Jelentkezz!

2018-11-07

Beiskolázás

2018-10-04

 

 

Gyülekezet látogatás

2018-12-12

2018. december 9-én a gimnázium 10. B. osztálya meglátogatta a Mezőlaki Református Gyülekezetet, ahová az osztályból 1 diák is jár. A 11 órakor kezdődő Istentiszteleten röviden bemutattuk intézményünket, az aktuális képzési struktúránkat, valamint karácsonyi versekkel és dalokkal tarkított, ádventi hangulatú műsorral kedveskedtünk vendéglátóinknak. Az Istentisztelet után a gyülekezet szeretetvendégséggel lepett meg minket. Mindenkinek nagyon jól esett a hideg téli délelőttön a forró tea, és a házi készítésű sütemények sokasága. Búcsúzóul megköszöntük a lehetőséget és a barátságos fogadtatást. Nagyon jó, hasznos és lélekemelő látogatás volt.
 

Nyílt nap - Jókai nap

2018-12-11

Jókai a nyílt napunkon

December 8-án, a 2. nyílt napunkkal párhuzamosan zajlott a 488 perc Jókai a 488 éves Református Kollégiumban elnevezésű programunk, amellyel iskolánk  a Jókai-emlékév intézményi rendezvényeit zárta. A Jókai műveit feldolgozó tanórák mellett a képzőművészeti tagozatosok Jókai regényeinek hőseit festették meg, a néptáncosok jóka település néptánchagyományából gyűjtött anyagból tartottak táncházat. Színesítette a napot a Kőszívű ember fiai egy részletére készített szövege-táncos koreográfia előadása, a Jókai szerelmeiről szóló diákelőadás is. Az ebéd stílusosan: jókai banleves volt. A folyosókon reformkori öltözetben sétáló párok ajándékoztak Jókai-idézeteket a vendégeknek és a refiseknek. Fél ötkor fáklyás felvonulással indultunk körbejárni a Jókai-emlékhelyeket, melynek végállomása a Klára- ház, az író pápai diákszállása volt, ahol a Melyiket a kilenc közül című karácsonyi történet felolvasásával és adventi énekléssel  fejeződött be a rendezvény. 

A nap további érdekessége, hogy délelőtt jótékonysági süteményvásár is volt az iskolában, amelynek célja a kárpátaljai magyar iskolák támogatása.

Este  a Diákönkormányzat egy klasszikus bált tartott, amelyet szintén Jókairól neveztek el. A  gyönyörűen feldiszített iskolaépületbe báli ruhába érkeztek az előre regisztrált párok, akiket név szerint szólítottak be a bálterembe, ahol aztán fél 10-ig szólt a walzer.

Sakk siker

2018-12-11

Kiskunhalason a Református Iskolák Országos Sakkversenyén vettek részt tanulóink 2018. december 7-én és 8-án. A csapatunk az alábbi eredményeket érte el:
 
1. helyezett Domonkos Eszter Lilla 10. C
3. helyezett Farkas Dorina 10. M
5. helyezett Varga Barbara 10. C
8. helyezett Domonkos Eszter 12.c
 
A lánycsapat lett az országos bajnok!
 
A fiú csapat 3. helyezést ért el. A csapat tagjai: Móczár Dániel 11. A, Tömpe Csaba 8.B, Balázs Sámuel 9. C
 
Gratulálunk!
 
 

Színpadi siker

2018-12-07

Nagy sikerrel szerepeltek növendékeink a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium gálaműsorában, a JMSZK színháztermében, ahol Jókai Mór  A kőszívű ember fiai című regényének egy részletét adták elő Repülés címmel.

Szöveges szereplők: Narancsik Róza, Gotthárd Rebeka, Páli István 

Táncosok: Pirityi Kamilla, Simon Napsugár, Zsohár Zsaklin, Nyári Andrea, Fuchs Alexandra, Varró Fanni, Vasáros Fruzsina.

Felkészítő tanárok: Turós-Máté Kinga Réka és Pálóczyné Zergi Klára 
 

Hollandia

2018-12-07

Iskolánk küldöttsége ebben az évben is részt vett Hollandiában az EURIADE nemzetközi diákkonferencián, amelynek célja, hogy a fiatalok megismerve egymás nemzeti kultúráját, hagyományait, a szociálisan nehéz helyzetben élők sorsát, nyitottabbak, elfogadóbbak és segítőkészebbek legyenek egymás iránt. A küldöttség résztvevői Böröczky Anna, Szukics Zsófia és Szabó Viktória voltak. A program koordinátora és kísérő tanára Kántor Péter kollégánk volt. Részletes beszámoló a továbbiakban olvasható.

http://refi-papa.hu/doc/hirekhez/hollandia2018.pdf

 

 

Kiállítás

2018-12-07

November 5-én 17 órakor nyílt meg a JMSZK színháztermének előterében Kiss László Zsigmond művésztanár kiállítása, amelyen a kollégium diákjai: Holb Enikő Villő, Szukics Zsófia, Páli István és Bátki Márton irodalmi-zenés összeállítással szerepeltek. A tárlatot Mayerné Pátkai Tünde, iskolánk igazgatóhelyettese nyitotta meg. Kiss László tanár úr az 1991-ben újra indult gimnázium alapító tanára, nyugdíjazásáig, 2009-ig meghatározó egyénisége volt intézményünknek, az itt folyó képzőművészeti nevelésnek Több évtizedes alkotó művészeti és pedagógiai munkáságáért Pápa város képviselőtestülete ez év márciusában Pápa Város Díszoklevelével tüntette ki. A kiállítás február közepéig tekinthető meg.

 

Nyílt nap 2018.12.08.

2018-12-06

488 perc Jókai - programok

2018-12-06

Sakk siker

2018-12-05

Aczél Gergely 2003 és 2009 között volt iskolánk tanulója. Azóta a sakk terén FIDE Nagymester és Nemzetközi Mester címet ért el. A Nemzetközi Mesteri címet 2013-ban, a Nagymesteri címet 2018-ban szerezte meg.
 
Magyar aktív játékosok között: 15.
 
Európa aktív játékosai között: 332.
 
A világ aktív sakkozói között: 435.
 
A kieséses rendszerű férfi bajnokságban a következő fordulóban Almási Zoltán Nagymesterrel fog játszani.
 
Sok sikert kívánunk!
 

Hittanos találkozó

2018-12-05

November 24-én, szombaton részt vettünk a Dunántúli Református Egyházkerület 4. felső tagozatos hittanos találkozóján. A balatonfüredi spotcsarnokban harmadszorra megszervezett alkalomra iskolaismertető
műsorral és táncos produkcióval készültünk, de természetesen az iskola standján a hagyományok szerint kísérletezésre és beszélgetésre is lehetőség nyílott azok számára, akik érdeklődtek a pápai refi képzési lehetőségeiről. Jó volt ismerősökkel találkozni, kézműveskedni, közösen énekelni és imádkozni a kerület területén lévő többi középiskola diákjaival és a gyülekezetekből érkező hittanosokkal.

Kiállítás

2018-12-05

Jubileumi Közgáz Kupa

2018-11-29

2018. november 28-án a pápai Városi Sportcsarnokban megrendezésre kerülő „Jubileumi Közgáz Kupa” elnevezésű villámtornán Pápa 6 középiskolájának csapatai mérték össze tudásukat. Iskolánk 3 csapattal vett részt a 3 sportágban megrendezett mérkőzéseken.

 

EREDMÉNYEK:

LÁNY FOCI: 4. helyezés

A csapat tagjai: Kovács Gréta, Bakonyvári Orsolya, Szalai Fanni, Kovács Zsófia

KOEDUKÁLT FLOORBALL: 3. helyezés

A csapat tagjai: Hódossy Réka, Horváth Villő, Domonkos Eszter, Lovászi Dániel, Pekár Csaba, Vizkeleti Kristóf

FIÚ STREETBALL: 1. helyezés

A csapat tagjai: Lindner Ádám, Pilter Márton, Jalkóczi Márton, Brunner Bertalan

 

Gratulálunk!

 

Felolvasás

2018-11-29

Iskolánk is képviselte magát a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium felovasó maratonján, Brenner Boglárka és Egyed Katalin 9.-es diákjaink Jókai Mór pápai éveit idézték meg Mikszáth Kálmán monográfiájából.

Szalagavató a Refiben

2018-11-21

November 17-én 16 órától a Pápai Református Nagytemplomban ünnepi keretek között zajlott le iskolánk szalagtűző ünnepsége, amelyen 78 diák bocskai kabátjára tűzték föl az osztályfőnökök, Pitó Katalin, Somosiné Németh Aliz és Varga-Umbrich Károly azt a kék-piros szalagot, amellyel maturandusokká avatták 12. évfolyamos tanítványainkat.

„Nagyon remélem, hogy mi, tanárok nemcsak műveltséget, a tantárgyak ismeretét tudtuk átadni nektek itt, a Refiben. Az, hogy mi fog veletek történni, életetek miként alakul majd, az a lényetekből, személyiségetekből fakad. A döntéseket majd ti hozzátok. Próbáljatok meg hallgatni szívetek apró rezdüléseire!

Nemsokára felkerül a ruhátokra a szalag, amely megkülönböztet, hovatartozást mutat. Rangidős refisek lesztek. Példaadásotok az utánatok következők számára is fontos lesz. Sok türelmet, kitartást, tisztaságot, mosolygást kívánok nektek a hátralévő időre!” – mondta köszöntő beszédében Somosiné Németh Aliz osztályfőnök.

Hagyományaink szerint 20 órától a Városi Sportcsarnokban folytatódott az ünnep, ahol Baráth Julianna igazgató asszony és a bál fővédnöke, nagytiszteletű Gondos Gábor lelkipásztor köszöntötte a végzősöket, akik a nyitótáncokkal, emlékezetesen szép pillanatokkal ajándékozták meg szüleiket, tanáraikat, az őket ünneplő közösséget.

 

Képzős kiállítás

2018-11-20

November 15-én nyílt  meg a  Pannonia Reformata múzeumban „Adventus Domini”  címmel grafikus és festő diákjaink  ,művésztanáraink kiállítása . A tárlat megnyitóján köszöntőt mondott  Köntös László gyűjteményi igazgató, Baráth Julianna gimnázium  igazgató, a kiállítást pedig S. Lackovits Emőke néprajzkutató nyitotta meg.

 A három termet megtöltő alkotások  teremtett világunk szépségeit, az Úr eljöveteléhez kapcsolódó várakozásunkat,szakrális tereinket(pl-Pannonia Reformata belső terei,református templomaink fakazettái ) mutatják be. Rézkarcokat, olaj, akril, akvarell festményeket, pasztell képeket, papírmetszeteket, szénrajzokat , fotókat, kerámiát, kazein és tojástempera képeket  szén és ceruzarajzokat  és számítógépen készült grafikát is láthatnak az érdeklődők . A kiállítás március végéig tekinthető meg.

Padányi Főegyházmegyei Rajzverseny

2018-11-20

2018. november 10.-én került megrendezésre az idei Padányi Főegyházmegyei Rajzverseny, ahol diákjaink ismét eredményesen szerepeltek.

 Császár Armand (7.oszt) I. helyezett, Csonka Johanna (12.M) szintén I. helyezett lett, Sass Borbála (11.M) III. helyezést ért el. Emléklapot kapott Jendrics Evelin (7.oszt).

2018-11-20

Nyílt nap 2018.11.16.

2018-11-19

Következő nyílt napra is szeretettel várjuk az érdeklődőket.

2018.12.08-án 9-13-óráig.

Rákóczi Szövetség

2018-11-18

2018. november 9-én a 10.B. osztály a párkányi Sturovo Gymnasium diákjait fogadta a Rákóczi Szövetség által meghirdetett 1956. Október 23-i Diákutaztatási Program keretében. A tavalyi évben mi látogattuk meg barátainkat, idén ők viszonozták a meghívást. A közös nap folyamán nemzeti ünnepünk alkalmából egy rövid megemlékezést tartottunk a Színház melletti Magyar Piéta Emlékműnél. A városi séta során a város nevezetességeit mutatták meg diákjaink vendégeinknek, majd a Pannonia Reformata múzeum állandó kiállításait tekintettük meg. A tartalmas és szórakoztató nap végén azzal búcsúztunk el felvidéki barátainktól, hogy kapcsolatunkat folytatjuk, jövőre ismét találkozunk. 

Színházlátogatás

2018-11-18

2018. november 14-én a "Refi" 10.B. osztálya a Veszprémi Petőfi Színházba látogatott. A nagymama című előadás fergeteges szereposztással, kiváló színészi alakításokkal szórakoztatta a telt házas közönséget. Diákjaink visszajelzései alapján mindenki nagyon jól érezte magát, üdítő volt kimozdulni a hétköznapok monoton szürkeségéből.

Refisek Kiállítása

2018-11-07

Szalagavató

2018-11-07

Pályázati felhívás

2018-10-26

Reformáció története

2018-10-26

A reformáció történetéről tartott előadást 2018. október 25-én a gimnázium dísztermében Dr. Németh Tamás, a PRTA rektora a 10. évfolyamos diákok számára, akik történelemből és református hittanból egyaránt ennek a korszaknak a feldolgozásánál tartanak a tananyagban. A rendhagyó óra egyúttal szépen illeszkedik egyházi esztendőnk ünnepkörébe, hiszen október 31-én a reformáció emléknapjára emlékezünk gyülekezeteinkben.

Fair Play Cup

2018-10-25

2018.10.25-én, Ajkán iskolánk VI. korcsoportos fiú labdarúgó csapata a Magyar
Labdarúgó Szövetség által kiírt Fair Play Cup elnevezésű kispályás, amatőr
középiskolai Labdarúgó Tornán szerepelt.
Csapatunk mind a négy mérkőzését megnyerte, így csoportjában 15:2-s
gólaránnyal 1. helyezést ért el! A torna 2. fordulójára tavasszal kerül sor.
 
Eredmények:
REFI – Széchenyi, Tapolca 5:0
REFI – Bródy, Ajka 2:1
REFI – Türr, Pápa 4:0
REFI – Bánki, Ajka 4:1
 
A csapat tagjai: Takács Adrián, Nagy Kristóf, Vasváry Benjámin, Schlecht
Levente, Lovászi Dániel, Jalkóczi Márton, Szita Tamás, Nógrádi Levente
 
Gratulálunk!!!

1956-os megemlékezés

2018-10-24

Nemzeti ünnepünk, az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett iskolai megemlékezésünkön idén az oly sokszor méltatott pesti srácok mellett elsősorban a pesti lányok hőstettei előtt róttuk le tiszteletünket. Előbb diákságunk és tanáraink megtekintették Kövessy Róbert Pesti lányok című dokumentumfilmjét, majd a református templomban „élő történelemóra” keretében Adorján Zoltán beszélgetett a rendezővel és a film egyik interjúalanyával, Nusi nénivel, aki itt, Pápán él. Budavári Győzőné Ujvári Anna, Nusi néni a „Copfos”-ként szerepel a filmben, a forradalom napjaiban így ismerték a Móricz Zsigmond körtéren, ahol ápolónőként állt helyt. A forradalom kitörésétől a szabadságharc bukásáig végig kitartott szeretett hazája szabadsága mellett, dacára annak, hogy mindössze tizenöt éves volt. Édesapja nemzetőrparancsnokként küzdött, a szabadságharc mártírja lett, 1958-ban kivégezték a Kádár-rendszer bosszúállói. Nusi néni családja révén szorosan kötődik alma materünkhöz, ugyanis nagybátyja dr. Lázár Andor volt, iskolánk diákja, a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka, 1932 és 1938 között igazságügy-miniszter, aki hivatalából azért távozott, mert nem volt hajlandó támogatni az első zsidótörvényt.
Budavári Győzőné Ujvári Anna megható szavai a történelmi események személyes felidézésén túl arra intenek, hogy a haza és a szabadság olyan eszmék, amelyekért küzdeni érdemes, küzdeni kell.

Szecskaavató 2018

2018-10-15

Szombaton lezajlott iskolánkban a szecskaavató. A szecskák minden feladatot ügyesen megoldottak.  A tréfás feladatok után közösen letették a szecska esküt. Első helyen végzett a 9. B osztály.

 

Gyülekezet látogatás

2018-10-15

Gyülekezet látogatáson jártak Ságváron és Balatonkilitin a 12. C és a 10. M osztály képviselői Vadász Márta és  Somosiné Németh Aliz tanárnők vezetésével. Az istentiszteletek után gazdag vendéglátásban részesültek a küldöttek,  a kollégistáknak pedig hatalmas ellátmányt küldtek a gyülekezet tagjai.

Jókai Emlékkonferencia

2018-10-12

Nagy sikerrel zajlott le a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma Jókai Emlékkonferenciája, amelyre a város oktatási intézményeiből is érkeztek diákok, tanárok és Jókait tisztelő pápaiak.

 A refisek élő közvetítésben követhették a díszteremben elhangzó előadásokat olyan neves szakemberektől, mint Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Dr. Ács Anna muzeológus, Dr. Jókay Károly közgazdász és Mezei Zsolt főkönyvtáros. A szünetben a színházi táncosok Túrós-Máté Kinga Réka koreográfiáját adták elő Repülés címmel, valamint néptáncosaink egy csoportja Galga menti táncokkal örvendeztette meg a közönséget.

A rendezvény a Jókai-Emlékév színfoltja volt, méltó emlékezés a pápai kollégium jeles tanítványára.
 
 

ERASMUS+ projektindító értekezlet

2018-10-09

2018. október 1-5-ig iskolánkba látogatott Erasmus+ partneriskoláink, a franciaországi Guy Môquet- Étienne Lenoir Líceum, valamint az erdélyi Nagy Mózes Elméleti Líceum, 3-3 tanára. A találkozón elkészítettük a második projektév részletes programját. Az idei évben projektünk a „Valósítsd meg önmagad mások segítségével” címen zajlik.  A projekt hivatalos nyelve a francia, de a diákok három nyelven kommunikálnak egymással: franciául, angolul és magyarul. A projekt koordinátora Pitó Katalin tanárnő.

Kutatók éjszakája 2018

2018-10-01

Ismét Kutatók Éjszakája!
 
 
A Refi több éves hagyománya, hogy szeptember utolsó péntekén éjszakába nyúlóan tudománynépszerűsítő programként megszervezzük a kutatók éjszakáját. Így történt ez most
is.
Október 28-án első előadónk dr. Horváth Dezső emeritus professzor volt, aki a Debreceni egyetemen tanít részecskefizikát. A gravitációs hullámokról tartott előadásából is kiderült,
hogy vérbeli kutató.
Őt Burján Bernadett, két éve végzett diákunk követte, aki a környezet és az energetika problémáiról beszélt.
Késő délutántól estébe hajlóan refis tanítványaink kémia, biológia és fizika kísérletekkel szórakoztatták az érdeklődőket. Az est fénypontja Podányi Tamás kolléga kémia (színes és
szagos) bemutatója, majd azt követően Somosi István fizika tanári kísérletei voltak. Örömünkre szolgált, hogy a kémia és biológia előadók kicsinek bizonyultak a rengeteg
érdeklődő számára.
 

Végzőseink osztálykiránduláson

2018-09-19

A 12. évfolyamosok év eleji osztálykirándulásának színhelye a Balaton partja volt: Tapolca, Badacsony és a kihagyhatatlan balatonszepezdi, nomád tábor.

Szikrázó nyár végi napsütésben tölthették együtt az osztályok a hétvégét, felkészülve életük egyik legizgalmasabb tanévére osztályfőnökeik: Varga- Umbrich Károly, Somosiné Németh Aliz és Pitó Katalin szervezésében

Évkönyv

2018-09-12

Megjelent a Pápai Kollégiumi Füzetek sorozat 13. kötete, Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma új évkönyve. A 2016-2018 közötti időszak eseményeit, verseny eredményeit, diák- és munkatársi névsorait összegző színes kiadvány bemutatójára szeptember 9-én, az első kollégiumi vasárnapon került sor a Pápai Református Nagytemplomban. Az évkönyv hozzáférhető a gimnázium titkárságán.
 

Tanévnyitó istentisztelet 2018

2018-09-03

2018. szeptember 2–án, vasárnap délután 16 órakor, a református templomban tanévnyitó istentisztelettel kezdte meg történetének 488., újra indulásának 28.tanévét a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma.

Főtiszteletű Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a 127. zsoltár igeversei alapján hirdette Isten üzenetét, buzdítva az új tanév elején az ünneplő közösséget.

Főtiszteletű Köntös László főjegyző felolvasta az egyházkerületi közgyűlés határozatát, amely szerint az intézmény öt évre kinevezett igazgatója 2018. augusztus 1-től Baráth Julianna református lelkipásztor-vallástanár, egyházkerületi oktatási szakértő lett Baráth Julianna eskütételét követően Steinbach József püspök köszöntötte az intézmény új vezetőjét.

 

Baráth Julianna igazgató asszony tanévnyitó beszéde után egy új tanárkolléga, Ferenczi Alpár igazgatóhelyettes eskütételére kerültsor, aki 1997-ben érettségizett öregdiákja az alma maternak. Milus Lilla Szentháromságot dicsérő csángó népdalt énekelt, majd az új tanítványok eskütétele következett Vadász Márta vezető vallástanár vezetésével. Fekete Máté, 9. évfolyamos diák imádkozott, majd Gaál Csongor végzős tanuló Petőfi Sándor gondolataival bátorította az új diáktársakat.

Az új osztályok osztályfőnökei: Budai Gabriella -7-, Goór Judit -9. B-, Fekete Ildikó - 9. C- és  Kondics Gergely -9.M- lettek.

Hirdetés

2018-08-30

 

Búcsúzunk

2018-08-25

Gyászjelentés

2018-08-17

   ”Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam, végezetre eltétetett nekem az igazság koronája, amelyet megad nekem az Úr, az igaz bíró ama napon; de nemcsak énnekem, hanem mindazoknak is, akik várva várják az ő megjelenését.”

II. Timótheus 4, 7-8

 

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy életének 96. esztendejében

elhunyt

Dr. Czapáry Endre,

a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és

Művészeti Szakgimnáziuma

nyugalmazott matematika tanára.

Temetéséről később történik intézkedés.

 

 

In memoriam Czapáry Endre

 

„…ahogy egy nemzetnek szüksége van nagy egyéniségekre:Széchenyikre, Adykra, Kodályokra, ugyanúgy szüksége van olyan iskolaegyéniségekre, mint amilyen a debreceni, a sárospataki, a pápai kollégium volt.” - írja Csoóri Sándor a Pápai Kollégium 450. évfordulója kapcsán. Ha továbbvisszük ezt a gondolatmenetet, akkor úgy folytathatnánk: egy nagy „iskolaegyéniségnek”, mint a pápai iskola, pedig szüksége van nagy tanáregyéniségekre.

 

Az 1991-ben újra egyházi fenntartásba vett alma maternek nagy szerencséje volt, amikor Bujáky Miklós igazgató az újjáalakuló tanári karba meghívta a Czapáry házaspárt is, ezzel biztosítva mindjárt két nagy tanáregyéniséget is az iskola újabb kori történelmének. Éva néni, aki az 1952-es államosítás évében érettségizett, igazgatóhelyettesként segítette a kezdeti években az újraszervezés nehéz, sok buktatóval szegett munkáját, Bandi bácsi pedig, aki tulajdonképpen már 1982 óta nyugdíjban volt, óraadó tanárként újra katedrára lépett a Pápai Református Gimnáziumban.

Matematika szakkört vezetett, korrepetált az internátusban, versenyre készítette a diákokat és egyetemi előkészítőt tartott még nyolc éven keresztül, amikor 2000-ben végleg kivonult az osztálytermi munkából. Már ez alatt az idő alatt alakja legendává vált. Hogy mitől is válik valaki legendává? Sok összetevője van. Czapáry Endre először is mindenki Bandi bácsija lett, az iskola nagypapája, s nem azért, mert valamiféle nagypapás roggyantsággal járt-kelt közöttünk, hanem, mert mindenki tisztelte, mint egy családban a legidősebbet, a legbölcsebbet, akinek véleménye mérvadó, tudása lenyűgöző, szeretete megnyugtató. Ha fehérköpenyes, magas alakja feltűnt a folyosón, akkor a vagányabb kamaszok is lassabb tempóra váltottak, és valahogy nem felejtettek el köszönni. Legendás volt az udvariassága: a lányok és a fiatalabb kolléganők lemondóan sóhajtottak, ha erről volt szó: Bandi bácsi az utolsó Grál-lovag, aki még tudja, hogyan kell tisztelni a „női hölgyeket”, ahogy mondani szokta.

A legendához történetek is kellenek, amiket tovább lehet mesélni még sok-sok év múlva is. Ilyen is akad bőven: Bandi bácsi köpenyzsebe tele volt matek példákkal. Akit tanított, megtiszteltetésnek tartotta, ha a folyosón a legváratlanabb pillanatban egy zsebből előhúzott cetlit kapott tőle, mondván, próbálkozzon a megoldással. Aztán egy hét elteltével számon is kérte az illetőt, sikerült-e megbirkózni a feladattal. A matematikát kevésbé kedvelő diákok emlékezetében a nagy mesélőként él elevenen. Mesélnivalóban pedig nincs hiány, hisz Bandi bácsi élete kész regény. A megpróbáltatásokkal teli 20. század ugyan megkímélte őt magát a legrosszabb élethelyzetektől, de a háború alatti angol fogság, a sztálini kommunizmus tombolása, a kádári évtizedek puha diktatúrájának léleknyomorító atmoszférája hiteles szemtanúvá avatták az őt lenyűgözve hallgató diákok és tanárok előtt. Tantárgyának szeretete is példaadó volt mindenki számára. Pedagógiai ars poeticájához tartozott, hogy a tanítványoknak élményt kell adni, a munka és ennek nyomán a siker élményét, hogy jóleső elégedettség tölthesse el az embert. A sorrend egyébként nem felcserélhető. Gyakran hallottuk tőle, hogy a matematikai feladatokkal napi szinten való foglalkozás nem csak az elmét tartja fitten, hanem szórakoztat és gyönyörködtet is. Természetesen ez nem valami szakbarbárságot jelent részéről, hanem a hivatás szeretetét, mutatis mutandis a saját szakunkban, munkánkban, tevékenységünkben való gyönyörködés lehetőségét is. A tanári pálya iránti vonzalmat már kisiskolás korában édesapja ébresztette fel benne, aki egyben első tanítója is volt. A családban Bandi bácsi egyébként negyedik generációs pedagógus. Közelről szemlélhette, érezhette, mit jelent a gyermek tanításának, értelmi képessége fejlesztésének, az eredményes oktatásnak az öröme.

1941-ben lett a Pázmány Péter Tudományegyetem és az Eötvös Kollégium matematika-fizika szakos hallgatója. A szellemi és tudományos töltekezés éveit a háború két évre megszakította, 1944-46-ig katona, majd hadifogoly volt, de a szerencsés hazaérkezés után be tudta fejezni a tanulmányait, így 1947-től már a szombathelyi, az akkori Faludi, mai nevén Nagy Lajos Gimnáziumban kezdte meg tanári pályáját. Kiváló és eredményes tanári munkája nyomán sok-sok tehetséges diák került ki a keze alól, ahol csak megfordult: a pesti Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban, az Eötvös Loránd Tudományegyetem geometriai tanszékén, a győri Révai Gimnáziumban s végül nálunk, a Pápai Református Gimnáziumban. Hosszú ideig volt megyei matematika-szakfelügyelő, és tankönyvírói munkássága is nagy jelentőségű, 37 tankönyve jelent meg. Munkásságáért számos kitüntetésben részesült hosszú pályája során: többek közt a Beke Manó-díj ll. és l. fokozata, a Kiváló Tanár-díj, az Apáczai Csere-díj, a Magyar Köztársasági Emlékérem és a Rátz Tanár Úr Életmű díj jelzik, hogy politikai rendszerek jöhetnek-mehetnek, a nagyformátumú tanáregyéniség minden időben tiszteletet, elismerést vív ki magának. Bandi bácsi vallási toleranciája is minta lehet mindnyájunk számára. Mélyen hívő katolikusként nagy adománynak tartotta, hogy a Református Gimnázium falai között oktathatott. Erről így vall: „Jó érzés volt olyan iskolában munkát vállalni, ahol a nap imával kezdődött, úgy, mint egykori iskolámban, a Zalaegerszegi Állami Deák Ferenc Reálgimnáziumban. Egy-egy iskolaévet pedig Isten házában hálaadással fejeztünk be.” Számára nem a felekezeti hovatartozás volt fontos, hanem a keresztény hit maga, ugyanolyan komolysággal és lelkülettel vett részt a református szertartásainkon, mint a saját, katolikus gyülekezetében. „ Hála Istennek vallásos családban, hívő emberek környezetében nőttem fel, ezek a hatások egész életemben nyomot hagytak bennem. 94 éves vagyok, és visszatekintve az életemre, számos példát tudok felsorolni, hogy mit köszönhetek a Mindenhatónak, hogy óvott, irányított és mentett meg az elmúlt vérzivataros időkben, a háborúban.”

                                                                                                             

 

                                                                                                 Pálóczyné Zergi Klára

 

/Az írás megjelent 2016-ban, a Tükörcserepek című kiadványban. Pápai Református Kollégiumi Füzetek 12. szám, 48-51.o./

 

  •  

Táblaavató

2018-07-11

   „Jelképek erdején át visz az ember útja” – ismeri fel Baudelaire Kapcsolatok című költeményében. Most is olyan helyen állunk, amely dúskál jelképekben, és éppen ebben a pillanatban is jelképek teremtésében veszünk részt. Mert jelképeink úgy keletkeznek, hogy többletjelentést tulajdonítunk a kiválasztott entitásoknak. Jelképeink pedig iránymutatóink, igazodási pontjaink, példáink egyéni és társadalmi létezésünkben.

A Pápai Református Kollégium nemzeti és egyetemes kultúránk nevezetes alkotója, s most azokra a személyekre emlékezünk, akik az iskolánkból fakadó műveltséget teremték: tanárainkra és diákjainkra. Gondolkoztam rajta, hogy milyen sorrendben említsem eme tényezőket. A tudás hagyományozódása alapján tanár-diák, a szerves fejlődés elve alapján diák-tanár lenne a logikus sorrend. Úgy vélem, a tyúk és tojás klasszikus esete a kérdés, hiszen tanár és diák elválaszthatatlan fogalmak, egymásnak értelmet adók. Viszonyukat az együttműködés, a kapcsolat, a korrespondancia jellemzi. Ha nem így történik, akkor pusztán formális összefüggésük. Hiszem, hogy iskolánk legfontosabb értéke ez a korrespondancia, s azt gondolom, a régi Kollégium legfőbb értéke is ez volt. Szüleim ide jártak 70-75 évvel ezelőtt, a Kollégiumról nem lankadó csodálattal beszéltek mindig, tanáraikat szeretetteljes tisztelettel idézték fel, egyszerű tetteiket is csodálatos mementókká nemesítették. Hiszem, hogy ez nem csak a múló idő megszépítő távlata, hanem a szeretet ereje által van így.

Ezt a kapcsolatot bizonyítja iskolánk újraindulása, amelynek mozgatói nagyrészt öregdiákjaink voltak a történelmi lehetőséget felismerve. Kövy Zsolt, Bujáky Miklós, Csoóri Sándor, Rab Zsuzsa, hogy csak néhányukat említsem, a rendszerváltozás sodrában többek között Kálmán Attila – akkor államtitkár – közreműködésével kezdeményezték, támogatták, megvalósították a Pápai Református Gimnázium újraindulását. Egyházkerületünk, Márkus Mihály püspök úr vezetésével támogatta az újraindulást, édesapja a teológia bezáratása előtt itt volt teológiai tanár. A Tudományos Gyűjtemények igazgatója Köntös László lett, édesapja szintén teológiai tanár volt annak idején Pápán. Pápa város polgármestere, később országgyűlési képviselője, dr. Kovács Zoltán is segítette iskolánk újjászületését. Az ő édesapja is a Kollégium diákja volt hajdanán.

Korrespondancia? Ama bizonyos eperfa gyökerei, ágai, hajtásai? Hiszem.

Az újrainduló gimnázium vezetőségének tagja lett Korsós Bálint, majd Kovács Péter igazgatóhelyettes. Majd igazgatók lettek. Bujáky Miklós, Kálmán Attila, Korsós Bálint, Kovács Péter mindannyian nevezetesek voltak arról, mennyire kötődnek hozzájuk diákjaik.

Példákká váltak. Jelképekké váltak, jelképekké válnak, méghozzá olyan jelességek sorában, mint A. Tóth Sándor, Bocsor István, Kapossy Lucián, Kerkapoly Károly, Kocsi Csergő Bálint, Kozma Sándor, Lőrincze Lajos, Mándi Márton István, Rácz Endre, Szathmáry Lajos, Pongrácz József, Tarczy Lajos, Thury Etele, Trócsányi Dezső, Vály Ferenc, hogy csak néhányukat emeljem ki az emléktáblán szereplő 46 tanárunkból. Országos jelentőségű személyek, egyikük-másikuk egyetemes kultúránk előremozdítója. Jókai Mór szavait idézve: Istennek, hazának, tudománynak áldozták életüket.

Az iskolánk híres növendékei táblán ötvenhárom név olvasható, de sokkal több is felkerülhetne, mint ahogy a tanárokat soroló táblára is bőséggel lehetne még válogatni. Kálmán Attila igazgató úr ötlete és kutatása nyomán került fel iskolánk hírességeinek emléktáblája ide, a lépcsőházba, a mostani már a harmadik válogatás. A korábbi névsor két névvel egészült ki:

Faragó Péter fizikuséval, aki a University of Edinburgh professzora, a Royal Society of Edinburgh (a skóciai tudományos akadémia) tagja volt, illetve Balázs Györgyével, aki a Budapesti Műszaki Egyetem professzora, a műszaki tudományok doktora volt. Munkássága elismeréseként Széchenyi-díjat kapott és Budapest díszpolgárává választották. Csoóri Sándor, Jókai Mór, Lőrincze Lajos, Nagy László, Petőfi Sándor, Rab Zsuzsa, Tildy Zoltán neve mellé kerültek.

Életükkel, munkásságukkal kiérdemelték, hogy jelképpé, példává váljanak iskolánkban, mert – mint megtanultuk Kálmán Attila igazgató úrtól:

„A tehetség ajándék, nem érdem, de kötelez.”

Adorján Zoltán

 

Kitüntették kollégánkat

2018-06-21

  A Magyar-Francia Ifjúsági Alapítvány a magyar és francia kapcsolatok ápolása terén kifejtett munkássága elismeréseként az alapítvány kuratóriuma Pitó Katalinnak Aurélien Sauvageot emlékérmet míg Fanny Lavenas anyanyelvi lektornak Sauvageot oklevelet adományozott.

Gratulálunk.

 

Tanévzáró

2018-06-02

   Iskolánk tanévzáró istentiszteletét 2018. június 23-án szombaton 14.00-kor tartja. Minden szülőt, diákot szeretettel várunk!

Igazgatóság

Beíratkozás

2018-06-01

Kedves jövendő refisek! 018. június 23-án szombaton délelőtt 9 és 12 között várunk benneteket az első emelet Jókai utcai szárnyon a beíratkozásra.

Igazgatóság

Életmentő Kolléga

2018-05-24

Tavalyi sikeres életmentésért kapta kollégánk ezt az elismerő oklevelet.

Köszönjük, és sok sikert a továbbiakban.

fpp

Cserediák IV.

2018-05-18

Négy francia diák a Refiben.

   Az  Erasmus+ projekt keretében 4 diákunk utazott Châteaubriant-ba, testvériskolánkba, a Guy Môquet Líceumba 2018. január 9-március 14. közti időszakban. A Franciaországban töltött két hónap alatt, jelentősen fejlődött francia nyelvi beszédkészségük. Hazatérésük után ők fogadtak négy francia diákot 5 hétre. Utóbbiak azért érkeztek hozzánk, hogy megismerjék a magyar kultúrát és iskolarendszerüket. Ugyanakkor angol nyelvi tudásuk is gyarapodott, hiszen a nálunk töltött idő alatt a Petőfi Gimnázium két tannyelvű osztályába jártak. A francia és magyar diákok egyaránt elragadtatottan nyilatkoztak a testvériskolában töltött időszakról. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult a sikeres diákcseréhez.

Accueil de 4 jeunes Français à Pápa

   Dans le cadre de notre partenariat Eramsus + et du jumelage scolaire avec le lycée français Guy Môquet de Châteaubriant, quatre élèves hongrois sont partis, du 9 janvier au 14 mars, en France pour perfectionner leur français. Ils ont pu en retour accueillir quatre jeunes français pendant 5 semaines. Ces derniers ont découvert la culture et la vie dans les écoles hongroises. Ils ont également pu perfectionner leur anglais en suivant des cours dans la section bilingue du lycée Pápai Petőfi Sándor Gimnázium. Hongrois et Français sont ravis de leur stage ! Merci à tous ceux qui ont permis cet échange.

French student exchange in Pápa

   Within the framework of our Erasmus + partnership with the twinning French school Guy Môquet in Châteaubriant, four Hungarian students went to France to improve their French from the 9th of January to the 14th of March. In return, they welcomed four French students who have stayed in Pápa for 5 weeks. They came to discover the Hungarian culture and the school life here. They improved their English while studying in the bilingual section of the Pápai Petőfi Sándor Gimnázium. Both Hungarian and French students were thrilled with their stay! Thanks to all who were involved in this project.

Pitó Katalin & Fanny Lavenas

Ballag már...

2018-05-05

Istennek, hazának, tudománynak

            A Pápai Református Kollégium végzős diákjai a nagy múltú iskola hagyományaiknak megfelelően ballagtak el, és idén is sok okuk volt a hálaadásra.

            A felújított iskola termeit énekelve járták körbe, így vettek búcsút valamennyi alsós osztálytól, majd a teret megkerülve, Jókai és Petőfi szobrai mellett bevonultak a református templomba. Az ünnepi istentiszteleten Tarcsáné Jankó-Szabó Csilla lelkésznő hirdetett igét az 1 Kir 18,17-39 alapján. Illés próféta Kármel-hegyi győzelmével biztatta a ballagókat, hogy az igaz Isten mellett megmaradva nem térítheti el semmi az embert a helyes útról

    Gránásiné Bácsi Tünde igazgató asszony beszédében Churchill szavaival buzdította az érettségire készülőket: a nehézségekben a lehetőségeket vegyék észre. Majd Pál apostol intelmét idézte arról, hogy Isten az erőtlenekben mutatja meg erejét, hogy az ember ne dicsekedhessék az Ő színe előtt. (1 Kor 1,27-29) A feladatra való alkalmasságban való meggyőződésre hívta fel a figyelmet. „Legyen benned bizalom – bátorította a fiatalokat –, hogy felismerd azokat, akik segíteni tudnak neked, legyen benned hit, hogy képes vagy a céljaid elérésére, legyen benned szeretet, hogy pozitív energiákkal legyél feltöltve!” Köszönetet mondott mindazoknak – az iskola fenntartóját is kiemelve –, akik a végzős diákokat mindeddig segítették nevelődésükben.

            Boda Sára szavalatát követően Hódossy Réka 11. C osztályos tanuló búcsúzott az alsóbb évesek nevében. Jól megválasztott irodalmi idézetekben gazdag beszédében a szeretet, az adakozás nagy lehetőségére hívta fel a ballagók figyelmét. Varga-Umbrich Eszter válaszolt erre a végzősök nevében. Elsősorban a hálaérzet, az iskola értékrendjének megbecsülése hangzott szavaiból. Többek között hivatkozott dr. Kálmán Attila néhai igazgató egyik mondására: „A gyereknek ne azt add, amit kér, hanem amit kérnie kellene.” Kifejezte bizakodását abban, hogy ez az értékrend akkor is segít majd a további szellemi fejlődésben, ha a nevelők már nem fogják a kezüket többé.

            Az ünnepség leglátványosabb pillanata, amikor az iskola zászlóját a ballagó évfolyam átadja az alsó évfolyamoknak, majd a három ballagó osztály szalagját felkötik az egyre dúsabban díszített zászlóra. Eközben Domonkos Anna fuvolázott.

            A rendezvény jutalomosztással zárult. Az iskola kiemelt jutalmát, a Tarczy Lajosról elnevezett díjat idén Varga-Umbrich Eszter kapta, aki a gimnázium újraindulása óta a legeredményesebb tanulónk volt. Számos természettudományi versenyen ért el kiemelkedő helyezést, így az OKTV-n és a fizikai világversenyen is, emellett keresztény elkötelezettségével is példaként áll társai előtt. A jó tanulás és jó sportolás együttes műveléséért Burján András kapott alapítványi díjat. A Bódis-díjat, melyet titkos szavazással a végzős diákok ítélik oda kiemelkedő társuknak, idén Lucza Levente kapta. Ő ezen a napon a pápai városi ballagáson valamennyi végzős diák búcsúzó beszédére kapott felkérést. További alapítványi és pápai egyházközségi díjazásban részesült még Szabó Angelika, Dunai Virág, Boda Sára, Domonkos Anna és Tarcsa Gusztáv. Utóbbi tanulónk további munkálkodását különösen figyelemmel kíséri a gyülekezet a tervezett teológiai tanulmányok során.

            Az ünnepi istentisztelet után a végzősök útja a városi ballagáson folytatódott, ahol az Eszterházy-kastély melletti felújított szabadtéri színpadon a polgármester városi polgárrá avatta őket. A műsor egyik fénypontja művészeti tagozatos diákjaink táncprodukciója volt. Hálával gondolunk arra, hogy a város és a társadalom megbecsüli értékeinket.

Goór Judit

Képzős sikerek

2018-05-03

DIÁKJAINK A KÖZÉPISKOLÁSOK ORSZÁGOS KÉPZŐ-, IPAR- ÉS FOTÓMŰVÉSZETI PÁLYÁZATÁN

     Kondor Béla a XX. század második felének egyik meghatározó művészegyénisége, a magyar grafika aranykorának iskolateremtő mestere volt. A róla elnevezett pestszentlőrinci Kondor Béla Közösségi Ház idén tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Középiskolások Képző-, Ipar- és Fotóművészeti Pályázatát a XVIII. kerületi Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók programsorozat keretében. A legjobban sikerült pályamunkákból rendeztek kiállításokat a közösségi ház galériájában. Az immár országossá vált rangos szakmai megmérettetésen a népes mezőnyben (22 iskola, 236 alkotó, 447 munka) szép számmal és sikeresen vettek részt iskolánk tanulói.

Március 6-án tartották a képző- és iparművészeti pályázatra beérkezett alkotások kiállításának megnyitóját és az ünnepélyes díjátadást. Ezen a pályázaton iskolánkat az alábbi diákok képviselték:

Csonka Johanna 11. M, Dunai Virág 12. M, Gerhát Mercédesz 11. M, Katona Adrienn 11. M, Kulifai Boldizsár 12. M, Müller Eszter 12. M, Nagyfi Luca 11. M, Oláh Emese 12. M, Petrik Máté Benedek 10. M, Punk Gabriella 12. M, Radics Alíz 10. M, Sass Borbála Dóra 10. M, Simon Vanda Rebeka 12. M, Sztyehlik Anna 10. M, Turcsi Dorina 11. M, Vajda Bálint 12. M

   Közülük díjazott lett Csonka Johanna, aki Tükrökben című pasztelljével az alkotói én megismerhetőségét kutatja. Johanna túllépve az iskolai feladat tanulmány-jellegén az arcvonások mögött a lélek megragadásában is remekelt. Az eredeti és a tükörkép egyetlen kompozícióba illesztésével a klasszikus „kép a képben” megoldást választotta ahhoz, hogy a valóság és látszat kapcsolatát saját nézőpontjából vizsgálhassa.

   A Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei különdíját Petrik Máté kapta. Máté három kisméretű, sorozatot alkotó festménye nyerte el a zsűri tetszését. Címük: Cassiopeia, In vino veritas, Skizma. Közös bennük a sajátos, teljesen egyéni, egységes képi világ, mely szokatlan, olykor provokatív témákat szolgál. Ezek a képek nem akarnak „szépek” lenni, nem idealizálják a valóságot, inkább felráznak, feszültséget sugároznak. Bennük a firka automatizmusa, a graffiti lendülete hatásosan találkozik a kompozíció feszességével, átgondoltságával. Máté stílusa már most, tanulmányai kezdetén készre érleltnek tűnik. Burjánzó formák, meghökkentő kapcsolódások, szokatlan kompozíciós megoldások, intenzív színek, a grafikai és festői elemek izgalmas vegyítése jellemzi ezt a stílust. Az expresszív ecsetkezelés, a keresetlen, őszinte megformálás, a tudatos torzítások a közvetlen közlés erejével hatják át munkáit.

Petrik Máté: In vino veritas

   A Kondor-pályázaton nem először kapott díjat Kulifai Boldizsár, idén azonban nem mást, mint magát a fődíjat ítélte neki a zsűri. Talán nem elfogultság részemről, ha azt állítom, hogy Boldizsár az egész mezőnyt tekintve a legérettebb művekkel jelentkezett. Két nagyméretű (50x70 cm) tollrajzot küldött be. Mindkettő a tőle megszokott, aprólékos, nagy műgonddal felépített, részletekben gazdag rajz, melyek korunk égető környezeti, társadalmi problémáira keresnek választ, mégpedig a hitét mélyen megélő, azt nyíltan vállaló alkotó szemszögéből. Mind a Bábel tornya, mind a Káin útján című kompozíciója a személyes értelmezésen túl tágabb, egyetemesebb, úgy is mondhatnám, üdvtörténeti keretek közé helyezi a teremtett világot elpusztító, önhitt civilizáció igazságtalanságait, a szegénységet, az éhezést, a hamis vágyak illúzióját. Boldizsár grafikáiban szerencsésen találkozik szépség és gondolat, művészi szabadság és komolyan vett felelősség.

Kulifai Boldizsár: Káin útján

A zsűri a versenyző diákok mellett a sikeres felkészítő tanárok munkáját is díjazta. Ebben az évben Katona György tanár úr részesült elismerésben.

Április 17-én került sor a fotóművészeti pályázat kiállításának megnyitására és az ünnepélyes díjátadóra. A GYIMT fotópályázatán a Refit Bakonyvári Orsolya 11. M, Holb Levente 9. M és Kiss Milán 9. B, Márkus Mihály Pál 9. C osztályos tanulók képviselték. A szakmai zsűri elnöke Eifert János, a magyar fotóművészet nemzetközileg is elismert mestere volt.112 alkotó 327 munkájából válogathattak. A díjazottak között volt Bakonyvári Orsolya is, akinek pályamunkáját a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete díjával jutalmazta. Ennek a díjnak értékét Chochol Károly fotóművész közvetlen anyagi hozzájárulása is emeli.

Vannak műalkotások, melyeket szemlélve felmerülhet bennünk a kérdés: valójában ki néz kit? Orsolya „Odaát” című, digitális technikával készült fotómontázs-sorozata titokzatos, szürreális látomás egy mindent látó kozmikus pillantás örökkévalóságáról.

Bakonyvári Orsolya: Odaát I., II, III.

Büszkén mondhatom el, hogy az országos pályázat szervezői az utóbbi évek tapasztalatai alapján most már minden évben számítanak a pápai refis diákok jelentkezésére, hiszen erőteljes mezőnyben rendre több díjat is elhoznak színvonalas alkotásaikkal. 

Szívből gratulálok minden résztvevő és díjazott diákunknak, továbbá Katona György tanár úrnak!

Nikolausz Krisztián

 

A cikk eredetije a veol.hu címen található.

 

 

SDG

2018-03-09

 

 

2018. március 2-3.-án iskolánk adott otthont az SDG XXIV. országos bibliaismereti versenynek.  Háromfős csapatok érkeztek református középfokú oktatási intézményekből felkészítő vallástanáraikkal.  Külön öröm volt számunkra, hogy Kárpátaljáról is vendégül láthattunk két csapatot: Nagyberegről és Péterfalváról. Péntek délután egy kalandversenyben mérték össze tudásukat és kreativitásukat a csapatok Ruth és Eszter könyvéből. A két ószövetségi könyv aktualitását megerősíti, hogy hordoznak olyan élethelyzeteket, amik ma is kihívást jelentenek. Van bennük szó népvándorlásról, éhínségről, hazaszeretetről, isteni vezetésről.

A verseny megkezdése előtt Katona Viktor az SDG titkára videoüzenettel köszöntötte a résztvevőket, mivel féléves tanulmányúton van Angliában.

Iskolánkat két csapat is képviselte: 1. 10. C osztályból: Kulisek Timóteus, Pekár Csaba, Vitáris Anna. 2. Heszler Tímea 10. A, Páli István 9.M, Tarcsa Gusztáv 12. B. Mindkét csapatunk az élbolyban végzett, a 10. C csapata megelőzve a vegyes csapatot.

Rajtuk kívül tanár kollégák, a konyha dolgozói, a kollégium, 10 refis diák segítettek a verseny lebonyolításában, termek berendezésében, vendégek kalauzolásában. Köszönjük.

Míg a diákok a jó hangulatú, szin*te az egész iskolát birtokba vevő kalandversenyen voltak, addig a tanárok egy szakmai fórumon beszélgettek Hanula-Csordás Dóra vezetésével a református iskolák társadalmi felelősség vállalásáról.

Szombat reggel énekléssel, majd Horváthy Petra református lelkész áhítatával indult a nap. Ezután a csapatok egy 100 pontos tesztet töltöttek ki, a tanároknak pedig Fodorné Ablonczy Margit a Református Pedagógiai Intézet részéről tartott fórumot.

Amíg az SDG szervező csapata a teszteket javította, addig vendégeinkkel meglátogattuk a pápai zsinagógát. Ennek az apropóját az adta, hogy az Eszter könyvében megírt Purim ünnepre készült a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület a leromlott állapotában is méltóságot árasztó zsinagógában. Schmidt Orsolya elnök elmondta, hogy a Purim a legvidámabb ünnep, ezért többek között az 1923-ban megjelent élclap, a Pápai Purim vidám híreiből, szarkasztikus kommentárjaiból, vicces hirdetéseiből fognak felolvasni.

Az eredményhirdetést követően örömben, jókedvben, egymás hite által meggazdagodva indulhatott haza 96 fiatal és tanáraik, valamint az SDG szervező csapata.

Exkurzus: jóleső érzéssel tölt el bennünket, hogy az SDG egykori és mai vezetői, oszlopos tagjai közül többen a Pápai Refi diákjai voltak: Kohán Péter, Kocsev Márton, Kocsev Bence, Katona Viktor, Hegedüs Anna, Horváthy Petra, Móricz Márta Mikolt, Zékán Mihály és Marton Réka.  Bízunk benne, hogy sort folytatjátok többen is mostani refisek.

SOLI DEO GLORIA

 

Vadász Márta

vezető vallástanár

 

 

Sportolóink sikerei

2018-03-08

VI. KORCSOPORTOS LEÁNY KOSÁRLABDA B33 DIÁKOLIMPIA - RÉGIÓ DÖNTŐ

A Veszprém megyei döntőn elért 2. helyezéssel csapatunk kvalifikálta magát az Országos Döntő előszobájának számító Régiós Döntőbe. Észak-nyugat Magyarország 12 legjobb 3 fős leány kosárlabdacsapata 2018.02.08-án, Mosonmagyaróváron küzdött meg egymással.

Az élvonalbeli kosárlabda egyesületek és akadémiák utánpótlásában pallérozódó játékosok alkotta mezőnyben amatőr csapatunk dicséretesen helyt állt. A mérkőzések feléig szoros eredményen tartottuk az állást, viszont a hajrára kijött a csapatok közti fizikai és tudásbéli különbség. A csoportmérkőzések befejeztével nem sikerült a legjobb nyolc közé kerülni, ennek ellenére elégedettek lehetünk a mutatott teljesítménnyel és hozzáállással.

EREDMÉNYEK:

Bercsényi, Győr – REFI 15:5

Kölcsey, Zalaegerszeg – REFI 13:7

A csapat tagjai: Csékei Kitti, Szabó Angelika, Répás Dorottya, Szécsi Júlia

 

SPORTLÖVÉSZET DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2017.11.18. – DERECSKE

 

Az elmúlt hónapokban iskolánk két tanulója nagyon szép eredményeket ért el a Sportlövészet Diákolimpiai versenyein.

Szakács Viktória 12. C. osztályos tanuló a leány „B” kategóriás légpisztoly 20 lövéses versenyszámában 2. helyezést ért el a Zircen megrendezett Megyei Döntőben. Ugyanitt szintén 2. lett Kiss Martin 10. A.-s diákunk a fiúk „B” kategóriás légpuska 20 lövéses versenyszámában. Kiváló eredményükkel mindketten kvalifikálták magukat a Hajdú-Bihar megyében lévő Derecskén megrendezésre kerülő Diákolimpia Országos Döntőjébe.

Sajnos a verseny időpontja egybeesett a végzős Szakács Viktória Szalagavató Báljával, ezért ő nem vehetett részt a megmérettetésen. Martint edzője Nagy Zoltán kísérte el a derecskei döntőre, aki a pápai Első Magyar Polgári Lőegylet alelnöke, szakosztályvezetője és edzője is egyben.

Elmondása szerint szenzációs mezőny gyűlt össze a Diákolimpia döntőjén. Ilyenre talán még nem is volt példa, több mint négyszázan indultak. A kiélezett erőviszonyok miatt apróságokon múlt a siker, a pillanatnyi koncentráció, a versenydrukk leküzdése és a versenyrutin döntött. Martin egyenletes lövészeredményt produkált a 10x2 lövés leadása során, de időzavarral küzdött és picit idegesen is versenyzett. A nyíltirányzékú légpuska húszlövéses fiú „B” számában szerepelt ötven versenyző közül a rendkívül erős mezőny első felében 163 köregységgel a 19. helyen végzett.

 

VI. KORCSOPORTOS FIÚ RÖPLABDA DIÁKOLIMPIA

2017.02.26-án iskolánk rendezte a megyei döntőre kvalifikáló röplabda tornát. A 3 csapat körmérkőzése során csapatunk teljesen megérdemelten győztesen hagyta el a pályát. Egész nap szervezetten és koncentráltan játszva, lelkes szurkolótáborunk támogatását élvezve jutottunk a megyei döntőbe, amit 2018.03.07-én Veszprémben rendeztek. Játékosaink maximális odaadással küzdve, mindent kiadva magukból a megye 3. legjobb középiskolai röplabda csapata címet szerezték meg. A szoros mérkőzések után a végeredmény hűen tükrözi a csapatok valós erejét.

EREDMÉNYEK:

Elődöntő, Pápa:

Bródy, Ajka – REFI 1:2

III. Béla, Zirc – REFI 0:2

Döntő, Veszprém:

Lovassy, Veszprém – REFI 2:0

Lóczy, Balatonfüred – REFI 2:1

A csapat tagjai: Burján Ernő András, Burján Gábor, Kiss Attila, Lovászi Dániel Róbert, Vajda Bálint Alex, Márkus Mihály Pál, Gondos Dániel Levente, Baross Bence

PELC SORVERSENY

2018.03.05-én a Pápai Egyesített Labdarúgó Club ügyességi sorversenyt hirdetett meg a pápai általános iskolák 2005-2006-ban született leány csapatainak. Iskolánk csapata meggyőző fölénnyel és magabiztossággal az 1. helyen végzett.

A csapat tagjai: Németh Hedvig, Veres Ráhel Sára, Varga Darina Anna, Baross Kincső, Hományi Dóra Karina, Milinszki Emma, Mosonyi Anna

GRATULÁLUNK MINDENKINEK!

Győrvári Gábor

 

Versenyeredmények

2018-03-05

Az Országos Református Matematika Versenyen Debrecenben iskolánk diákjai a következő eredményeket érték el:

7. évfolyam:Varga Fanni 11. hely 
8. évfolyam: Füstös Gábor 15. hely
9. évfolyam: Burján Gábor 7. hely
10. évfolyam: Horváth Gergely 6. hely
11. évfolyam: Gondos Dániel 7. hely
12. évfolyam: Varga-Umbrich Eszter 1.hely
Csapatversenyben 2. helyezést értek el.
 
Varga-Umbrich Eszter matematika OKTV országos döntős.
 
Megyei egyéni sakkversenyen:
IV. korcsoportban: 5. helyezést ért el: Tönkő Csaba 7. B
 
V. korcsoport lányok: 
1. helyezett Domonkos Eszter 9. c 
2. helyezett Varga Barbara 9. c
2. helyezett Farkas Dorina 9. m
 
VI. korcsoport fiúk:
1. helyezett: Burján András 12. c
 
Országosra mehet: Domonkos Eszter, Farkas Dorina, Burján András.
 
Gratulálunk a diákoknak s felkészítő tanáraiknak!
Igazgatóság
 

 

Cserediák III.

2018-03-04

Nánássy Kincső:

   A szünet első hetét sok sok pihenéssel töltjük. Az 1. Napon egy ottalvós buliban voltunk Lucie és a barátnője Melissa barátaival. Ettünk, sokat beszélgettünk, táncoltunk, filmet és sorozatot néztünk. Nagyon jól éreztem magam. A többi napot otthon töltöttük, ma pedig megint egy ottalvósba megyünk. Jövőhéten a tervek szerint pedig kirándulni megyünk.

 Gotthárd Rebeka:

   A múlt előtti hétvégén Châteaubriantban a Halle de Béré-ben egy élelmiszerexpo-ra mentünk, ahol keverhettünk koktélt, süthettünk sütit, kóstólhattunk, nézelődhettünk. A többiek kolbászt töltöttek, mi addig egy gyógynövényes standnál beszélgettünk a nénivel.

   Hétfőn DNL órán egy prezentációt adtam elő angolul az osztálynak, ami mindenkinek tetszett, bár nagyon meglepődtek, hogy a mi iskolánkban van egyenruha.

   Utolsó nap a koliban nagyon sok képet csináltunk, pakoltunk, nevettünk, sírtunk. Legalábbis csak én sírtam, amikor megtaláltam 2 hónap keresés után a papucsomat...

   Hétvégén most színházban voltunk, előtte pedig étteremben, ahol nagyon finom ételeket ehettem én is.

   Hétfőn a fogadóm nagymamájához utaztunk, autóval 1,5 órányira Pouancétól; Cholet mellé. Nagyon gyönyörű, hatalmas ház. Tegnap Choletba mentünk vásárolni és Asterix és Obelixet néztünk kivételesen és nem Harry Pottert, pedig az a megszokott esti rutin, mert a kislány nagyon szereti.

   Ma főztem spagettit. Festettünk is.

   Vasárnap Párizsba megyünk négy napra a fogadóm nagybácsijához. Aztán miután visszamentünk Pouancéba, pizsipartyt szervezünk. Elvileg Nantesba és Mont Saint Michelbe is megyünk. 

Sakk sikerek

2018-02-19

   Megyei sakkversenyen a lány csapat 1. helyezést ért el és továbbjutottak az országos versenyre:

Domonkos Eszter 9. C, Farkas Dorina 9. M, Varga Barbara 9. C.

A fiúcsapat 2. helyezést ért el Burján András 12. C, Baross Bence 9. C, Burján Gábor 9. C, Domonkos Eszter 11. C.
Gratulálunk a diákoknak s felkészítőjüknek Simon Magdolnának!
Igazgatóság

Meghívó

2018-02-14

Cserediák II.

2018-02-13

Mácsodi Eszter

2018. január 27.

Megkezdtem a negyedik hetemet Franciaországban. Rettenetesen gyorsan halad az idő, mégis úgy érzem, mintha már itt lennék évek óta. Az osztálytársaim nagyon gyorsan befogadtak, érdeklődőek, és próbálnak magyarul tanulni, előszeretettel mondogatják hogy ,,Jó napot!”. Az órákon nem sokat értek, főleg matematika órán, de igyekszünk haladni az osztállyal például informatikán, ahol mi is azt a feladatot csináljuk mint ők, vagy biológián ahol egy egyszerűbb feladatot adnak nekünk, de ugyanakkora élmény mint az ittenieknek. Emíliával kerültem egy osztályba, aminek azért örülök, mert így egyikünk sem érzi magát elveszettnek, tudunk  segíteni egymásnak ha valamelyikünk nem ért valamit, vagy együtt fogalmazzuk meg a mondatokat, hogy biztosak legyünk benne, nem vétünk túl sok hibát (ettől függetlenül sokszor ketten együtt sem vagyunk ebben teljesen biztosak). A menzán kapott ételek nagyon finomak, hatalmas a választék: levest ritkán adnak, helyette mindig van egy-két féle zöldségköret, vagy például rizs, és egy-két féle hús is. Van egy külön salátás pult, egy édességes, amint sütemények szoktak lenni vagy pudingok, és van egy tejtermékes, ahol sajtot lehet venni. A konyhások nagyon aranyosak, tanítják az ételek neveit, mindenki üdvözölt minket. Nagyon jól érzem magamat itt kint, a nyelv jobban megy, mint gondoltam, napról-napra fejlődök.

2018. február 4.

Lassan megkezdjük a második hónapunkat itt, kint Franciaországban. Továbbra is nagyon élvezem, ami nagyon hiányzik azok a magyar ízek, és a magyar csapvíz, mert az itteni nagyon vegyszer ízű, nem is isznak az itteniek csapvizet. Szerdán voltunk moziban az évfolyammal, ahol a Mustang című filmet néztük volna meg, de végül egy kisebb hiba miatt a Laura című romantikus dráma került levetítésre, és bár először csalódott voltam, nem bántam meg, mert a szinkron angol volt, a felirat francia, a cselekmény pedig követhető és izgalmas volt, szóval mindent értettem a filmből. Tegnap voltam bowlingozni a családommal, annak is a női felével, és a ,,húgom'' legjobb barátnőjével, nagyon élveztem. Este jó hosszú vacsoránk volt, a hús nyersen lett tálalva és egy fondu gépben lévő olajban sütötte meg mindenki úgy, ahogy ő szereti, ami nekem először furcsa volt, de nagyon tetszik ez a kis gép. Amíg otthon az ebéd a nagy étkezés, itt a vacsora, de nem csak a hossza miatt, hanem az étel mennyisége is feltűnően több.

2018. február 11.

Január 11. Az első iskolai napom Franciaországban. Február 11. A nap ugyanaz, csak a hónap változott. Egy hónapja Franciaországban vagyok. Ez a hét számomra nagyon tartalmas volt, amelyről szeretnék is beszámolni: Hétfőn nem történt semmi különös, kaptunk egy új tesitanárt, akinek első órán meggyűlt a baja az osztállyal, de legalább megközelítettük a Refis tesi óra negyedét, a három kör futással és a 3 rövid hossz bemelegítéssel. Heti egy tesi óránk van, dupla órában hétfőn, minden órán ugyanaz az anyagunk van, tollaslabdázunk. Ez az alapvetően fárasztó sport ezen a szinten koránt sem fáraszt ki, úgyhogy nagy szeretettel várom vissza Kovács Klára tanárnő izzasztó tanóráit. Kedden valamilyen oknál fogva alig voltak tanárok a suliban, a 32 fős osztályból 10 ember volt bent, velünk együtt, de Kincsőék például csak hárman voltak. Első órában bioszunk volt: én eddig is csodáltam a mikroszkóp kamerákat, amiből minden asztalra jutott egy db, de most az iskola új, WiFi-s kamerákat kapott, amivel egyszerűen mesés volt dolgozni. Az élesztőgombát vizsgáltuk, Emíliával voltam párban, nagyon szépen megcsináltuk a feladatot, még a tanár úr is megdicsérte! A számítógépen megírt vázlatot és a hozzá tartozó képet, amit a kamera vett fel, kinyomtatták, náluk ez az órai vázlat. A második óra után szabadok voltunk aznap délutánra. Szerdán Kincsővel voltam koli moziban, a King Kong-ot néztük, ami egészen addig elnyerte a tetszésemet, amíg el nem kezdődött a cselekmény, de végül rávettem magam, hogy megnézzem a bennszülöttek áldozását. A film felét láttuk, összességében tetszett, de nem a kedvenc filmem eddig. Szerdán a semmiből egyszer csak elkezdett esni a hó, másfél órán keresztül esett, ami itt nagy csoda, a tanárok is nagyon örültek neki. Csütörtökön azon kaptam magam, hogy pakolok a hétvégére, megint eltelt egy hét, gyorsabban mint vártam, sokkal gyorsabban. Pénteken hazajöttem, fáradtan kidőltem, és aludtam egészen másnap 9-ig, amikor is kelni kellett, mert indultunk Nantes-ba várost nézni. Egyszer már voltam ott, az első hétvégemen, de most megnéztük a Le Nid-et, és ha a városban laknék, biztos hogy mindig ide jönnék fel, mert 1 euro nem pénz azért a hangulatért és kilátásért amit a 32. emeleten kapok. A Le Nid után elmentünk enni, megtaláltam életem éttermét, olyan, mint Pápán a Jack, csak elegánsabb egy picivel, de a hangulata ugyanolyan. Az étel mennyei volt, bármikor meg tudnék enni abból a lazacból több adagot is, pedig nem szeretem a halat. Evés után a Passage Pomeraye felé vettük az irányt, mely rengeteg esküvői fényképnek ad helyet, amit meg is értek, mert gyönyörű. Kaptam kouignette-et, ami olyan mint egy mini galette, édes, és csoda finom. Az édességem majszolása közben, a Loire partján sétálva egyre közelebb kerültünk az elefánthoz (Les Machines de l'île), ami egy óriási elefánt, mely jár, trombitál, vizet fúj az ormányából, es fel lehet ülni a tetejére. A régi gépgyár elemeiből Verne Gyula világát varázsolták ide. Ismét a Loire partján vagyunk, csak a szemben lévő felén a folyónak, sétálunk az autóhoz, vége a kirándulásnak. Bevásárlás után az immáron szokássá vált autóban éneklés jön, itthon pedig a családommal töltöttem az időt. Vacsi után Voice volt program, és hopp, máris 11 óra múlt. Mivel egész nap nem beszéltem magyarul sehol, senkivel, kissé elfáradtam a fordításban, nem gondoltam volna, hogy ennyire ki lehet ebben fáradni, úgyhogy mentem is gyorsan aludni. Már csak 10 napot járunk iskolába, mert itt február 24-től máricus 12-ig szünet van. Ez volt idáig a legaktívabb hetem, nagyon gyorsan eltelt (ez is).

Gotthárd Rebeka

2018. FEBRUÁR 4.

Kedves Tanárnő!

Már majdnem egy teljes hónapja Franciaországban vagyunk. Vagy mondjam úgy, hogy még csak egy hónapja?

Máris rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk mindannyian. És akárhogy nem eszem meg a csigát, a croissant, a vajat és a galettet, azt hiszem semmiből nem maradtam ki. A családom például a nemzeti palacsintanapon készített nekem vegán palacsintát, amihez kaptam rebarbara lekvárt. Aztán amikor galette-partyba mentünk, együtt sütöttünk itthon vegán francia csokitortát, amit elvittünk oda. A reggelim általában gabonapehely szójatejjel, az ebédnél és a vacsoránál (amik szinte egyformák) számomra furcsa, hogy esznek mindig előételt, például uborkaszeletek tejföllel nagyon gyakran megfordul az asztalukon. Mindig van leves, ami általában sütőtökkrém leves, de volt, hogy currys édesburgonya krémlevest adtak. Másodiknak steaket esznek általában apró burgonyakörettel, édeskrumplival, vagy más körettel. Kenyeret esznek mindenhez. Én pedig itthon kapok szóját, csicseriborsófasírtot és egyéb finomságot. És persze az elmaradhatatlan desszert, ami a családfőnknél például 4 pohár vaníliás puding, de én általában mandarint eszem vagy kompótot.

Az iskolában sincsen hiány a bőséges és finom ételekből, ahol kapok ebédre például kuszkuszt, többféle zöldséget, szószt, salátákat, gyümölcsöt és édességet is.

Na ennyit az ételekről egyelőre; nem tudom miért ezzel kezdtem, pedig most volt reggeli, nem is vagyok éhes...

A fogadó családom Pouancéban lakik, úgy 15 percre autóval Châteaubrianttól. Egy csodálatos falu, tele Anjou-kori örökségekkel, például a szobám ablaka egy 14.századi kastélyra néz. A ház, ahol élnek, nagyon nagy és gyönyörű.

Hétköznap viszont az internátusban töltjük az éjszakákat és a délutánokat. Az internátusban furcsa volt, hogy 4 emelet van, és azok között szinte szabadon járkálhatnak a fiúk és a lányok. Mi a legalsó szinten vagyunk egy szobában, ami eredetileg egy tanterem volt: következtetve a fenthagyott táblalámpából, arról, hogy körülöttünk az összes teremben padok vannak, és hogy hatalmas a szoba. A szobatársaink nagyon kedvesek.

Délutánonként mindig találunk valami programot: edzünk a folyosón minden másnap, mosunk, eszünk, sétálunk, és rengeteget bohóckodunk. Nagyon élvezem, hogy kolis vagyok.

Az iskolában töltött idő viszont sajnos nem a kedvencem, mivel számomra szokatlan, hogy az órák rendszertelenek, például egy 1,5 órás fizika után egy 20 perces óra jön. Valamint nem igazán tudok minden óra anyagára figyelni, bekapcsolódni az órába.

Az idegen nyelvoktatást messze felülmúlja a magyar, az osztálytársaim közül jó, ha ketten tudnak rendesen angolul, pedig heti 3 órában tanulják, és ez az európai osztály. Németet is tanulnak, én is próbálok bekapcsolódni, például írtam már szódolgozatot is.

Testnevelés órán falat mászunk. Remek volt kipróbálni, még sose csináltam. Egyszer majdnem feljutottam a legtetejére, de általában csak az aljára tudok felkapaszkodni! 

Viszont a csomózásban és a felhúzásban nagyon jó lettem 

Kedden reggel el szoktam menni sétálni és felfedezni a várost, egyszerűen hihetetlenül gyönyörű minden egyes sarok, ház, ablak, utcácska, a kastélyról nem is beszélve, pedig az egész kastélyt még nem volt időm felfedezni.

Még a fele idő sem telt el, máris sokkal jobban értem a nyelvet (kivéve ha a buliban a hangfal mellett állva kérdeznek és még hozzá hadarnak is) és jobban tudok beszélni is szerintem, bár most abban a fázisban vagyok, hogy se franciául, se angolul, de még magyarul sem tudok rendesen beszélni 

Szóval remekül érzem magam, kíváncsian várom a még elkövetkezendő több mint egy hónap eseményeit 

2018. február 9.

 

Ez a hét talán még gyorsabban eltelt, mint az előzőek. Azt hiszem, minél többet itt vagyunk, annál gyorsabban telnek a napok. Beállt már a napi rutinom itt is, már tudom melyik óra melyik teremben van, tudjuk mikor érdemes reggelizni menni, na meg persze külön taktikánk van az ebédhez is.

Ezen a héten az óceáni éghaljat kiegyensúlyozottságát nem tapasztalhattuk meg, egy 1órás angol alatt például esett hó, 1cm-es jégdarabkák, eső... sütött a nap, fújt a szél. Semmi sem hiányzott.

Egyik nap szinte senki nem volt iskolában a nagy hóhelyzet miatt, ami egy 1cm-es olvadozó hóréteget takar. Én ahogy meghallottam, hogy az egész koli robog le a lépcsőn azt ordítva, hogy “IL NEIGE! IL NEIGE!”, rohantam ki én is az udvarra, úgy ahogy voltam, papucsban és kardigánban. Nekik még nagyobb csoda volt 

Egyik délután a napfényes időjárás örömére felmentünk a várba, egy másik nap pedig tévedésből kigyalogoltunk a városból, bár az a jégesőben volt. . .

Időről-időre kialakult, hogy vasárnap délután süteményt sütök a családnak és magamnak a koliba, ami szintén csodaszámra ment, hiszen minden sütit a boltban vagy a pékségben vesznek. Most vasárnap kakaós csigát szeretnék sütni.

Egyre többen megismernek minket, és már nekünk is sok mindenki ismerős, de persze nem név szerint ismerjük őket, inkább magunk között különféle neveken hívjuk őket az általunk átélt vicces helyzetek alapján, így született meg a Riccola, a Könyv, az Orosz, a Kekszes, a Lila, és sorolhatnám még sokáig.

Bár sokan még mindig értetlenkedve kérdezik a nevelőket, hogy kik vagyunk és mit keresünk itt 

Még két hetünk van az iskolából, ami borzasztó kevésnek tűnik. Remélem, tartalmasan fogjuk eltölteni.

Messengerből küldve

   Az emléknap a református templomban Gránásiné Bácsi Tünde, a gimnázium igazgatója köszöntőjével kezdődött. A rendezvényt megtisztelte Csoóri Sándor özvegye, dr. Balogh Júlia és családja, dr. Kovács Zoltán területfejlesztésért felelős államtitkár, és Pápa városának érdeklődő polgárai.  Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetéssel és hálaadó imádsággal emlékezett a küldetéses művészre, Isten eszközére, aki megvívta harcát identitásunk megtartásáért.

    Ez után került sok a 12. C osztály műsorára, amelyet Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, az emléknap főszervezője szerkesztett és rendezett. Az életrajzot megidéző összeállítás alapvetően a Diákévek harangzúgásban c. visszaemlékezésre épült; arra az írásműre, amelynél teljesebben senki és semmi nem foglalta még össze, milyen örökséget hagy a Pápai Kollégium diákjaira. Ezt az örökséget senki sem adta tovább olyan széles körben, mint Csoóri Sándor, akinek hangja és életpéldája elérte a világ magyarságát. Ebben az örökségben benne van Petőfi és Kozma Andor, eperfa és gályarabok, s ebből az örökségből értette meg a költő saját élete célját. A szemelvények megidézték a korabeli Pápa atmoszféráját, a felejthetetlen élményeket; a közbeékelt lírai költemények a gyökerek, a kötődés, a ragaszkodás erejét sugározták. A felhangzó szavak az előadókat, a reál osztályos diákokat Csoórihoz méltó tanítványokká emelték – varázsolták. Nem hiszem, hogy van olyan tanár az iskolánkban, aki hitelesebben tudna tanítani ennek az iskolának a történetéről, helyesebben történelméről, mint ez az író. Telitalálat volt az irodalmi részleteket népzenei és néptáncos betétekkel tagolni, hiszen a költő egész családja a népi kulturális hagyomány szolgálatába állt. A műsor ezen részét a Kovács István vezette Ígéretes együttes és a művészeti szakgimnázium végzős néptáncosai vállalták.

   A Kollégium felújított épületének földszinti folyosóján felavatták a Csoóri Sándorról készült bronz domborművet. A nyárádi származású, Kanadába került Lázár Györgyi szobrászművész 2000-ben készítette el alkotását. Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője avató beszédében kiemelte, hogy a hagyomány, a keresztény és magyar örökség vállalása ma sem kockázat nélküli, így a Csoóri-örökség ápolása komoly állásfoglalás. Balogh Júlia, a költő özvegye kiemelte, hogy férje számára milyen sokat jelentett Pápa: hitet, emberséget, magyarságot – mindent itt tanult, ami fontos volt számára.

   Az iskola dísztermében előadásokra került sor. Először Takaró Mihály Magyar örökség-díjas irodalomtörténészé volt a szó. Az életmű egészének jelentőségét méltatta, melynek része a líra, a novellisztika, az esszé, a filmforgatókönyv-írás és a széleskörű kulturális, közéleti tevékenység. A gondolatsor nem elégedett meg a műveknek a keletkezésük korában kifejtett hatásával; rámutatott, hogy nemzeti sorskérdésekkel ma is szembesülni kell. Csoóri Sándort példának állította a jelen értelmisége elé; élesen rámutatott az irodalomtanítás hiányosságaira, torzulásaira, s általában napjaink értékválságára. A prófétikus beszéd megerősít minket abban, hogy iskolánk ezután is szerepelteti az érettségi anyagban a költő életművét, és megbecsüli a tőle kapott örökséget.

            A pápai korszakra való visszaemlékezés jegyében szólalt meg Szakál Elemér esperes úr, a költő évfolyamtársa. Felidézte a többieknél érettebb, komoly, meditáló fiatal Csoóri Sándor alakját, de számos humoros epizódot is felelevenített a 40-es évekből a diákokat is szép számmal felsorakoztató közönség előtt. Kövy Rózsa a gimnázium újraindulásának előzményire emlékezett, abban édesapja, Kövy Zsolt főigazgató és Csoóri Sándor kapcsolatára. Iskolánk sokat köszönhet a költőnek, aki már 1981-ben szót emelt az egyházi fenntartóhoz való visszatérés érdekében, majd tíz év múlva is első számú támogatója volt az ismét reformátussá váló iskolának.

            A megemlékezés Áldozó Tamás pápai polgármester személyes visszaemlékezésével folytatódott, aki híres diákunkkal egyetemista korában találkozott, akkor kapta tőle emlékbe a Berzsenyi elégiája c. költeményt, amelynek soraival zárta az előadássorozatot.

Szükség volt erre a felemelő élményre. Bizonyságot kell tennünk ország-világ előtt, hogy ez az iskola Csoóri Sándor iskolája. Diák volt nálunk, de minden tanárunk tanulónak érezheti magát szellemi és erkölcsi példája előtt.

Goór Judit

 

A Mester nyomában

2018-01-29

  Iskolánk Dísztermében január 22-én, a magyar kultúra napján a Gimnázium  képzőművészeti tagozatának tanárai A. Tóth Sándor nyomában címmel műveikkel tisztelegtek a Kollégium egykori nemzetközi hírű festő- és bábművésze előtt. Boros  Zita iparművész, Katona György festőművész tanár, Kerpel Péter művésztanár, Kisantal Tibor grafikus,  Marosi Diána festőművész, Nikolausz Krisztián grafikus, Varga-Pesei Petra művésztanár  mutatta be újabb munkáit.

   A kiállítást az egykori mester fia, Dr. Tóth Gábor nyitotta meg, aki az iskola újraindulása óta lankadatlan lelkesedéssel biztatja a diákokat és tanárokat édesapja örökségének értő befogadására, példájának követésére. Megnyitójában Csoóri Sándor egyik írásából idézett, amelyben a költő arról vall, kisdiákként milyen meghatározó élményt jelentett számára A. Tóth Sándor emberi, tanári, művészi kisugárzása. 
Pálóczyné Zergi Klára

 

 

Sítábor

2018-01-27

   A tavalyi sikeres újrakezdés után az idei tanévben újra lehetőséget biztosítottunk „Refis” diákjaink számára, hogy külföldi sítáborban vegyenek részt. 2018. január 23-28. között az ausztriai Sonnenalpen Nassfeld Sírégió színvonalas pályáin töltöttünk el 6 napot.

    Mind a hotel, mind pedig a síelés helyszíne minden igényt kielégítő. Szállásunk a Weissbriach nevű kis falucskában elhelyezkedő Jufa Hotel Gitschtalban*** volt, ami a sípályától 20 km-re található. A szálloda 2012-ben épült, modern síbakancs és síléctároló helységgel rendelkezik. A szállás költségei fedezték az ingyenes síléc, síbakancs és bot bérlését is. A szobákban TV és WIFI elérhetőség biztosított. A klubteremben lévő asztalitenisz- és csocsóasztal, valamint a relaxációs szoba és szauna terem lehetőséget nyújtott a síelés utáni kikapcsolódásra, feltöltődésre. A konferencia teremben esténként az aznapi történések, élmények megbeszélése, vagy éppen a korábban készült videó felvételek megtekintése zajlott. Az étkezés félpanziós formában történt. A finom és változatos reggeli és vacsora kínálat svédasztalos jelleggel több fogást tartalmazott.

   A pápai közép- és általános iskolákból verbuvált gyermekek és hozzátartozóik által alkotott 85 fős csoportot 2 db 50 személyes autóbusz szállította. A 48 gyermek oktatása 4 csoportra bontva zajlott. A csapatok válogatási elvét az előzetes sítudás határozta meg. Iskolánkból 14 diák és 2 kísérő tanár vett részt a jó hangulatú táborban.

  A felvonók Tröpolach nevű kis falu központjából szállítottak bennünket a 2000 m magasságba nyúló hegy tetejére. A 110 km hosszú pályarendszernek köszönhetően eloszlottak a síelők a pályákon. Gyönyörű napsütésben, -4 és +10 fok közötti hidegben síelhettünk. A 4 napos síelés alkalmával csak egy pár órás ködös időszak hátráltatta a munkát, ezenkívül zavartalan és szép időjárásban volt részünk.  Reményeink szerint mindenki jól érezte magát, ennek következményeként a jövő tanévben is ugyanilyen szép létszámmal (vagy még népesebb csoporttal) veszünk részt a pápai iskolák közös sítáborában.

Győrvári Gábor

A jövőre készülve

2018-01-26

Pályaorientációs napot tartottunk pénteken a refiben.

dr. Hanák János- A természettudományokon alapuló mérnöki munka szépségei és nehézségeiről tartott előadást.

Varga Petra és Fazekas Gergő szakmai előadásokat tartott képzős diákjainknak.

A győri Mobilis csapatának köszönhetően reálosaink a plazma tulajdonságaival ismerkedhettek meg.

Egy tartalmas és mozgalmas napot tölthetteik így diákjaink az iskola falain belül és kivül is.

fpp

Vörs

2018-01-19

   2018.január 19-én 48 katolikus hittanossal megnéztük Európa (vagy talán a világ) legnagyobb beltéri (templomi) betlehemét Vörsön (Somogy megye). Kirándulásunk „idegenvezetője” a 11.M osztályos Deák Réka volt, aki ebben a szép faluban lakik. A templomban megismertük röviden a falu és a templom ill. a betlehem építésének történetét.

    Ebben Réka és a helyi plébános, Szabolcs Atya is a segítségünkre volt. Hallottuk az atyától, hogy messziről is jönnek megnézni ezt a betlehemet, előttünk pár nappal egy vietnámi csoportot kalauzolt. Arról is beszélt, hogy mindenkire másként hat ez a szép betlehem, van aki csak fotót készít, van aki pedig hosszasan elidőzik, imádkozik előtte. Mi is közösen imádkoztunk egy tized rózsafüzért, amit mindenki a saját szándékára mondott. Ki a sikeres érettségiért, ki az egészségéért imádkozott és kért erőt. Meglátogattuk még a falu nevezetességeit is. Egy tűzoltó múzeumot egy talpas házat, ami ma tájház és a közösségi házban pedig egy kiállítást láttunk, ahol textilből készült képeket, szobrokat, tárgyakat csodálhattunk meg az alkotó kalauzolása mellett. Az utunk végén betértünk a plébániára, ahol Szabolcs Atya finom kaláccsal és üdítővel várta a diákokat.

Fodorné Nagy Bernadett

szaktanár

Felhívás

2018-01-18

Sport

2018-01-18

IV. korcsoportos Labdarúgó Futsal Diákolimpia

 

2018.01.05-én iskolánk 7-8. osztályosokból álló fiú labdarúgó csapata szép eredményt ért el a megyei döntőre kvalifikáló Futsal Diákolimpia pápai selejtezőjén.

A tornán hatalmas lelkesedéssel, nagy elszántsággal küzdő csapatunk az előzetesen esélyesebb, PELC-es labdarúgók tömkelegét felvonultató ellenfelekkel szemben a BRONZÉRMET szerezte meg!!!

Sajnos ezzel az eredménnyel nem jutottunk a megyei döntőbe, de fiataljaink teljesítménye ennek ellenére is tiszteletet érdemel.

Eredmények:

REFI 4 – 3 WEÖRES

REFI 4 – 6 ERKEL

REFI 3 – 7 MUNKÁCSY

REFI 7 – 4 TARCZY

Gólszerzőink: Boda Barnabás 12, Kiss Ákos 5, Kántor Zalán 1

A csapat tagjai: Csortos Zalán, Kiss Ákos, Boda Barnabás, Kántor Zalán, Baross Bence, Kiss Gergő, Fekete Máté

 

 GRATULÁLUNK!!!

GyG

 

 

EXREFIS tábor

2018-01-16

Tisztelt Ex-Refisek!

        Szeretnénk Önöket / Titeket tájékoztatni a nyáron tartandó "Refisektől Refiseknek" elnevezésű táborunkról.

        Helyszín: előzetes egyeztetés szerint az egykori szecskatábor,

        Időpont: 2018. július 29-től augusztus 5-ig.

Ha szeretné/ szeretnéd meglátogatni a tábort, akkor a következő 10 dolgot nagyon fontos tudnia / tudnod:

1. A két vasárnapi nap csak "félnap", ugyanis a tábort délután kezdjük és második vasárnap 12 órakor fejezzük be.

2. A csütörtöki nap túra nap.

3. Egyelőre két éjszakánál többet nem tudunk biztosítani, nagyon korlátozott a helyek száma. Későbbiekben ez a szám még növekedhet.

4. Sátrazók előnyben!!!

5. Az ott tartózkodás díja 1200 Ft/éjszaka

5.1 Ha valaki nem alszik ott, csak étkezik akkor: 1000 Ft/étkezés

6. Adatok, amire szükségünk van:

Név:

Végzés éve:

Osztályfőnök:

Mettől-meddig tartózkodna a táborban:

7. A jelentkezés határideje: május 31

8. A jelentkezés módja: refitabor18@gmail.com -on (ezen a címen) keresztül, a fenti adatok megadásával, a tárgyban ’Jelentkezés’ címszó feltüntetésével. Mindenkinek küldünk visszajelző e-mailt, azonban ez néha napokba is telhet. Mindenki megértésére számítunk!;

9. Flexibilisnek kell lennie, táborunk nem egy luxushotel. Így szeretjük.:)

 

Oké, ez 9 pont…azonban biztos lesz mindenkinek egy kis 10. pontja, amire mi nem is gondoltunk – amatőrök vagyunk MÉG táborszervezésben- úgyhogy kérünk mindenkit, hogy legyen türelmes és tizenéves Refis megint.

 

 

JELENLEGI DIÁKJAINKNAK:

 

Kedves jelenlegi Refis!

 

Most - annyi várakozással és feszültséggel teli hónap után - eljött a te időd! Ugyanis a mai naptól fogva jelentkezhetsz a táborba! Ehhez pedig nem kell semmi mást sem tenned, csak kitölteni a lenti linken található jelentkezési lapot, majd leadni a titkárságon és ezzel egyidőben befizetni 10 000 forint összegű részvételi díjat (ez a teljes összeg, ennél drágább már nem lesz!) . A jelentkezés határideje április 6. (péntek). Kérjük minél hamarabb lépj ez ügyben, ugyanis csak korlátozott férőhelyes a tábor.;)

jelentkezési lap

Ha bármi kérdésed lenne keress minket bátran a Facebookon, vagy a refitabor18@gmail.com e-mail címen!

 

Szeretettel:

Bajnok Attila exrefis.

Kiállítás

2018-01-12

Meghívó

Igazgatóság

Meghívó

2018-01-11

Igazgatóság

Köszöntő

2017-12-20

    Istentől megáldott, boldog karácsonyi ünnepeket és áldott, békés új esztendőt kíván a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma munkatársi közössége és diákjai nevében:

Gránásiné Bácsi Tünde
igazgató

Megyei Diákolimpiai Torna

2017-12-19

Az elmúlt hetekben iskolánk labdajátékos csapatai több Megyei Diákolimpiai Tornán is részt vettek és ezeken szép sportsikereket értek el.

 

2017.12.15-én, Pápán VI. korcsoportos fiú csapatunk a Pápa Városi Középiskolás Futsal Labdarúgó Diákolimpia Tornáján 4. helyezést ért el!

Eredmények:    

Csoportmeccsek: REFI – Acsády 1:6

                                REFI – Batthyány 3:1

Elődöntő:               REFI – Türr 6:1

Bronzmérkőzés:    REFI – Acsády 2:4

A csapat tagjai: Burján Ernő András, Szőke Zalán, Bognár Ákos, Vasváry Benjámin, Schlecht Levente, Bódai Martin, Varga Dominik, Lovászi Dániel

2017.12.18-án, Ajkán rendezték a VI. korcsoportos Fiú-Leány Veszprém Megyei B33 Kosárlabda Diákolimpiai Torna döntőjét. A magas színvonalú és erős csapatokat felvonultató tornán a fiúk a 16 csapatból a 9. helyezést érték el.

Előnyösebb sorsolás esetén előkelőbb helyen is végezhettünk volna. Sajnos a megye két legerősebb csapatával kerültünk egy csoportba, ennek ellenére egy kicsit nagyobb szerencsével továbbjuthattunk volna a legjobb 8 közé.

Eredmények:    

Csoportmeccsek:  REFI – Türr 5:19

                                REFI – Noszlopy 7:10

                                REFI – Vetési 11:5

A csapat tagjai: Kiss Benedek, Pilter Márton, Cserneczky Zalán, Lindner Ádám

 

A lányok egész nap kiegyensúlyozott, meggyőző teljesítményt nyújtva EZÜSTÉRMET szereztek!!!

Cserejátékos hiányában sajnos a döntő hatodik mérkőzés végére elfáradtunk, így maradt a 2. hely, amely által bejutottunk a sorozat végső állomására, az Országos Döntőbe!

Eredmények:    

Csoportmeccsek:  REFI – Vetési ”A”  6:4

                                REFI – Bródy „B”  9:4

                                REFI – Vetési „C”  9:4

                                REFI – Lóczy 12:3         

Elődöntő:               REFI – Bánki 11:4

Döntő:                    REFI - Bródy „A”  5:12

 

A csapat tagjai: Szécsi Júlia, Csékei Kitti, Szabó Angelika

 

GRATULÁLUNK A SZÉP EREDMÉNYEKHEZ!

Felvételi

2017-12-15

Az írásbeli dolgozatok megtekintése, 2018. január 29-én hétfőn a titkárságon 8 és 16 óra között.

Igazgatóság

Verseny eredmények

2017-12-04

Eredményekben gazdag hetet zárt iskolánk.

2017.12.02-án rendezett IV.Megaforce Dance Cup (Pápa) versenyen kimagasló eredmények születtek. A tanulók saját koreográfiákkal indultak, ahol a színházi tánc tagozaton tanító kollégák óráikon tanult tánc technikákat felhasználva készítettek.

 

Eredmények:

 

11.MSZ

Varró Fanni:Ezüst minősítés

Vasáros Fruzsina:Ezüst minősítés

Fuchs Alexandra:Arany minősítés

Nyári Andrea:Arany minősítés+Legjobb előadásmód különdíja

 

12.MSZ

Pirityi Kamilla:Arany minősítés

Zsohár Zsaklin:Arany minősítés

Simon Napsugár:Ezüst minősítés

A néptánc szak 7 táncosa megmérettette magát az Országos Ifjúsági Szólótáncverseny elődöntőjén Gödöllőn.

Tartalmas, a szervezés miatt kissé kapkodós, viszont örömteli napon vagyunk túl.

A táncosaink, Bári Boglárka, Deák Réka, Hoffman Anna, Gaál Csongor, Lipcsei Gergely, Székely Máté és Orsós Szabolcs megugrották sőt feljebb tették azt a bizonyos lécet.

Református Iskolák Országos Sakkversenye

3.helyezett a fiu csapat

Burján András, Baross Bence, Tönkő Csaba

Egyéniben

1.helyezett Domonkos Eszter 9. C

3.helyezett Farkas Dorina

6.helyezett Varga Barbara

 

1.helyezett a lànycsapat

 

Gratulálunk  diákjainknak és felkészítő tanárainak.

fpp

 

Tompa rajzpályázat

2017-11-24

Mától lehet szavazni a döntőbe bekerült alkotásokra a Facebookon, az alábbi linken található albumban a legjobban tetsző képet lájkolva. A 2017.11.27-én 23.00 óráig a legtöbb kedvelést begyűjtő mű kapja a közönségdíjat.

https://www.facebook.com/pg/tompa200/photos/?tab=album&album_id=374295243026344

Azok a művek értek el helyezést, melyeket eredetiben bekértünk, de - egyelőre - nem láthatók az oldalon. A végeredményt a Facebookon és a honlapunkon is közzétesszük, előbbire 11.28-án feltöltjük a nyertes képeket is.
 
Nagyon szépen köszönjük a részvételt, hogy felkészítettétek a gyerekeket, gratulálunk a kiemelkedő teljesítményükhöz. Nem üres szólam, hogy nagyon nehéz volt a döntés, hosszas egyeztetés előzte meg az eredményhirdetést. Ha a zsűrin múlik, akkor versenként állította volna fel a sorrendet, bár helyenként még úgy se lett volna egyszerű választani.
 
Üdvözlettel és köszönettel
Tóth Ági

Szalagavató

2017-11-20

   Emlékezetesen szép pillanatokban volt része mindazoknak, akik részt vettek november 18-án a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma végzős diákjainak szalagavató ünnepélyén. Először a református templomban műsort adtak a növendékek, amelyben az életről, identitásuk, hitbeli fejlődésük folyamatáról vallottak, majd a szalagtűzéssel hivatalosan is maturandussá avatták őket osztályfőnökeik: Pálóczyné Zergi Klára, Mayerné Pátkai Tünde és Kerpel Péter. A Sportcsarnokban 8 órakor kezdődő bál a hagyományok szerint a nyitótáncokkal kezdődött, amelyet Müller Sára, Kondics Gergely, Hergerőder Jácint és Végh Nóra tanítottak be.

   Az est fővédnöke Dr. Huszár Pál egyházkerületi főgondnok, a Zsinat világi elnöke, valamint Gránásiné Bácsi Tünde igazgató mondott köszöntőbeszédet, üdvözölve a szülőket, hozzátartozókat, a tantestületet tagjait, Isten áldását kérve a végzős diákok további tanulmányira és életére.

Mayerné Pátkai Tünde

Nyílt nap

2017-11-08

 

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma a 2018/2019-es tanévben a következő szakokat indítja:

-         6 évfolyamos általános gimnáziumi osztály

-         4 évfolyamos általános gimnáziumi és természettudományos osztály (biológia vagy matematika emelt szintű képzéssel)

-         4+1 évfolyamos művészeti szakgimnázium párhuzamos OKJ-s képzéssel:

-         (festő-grafikus és néptánc-színházi tánc szakon

Nyílt nap:

Nyílt nap 2017. december 9.,szombat

9.00-9.50 Díszterem

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes ismerteti a nyílt nap programját

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató tájékoztatója az intézmény képzéseiről

Vadász Márta vezető vallástanár tájékoztatója az iskola egyházi jellegéről

Fekete Pál Péter igazgatóhelyettes tájékoztatója a felújítás folytatásáról

A leendő osztályfőnökök bemutatkozása

3. óra 10.00-10.45

Tanár neve

tantárgy

osztályterem

Kisantal Tibor

számítógépes grafika

informatika terem- tetőtér

Kondics Gergely

néptánc 11. évf.

kistornaterem      földszint

Magyaróvári Zsuzsanna

színházi tánc

15                          földszint

Pitó Katalin

francia 9.évf.

102                        1. em.

Somosi István

fizika 11.C

214                        2. em.

Vadász Márta

ref. hittan 7.B

105

 

Szünet  10.45-11.00

A  Diákönkormányzat  és az Soli Deo Glória ifjúsági szervezet tájékoztatója a díszteremben

Jótékonysági süteményvásár a díszterem előtt

4. óra 11.00-11.45

Boros Zita

mintázás 11.évf.

203

Budai Gabriella

angol 9.évf.

103

Fekete Ildikó

fizika 8. B osztály

214

Kondics Gergely

néptánc  11. évf.

kistornaterem

Pálóczyné Zergi Klára

német 11. évf.

104

Somosiné Németh Aliz

10. C biológia

212

Veress Zsuzsanna

12. B magyar fakt.

108

 

11.45-12.15 Táncbemutató és táncház a nagytornateremben

12.30  Apostolné Bartha Mária diákotthon vezető bemutatja a diákotthont az érdeklődőknek

Igazgatóság

Szalagavató

2017-11-08

Utazás Wittenbergbe

2017-11-06

Ezüst az "Utazás Wittenbergbe" vetélkedőn

   A Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció projektjének keretén belül megvalósult „Utazás Wittenbergbe” elnevezésű vetélkedő országos döntőjében II. helyezést ért el csapatunk. A csapat tagjai: Albert Dóra Lili, Nagy Bettina, Punk Gabriella, Vajda Bálint Alex 12.M osztályos tanulók. Felkészítőjük Adorján Zoltán. A felkészülést segítette még Boros Zita, Kisantal Tibor, Marosi Diána, Nikolausz Krisztián.

   A vetélkedő három fordulóból állt: 2017 februárjában ötperces filmben kellett egy reformációhoz kötődő témát bemutatni, a második fordulóban internetes teszten kellett a lexikális tudást bizonyítani. Ekkor még az általános iskolai és a középiskolai korosztályban egyaránt két-két csapat képviselte intézményünket. Középiskolai csapatunk ennek a fordulónak eredménye alapján jutott be 63 csapat közül az országos döntőben szereplő legjobb 6 csapat közé, akik 2017. október 21-én Budapesten a Magyar Nemzeti Levéltárban mérték össze tudásukat, rátermettségüket. A döntőben az 1555. év eseményeiről szóló „korabeli” újságot kellett bemutatni, egy 1781 előtti városi evangélikus templom „építési projektjét” kellett elkészíteni és prezentálni, valamint előre kiadott 18. századi forrásszövegek alapján érvelő vitában megmérkőzni. A méltó vetélkedés eredménye ezüstérmes helyezésünk lett.

   Köszönjük a Pápai Református Gyűjtemények munkatársainak támogatásukat, külön köszönetünket fejezzük ki Köblös József főlevéltárosnak, amiért segített a 18. századi latin nyelvű iratok értelmezésében, illetve Petrik Iván főlevéltárosnak a korabeli iratok másolata beszerzéséért, valamint a Várpalotai Evangélikus Gyülekezetnek, hogy lehetővé tették ősi templomuk történetének feldolgozását.

SOLI DEO GLORIA!

 

Fair Play Cup

2017-10-28

   2017. október 27-én, Ajkán rendezték meg a Fair Play Cup elnevezésű, középiskolák részére kiírt országos labdarúgó torna Veszprém megye Ajka Körzetének őszi fordulóját. A 8 nevezett középiskolás csapatot 2 db négyes csoportba osztották. A csapatok ősszel és tavasszal is megmérkőznek egymással, az eredmények összesítése után pedig a csoportok 1. helyezettjei jutnak a megyei döntőbe, amelyet majd 2018. áprilisában rendeznek Veszprémben.

   Iskolánk csapata remek teljesítménnyel és meggyőző fölénnyel nyerte meg a csoportját. Tanulóink magas színvonalon, csapatként játszva utasították maguk mögé a mezőnyt. Három mérkőzés alatt 21 gólt lőttünk, és egyet sem kaptunk !!!!!

Eredményeink:

Pápai Református K.G. 3 – 0 Sümeg Kisfaludy

Pápai Református K.G. 3 – 0 Ajka Bródy

Pápai Református K.G. 15 – 0 Ajka Molnár G.

A csapat tagjai: Lucza Levente, Burján Ernő András, Nagy Kristóf, Vasváry Benjámin, Lovászi Dániel Róbert, Jalkóczi Márton, Szita Tamás, Takács Adrián, Bódai Martin

Gratulálunk! És további sok sikert a tavaszi folytatásra!

Győrvári Gábor

Bisel

2017-10-27

   Az Élőhely világnaphoz kapcsolódóan a Földművelésügyi Minisztérium országos akcióprogramot hirdetett.

Patak menti Portrék - BISEL országos verseny

   Iskolánk tanulói 2004 óta vesznek részt a Bisel programban, a vörös iszap szennyezési évek kivételével.

BISEL: Biotic Index at Secondary Education Level - Biotikus index a középiskolai oktatásban

   A módszer Belgiumból származik, makrogerinctelenek vizsgálatára épül. A vízminőség meghatározása egy adott helyen a szennyezést tűrő ill. a nemtűrő élőlények számának összehasonlításán alapul.

Vizsgálatainkat a Marcal folyón végezzük

Mintavétel I. Nagypirit-Boba  közúti híd / koordinátái 47 179788 és 17 203467 /

                 II. Békás- Kemeneshőgyész közúti híd / koordinátái 47  352081 és 17 325434

A mintavétel szabványos kézihálóval, az élőlények azonosítása csak egy adott rendszertani
egységig / taxon /történik.

A biotikus index meghatározása szabványos táblázattal lehetséges, 10 indexhez 5 vízminőségi osztály tartozik, melyet különböző színek is jelölnek

2017. szeptember 26-án, a II. mintavételi helyen végzett vizsgálatunk eredménye:

                          Bisel index: 8

                          Vízminőségi oszt. II – színkód kék- enyhén szennyezett

 

 

 

Refisek a főtéren

2017-10-26

   Faültetéssel kezdődött a szerdai délután diákjaink számára. A színház melletti ligetben iskolánk szimbólumát, eperfát ültettek a legfiatalabb és legöregebb diákok.

   Ötszáz éve lesz e hó 31-én annak, hogy a wittenbergai templom ajtajára Luther Márton kiszegezte 95 tételét. Ennek emlékére a pápai főtéren az 500-as számot formázták meg a Református Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai.

   A rendezvény részeként barokkos ruhákban jelentek meg a táncos diákjaink.

Igazgatóság

Vásári forgatag

2017-10-20

   Leginkább erre hasonlít a pápai sportcsarnok, ezen a ködös pénteki napon. Pápai és környékbeli gimnáziumok és szakképzők kínálatát tekinthetik meg az idelátogatók.

   Diákjaink kísérleti bemutatóinak nagy sikere volt az ide látogató hetedikes és nyolcadikos diákok között.

Képek a standunkról.

Igazgatóság

Nagymaroson

2017-10-20

   2017. október 7-én Nagymaroson voltunk 15 refis katolikus diákkal az ifjúsági találkozón. A téma az imádság volt, melyről az előadó Nagy Bálint jezsuita atya a következőket fogalmazta meg:

   “Az imádság az egyik legizgalmasabb dolog a világon. Titka és öröme nem kívül keresendő, nem kell távolra elmennünk, hogy tanuljunk róla. Egészen közel van. Csak mernünk kell megállni, hogy észrevegyük” .

   Az előadás után sok színes programból választhattak fiataljaink, ahonnan élményekben gazdagon tértek vissza a templomkertbe. A szabad program keretében pedig bebarangolták a templomteret, ahol több szerzetesi és közösségi csoport rendezett „kirakodóvásárt”. Majd sétálgattak a Duna-parton, ahonnan a visegrádi várra nyílt szép kilátás. A nap zárásaként a szentmisén sok száz fiatal énekelt együtt a gitáros zenekarral. Nagy élmény volt ez a nap és a Jó Isten megajándékozott bennünket szép napsütéses, meleg őszi idővel is. Legközelebb is elmegyünk és várunk más fiatalokat is. Bátran jelentkezzetek, ha majd a felhívás elhangzik.

Fodorné Nagy Bernadett

TÁNCHIDAT ÉPÍTÜNK…

2017-10-19

Dunántúli Református Egyházkerület és Pápa város támogatásával megvalósult projekt részvevői:

A Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc” Alapfokú Művészeti Iskolája - A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma – A Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület diákjai, tanárai, kísérői, közel 120 fő….. 

Erdély, tánc, boldogság határtalanul….

   Még süt a nap, de már hűvös szelek fújnak és már csupán szép emlék amire így nyár vége fele visszagondolok. Még nagykabátba jártunk amikor kaptuk a hírt, hogy 2017 júliusában Erdélybe utazhatunk táncos társaimmal és mindazokkal akik közel állnak a néptánc szeretetéhez. Néhányan elhatároztuk, hogy egy plakátot készítünk 100 napra, amelyen piros x-szel jelöljük a múló napokat a nagy utazás kezdetéig. Mindennap szorgalmasan húzkodtam a strigulákat, de visszagondolva gyorsan teltek a napok, s azon kaptam magam, hogy az utolsó x is rákerült a plakátomra. A bőröndjeim készen álltak és eljött az utazás reggele. Várakozással és izgalommal teli óra következett, mígnem a 3 busz ( Péter, Róbert és Károly – mivel tanáraink így nevezték el őket viccesen) bekanyarodtak a színház elé. Az út gyorsan pörgött, a buszon halk duruzsolás, néha hangos énekszó, majd csendes pihenés váltotta egymást.  Utunk első állomása Padis volt, ahol ugyan fáradtan de annál nagyobb örömmel ültünk le a vacsorához, majd szereztünk meglepetést zenészeink segítségével a szülinaposoknak.

    Aztán kezdődhetett az örömtánc. Táncoltunk míg bírtuk és míg húzták a zenészek, aztán készültünk a másnapi útra. Második állomásunk egy hegy gyomrába vezetett, ahol több száz lépcsőn juthattunk le a parajdi sóbányába. A gyaloglást feledtette velünk az ott látott sok-sok só fal, mely több méteren keresztül sokasodott fölénk. Különös hangulata volt és nem is álmodtuk, hogy ilyen hatalmas. Érkezésünk Csíkba tele volt meglepetéssel. Elszorult a torkunk a vendégszeretetüket érezve, hiszen már a buszok ablakából láttuk ahogy hozzák felénk a kürtöskalácsot és a felnőtteknek a pálinkát. A szombati nap reggelét mindenki izgatottan várta, hiszen ez volt utunk legfontosabb állomása, az „Ezer Székely Leány Találkozója”! Találkozhattunk erdélyi táncosokkal, megnézhettük műsorukat és ehettünk az általuk készített ételekből. Leírhatatlan volt az érzés amikor beállhattunk több ezer népviseletbe öltözött táncos közé táncolni, énekelni, felvonulni és a végén egy nagy közös fotóra. Volt azért szomorú tapasztalatunk is: pár szegény kisgyerek kotorászott a kukában, hogy a nagy rendezvényen ennivalóhoz jusson. Páran – közülünk - összefogtunk és amit már nem tudtunk mi megenni, azt nem a szemétbe dobtuk, hanem a kezükbe adtuk, ne onnan kelljen kiszedni. Nem nagyon gondolkoztunk a tetteinken, csak akkor, amikor tanáraink könnyes szemmel megdicsértek minket. Büszkék is lettünk magunkra. Másnap reggel időben indultunk Nyergestetőre, ahol székely hősök kopjafáit nézhettük meg, majd Kézdivásárhely fele vettük az irányt, ahol több száz népviseletbe öltöztetett babát láthattunk a múzeumban. Ez a helyszín azért is volt fontos számomra, mert itt született édesanyám és már kiskorom óta többször jártam e vidéken, s mikor pár óra múlva megérkeztünk a csernátoni székely múzeumba és ott Haszmann Pali bácsi beszélt hozzánk nos akkor ott éreztem, hogy itt vannak a gyökereim. Meg is jegyeztem tőle egy mondatot, melyet Tamási Árontól idézett:

   „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne…” Utunk Kovásznára vezetett, ahol újabb szeretet fogadott bennünket Kopacz Levente bácsi személyében. Olyan szállást kaphattunk, ahol mind együtt lehettünk és ez igen fontos volt az esti táncházaink végett, amelyek azt hiszem mindannyiunk számára emlékezetesek maradtak.  A délutáni sétánk során többször láttuk a plakátokat, amelyeken az esti táncfellépésünkre hívogatták a néptánc kedvelőit, de azt nem sejtettük, hogy ott közel 1000 km-rel távolabb otthonunktól vastapssal ünnepelnek bennünket és nem csak magyarok, hanem a román lakosság is! A közös táncunkkal tényleg megteremtettük a határtalan szó értelmét, mivel a végén mindenkit sikerült felhívni egy jó kis csárdásra. Sorolhatnám még, hogy mi mindennek voltunk részesei, például kenyérsütés, Csomakőrös, Zágon, Sepsiszentgyörgy, Barót, Benedek Elek szülőháza Kisbaconba ahol dédunokája Réka néni mesélt nekünk, de szólhatnék még Kommandóról, ahová mesés, kanyargós utakon jutottunk el s egy lengőhídon egyensúlyozva érkeztünk meg a félig leégett iskolához. Átadtuk adományainkat s közben meghallgattuk az iskolaigazgató mondatait arról, hogy a tűz hogyan hozta össze a falu egész lakosságát, akik erőn felül és hihetetlen gyorsasággal oltották el a tüzet, megelőzve ezzel az iskola teljes pusztulását. Mesélhetnék a kovásznai Apor Vilmos Gyermekotthonról, ahol igazán kivételes fiatalokkal ismerkedhettünk meg. Meghallgathattunk tőlük néhány dalt, melyeket maguk írtak és adtak elő. Előadásuk alatt síri csend volt s mikor néha körülnéztem, a teremben minden arcon könnycseppek csorogtak. Az enyémen is. Aznap este meghívtuk őket a szálláshelyünkre és ott folytattuk a délután félbeszakadt beszélgetéseket. Sokan elgondolkodtunk rajt, hogy milyen jó nekünk, akiket átölelnek a szüleink, hiszen ott voltak ők akik ezt soha nem kaphatták meg. Ez a látogatás sokunkban elindított egy gondolatot, hogy legyünk hálásak, azért, amink van és tanuljuk meg értékelni azt, hogy valaki szeret bennünket.  Gyorsan peregtek az eseményekkel tele órák, napok s már hazafele tartottunk, teli élménnyel.  Sajnáltuk az itthon maradottakat, hiszen mindazt, amit ott átélhettünk nem lehet leírni, elmondani, megörökíteni, csak érezni, érteni, határtalanul mindig míg csak élünk.

 

Brenner Boglárka élménybeszámolója 2017

Meghívó

2017-10-19

rendezvényeinek keretében a következő eseményekre:

13:00-13:45    Képes élménybeszámoló a Szingapúri fizika világbajnokságról

                        Beszámolót tart:

Varga-Umbrich Eszter a világbajnoki aranyérmes csapat tagja,
iskolánk 12. C osztályos tanulója

14:45-15:00    Terem avató

Iskolánk volt diákja és támogatója dr. Fényes Tibor professzor tiszteletére elnevezett fizika előadó névadó ünnepsége

                        Beszédet mond:

Somosiné Németh Alíz biológia-földrajz szakos tanár a
Császár Elemér természettudományos csapatverseny szervezője

15:00-15:45    A reformáció és hatása a természettudományos gondolkodás fejlődésére

                        Előadó:

Varga-Umbrich Károly iskolánk természettudományos munkaközösségének a vezetője

Bajnokaink

2017-10-09

A Városi Atlétikai Bajnokságon a következő helyezéseket értünk el:

A képen balról jobbra:

Kiss Ákos 8. B 600 méteren II. helyezés, Szegedi Boglárka 8. B 1.000 méteren I. helyezés, Tömpe Andor 7. B 1.000 méteren III. helyezés,

Kiss Gergely 7. B 1.00 méteren II. helyezés.

 

Gratulálunk diákjainknak, Kovács Klára

Erasmus+ nemzetközi projekttalálkozó

2017-10-05

   Már harmadik napja közös projekten dolgozik három iskola Európa három országából. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes és a châteubrianti Guy-Môquet-Etienne Lenoir líceum valamint a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma. Pitó Katalin tanárnőnek köszönhetően ez már sokadik közös uniós program a francia iskolával és a második az erdélyi intézménnyel.

Egy három éves munka előkészítése folyik, melynek fő célja, a tanulási gondokkal küszködő diákok felzárkóztatása, az esélyegyenlőség megteremtése.

A projekttalálkozón részletesen kidolgozzuk az első év munkatervét, feladatokat, határidőket, módszereket.

A projekt közös nyelve a francia, ám sok alkalommal az angol is előkerül.

   A munkát követően, házigazdáink egy kirándulást szerveznek a résztvevőknek, az Atlanti óceán partján fekvő Saint Malo-ba. Útközben a projekt résztvevői személyes kapcsolatot tudnak kialakítani egymással.

fpp

Vetélkedő

2017-09-29

   2017. szeptember 29-én az MH Pápa Bázisrepülőtér szervezésében megrendezett Hazámat szolgálom honvédelmi vetélkedőn vett részt iskolánk 4 fős fiú csapata. A csapatok katonai készség, képesség szintű gyakorlati és szellemi feladatokat hajtottak végre. A 6 pápai középiskolás csapatra 2 gyakorlati (500 méteres akadálypálya és Légpuska lövészet), valamint 2 elméleti (Honvédelmi totó és Egészségügyi teszt) feladat várt. A szellemi tesztekre a szervezők által kiadott tudásanyag alapján készültünk fel, a gyakorlati megmérettetésre speciálisan nem, csak a testnevelési órák képességfejlesztő gyakorlataival edzettünk. Gyermekeink az elért III. helyezés mellett rengeteg élménnyel gazdagodtak. A sok érem-, serleg- és hadászati ajándéktárgy mellett a szervezők kiegészítő programokkal, repülőgép szimulációs játékkal, katonai múzeumlátogatással és fegyverbemutatóval színesítették a nap programjait.

Győrvári Gábor

Szülői értekezlet

2017-09-26

2017. október 13-án, pénteken délután szülői értekezletre és fogadóórára várjuk tanítványaink szüleit.

Összevont szülői értekezletek:

                          14.00 órától a 9. évfolyamosok szülei számára a fizika előadóba (214-es terem)

                          14.00 órától a 12. évfolyamosok szülei számára a díszterembe

Osztály szülői értekezletek: 15.00 órától az osztálytermekben

Tanári fogadóórák:                16.00 órától a kijelölt termekben

A Szülői tanács és az iskolavezetés megbeszélése:  17.00 órától a díszteremben

Kollégiumi nevelőtanárok fogadóórái: 14.00 órától az internátusban

Meghívó

2017-09-26

Kálvin nyomában

2017-09-24

Több, mint egyszerű turistaút. Lelki feltöltődés volt azoknak, akik részt vettek augusztus 21 és 25 között a Pápa- Zürich-Genf - Pápa úton.

A Refi több mint harminc munkatársa indult kora hajnalban egy hétfői napon, hogy nagy reformátoraink nyomát keresse Svájcban.

Délidő lett, mire első megállónkhoz érkeztünk Salzburgba, ahol, hogy lábainkat kinyújtsuk kissé, megnéztük Mozart szülőházát és sétáltunk a városban. Ránk esteledett, ám szerencsésen Zürichbe értünk, ahol a reptér közelében apró gubancokkal, de elfoglalhattuk a szállásunkat.

Kedden Schaffhausen, s a Rajna vízesés volt első célpontunk. Német nyelvet tanító kollégáink ezután joggal mesélhetik, hogy: –Igen, ott voltam azon a sziklán, mely a Rajna vízesés közepén áll, és alatta ott van a Nibelungok gyűrűje!

Két órakor már a Zürichi pályaudvar mellett szálltunk ki a buszból és sétáltunk a Fraumünster irányába.

Idegenvezetőnk, aki a zürichi magyar református közösség egyik presbitere, elvitt minket abba a terembe, amelyben Zwingli is tartott előadásokat, majd a Grossmünster falánál leróttuk tiszteletünket azon protestáns gályarabok emléktáblája előtt, akiket de Ruyter admirális szabadított meg a gályákról, s Zürich városa látott vendégül hazafelé vezető útjuk során.

Szerda kora reggel indultunk Genfbe. Az egyetemi park sarkánál elkezdődött a „kincsvadászat”, azaz ismerkedés a várossal, s annak kálvinista emlékeivel.

Utunk a Reformátorok Falához vezetett, ahol Bocskai előtt tisztelegtünk, majd a gesztenyefák alatt felsétáltunk az óvárosba, ahol a Szent Péter katedrális, ahol Kálvin is szolgált, egyik oldalsó kápolnájában tartottuk meg napi áhitatunkat. Köszönet Varga Líviának, aki itt, és egy nap híján egész utunk során lelki táplálékkal szolgált csapatunknak.

A genfi tó körül sétálva más hazai peregrinusokkal is találkoztunk. Jól esett ízes hazai beszédüket hallani. Este annál a kikötőnél találkoztunk, ahol Sisi királynénk szobra áll. A reptér túloldalán, de már Franciaországban szálltunk meg két éjszakára.

Mivel délelőttre gyönyörű napsütés ígérkezett, és ott voltunk a hegy lábánál, ezért csütörtökön átruccantunk Chamonixba, ahonnan, aki akart, feljöhetett a Mont Blanc hegység egyik csúcsára. Na nem gyalog, hanem felvonóval. Pazar kilátásban gyönyörködhettünk, a nagy Jégtengert átszelve.

Mások a fogaskerekűvel ugyanennek a gleccsernek a lábához utaztak.

Pénteken, már csak a hazaút fáradalmait kellett elviselnünk, és szerencsésen éjfélre hazaér.

Köszönet a Fenntartónak, s a Zsinatnak akik utunkat támogatták, és lehetővé tették számunkra ezt az örök életre szóló élményt.

fpp

Exrefis találkozó

2017-09-08

Hív a kis harang 

„Ősi Kollégium – viharverte falak / Komolycsendű terme – (…) Fülembe csilingel hívón kis harangod” – idézte Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes Lampérth Géza hajdani öregdiákunk évszázados költeményét az exrefis találkozón, amelyre alma materünk újraindulása utáni, ifjú öregdiákjainkat hívtuk.

Ünnepi összejövetelünk istentisztelettel kezdődött, amelyen Nt. Vadász Márta, iskolánk vezető vallástanára hirdette Isten igéjét Nt. Németh Tamásné Schédl Tímea és Nt. Szakács Gergely, ifjú öregdiákjaink közreműködésével. A 2017. szeptember 2-ára szervezett találkozóra jelenlegi diákjaink: Albert Dóra Lili és Csonka Johanna készítettek a közösségi oldalakon terjesztett animációs meghívókat, amelyek megszólítására hozzávetőlegesen száz exdiákunk jött el rendezvényünkre. Megtisztelte ünnepélyünket jelenlétével Főtiszteletű Steinbach József, egyházkerületünk püspöke, Főtiszteletű Márkus Mihály nyugalmazott püspök, Főtiszteletű Köntös László főjegyző, Főtiszteletű dr. Németh Tamás teológiai rektor, Nagytiszteletű Baráth Julianna, egyházkerületünk oktatási szakértője, Dr. Jókay Károly, a Jókay Család Alapítvány elnöke, Kövy Rózsa és Kövy Lilla, a Mándi Márton István Kollégiumi Alapítvány képviselői, a pápai református gyülekezet képviselői, illetve visszalátogató tanáraink, akik közül Czapáry Endréné Éva nénit és Czapáry Endrét említjük itt különös szeretettel.

Steinbach József püspök úr örömmel köszöntötte a megjelenteket, és a Refi életre szólóan meghatározó közösségteremtő erejét, keresztyén értékrendjét méltatta. Gránásiné Bácsi Tünde igazgató asszony üdvözölte vendégeinket megújult iskolánkban, és hívogatta a megjelenteket a délutáni gálaműsorra, amelynek bevételét dísztermünk székeinek felújítására fordítjuk.

A hálaadó istentiszteletet követően exrefis diákjaink és tanáraink osztályfőnöki órák keretében beszélgettek egymással, majd a színházban gálaelőadással folytatódott ünnepségünk. Megnyitó beszédében Főtiszteletű Köntös László egyházkerületi főjegyző, a Dunántúli Református Gyűjtemények igazgatója kihangsúlyozta, hogy a Kollégiumnak, amelynek jogfolytonosságát a kommunizmus idején a Gyűjtemények őrizte, meghatározó hagyományai vannak, amelyek mai, értékválsággal küzdő világunkban identitásunk meghatározói. Azok vagyunk, ahova tartozunk! S ezeket az értékeket büszkén őriznünk kell.

 

A gálaműsor első részében exrefis diákjaink léptek fel. Kopeczky Péter Szabó György szintén exrefis diákunk novelláját olvasta fel. Vörös Szilvia Junior Prima Díjas nemzetközi sikereket arató mezzoszoprán operaénekes, aki már Placido Domingóval is fellépett, diákkori énektanárával, Eisenbeck Ágota énekművésszel adott elő közös műsort. Opicz József orgonaművész és Dobó Enikő Junior Prima Díjas színésznő sajnos nem tudott személyesen jelen lenni a gálán, ezért videoüzenetben adták elő ez alkalomra összeállított műsorukat. Rózsás Hajnalka, a Szó és Kép Színpad művésze Csoóri Sándor Találkozás a Tapolca-partján című költeményét szavalta el. Valler Kata, a Pegazus Színház bábművésze Edith Piaf Milord című dalát és Szabó Lőrinc Legyen ünnep című költeményét adta elő. A műsor második felében iskolánk jelenlegi néptáncos és színpadi táncos növendékei mutatták be műsoraikat, végül Pápa Város Fúvószenekara zárta az ünnepélyt. Szereplésük apropója, hogy a zenekarban számos jelenlegi vagy exrefis tevékenykedik, illetve Horváth Adrián karnagy úr gimnáziumunk egyik énektanára is.

Szabó Ildikó, iskolánk nyugalmazott testnevelő tanára, generációk szeretett Ildi nénije megható beszédben idézte fel elhunyt igazgatóink, kollégáink alakját, és Nagytiszteletű Kövy Zsolt, dr. Kálmán Attila, dr. Korsós Bálint és Kovács Péter tiszteletére 2018. április 21-re emlékfutást hirdetett a Sanogenezis Alapítvány és a Református Gimnázium szervezésében, amelyhez más iskolák is csatlakoznak. A rendezvény fővédnökének szerepét dr. Kovács Zoltán államtitkár úr vállalja.

Rendezvényünket hagyományteremtő céllal kezdeményeztük, bízunk benne, hogy lesz folytatása.

Adorján Zoltán

Tanévnyitó 2017

2017-09-03

A tanévnyitón Pro-Publico-díjat kapott Varga-Umbrich Eszter

 

Szeptember 1-én alapításának 487., az újraindulás utáni 27. tanévét nyitotta meg a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tanévnyitó istentiszteletével, amelyen az igehirdetés szolgálatát Baráth Julianna református lelkipásztor, a Dunántúli Református Egyházkerület oktatási szakértője végezte.

Megtisztelte az alkalmat Dr. Áldozó Tamás polgármester, aki Pro Publico-díjat adott át Pápa város elismeréseként Varga- Umbrich Eszternek, a gimnázium 12. C osztályos tanulójának, aki az elmúlt nyáron Szingapúrban megrendezett IYPT Középiskolások Fizika Világbajnokságán csapatával olimpiai aranyérmet szerzett. Az iskolavezetés szerény ajándékkal, a gyülekezet vastapssal köszöntötte a kitüntetettet.

 

Az iskola hagyományai szerint esküt tettek az új diákok és a nevelőtestület új tagja, Végh Nóra balett tanárnő. A kezdő évfolyamok osztályfőnökei: Adorján Zoltán, Győrvári Gábor, Marosi Diána és Somosi István lettek.

Tanévnyitó beszédet mondott Gránásiné Bácsi Tünde igazgató, szavalattal szolgált Tarcsa Gusztáv, 12. B osztályos diák.

Isten legyen továbbra is őriző pásztora  ősi alma materünknek!

Mayerné Pátkai Tünde

foto : Fekete Pál Péter

 Továbbiak: https://www.papa-ma.hu/index.php?op=cikk_reszletes&id=17240


 

 

PÁPAI REFISEK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

2017-08-30

„Üzenek magyar protestáns testvéreimnek: Most legyenek protestánsok, emberek és magyarok.” (Ady Endre)

 

PÁPAI REFISEK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

Beszámoló

     „Különleges időutazásként éltem meg az elmúlt hetet, középpontban a reformációval, a reformáció nyomán létrejött kollégiumok történetével, az 1590-ben kiadott Vizsolyi Bibliával. Úton-útfélen találkozhattunk történelmünk és irodalmunk kiemelkedő alakjainak (Szent László, I. Rákóczi György, Lorántffy Zsuzsanna, II. Rákóczi Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, Arany János, Ady Endre, Móricz Zsigmond…) máig ható emlékezetével. Jártunk a mélyben (Zichy-barlang), templomtornyokból szemlélhettük Rimaszombatot, Nagyváradot, Debrecent és Budapestet, a kilátókról pedig a szemet gyönyörködtető tájat. Mindezt együtt, protestánsok és katolikusok, alsóbb és felsőbb évesek, végzős diákok és tanárok…”

(Budai Gabriella)

Nehéz lenne ezt a mögöttünk álló csodálatos hetet egyedül egy beszámolóban összefoglalni. Negyven különleges ember kirándulhatott együtt, és kinek-kinek más-más helyszín, élmény volt a legmeghatározóbb a kirándulás során. Egy részvevő gondolata ezzel kapcsolatban:

„Mindenkinek más fontos az életben. Valakinek a barátok, a család, Isten, vagy lehet az orgonák vagy a harangok, esetleg a történelem, és az egyik nem zárja ki a másikat. Ezen a kiránduláson ezt mind megélhettük. A barátainkkal, akik már szinte a családunk tagjai, tapasztalhattuk meg a történelmet, Isten szeretetét és a harangok zúgását az orgonák felett. Köszönöm az élményt!”                                       (Porkoláb Vivien Noémi)

Emiatt nem kívánok csupán egy száraz beszámolót írni, hanem a leírásba szeretném a résztvevők gondolatait is kiemelten belefűzni. Így talán elérve azt a kívánt célt, hogy ezt a beszámolót valamennyi résztvevő és olvasó kicsit magáénak érezze. A fenti pár sor fogalja össze leginkább és legteljesebben utunk célját, szándékát és megvalósulását.

A kirándulás alatt egy nagyon jó csapat állt össze, és úgy érzem, sikerült megélni a refis közösségi szellem erejét. Külön öröm volt számunkra, hogy érezhettük a Kolozsvári Református Kollégiummal tényleg testvériskola vagyunk, ugyanis a tavaly megismert kolozsvári refisek közül két testvérünk velünk volt a kiránduláson.​ Az ő gondolataik:

„Határontúl. Távol, mégis túl közel.”                                            (Mátyus Boglárka Csenge)

„Úgy érzem, hogy a kirándulás után egy nagyon gazdag személy lettem… Tudásban, élményekben gyarapodtam, de főleg lelkileg sikerült feltöltődni. Olyan személyekkel tölthettem el egy hetet, akiket testvéreimnek tekintek. Egyszerűen minden tökéletes volt!”                                                                                                                (Bálint Ingrid)

Nehéz szavakba önteni, hogy mekkora öröm és élmény volt látni, hogy a nyolcadikos diáktársamtól elkezdve az idén érettségizőkön át a tanárokig, a szó szoros értelmében véve egy nagy családként mozgott csapatunk. Ez egy végzős, és egy kilencedikes résztvevő gondolataiból is kitűnik:

„Nagyon élveztem minden percét, olyan helyekre jutottam el, ahová valószínűleg magamtól biztos nem sikerült volna. A társaság remek volt, új embereket ismertem meg és pár hónap után végre találkozhattam sok számomra fontos emberrel. Nagyon emlékezetes volt az a pillanat is, amikor egy három különböző református gimnáziumból érkezett társaság együtt beszélgette át az estét egy gyönyörű helyen.”        (Bognár Bence)

„A reformáció 500. évfordulójának évében eltölthettem egy nagyszerű hetet a Refivel. Abban a pillanatban, hogy lehetőségem nyílt részt venni a körtúrán, tudtam, hogy mindenképp ott szeretnék lenni, számomra különleges emberekkel eltölteni ezt az időt. Minden nap egy különleges varázsban telt el. Nagyon pontos és alapos idegenvezetőnk volt, a jó hangulat pedig végigkísérte utunkat. Szeretettel gondolok minden egyes megmászott lépcsőfokra, minden orgonaszóra, a barlangban éneklésre, és mindenre, ami hétfő reggel 5:50-től szombat estig történt. Hálás vagyok Istennek, hogy biztonságban megtartott minket, és, hogy lelkileg is fejlődhettünk a héten.”

(Mácsodi Eszter)

Elhangzott az a gondolat is, hogy ezt a hetet nehéz mondatokba önteni. Az Istentől kapott emberi elme erre is megtalálta a megoldást: „Több héttel a hazaérkezés után is kavarognak bennem még az érzések a kirándulással kapcsolatban. Mindez címszavakban: magasság és mélység; Felvidék, Partium, Tiszántúl; 500 és 450 év, 1500km; magyar királyok és erdélyi fejedelmek; ugyanitt írók és költők, kik szintén királyok és fejedelmek; Biblia (nyomtatás); templomok tornyai és a harangok… Mindezekért köszönet és hála!”

(Varga Jenő)

A kirándulás útvonala:

„A kirándulás varázslatos hangulata csodás áhítattal töltötte föl az ifjonti szíveket. Rimaszombat - a Felvidék református fellegváraként – mély érzelmeket hagyott bennem, és nem volt ez másképp a dicső nyomdász falunk, Vizsoly határain belül sem. Édes, mézes pillanatokban lehetett részem Sárospatakon. Mind a város, a templom és a kollégium is emlékeztetett arra, miért is jó reformátusnak lenni. De Sárospatak dicső fénye nem halványította el Nagyvárad és Debrecen történelmi metropoliszait sem. A fővárosunk Budapest, mindenki számára ismert és kedvelt célpont volt. A város gyönyörű, minden hibájával együtt. Köszönöm azoknak, akik ezt a kirándulást lehetővé tették!                                                                                                           (Ari Ádám Károly) 

Hétfőn épségben megérkeztünk Rimaszombatba. Megnéztük a református templomot, a város Fő terét és a​ református gimnáziumot. Az ottani igazgató asszonnyal beszélgetve,​ büszkén nyugtáztuk, hogy kellemes emlékei vannak iskolánkról, és tanáraink, igazgatóink közül néhányukra személyes találkozásokból még emlékszik. Délután egy kalandos túránk volt a Maginhradi-kilátónál. A vadösvény és a csúszós talaj megpróbált minket, de épségben és egészségesen feljutottunk, és gyönyörűnek találtuk a gömöri vidéket. Kedden a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeit néztük meg. Nagyon tetszett anagykönyvtár és az iskolatörténeti kiállítás is. A sárospataki várban egy egész napot is el lehetne tölteni, de mivel időnk szűkös volt, csak egy esti gyors várnézés lett belőle. A Bodrog partja sem mindennapi látvány. Szerdán a Zempléni Kalandpark szolgáltatásait vettük igénybe. Libegővel mentünk fel a nagyjából 520 méter magas kilátóhoz, a bátrabbak az átcsúszást is vállalták egy másik magas kilátóhoz. Voltak, akik a bobozást választották.​ Hosszú út állt előttünk, Zemplén hegyvonulatai után az Alföldet hódítottuk meg. Debrecenen át érkeztünk meg Nagyváradra.  Idegenvezetéssel végigjártuk Nagyváradot. Egy mondatot idézek, amit akkor és ott​ többektől hallottam: "Beleszerettem ebbe a városba." Délután pedig egy kellemesen fárasztó, de nagyon szép túra során ellátogattunk Körösrévre, túránk érintette a nagy melegben jóleső és hűsítő Zichy-barlangot. Felemelő érzés volt a barlang tiszta és hangzatos falai között a 274. dicséret sorait énekelni.​ Másnap​ Debrecenen át utaztunk fel a fővárosba. Véleményem szerint a Debreceni Református Kollégium több szempontból is példa lehet a mi iskolánknak is. Az este során lehetősége nyílt mindenkinek csapatban megismerni a fővárost. Este pedig egy közös sétánk volt. Szombaton a főváros történelmi felekezeteinek kiemelkedő templomait néztük meg. A Kálvin-téri református templomot és a Deák-téri evangélikus templomot csak kívülről, a Szent-István bazilikát pedig tüzetesen körbejárhattuk. A délelőtt folyamán még a Kossuth-téren időztünk, utolsó csoportképünk az Országház előtt készült. A hetet, közös szórakozásként, a budapesti Aqua Worldbe zártuk.

„Hihetetlenül jó volt! A közösség, a tanárok, a templomok, a szórakozás… Nappal kultúra, este un-kultúra. A nyár egyik legjobb eseménye és szerintem örök emlék.”

(Herenkovics András)

„Nagyon tetszett a kirándulás, melynek során megismerhettem a Kárpát-medence református központjait, különösen néprajzi szempontból, ugyanis érdekes tárgyakat láthattam. Óriási élmény volt bekapcsolódni, ha csak egy rövid időre is, a refis közösségbe. Örök élmény marad számomra!”                                (Varga Szilárd, Felvidék)

„Hihetetlen meglepetésként ért, amikor Attila elmesélte nekem, hogy pályázik egy közös utazásra azért, hogy mi, Refisek nyáron együtt kirándulhassunk. Nagyon-nagyon jól éreztem magam, leginkább azért, mert együtt kirándulhattam, buszozhattam, múzeumokban jártam, városokat fedeztem fel a legkedvesebb barátaimmal. Biztos, hogy felejthetetlen élmény marad, hogy a Kárpát-medencében több Refiben is jártunk, határon innen és túl, mert nagyon jó volt látni, hogy nem csak nálunk, Pápán működik református gimnázium. Nagyon sok szép emléket őrizgetek arról a hétről, remélem lesz még folytatás!”                                                                                     (Marton Réka)

„Pápai Refisként élmény volt számomra megismerni más református iskolák múltját és értékeit. Minden napba volt egy kis református múlt, és persze szórakozás, mint például a kalandpark. Az esti szabadidők lehetővé tették számunkra, hogy barátainkkal felfedezzük Sárospatakot, vagy éppen Nagyváradot. Jó sok toronyba felmásztunk, de végül nem maradt el jutalmunk, egy heti emlékkel lettünk gazdagabbak.”

(Szita Annamária)

Talán, ami még különlegesebbé varázsolta közös utunk, az a közösségi szellem erejétől fűtött váratlan pillanataink, amik a tervezett programpontok mellett, csodálatos formáló erők voltak.

„A nyaram egyik legjobb eseménye, és nem csak azért, mert egy jó társasággal tölthettem (tanárokat, idegenvezetőket is beleértve) azt a néhány napot, hanem azért is, mert a múzeumok és templomlátogatáson kívül (persze azok nélkül nem kirándulás a kirándulás) más is kaphatott hangsúly, pl. közös néptánc, a spontán dolgok, a születésnapi felköszöntések, a közös városfelfedezése. A közösségi élmények együtt nekem többet jelentettek, mint bármennyi harang vagy toronyba való felmászás. Jó volt, hogy a programok is sokszínűek voltak. pl. kalandpark, Aqua World.”    (Szakács Eszter)

 

Beszámolóm végén engedjék meg, hogy megköszönjem egyházkerületünk és iskolánk vezetőségének a támogatását. Továbbá köszönöm kísérőtanárainknak, Samuné Kiss Eleonórának, Budai Gabriellának, Varga Jenőnek és Békefi Imrének a rengeteg munkát és segítséget.

Egy esti közös ima során hangzott el ez a mondat: "Uram, köszönöm neked, hogy jó refisnek lenni."

Hálásak vagyunk Mennyei Urunknak ezért a csodálatos kirándulásért. Legyen ezért Övé a Dicsőség!

 

Bajnok Attila

2017. 08. 30.

 

Bemutatkozik az internátus

2017-08-17

Az internátus, vagy diákotthon, de nevezetjük kollégiumnak is bár ez a kifejezés a mi esetünkben nem helytálló. Ugyanis a mi iskolánkban nem a gimnáziumnak van kollégiuma, hanem a kollégiumnak van gimnáziuma, szakgimnáziuma, internátusa.

A kifejezés megmagyarázása után lássuk milyen is ez az internátus.

A Petőfi Sándor utca 13 szám alatt található objektum három épületegységből áll. Az ókollégium, melyben a feltételezések szerint még az utca névadója is lakott, az új rész mely a 1991-es újraindulás után épült és legújabb rész, ami 1998-2000 között készült el. Az internátus két részre bontott lány és fiúrész. Külön tanári szobával.

A szobák változó létszámúak, felszerelésük jónak mondható. Az ágyak felújítottak, új matraccal, új íróasztalokkal. A szekrények még felújításra várnak. A fürdők szépek, tiszták. A tanulószobák tágasak világosak, öröm bennük a tanulás, mely tanári felügyelettel zajlik.

A házirend szabályainak betartásával sok lehetőség van a szabadidő bölcs kihasználására. Internátuson belül:

·         A szép parkosított udvaron a kihelyezett padokon, beszélgetni, napozni, egyszerűen élvezni a friss levegőt.

·         A pinceklubban biliárdozni, pingpongozni, csocsózni, ezekből a DÖK bajnokságot is szervez.

·         Zenét hallgatni, a kondi részben edzeni.

·         A számítástechnika termekben a házi feladat készítésen túl az IKT kompetenciát fejleszteni

·         Ének és versmondó versenyre jelentkezni.

·         Az internátus és a DÖK által szervezett közösségi alkalmakon részt venni (szecskaavató, adventi esték, internátusi karácsony, ballagás…)

 

Internátuson kívül:

·         Nagy sikerrel rendezi meg a DÖK mindenévben a focibajnokságot, melyet az iskola futballpályán bonyolítanak le.

·         Természetesen közösen veszünk részt minden iskolai rendezvényen.

 

Az internátusban jó, családi hangulatban dolgozunk és tanulunk. Odafigyelünk egymásra. Nekünk, tanároknak fontos, hogy valóban a második otthonná váljon ez a hely a diákok számára.

Apostolné Bartha Mária

internátusvezető

Varga-Umbrich Eszter a Pápai Refi büszkesége

2017-07-11

   Aranyérmet szerzett a középiskolásokból álló magyar fizikaválogatott a Szingapúrban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornán.

Dezső András, volt diákunk cikkéből megtudhatjátok a részleteket:
http://index.hu/tudomany/2017/07/11/oriasi_sikert_ert_el_a_magyar_fizika_valogatott_szingapurban/

Szívből gratulálunk a világversenyen elért eredményéért Eszternek és csapattársainak!l

Riport Eszterrel hétfő délelőtt
http://rtl.hu/rtlklub/reggeli/kovacs-dori-megbanta-hogy-nem-lett-rakkutato

és délután:
http://hirtv.hu/newsroom/a-legjobbak-1399572

Igazgatóság

 

Exrefis találkozó 2017. szeptember 2.

2017-07-02

Te is a Pápai Refiben érettségiztél?

Akkor szeptember 2-án itt a helyed,

a Pápai Exrefis Találkozón!

    A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma szeretettel hívja minden egykori tanítványát és munkatársát 2017. szeptember 2-ára, a Pápai Exrefis Találkozóra, melynek fővédnöke: Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

12.30 Istentisztelet a Református Templomban

14.00 Osztálytalálkozók a megújult gimnáziumban

16.00 Jótékonysági gálaműsor a JMK Színháztermében Exrefisek és jelenlegi diákok szereplésével

Közreműködnek:        

Vörös Szilvia operaénekes, Rácz Illés magánénekes, Opicz József egyházzenész, Gerbert Judit, Dobó Enikő, Valler Kata, Rózsás Hajnalka, Nyári Richárd színészek, Knapecz Kata, Kovács Márton táncművészek, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma Táncművészeti tagozatának növendékei, Pápa Város Fúvószenekara és még sokan mások.

 

A Jótékonysági est bevételét a gimnázium dísztermi székeinek megvásárlására fordítjuk.

Jelképes támogatói hozzájárulás (belépőjegy): 2.000 Ft

Támogató jegy: 5.000 Ft / 10.000 Ft

Befizethető a gimnázium számlaszámára:

K&H Bank 10200737-48610542-00000000

Regisztráció és jegyigénylés augusztus 25-ig az alábbi linken:
https://goo.gl/forms/4Nlpi2zG3EIxRs1J2

 

                                                             Szeretettel várunk!

 

 

 

 

fpp

 

Meghívó

2017-06-22

A koncert bevételét a szervezők intézményünk javára ajánlották fel.

Főegyházmegyei hittanverseny

2017-06-06

Hittanos találkozóra gyűltek össze a Veszprémi Főegyházmegye fiataljai május 27-én, a veszprémi várba. A közel ötszáz résztvevő, a közösségi élményen túl színes programok és nemes versengés részese volt.

A találkozó főpásztori szentmisével kezdődött a Szent Mihály Bazilikában, amelyet Márfi Gyula érsek mutatott be a hittanosokkal érkezett atyákkal együtt. A főpásztor homíliájában arra hívta fel figyelmünket, hogy jóra törekvésünkkel hogyan lehetünk – kicsinységünk ellenére – a végtelen Isten ajándéka környezetünk számára. A résztvevők egy rózsafüzér karkötőt kaptak ajándékba, melyeket Érsek atya a szentmise végén megáldott.

         A szentmise után a főegyházmegyei levelező hittanverseny és rajzpályázat eredményhirdetése következett. A helyezettek Érsek atyától vehették át a Veszprémi Főegyházmegye, a Keresztény Szülők Alapítványa és a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ által felajánlott díjakat.

           Ezután a veszprémi vár felfedezésére indultak a találkozó résztvevői. Beleshettek az érsekség borospincéjébe, varrodájába és az ostyasütőbe. Lemehettek a várhegy gyomrába vájt régi várbörtön mínusz harmadik szintjéig, majd a tűztoronyból csodálhatták meg a várost és a Balatont. A Szaléziánumban a tárlatvezetés mellett gyertyamártás, hegedűműves és felpróbálásra kikészített korhű ruhák várták őket. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény is külön tematikus tárlatvezetésekkel várta az érdeklődőket az Érseki Palotában, a várbeli templomokban, kápolnákban és a múzeumban. Ezzel párhuzamosan lezajlott a Főegyházmegyei Labdarúgó Kupa a Davidikum Kollégium udvarán.

       A programok után Felker Zsolt hitoktatási referens atya áldásával és számos élménnyel gazdagodva térhettek haza a fiatalok.

Eredményeink a levelező hittanversenyen

9.évfolyam

10.évfolyam

11.évfolyam

12.évfolyam

1.hely Petrik Máté 9.M

1.hely Répás Dorottya 10.C

1.hely Pető Mónika 11.B

1.hely Szalai Regina 12.A

2.hely Takács Leila 9.M

2.hely Csonka Johanna 10.M

2.hely Albert Dóra Lili 11.M

2.hely Répás Fanni 12.C

3.hely Karcag Máté 10.C

3.hely Németh Sarolta 10.C

3.hely Mayer Zsófia 11.M

3.hely Böhm Patrícia 12.C

Eredményeink a rajzversenyen a középiskolás kategóriában:

1.hely: Simon Vanda Rebeka 11.M

2.hely: Proszt Kata 9.M

3.hely: Érsek Attila 9.C

Különdíjak: Szücs Bianka 11.B és Dudás Tamara 11.B

Gratulálunk a szép eredményhez.

Igazgatóság

Bugát Pál természetismereti verseny

2017-06-06

   A XXXIV. Országos és I. Határon túli Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő országos elődöntőjén mindhárom csapatunk az augusztusi országos döntőbe jutott.
 9. Barth Vendel, Böröczky András, Szakács Eszter 12. C
12. Bognár Bendegúz, Király Gergely, Kirchner Balázs 12. C
20. Burján Ernő András, Gondos Dávid, Lucza Levente 11. C
 
   A felkészítő tanárok: Somosi István, Podányi Tamás, Somosiné Németh Aliz
Gratulálunk a szép eredményhez,
Igazgatóság 

 

Tanévzáró

2017-06-01

   Tanévzáró istentisztelet 2017. június 18-án vasárnap 15.00-kor a Református templomban. Mindekit szeretettel várunk.

Igazgatóság

Pályázat

2017-05-23

Címmel pályázatot hírdet a Mándi Márton István Alapítvány.

A pályázat anyaga az alábbi linken érhető el:
http://refi-papa.hu/doc/MMI.pdf

Igazgatóság

A Refi csapata

2017-05-19

8.B

Iskolánk 8. B osztálya vett részt a Református Szeretethíd programban a pénteki napon.

fpp

Zsinati Ifjúsági Fórum

2017-05-11

2017.április 28-29. között részt vehettem a Zsinati Ifjúsági Fórumon, mint iskolánk (Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma) delegáltja. A fórum helyszínéül a Magyarországi Református Egyház székhelye (1146 Budapest, Abonyi u. 21.) szolgált. A fórum célja a fiatalokkal való párbeszéd és bevonásuk a református egyház életébe.

(Fotó forrása: www.reformatus.hu)

Számomra már ismerős volt egy ilyen programközege, és az SDG-ből már ismert emberek jelenléte különösen is természetesé tette.

Az idei ZSIF a hangsúlyt arra tette, hogy miáltalunk, hogyan változtatható az egyház. Szombaton délelőtt egy tréninget kaptunk mely alapján könnyebb egyházi programot szervezni. Majd ezt kiscsoportban délig egy elméleti feladaton gyakoroltuk is. Délután pedig bemutattuk a kész terveket. Ezután megfogalmaztuk a nyilatkozatot, amelyet minden évben a Református Zsinat képviselői elé tárnak.

Nekem megszokott, hogy tagja vagyok egyházi kisközösségeknek. Mégis újtapasztalatot adott milyen nehéz az ilyen csoportok számára egy tábort szervezni ahol az evangélium és a testi kikapcsolódás is a helyén van.

Tarcsa Gusztáv Sándor 11.B

 

Szöcskék

2017-05-08

Hetedikesek osztálykirándulása

   Kétnapos osztálykirándulásunk célja Fertőrákos és a Fertő tó megismerése, valamint a mosonmagyaróvári természettudományos élményközpont bejárása volt. Minden tanuló részt vett a programokon, és négy csoportra osztva a kirándulás után beszámolót fognak készíteni a látottakról.

  Végig jártuk a kőfejtőt, hajóztunk a tavon, kisvonattal végigmentünk Fertőrákoson, és megnéztük a Mithrász szentélyt is.

   A Kócsagvár nagy udvarán késő estig lehetett játszani, közben saját készítésű vacsorát fogyasztottak a gyerekek. Másnap a Futurában kész programtervvel vártak bennünket, ami azért volt hasznos, mert így nem kellett sorban állnunk, mindig volt segítő mellettünk, és így maximálisan kihasználhattuk a rendelkezésre álló órákat.

Szórakoztunk, tanultunk, mozogtunk. 

Úgy gondolom, mindenkinek élményt nyújtott ez a két mozgalmas nap.

Fekete Ildikó, osztályfőnök

Gaudeamus igitur...

2017-05-06

   100 diákot búcsúztatott ma az ősi Diákharang Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma ballagási ünnepségén

  A minden évben csak egyszer, a ballagáskor megkongatott diáharang messze csengő hangja jelzi, hogy végleg kinyíltak az alma mater kapui a végzős diákok előtt, hogy az érettségi vizsgák letétele után az ország különböző felsőoktatási intézményében, diakóniai szolgálatban vagy a munka világában hasznosítsák mindazt a tudást, ismeretet és hitet, amivel felvértezte őket szeretett iskolájuk.

   A zsúfolásig megtelt Pápai Református Templomban Apostol Pál református lelkész hirdette az Igét János evangéliuma 21: 15-17 verse alapján, buzdítva a ballagókat Isten szeretetére. Gránásiné Bácsi Tünde igazgató ünnepi gondolatai mellett Steinbach József püspök és Huszár Pál főgondnok köszöntőszavait is tolmácsolta. Horváth Eszter erre az alkalomra írt költeményét szavalta el, a végzősök nevében Marton Réka, az idei tanév Tarczy-díjasa mondott búcsúbeszédet, majd Varga-Umbrich Eszter köszöntötte az alsóbb évfolyamosok nevében a ballagókat. A művészeti tagozatosok gyönyörködtető népdala és az ünnepélyes zászlóátadás után a jutalmak és dicséretek hosszú sora következett. Az utóbbi néhány esztendő legsikeresebb, legjobb eredményt elért évfolyama számára örömmel adhattuk át alapítványtevőink, az egyéni adományozók és a pápai gyülekezet elismeréseit.

   Kívánjuk, hogy Istenünk gazdag áldása legyen elballagott tanítványainkkal az érettségi vizsgákon, és vezesse őket életük minden napján.

Mayerné Pátkai Tünde

Kollégiumi ballagás

2017-05-04

„Arról is mondott nekik példázatot, hogy mindenkor imádkozniuk kell, és nem szabad belefáradniuk.”

Lukács 18.1

Ezzel az igével búcsúztatta Apostolné Bartha Mária internátusvezető a félszáznyi végzős kollégistát.

A tizenegyedikesek búcsúztató műsorát követően énekelve végigballagtak a Petőfi és Kossuth utcán, majd a református templom előtt fotózkodtak a ballagó diákok.

További képek az alábbi linken találhatók:
https://goo.gl/photos/UvLH5AUwoGzP48477

Sok sikert a hétfőtől kezdődő érettségin.

Igazgatóság

Cantus peregrinus

2017-04-27

Cantus peregrinus- egyházzene vándorúton Pápán

  Nagysikerű hangversenyt adott a református templomban 2012. április 25-én délben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene tanszékének hallgatókból és oktatókból szervezett kórusa.

 Bódiss Tamás, a református egyházzene nemzetközileg is elismert szaktekintélye, a tanszék egyik vezető tanára szervezésében a húsvéti liturgia gregorián és reneszánsz tételei, protestáns zsoltárok, népénekek és kórusművek hangzottak fel a hallgatóság gyönyörködtetésére.

 A Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma diákjai és tanárai mellett a templomot megtöltötték a Pápai Református Teológiai Akadémia, az evangélikus és katolikus általános iskola és a pápai gyülekezet érdeklődő tagjai.

A koncertkörút további állomásai: Székesfehérvár, Győr, Kőszeg és Gratz lesznek.

Örömünkre szolgált, hogy mi is részesei lehettünk a gyönyörű dallamoknak, sőt együtt is énekelhettünk a kórussal.

Re:formáció

2017-04-25

   A Reformáció Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért felelős Államtitkársága és az Oktatási Hivatal által a Reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett országos verseny regionális döntőjében iskolánk középiskolai korosztályú csapata második helyezést ért el 2017. április 22-én Győrben a Révai Gimnáziumban.

   A csapat tagjai: Porkoláb Vivien (12.B), Vida Noémi (12.B), Kovács Friderika (11.B), Gotthárd Rebeka (9.C) és Tarcsa Gusztáv (11.B), akik történelem, irodalom, természettudomány, hittan,építészet, egyházi zene és művészettörténet témájú feladatokban mérték össze tudásukat versenytársaikkal.

   A verseny első fordulójában 2016. december 5-én közel 130 iskolából, 300 csapattal 1500 diák vett részt. A legjobb 36 csapat hat régiós központban vetélkedett egymással. Diákjaink tehát a legjobb 12 csapat között végeztek. Felkészítő tanáraik: Adorján Zoltán, Goór Judit, Mayerné Pátkai Tünde, Marosi Diána, Pálóczyné Zergi Klára és Vadász Márta.

Gratulálunk eredményükhöz!

Édes Anyanyelvünk

2017-04-24

   Az 52. alkalommal megrendezett Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny országos döntőjében 2017. április 23-án Pirityi Kamilla 11.M osztályos diákunk példamutatóan szép magyar beszédért Kazinczy-emlékérmet nyert. Felkészítő tanára Adorján Zoltán.Gratulálunk kiemelkedő eredményükhöz!

A Refi büszkesége

2017-04-12

    Varga- Umbrich  Eszter a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma 11. C osztályos tanulója,   nemcsak iskolájának, hanem az egész református közoktatásnak egyik kimagasló tehetsége, akire mindannyian büszkék lehetünk.

   Már az előző tanévekben is megmutatta rendkívüli tehetségét és szorgalmát, hiszen évek óta kiváló versenyeredményeket produkál a reáltantárgyakból, de  iskolai sakkbajnok- és röplabdacsapatunk tagjaként is. Ebben a tanévben pedig még korábbi teljesítményeit is felülmúlta. Szinte nincs olyan megyei, regionális vagy országos megmérettetés, ahonnan ne hozna el dobogós helyezést fizikából vagy matematikából.

  Az idén egymás után már a negyedik alkalommal nyerte meg a Református Iskolák Matematika Versenyét Debrecenben (már 7. osztályosként második lett). Eredménye alapján az idén is meghívást kapott a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyre, amit ebben az évben Somorján rendeztek, ahol a Kárpát-medence matematikusai között évfolyamában 3. díjat kapott, a tavalyi dicsérete és a tavalyelőtti második helyezése mellé.

   Matematikából és fizikából is bejutott a középiskolások legrangosabb versenyének számító Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntőjébe.

   Itt fizikából 3. helyezett lett a nála idősebb, végzős diákokat is megelőzve. Matematikából az eredmények még nem ismertek.

   Fizikából az idén is indult az Ifjú Fizikusok Nemzetközi versenyén. Decemberben újból bejutott az országos 10 fős válogatott keretbe. Ezek után heti rendszerességgel járt Budapestre az ELTE fizika karának laboratóriumába, hogy a kísérleteit elvégezze és készüljön az áprilisi válogatóra. A versenyre készülve a kiválasztott feladatok megoldását önálló kutató munkában kell végezni, egyetemi tanárok mentorálásával. Méréseik elvégzéséhez egy külön erre a célra berendezett labor áll a rendelkezésükre.

   Ennek a versenynek az utolsó válogató fordulója a múlt hétvégén zajlott le. Itt egy 7 fős egyetemi tanárokból álló zsűri előtt kellett az elért eredményekről angol nyelvű prezentációban beszámolni. Eszternek sikerült újból bekerülni abba az öt fős csapatba, amely júliusban, a 32 országot mérkőztető világversenyen, Szingapúrban képviseli majd Magyarországot.  Eszter tavaly is a magyar válogatott tagja volt, és mint a csapat legfiatalabb tagja (a mostani csapatban is ő a legfiatalabb) jutott ki Jekatyerinburgba, ahonnan ezüstéremmel tértek haza.

   A verseny első fordulójában a Gyors lánc elnevezésű feladattal foglalkozott. Ennek a lényege az, hogy egy bizonyos feltételekkel összeállított lánc (kötéllétra) gyorsabban esik, mint a szabadesésnél ismert gyorsulás. A feladatban több méter hosszú láncokat készítve, tanulmányozta a mozgást és dolgozott ki egy modellt, használva a nemzetközi szakirodalmat, amely alapján megjósolja és megmagyarázza a jelenség okát és megméri azokat a paramétereket, amelyek az esést befolyásolják.

   A második feladata, amit már a keretbe való bekerülése után kapott, egy nagyon látványos optikai mérés. A Schlieren módszer lényege az, hogy egy jól megépített optikai rendszer segítségével, ami csak egyszerű fényforrásból, lencséből és tükörből áll, láthatóvá tehető akár az a nagyon gyenge hőáram is, amit az ember teste tud okozni. Ilyen összeállítást elkészítve azt vizsgálta, hogy a készített áramlási fényképek számítógépes elemzéséből, hogyan lehet meghatározni a levegő sűrűség változását, és hogy milyen pontosságot lehet elérni a méréssel.

   Mind a két feladat, ahogy a versenyen kitűzött többi tizenöt is, nyílt végű, eddig megoldatlan feladat. Ezek tanulmányozása, komoly matematikai ismereteket igényel. A feladatok fizikai modelljének kidolgozásához, de a megértéséhez is átfogó, a középiskolai anyagon túlmutató fizika ismeretekre is szükség van. A szakirodalom olvasásához pedig elengedhetetlen az angol szaknyelv ismerete. Nem véletlen, hogy csapattársai egy része kéttannyelvű gimnáziumban tanul. Eszter is rendelkezik már angol középfokú nyelvvizsgával.

   A felkészülésben fizikatanára, Somosi István mellett a szülei, Varga-Umbrich Károly és Varga-Umbrich Györgyi is segítették.

   Eszter eddigi eredményeihez, kiváló teljesítményéhez szívből gratulálunk. Szinte bizonyosra vehető, hogy hallunk még róla évek múlva is, talán valamilyen jelentős kutatás- felfedezés kapcsán, amelyhez további szorgalmat, erőt és Isten áldását kívánjuk.

Mayerné Pátkai Tünde

Világ virágai

2017-04-11

   címmel megjelent Katona György festőművész kollégánk legújabb művészeti albuma, amelynek kiállítással egybekötött bemutatója 2017. április 7-én történt Debrecenben, a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium, A nő a közösség szíve címmel rendezett 3 napos Kárpát-medencei női szümpozion keretében. A gyönyörű kiadvány a művész nőket ábrázoló festményeiből  egy válogatás, melyhez Veress Zsuzsa kolléganőnk gyűjtött odaillő szépirodalmi szövegeket.

   A kiadványról és a kiállításról bővebben olvashatnak a Képzősök címszó alatt.
http://refi-papa.hu/index.php?ide=37

 Igazgatóság

Számítógépes grafika

2017-04-11

Kisantal Tibor, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma kiváló tanára újabb kiadvánnyal gazdagította a számítógépes grafikus szakmát. Az alábbiakban a vele készült beszélgetés olvasható.

http://refi-papa.hu/index.php?ide=37

mpt

Versenyek

2017-04-08

A június 5-i ökumenikus naphoz kapcsolódóan az alábbi versenykiírások történtek:

Bibliai történetmesélő verseny:
http://refi-papa.hu/doc/file1032.pdf

Ökumenikus egyházi ének verseny:
http://refi-papa.hu/doc/file1027.pdf

Ökumenikus rajzpályázat:
http://refi-papa.hu/doc/file1026.pdf

 

A kiírásokat és részleteket az alábbi linkeken találhatjátok meg:
http://refi-papa.hu/index.php?ide=43

 

Fekete Pál Péter

OKTV

2017-04-07

A fizika OKTV országos III helyét hozta el Varga-Umbrich Eszter.

Gratulálunk neki s felkészítő tanárainak!

Igazgatóság

 

Ki Mit Tud

2017-04-05

Iskolánk diákjai remekeltek a városi idegennyelvű KI MIT TUD? versenyen:

1. helyezés szóló ének kategória (angol) Bakai Nikolett 10.B.

2. helyezés szóló ének kategória (angol) Simon Vanda 11.M.

2. helyezés kamarakórus (angol) Horváth Diána, Lipcsei Gergely, Nyári Gergely, Proszt Kata, Sass Borbála Dóra, Sztyehlik Anna Dorottya.

Nagyon jó érzés volt a Refi nevét hallani ennyiszer, és hogy a közönség velük tapsolt a dalra, sokan felálltak annyira tetszett nekik, és a zsűriből, valamint idegen diákok közül is sokan személyesen gratuláltak nekik. Ugyanígy például én is gratuláltam néhány más suli diákjának, mert valóban jó produkciót hallhattunk tőlük, sok nagyon tetszett, igazán szoros volt a mezőny.

Gratulálunk nekik, felkészítő tanáraiknak és a többi résztvevőnek is, például Pitó Katalin Tanárnő csapatának francia nyelvű produkciója is nagyon színvonalas, igényes volt!

 

Hajrá Refi! Van még parázs a hamu alatt... ! :)

 

Miklós Mátyás Beatrix

Nemzetközi verseny

2017-03-28

Varga-Umbrich Eszter március 23-27. között Somorján volt a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen. A versenyen harmadik helyezést ért el.

Részleteket a versenyről itt olvashattok:
http://www.hirek.sk/itthon/20170325102949/Somorjan-zajlik-a-XXVI-Nemzetkozi-Magyar-Matematikaverseny.html

Gratulálunk Eszternek és felkészítő tanárainak.

Igazgatóság
 

Misszió

2017-03-25

   Plébániai misszió volt csütörtöktől vasárnapig Pápán, a Szent Anna plébánia hívei számára, melynek keretében közös programokon és liturgián lehettünk együtt 12 Verbita missziós szerzetes pappal, testvérrel és nővérrel, akik a világ sok országából származnak (Indonézia, India, Fülöp-szigetek, Brazília, Lengyelország, Kongó, Magyarország). A Verbita missziósokról többet is megtudhatsz a www.verbita.hu oldalon.

   A missziósok 9 iskolát is meglátogattak, ahol a diákokkal találkoztak. A mi iskolánk katolikus diákjai március 24-én a 2. órában a Szent Anna templomban találkoztak a missziósokkal (mivel nálunk most felújítási munkák vannak).

   A misszió témája: „Krisztus a mi reményünk”, ennek keretében beszéltek a szerzetesek arról, hogy miben reménykednek sokan a fiatalok közül (pénz, bulik, hatalom, stb.). Egyszerű példákkal rávilágítottak arra, hogy, egyedül Krisztusban érdemes remélni. Mindegyik szerzetes személyesen is tanúságot tett arról, hogy ő mit remél Krisztustól, és hogyan bízza reményét Krisztusra. Ez a 45 perc találkozás kedvcsináló és meghívás volt az esti alkalmakra.

További Képeket az alábbi linken láthattok: https://goo.gl/photos/Ds4fa5VgkjFye9o49

Fodorné Nagy Bernadett

Versenyeredmények

2017-03-22

A járási angol nyelvi olvasási versenyen I. helyezést ért el iskolánk Rose's bunch of roses nevű, nyolcadikos diákokból álló csapata. 
 
A csapat tagjai: Szabó Viktória, Kiss Milán és Buday Levente
 
 
Budai Gabriella
 

Nemzeti ünnepen

2017-03-15

   Iskolánk diákjai az évtizedes szokásnak megfelelően a régi zászló alatt gyülekeztek a városi ünnepségen.

  A két főszereplő mellett a művészeti tagozat diákjai énekükkel és táncukkal, mások a városi fúvószenekarban szerepeltek. Köszönjjük, hogy helytállásukkal emeltek az ünnep fényét.

  További képek az alábbi linken találhatóak:
https://goo.gl/photos/LCmdi6xu74ny4Lmp9

Igazgatóság

Megemlékezés

2017-03-14

   A kollégium diákjai nemzeti ünnepünk előnapján megemlékeztek március 15.-ről. A műsort a Kollégium egyesített kara (Teológia és három gimnáziumi osztály) az Ígéretes együttes kíséretével a Nemzeti dallal kezdte.

A Himnuszt követően a 11. C diákjai Mayerné Pátkai Tünde osztályfőnök, igazgatóhelyettes vezetésével a március 15-i pesti eseményeit idézték fel.

További képek az alábbi linken láthatók:
https://goo.gl/photos/DETiWoftvfbYLHdP9

Gratulálunk minden résztvevőnek a színvonalas műsorért.

 

Igazgatóság

Versenyeredmények

2017-03-13

Versenyekben gazdag hétvégét zártunk. A Refi csapata a Debrecenben megrendezett református iskolák matematika versenyéről a következő helyezéseket hozta el:

7. évfolyam Horváth Botond  13. hely

8. évfolyam Burján Gábor 11. hely

10. évfolyam  Gondos Dániel 2. hely

11. évfolyam Varga-Umbrich Eszter 1. hely

12. évfolyam Kirchner Balázs 6. hely

Külön dicsőség hogy a verseny második napján megrendezett csapatversenyen iskolánk csapata I. helyezést ért el, és ezzel elhódította a Baár-Madas gimnáziumtól a vándorkupát.

Gratulálunk a diákoknak és valamennyi felkészítő kollégának.

Horváth Eszter 12. A osztályos tanuló francia nyelvből OKTV országos döntős,

Varga-Umbrich Eszter fizikából és matematikából is OKTV országos döntős.

Gratulálunk a két Eszternek s tanáraiknak!

Igazgatóság

Szépkiejtési verseny

2017-03-10

A városi angol szépkiejtési versenyen

I. kategóriában Szalay Fanni 9. A (bal oldalt) 1. helyezett

II. kategóriában Boda Sára 11. B 2. helyezett lett.

Vári Éva

Megyei első

2017-03-08

Varga-Umbrich Eszter Megyei matematika verseny I. hely.

Gratulálunk Eszternek és felkészítő tanárainak.

Igazgatóság

A Nemzeti Galériába látogattunk

2017-03-08

   A képzőművészeti szak évente többször kap lehetőséget ellátogatni Budapestre kiállításra.

   Ebben az évben most másodszorra jutottunk el a Nemzeti Galériába. Ország Lili kortárs festőművész kiállítását látogathattuk meg. A szerda hajnali indulás kissé megviselt minket, de a kiállításon feltöltődhettünk. Újabb tapasztalatokkal, inspirációkkal és élményekkel lettünk gazdagabbak.

   A szaktanárainktól feladatot is kaptunk: egy toll és egy jegyzetfüzet társaságában figyelmesen kellett végigjárni a kiállítást, és minden érdekes, fontos információt, feljegyezni, valamint kisebb vázlatokat (krokikat) készíteni, amiket később értékeltek is. Ország Lili kiállítását követően az állandó tárlatot is megtekinthettük, ahol a régmúlttól a mai napig alkotott leghíresebb művekkel találkozhattunk. Többek között: a XIX. századi szuper realista és kortárs festők Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, Berény Róbert és sok más ismert művész alkotásait csodálhattuk meg.

   Az esti órákban indultunk haza a kiállítás okozta katarzissal. Köszönjük tanárainknak és a Refinek, hogy lehetőséget ad az ilyen szép szakmai tapasztalat szerzésre is. 

Vizlendvai Eszter és Sass Borbála Dóra 9.M

Connector

2017-03-08

Örömmel tájékoztatunk minden olvasót, hogy a Veszprémben megrendezett, mintegy kétezer versenyzőt felvonultató kétnapos országos Connector Táncfesztiválon ismét kiemelkedően szerepeltek diákjaink.

A kép forrása: veol.hu
A következő eredmények születtek:

13-11. osztályos színházi táncosok a Halál és a Lányka című koreográfiájukkal I. helyezést értek el, a Tükör című koreográfiával (duóban Baksai Réka és Iker Bianka) I. helyezést ért el.
Szólótáncosaink sikerei:

Iker Bianka szóló: I. hely
Baksai Réka szóló: II. hely

Sugár Eszter szóló: IV. hely
Querer csoport 13. szt: IV. hely

Felkészítő tanárok: Marek-Csernyi Ibolya, Hergenrőder Jácint

Gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak!

Igazgatóság

 

Sakk Sikerek

2017-02-25

Ismét szépen szerepelt sakk csapatunk.

Megyei Sakk Diákolimpia
Lányok:
4.kcs. 1. hely Varga Barbara 8. B
5.kcs. 1.hely Domonkos Eszter 10.C
Fiúk:
5.kcs 1.hely Burján András 11.C
6.kcs 1.hely Kirchner Balázs 12.C
Kijutottak az országos versenyre, ami áprilisban lesz Miskolcon.
 
Gratulálunk nekik és felkészítőjüknek Simon Magdinak.
Igazgatóság

 

Verseny

2017-02-23

   A hetedik Császár Elemér Természettudományos Csapatverseny.

   Lezajlott a hetedik Császár Elemér Természettudományos Csapatverseny iskolánkban. 9 iskola 14 három fős csapata versengett egymással. Az idei verseny egyik fő témája a pandavédelem, a másik a megújuló energiahordozók voltak. Az évről-évre megrendezett komplex természettudományos versenyt a Pápai Református Kollégium Szakimnáziuma a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve szervezi, a gimnázium tanárai a verseny feladatok megalkotói, a javítók, a rendezők, a PTE a szaklektorálást végzi. 

   Összefoglaló a versenyről az alábbi linken látható:

https://www.youtube.com/watch?v=9O8-l94SBmg&list=PLTGdrw3DVWV3MkksTGvm0_869BVwVnHx6&index=1

   Képek és beszámoló található itt:

http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=16439&cback=Gyuratzos_siker_a_Csaszar_Elemer_Termeszettudomanyos_Csapatversenyen

A verseny fővédnöke Dr. Fényes Tibor atomfizikus, a refi egykori tanulója. A zsűri elnöke Dr. Gábriel Róbert, a PTE rektora.

A versenyt az idén a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola nyerte.

Somosiné Németh Aliz

 

 

Titkárság

2017-02-21

A régi telefonszámok ismét működnek:

Tel.: 06-89-313-881

Mobil: 06-30-846-2698

Fax: 06-89-324-501

IGAZGATÓSÁG

Farsangi mulatság

2017-02-10

   Február 9-én a Diákönkormányzat szervezésében télbúcsúztató farsangi mulatság zajlott az iskola ebédlőjében, ahol az ötletesnél ötletesebb jelmezbe öltözött diákok között szép számmal voltak jelen új alakot öltött tanárok is.

   A zsíros kenyér party közben bőven adódott alkalom a mókára, a kötetlen beszélgetésre és a táncra. Az est egyik fénypontja tombola sorsolás volt

Mayerné Pátkai Tünde

Császár Elemér

2017-01-30

Meghívó

VII. Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyre 

   Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt

2017. február 17-én, 1530-1615 -ig

 

a Református Gimnáziumba, a VII. Császár Elemér Természettudományos Csapatverseny ideje alatt megrendezendő tudományos előadásra:

Dr. Lovrics Anna 

matematikai modellező, posztdoktor kutató 

(MTA TTK Enzimológia Intézet)

Újgenerációs szekvenálás”

 azaz a módszer, amely lehetővé tette az óriáspanda genomszekvenciájának meghatározását is

Az előadás színhelye a Díszterem. A belépés ingyenes.

Sítábor

2017-01-30

Sítáborban a „Refisek”!

   Pár év kihagyás után az idei tanévben újra lehetőséget biztosítottunk diákjaink számára, hogy sítáborban vegyenek részt. 2017. január 23-28-a között az ausztriai Nassfeld színvonalas síterepén töltöttünk el 6 napot. Mind a hotel, mind pedig a síelés helyszíne minden igényt kielégítő volt. Szállásunk a Weissbriach nevű kis falucskában elhelyezkedő Jufa Hotel Gitschtalban volt, ami a sípályától 20 km-re található.

  A szálloda 2012-ben épült, modern síbakancs és síléctároló helységgel rendelkezik. A szobákban TV és WIFI elérhetőség biztosított. A klubteremben lévő ping-pong és csocsóasztal lehetőséget nyújtott a síelés utáni kikapcsolódásra. A konferencia teremben esténként lehetőségünk volt az aznapi történések, élmények megbeszélésére, vagy éppen az aznap készült videó felvételek megtekintésére. Az étkezés félpanziós formában történt. A reggeli és vacsora svédasztalos jelleggel több fogást tartalmazott. 

   Táborunk helyszíne a nassfeldi sí régió volt. A 2000 m magasságba nyúló hegyeken összesen 100 km hosszú sípályarendszer állt rendelkezésünkre. Gyönyörű napsütésben, mínusz 10 fokos hidegben élvezhettük a síelés örömét. Diákjaink nagyon jól érezték magukat, ezért abban maradtunk, hogy a jövőben is szervezünk sítábort.

Győrvári Gábor

 

Bibliaolvasó nap

2017-01-29

Bibliaolvasó Nap

 

   2017. január 31-én 14.00 órakor a debreceni Nagytemplomban kerül sor a Reformáció Emlékév egyházi megnyitásra. Erre a napra hirdette meg a Debreceni Református Kollégium az ún. Bibliaolvasó Napot, melyre a Kárpát-medence  75 református iskolája jelentkezett. Köztük mi is. Az oktatási intézmények diákjai felolvassák a Biblia teljes szövegét. Kaposvártól Kolozsvárig, Rozsnyótól Orosházáig hetvenöt magyarországi és határon túli általános és középiskola vesz részt a kezdeményezésben.

   Ezzel a vállalkozással a debreceni szervezők a reformáció által is inspirált európai könyvkultúra, a biblikus műveltség, az olvasás – azon belül is a hangos olvasás – fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

   Örömmel várjuk az éppen ráérő kollégákat is. 

 

 

Vadász Márti

 

Tájékoztató a középfokú felvételi eljárásról

2017-01-12

Központi felvételi írásbeli vizsga a 8. osztályosok számára:

2016. január 21., szombat 10.00 órától a II. emelet  212., 213., 214-es termeiben.

Kérjük mindazon diákokat, akik intézményünket választották az írásbeli megírásának színhelyéül, hogy 15 perccel a vizsga megkezdése előtt gyülekezzenek a nagytornateremben.

Az  írásbeli dolgozatok megtekintése:

2017. január 31., kedd 8.00-16.00, Igazgatóhelyettesi iroda

Szóbeli és alkalmassági felvételi

Az intézményünkbe jelentkezettek számára szóbeli elbeszélgetést, valamint a művészeti képzéseinkre jelentkezettek számára alkalmassági vizsgát tartunk:

 2017. február 25-én, szombaton, amelynek pontos időpontjáról minden érintettet személyesen értesítünk.

Jó felkészülést és sikerest vizsgát kívánunk!

IGAZGATÓSÁG

Negyedszázados visszatekintő

2016-12-08

Fogadd kedvesen számnak mondásait és szívem gondolatait, Uram, kősziklám és megváltóm!

 (Zsoltárok 19:15.)

    Főtiszteletű Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésével ünnepi istentiszteleten vett részt a Pápai Református Kollégium közössége 2016. december 6-án a pápai református templomban. Istentiszteletünk a hagyományos kollégiumi vasárnapok rendjébe illeszkedett, ugyanakkor rendkívüli volt, hiszen a Gimnázium újraindulását követően eltelt huszonöt évre visszatekintő évkönyv bemutatójának is alkalmat teremtett.

    Ifj. Márkus Mihály, a pápai gyülekezet lelkésze igei és apostoli köszöntését követően a Teológia képviseletében Főtiszteletű Németh Tamás rektor úr olvasta fel a textust és végezte az imádság szolgálatát, majd Püspök Úr a fenti zsoltár részlet alapján hirdette Isten igéjét.

   Főtiszteletű Köntös László lelkészi főjegyző úr könyvbemutató beszédében méltatta a Tükörcserepek című kiadványt, amely kiállításával és tartalmával egyaránt méltón hordozza a Kollégium ősi értékeit. Évkönyvként nyomtatott formában még nem publikált adattár, másrészt a tanárok és az 1995 után végzett „fiatal öregdiákok” visszaemlékezései, beszámolói révén nagyon gazdag iskolatörténeti gyűjtemény. Ráadásul több száz színes fényképpel illusztrált a fényes papírra nyomtatott súlyos kiadvány, ami önmagában is komoly dokumentumértékkel bír. A közel nyolcvan szerző munkájának összehangolását, a kötet főszerkesztői teendőit Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, a tördelői és nyomdai előkészítő munkálatokat Varga Umbrich Károly végezte. A fotókat Adorján Zoltán és Varga-Umbrich Károly válogatta.

   Beszédet mondott dr. Huszár Pál, egyházkerületünk főgondnoka és Gránásiné Bácsi Tünde igazgató, aki az intézményünk újraindulása óta folyamatosan köztünk dolgozó munkatársakat: dr. Schweighoffer Ernőné dr. Sólymosy Gizella és Budai Gabriella tanárnőket, valamint Simon Magdolna iskolatitkárt virággal és emléktárggyal is köszöntötte. Örömünkre szolgált, hogy a hálaadó istentiszteletünkön jelen volt sok kedves régi munkatársunk, köztük dr. Czapáry Endre és dr. Czapáry Endréné Éva néni, Szabó Ildikó és Kiss László, valamint velünk együtt ünnepeltek alapítványaink képviselői és fiatal öregdiákjaink is.

   Vadász Márta vezető vallástanár imádsága és a Veressné Petrőcz Mária vezette teológiai és gimnáziumi közös kórus szolgálata tette teljessé ünnepi istentiszteletünket, amelyet agapé zárt a Teológia lovagtermében.

Adorján Zoltán

Nyílt nap a Refiben

2016-12-03

   Második alkalommal rendezte meg nyílt napját az idei tanévben a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma december 3-án. A református templomban Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes köszöntötte a több mint száz érdeklődőt, akiket iskolánk zenekara Horváth Adrián karmester, énektanár vezetésével hangolt a nap további eseményeire.

    Gránásiné Bácsi Tünde igazgató asszony ismertette intézményünk képzési formáit, ezt követően pedig bemutatkoztak a leendő osztályfőnökök. Hatosztályos képzésünk hetedikeseinek osztályfőnöke Somosi István lesz, az általános képzésű 9. A osztályfőnöke Győrvári Gábor, a matematika, illetve biológia szakirányú természettudományos képzésű 9. C osztályfőnöke Adorján Zoltán, a grafika-festőművész, illetve néptánc és színházi tánc szakirányú művészeti osztály 9. M vezetője Marosi Diána.

 

   A 4. órában a gyerekek és a szülők folytathatták a ismerkedést a leendő osztályfőnökökkel, további részleteket tudhattak meg az egyes képzésekről.

    Tíz órától nyílt tanórákat tekinthettek meg a látogatók.

    A táncművészeti képzésről Kondics Gergely  tájékoztatta az érdeklődőket, miután diákjaink lendületes és szórakoztató műsorban gyakorlatban is bemutatták tudásukat.

IGAZGATÓSÁG

Felújítás

2016-11-30

Elkészült a Jókai utcai szárny 

 

           A munkálatok alatt az építési területek le vannak zárva. Az első emeleten a Jókai utca felőli szárny, a másodikon a főlépcsőház és a Jókai utca felőli szárny, valamint a sportpálya fele építési terület. A Jókai utca külső homlokzata elkészült. Tanulóknak, idegeneknek tilos a munkaterületre való belépés.

A felújítás képeit az alábbi linken érhetik el folyamatosan:
https://goo.gl/photos/d2gSMuvrCYzVgV7s5

Kérjük mindenki megértését és türelmét.

IGAZGATÓSÁG

Hálaadó istentisztelet

2016-11-29

Szalagavató

2016-11-27

    November 26-án délután négy órára több mint 1000 főből álló ünneplő közösség gyűlt össze a pápai református templomban végzős diákjaink szalagavatójára. Ebben a tanévben 100 tanítványunk készül az érettségire 3 gimnáziumi és 1  művészeti szakgimnáziumi osztályban Veress Zsuzsa (12.A), Nagyné Steinbach Zita (12.B), Kernyáné Návai Anita (12.C) és Budai Gabriella osztályfőnökök védőszárnyai alatt.  

Ezt is elviszem magammal

Viszem a köpenyem
viszem a Gizi nénim
viszem az okostáblám
és a radiátoron lógó zoknim.

Viszem mind a 486 évem,
a Jókaim, Petőfim
és újraindulásig a komcsim is vittem.
Viszem a szalagavatóm
és Kálmán Attila összes hagyományát,
az atkás matracom, a múmiám és
a Bocskaim vállpárnáját.
A kényelmet, a könyvtári fotelbe olvadva
iskolám szellemét falak közé roskadva.
Viszem az álmos, kávés reggeleket
mosogatástól cserzett, repedt ujjbegyeket.
Viszem a soha véget nem érő áhítatot,
hétfőit és kábán töltött istentiszteletet.
Viszem az eperfán vállamra tepert éveket,
a szilósteremben lett hajnali szemerezetet.
Viszem az Istent, a hazát és tudományt
részemmé válva, még ha nem is mindig
aszerint tálalva magamat.
Elviszem a soha igazán le nem húzott
menzakártyám, a káposztahétfőket
és a kompótból lett teám.
Viszem a kétséget,
de elviszem a jövőm is
a viszontlátás reményében leadott
plusz tíz kilót is.
Ott lesz a helyem, ahová megyek
ahová ez a négy év engem vezetett
viszem a Refit, lazán a vállamon
elviszem az 1531 óta változatlan tapasztalatot,
hogyha sánta kutyát nem is,
de Refist utolér a kimondhatatlan,
a legeslegutolsó szó,
hogy a mindig helyére örökké pontot
tenni volna jó.

Horváth Eszter 12. A.

   A szalagtűzés előtt őszinte vallomásként zenés-irodalmi műsorral varázsolták el a gyülekezetet, majd a Sportcsarnokban este 8 órakor kezdődő nyitótáncokkal szórakoztatták az tiszteletükre összeseregletteket. A nyitótáncokat Müller Sára és Menczel Orsolya tanították be.

    Az évtizedek óta hagyománnyá vált palotás, bécsi keringő, Radetzky formáció mellett a művészetisek egy professzionális koreográfiát is bemutattak. Az est fénypontja idén is a gyertyafény keringő volt.

     A szalagavató fővédnöki tisztét Dr. Somogyi Alfréd, a pozsonyi egyházmegye esperese vállalta el, aki Istennek hálát adva a megtett útért meleg szavakkal köszöntötte a végzős diákokat és a felnevelő Alma Matert.         

                                                                      Mayerné Pátkai Tünde

Megyei bajnok

2016-11-27

   A Megyei döntő idén két fordulós volt. Mindkét forduló, november 11-én és 18-án, Ajkán a Sportcsarnokban került megrendezésre. Az ajkai Bánki SZKI ellen mindkét alkalommal magas fölénnyel nyertük a mérkőzéseket. Itt alkalom adódott a fiatalabb, rutintalanabb utánpótlás kipróbálására, illetve a csapatba való beillesztésére. Nagyon jól megállták a helyüket a fiatalok. A másik ellenfél a minden évben nagy rivális, szintén ajkai Bródy Gimnázium. Itt már be kellett vetni a rutinosabb "nagyágyúkat". Így az első mérkőzésen 7 ponttal, a másodikon 4 ponttal, így összesítésben 11 ponttal utasítottuk magunk mögé a házigazdákat.
Végeredmény: 1. Református (Pápa)
                      2. Bródy (Ajka)
                      3. Bánki (Ajka)
Cserneczky Attila

Iskolánk Jelöltje

2016-11-18

Príma díjra jelölték Horváth Adriánt, iskolánk zenetanárát.

Szavazni lehetett a mi oldalunkról is. 

Gratulálunk a Tanár úrnak, mert megkapta a díjat. Részleteket lásd az alábbi linken:
http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=15834

 

IGAZGATÓSÁG

Sport

2016-11-14

    Iskolánk VI. korcsoportos labdarúgó csapata 2016.11.14-én Ajkán vett részt a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett Fair Play Cup elnevezésű labdarúgó amatőr kispályás tornán. Ezen a rendezvényen hivatásos, igazolt labdarúgók nem szerepelhettek. Csapatunk egész nap színvonalasan és taktikusan játszva a 2. helyezést szerezte meg. A döntőben két egyenrangú csapat mérkőzésén a szerencsésebb csapat győzött hétméteres büntető rúgások után.
Eredmények:
Pápai Református Koll. Gimn. - Bródy, Ajka 1:0
PRKG. - Molnár G., Ajka 5:0
Döntő: Kisfaludy S., Sümeg - PRKG. 1:1 hétméteresekkel 3:1
 
A csapat tagjai: Németh Tamás, Burján Ernő András, Herenkovics András, Ari Ádám, Horváth Gergely, Horváth Gáspár, Nagy Kristóf, Szász István, Lucza Levente, Palágyi Ákos, Somogyi Máté
Kísérő tanár: Győrvári Gábor 
 
Gratulálunk!!!

Hittanosok találkozója

2016-11-13

    November 12-én, szombaton több mint 600 diákkal együtt részt vettünk a II. Dunántúli Felső Tagozatos Hittanos találkozón. A VILÁGÍTS címet viselő rendezvény az Egyházkerület szervezésében Balatonfüreden, a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban zajlott.  Az egész napos találkozón bemutatkoztak a dunántúli református középiskolái. Nagy sikere volt a pápai Refi standjának, ahol a természettudományos tagozatosok kísérletezésre invitálták az érdeklődőket. Néptánc és színházi tánc tagozatosaink látványos produkciója nagy sikert aratott.

A Dunántúli Református Egyházkerület lapja így ad hírt erről a találkozóról:
http://www.refdunantul.hu/hir/mutat/17778/

IGAZGATÓSÁG

Nyílt nap a Refiben

2016-11-12

   2016. november 11-én, pénteken tartotta iskolánk, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma idei első nyílt napját.

   Kilenc órai kezdettel Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes köszöntötte látogatóinkat a Pápai Református Gyülekezet Immanuel közösségi házában. A vendégségre iskolánk felújítási munkálatai miatt volt szükség, amelyről Fekete Pál Péter igazgatóhelyettes számolt be. Gránásiné Bácsi Tünde igazgatói tájékoztatójában beszámolt iskolánk képzési formáiról, továbbtanulási lehetőségeiről, külföldi kapcsolatairól, majd Vadász Márta vezető vallástanár mutatta be az intézmény egyházi sajátosságait.

   Ezt követően a leendő osztályfőnökök mutatkoztak be: Hatosztályos képzésünk hetedikeseinek osztályfőnöke Somosi István lesz, az általános képzésű 9.A osztályfőnöke Győrvári Gábor, a reál képzésű 9.C osztályfőnöke Adorján Zoltán, a grafika-festőművész, illetve néptánc és színházi tánc szakirányú művészeti osztály (9.M) vezetője Marosi Diána.

   A továbbiakban vendégeink, diákok és szülők nyílt órákon nyerhettek betekintést iskolánk munkájába. Külön érdekességként Somosi István fizikai kísérletekkel, a művészetis tanítványaink látványos táncbemutatóval örvendeztették meg az érdeklődőket. A fergeteges hangulatú bemutató után tájékoztatta a táncművészeti képzésről Müller Anita tagozatvezető az érdeklődőket.

   Nyílt napunk az Internátusban (azaz a diákotthonban) zárult, ahol a kollégiumi nevelők megismertette az érdeklődőket iskolánk elszállásolási viszonyaival, szokásaival.

   Az alábbi linken ovasható a Pápa-Ma online felületen megjelent tudósítás:
http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=15992&cnws=Negy_osztalyba_varjak_a_Refibe_jelentkezoket

   Köszönjük több mint száz látogatónknak, hogy ránk szánták idejüket, s hívjuk a további érdeklődőket, hogy 2016. december 3-án vegyenek részt második nyílt napunkon.

IGAZGATÓSÁG

Amerikai kapcsolat

2016-11-11

    
    Iskolánk hűséges, immár 20 éve visszatérő amerikai barátja, Jack Mayfield  látogatását élvezhettük november első hetében. Az előző tanévhez hasonlóan, most is egy egész hetet töltött nálunk, fáradhatatlanul látogatta, jelenlétével színesítette az angol órákat, előadásokat tartott, beszélgetéseket folytatott. Sokszor még délutánra is maradt annyi energiája, hogy az érdeklődő diákokkal beüljön egy kávézóba.

    Iskolánknak tett nagylelkű felajánlásának része, hogy teljes egészében finanszírozza három végzős tanulónk nyelvvizsga díját, valamint ígérete szerint a jövőben erre a támogatásra mások is pályázhatnak.

    Ezúton is köszönjük Jacknek a velünk töltött órákat, a felénk sugárzó szeretetet. Isten gazdag áldását kívánjuk életére és jövőre is visszavárjuk.

Köntös Lászlóné

Refisek a Bázisreptéren

2016-11-11

   

November 11-én a 7. B. és 9. A. osztályokkal a Pápai Bázisrepülőtéren jártunk. Megnézhettük kívül, belül a C17-es repülőgépet, egy helikoptert, különböző kiszolgáló gépjárműveket, tűzoltóautót, mentőautót. A program kutya bemutatóval kezdődött. Láthattuk, hogyan szerelik le a német juhászok az illetéktelen betolakodókat. A tűzoltóautó pedig bemutatta, hogyan tud több tíz méteres vízfüggönyt fújni szükség esetén. Kézifegyvereket is kézbe vehettek a tanulók.

   Sok érdekes műszaki adatot tudtunk meg a gépekről, amiket fizika órán megbeszélünk majd és értelmezünk. Így tudjuk hasznosítani azt a sok információt amit a két órás látogatás során kaptunk.

   További képeket az alábbi linken láthattok:
https://goo.gl/photos/SWbs8ACvBZjqm5bT8

Fekete Ildikó
fizikatanár

Luther nyomában

2016-11-07

    Iskolánk tanulói közül hárman: Gondos Dávid, Mester Benigna és Móricz Sarolt Katinka felkészítő tanárukkal, Mayerné Pátkai Tünde tanárnővel együtt a "Rejtőzködő kincseink" pályázaton nyújtott teljesítményükért Luther emléktúrán vehettek részt az őszi szünetben. Református és evangélikus iskolákból összesen 42 diák és tanár járta végig Luther életének legjelentősebb színhelyeit:

    Eisenach, Erfurt, Wittenberg, Wartburg, Lipcse és Augsburg városában a versenyt szervező Református Tehetséggondozó Alapítvány  jóvoltából.

A Pápa-Ma hírportálon olvasható:
http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=16028&cback=Luther_nyomaban_-_jutalomkirandulas_a_csapatnak

Mayerné Pátkai Tünde

Reformáció

2016-10-28

    A reformáció ünnepe alkalmából iskolánk diákjai méltó műsorral idézték fel Huszár Gál és Sztárai Mihály alakját. Hitünk hőseinek példamutatása örök érvényű, a mai nemzedékek is erőt meríthetnek hajdani korszakos jelentőségű prédikátoraink életművéből.


    A megemlékezést iskolánk 11.B osztályának református diákjai tartották Vadász Márta vezető vallástanár igehirdető és felkészítő szolgálatával. Az ünnepség zárásaként megkoszorúzták osztályaink képviselői Huszár Gál és Sztárai Mihály Zimmermann utcai emlékművét.

    Vélogatás a megemlékezésen készült fotókból /készítette Adorján Zoltán/:
https://goo.gl/photos/nT4X7DkqWoYu6LKx7

SOLI DEO GLORIA!

Főhajtás az elődök előtt

2016-10-27

   Iskolánk tradíciója szerint az idei évben is a bejövő osztályok segítenek a refis tanársírok rendbentartásában.

  A hetedikesek egy-egy szál virággal tisztelegnek a volt pedagógusok sírjainál.

Fekete Ildikó
osztályfőnök

Nemzeti ünnepen

2016-10-26

    A Pápai Református Gimnázium diákjai október 21-én emlékeztek meg az 1956-os forradalom eseményeiről és áldozatairól a református templomban. Az irodalmi összeállítás megidézte az akkori hangulatot, a reményeket majd az eltiport forradalom feletti fájdalmat és elkeseredést. Köszönet a 10. B osztály 16 tagjának a szépen előadott szövegrészletekért, valamint Bakai Nikolett gyönyörű szólóénekéért és az "Ígéretes" zenekar közreműködéséért.

    Képeket a műsorról az alábbi linket tekinthettek meg:
https://goo.gl/photos/jVD7kPA6KXJju4hc8

    A műsort Pálóczyné Zergi Klára rendezte, a zenekar művészeti vezetője Kovács István tanár úr.

Pálóczyné Zergi Klára

Kutatók éjszakája

2016-10-12

   Miután a felújítás miatt idén nem tudott az iskolánk részt venni a kutatók éjszakája programban, Fekete Ildikó tanárnővel és Fekete Pali bácsival felutaztunk Budapestre szeptember 30-án, órák után. A sok helyszín közül mi az Ericsson Magyarország épületében töltöttük a délutánt. Érkezéskor megegyeztünk abban, hogy 9-kor találkozunk a bejáratnál. Ezután elindultunk és körbejártuk a programokat, helyszíneket az épületben.

   Sok érdekes kísérletet, játékot és robotot láttunk. Az első dolog, amit kipróbáltunk egy leegyszerűsített 4G-s mobilhálózat összerakása volt. Ez elsőre sikerült és ennek nagyon örültünk. Megismerkedhettünk a robotokkal, amelyek már sok mindenre képesek. Volt közöttük olyan, amelyik bowlingozni is tudott. A kutató mentős robot pedig egy nagy és igazán hasznos robot. Kipróbáltunk sok érdekes ördöglakatot is, amelyeket több, kevesebb sikerrel meg is oldottunk. Láthattuk egy okosotthon modelljét is, amiben a mozgás, hő és egyéb érzékelőket és a fűtést is egy számítógépről lehetett irányítani. Emellett önműködő autó és táblagépről vezérelhető kisvasút is volt. Sok vasútmodellt és terepasztalt láttunk, amelyeknek a működésével is megismerkedhettünk és az alattuk lévő vezetékeket is megnézhettük.

   Számomra a legérdekesebb, amit láttunk az a Smog 1 volt, ami Magyarország műholdja. Feladata a Föld rádióhullámos szennyezésének mérése. Mérete nem túl nagy. Több műholddal együtt fogják fellőni. Remélhetőleg nemsokára fellövik. Ezeken kívül volt egy bicikli, amely tekerésével áramot lehetett előállítani. Mi is kipróbálhattuk. Megoldhattunk egy logikai feladatot, aminek varázsdoboz volt a neve. Ezt sikerült megoldanunk, ezért kaptunk egy csokit. Ezután összeraktunk pár könnyebb és nehezebb áramkört is. Nagyon érdekes volt látni kétféle 3D-s nyomtatót is. Mind a kettő műanyaggal dolgozott. Három előadást néztünk az előadóteremben. Az egyik jéghegyekről és az óceánokról szólt, ennek keretében megtudtuk, hogy sós vízben lassabban olvad a jég és azt is, hogy a napsugarak nem tudják felmelegíteni a tengerek és az óceánok alján a vizet. Ami nagyon meglepett, az az volt, hogy ha egy rézlemezt a vízre teszünk és vizet engedünk rá, akkor az a víz felszínén marad. A másik előadás az elektrosztatikai jelenségekről szólt. Sok érdekes kísérletet láttunk Van der Graaf generátorral, embereken és tárgyakon egyaránt. Megtudtuk azt is, hogy miért ráz a bevásárlókocsi. Az utolsó előadáson Öveges professzor kísérleteiből láthattunk párat. Ezek igazán tetszettek, hiszen egyszerű tárgyak szerepeltek bennük.

  Este tízkor indultunk vissza Pápára. Nagyon jól éreztük magunkat, remélem máskor is eljutunk ide.

Burján Gábor és Baross Bence 8. B

   Nekem is nagy élmény volt szétnézni a sokféle bemutatón, kipróbálni a virtuális világot elémvetítő szemüveget, működésben látni 3D-s nyomtatót, zenélő robotot látni, önjáró autókhoz tervezett közlekedésirányító programot látni. egyik teremben mankalát játszottak kicsik és nagyok. Én ismerem ennek az afrikai eredetű játéknak egy változatát, itt megtanulhattam egy újabb, összetettebb fajtát. És nem utolsó sorban találkozhattam volt diákjaimmal, akik ma már fizikusok, vagy még csak fizikus palánták, és talán kis részem van nekem is abban, hogy azok lettek.

Fekete Ildikó

 

 

Nemzeti gyásznap

2016-10-03

     Az aradi vértanúk emléknapja az 1849. október 6-án kivégzett honvéd főtisztek példájával hősöket állít elénk. A Habsburg császári udvar halállal bosszulta meg, a magyarokat megfélemlítő szándékkal, hogy az 1848-49-es magyar szabadságharcban a Habsburg uralkodóra korábban felesküdött katonatisztek is részt vettek. Őket, illetve gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt végezték ki a fájdalmasan emlékezetes napon.

     Nemzeti gyászünnepünk alkalmából a 8.B osztály készült műsorral: Iskolánk hajdani tanítványa, Kozma Andor A karthágói harangok című költeményével és az "aradi tizenhárom" utolsó szavaival fejeztük ki tiszteletünket hazánk oltárán nyújtott áldozatukért.

      Megemlékezésünk zárásaképpen Márkus Mihály Pál trombitakíséretével a 8.B osztály vezetésével elénekelte iskolánk közössége nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

Adorján Zoltán, a 8.B osztályfőnöke

Beiskolázás

2016-09-26

Szeretettel várunk minden érdeklődőt nyílt napjainkon.

 

   A művészeti szakgimnáziumi továbbtanulás alkalmassági vizsgán való megfelelést igényel. Ezek követelményei az alábbi linkeken találhatók:
1. képzősök (festő, grafikus)
2. táncosok (színházi, néptáncos)

  Nyilt napjainkon kérdéseitekre mindenkinek szivesen válaszolunk.

IGAZGATÓSÁG

Új kezdet a Pápai Refiben

2016-09-10

"Emlékezzetek az ősrégi dolgokra." Ésaiás 46,9. (...) "Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek.” Ézsaiás 43,18

A Pápai Református Templomban augusztus 31-én délután 15 órakor tartotta tanévnyitóját a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma. Az ünnepi istentiszteleten főtiszteletű Köntös László lelkészi főjegyző hirdette Isten igéjét.

IGAZGATÓSÁG

Támogatom a Refit

Adóm 1%-val támogatom Refit.

A kedvezményezett: Pápai Református Gimnázium

Alapítvány adószáma: 19265427-1-19

Köszönettel: A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma

Bankszámlaszámunk

Az iskolai befizetéseket a következő számlaszámra kérjük:

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma

K&H Bank 10200737-48610542-00000000

Utaláskor a közlemény rovatban a gyermek nevét is szíveskedjenek feltüntetni.

Bisel verseny

Pályázat

Erdélyi kirándulást nyertünk a határtalanul pályázattal.

Reformáció 500

Erasmus

Pannonia Reformata