot Gombos Zsófia túravezetővel fedeztük fel.

Magyarvistán, szállásadónk csodálatos kalotaszegi népművészeti gyűjteményét néztük meg. Az estét közös fotónézéssel és emlékeink felidézésével zártuk.