1 / 4
2 / 4
3 / 4
2 / 4

Színpadi siker

2018-12-07

Nagy sikerrel szerepeltek növendékeink a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium gálaműsorában, a JMSZK színháztermében, ahol Jókai Mór  A kőszívű ember fiai című regényének egy részletét adták elő Repülés címmel.

Szöveges szereplők: Narancsik Róza, Gotthárd Rebeka, Páli István

Táncosok: Pirityi Kamilla, Simon Napsugár, Zsohár Zsaklin, Nyári Andrea, Fuchs Alexandra, Varró Fanni, Vasáros Fruzsina

Felkészítő tanárok: Turós-Máté Kinga Réka és Pálóczyné Zergi Klára
 

Táncverseny

2017-04-14

Meghívó:

Müller Anita

„A következő lépcsőt is áttáncoltuk...”

2017-02-03

   A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tánc-tagozatának félévi vizsgái a 2017 év januárjának második hetében kezdődtek. Nem könnyű végigvezetni, miről is szólnak ezek a számonkérések, hisz, ha valakinek azt mondom: táncos vagyok, a képzeletében lezser napok, mosoly, kacagás, folyamatos szórakozással párosul a kép. A kép sokkal árnyaltabb és bizony érdekesebb ennél. Olyan, mint a jéghegy: csak a tetejét látjuk, a mélyben viszont kiteljesedik: történelem, irodalom, földrajz, politika, pszichológia, társadalomismeretek, kémia, biológia, élettan és még sorolhatnánk, hogy milyen területeket érint egy OKJ táncos képzés…

    Iskolánkban néptáncosokat és színházi táncosokat képezünk – bízvást kijelenthetjük, hogy nagyon magas követelményekkel. E félévben 27 néptáncos és 19 színházi táncos adott számot tudásáról. Kezdve az elméleti tantárgyakkal. A tánctörténet tantárgy általános követelményei követik a történelem tananyag felépítését az őskortól napjainkig. Még inkább belemélyed a részletekbe, sőt több dátumot is kapcsol az alapismeretekhez – szorosan fonódik össze a két tantárgy. Épp ezért fontos, hogy a kapcsolódási pontokat felleljék a diákok. A folklórismeret, balettelmélet, népzene vagy épp a zeneismeret órákon a szakokhoz szorosan kapcsolódó követelményeket kérik számon a tanárok. 

   A gyakorlati vizsgát is nagyon szigorúan értékeljük. Természetesen minden vizsgáztató értékeli a növendéket, de a végső döntés a tantárgyat oktató szaktanáré. Ezen közös számonkérések arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az extrovertált szakmában kipróbálhassa magát a diák olyan helyzetekben is, amikor nem véd a „színpad távolsága”, hisz a tanárok a komfortzónájukban foglalnak helyet. Itt a legapróbb részleteket, rezdüléseket is képesek kiszűrni, amiből a végső konzekvenciát levonhatja a bizottság. Maga a vizsga része a félévi jegynek, a növendék megkapja a részeredményeit, de a záróeredményt az év folyamán szerzett jegyei is befolyásolják. A táncos visszajelzést kap arról, milyen területeken várunk el magasabb teljesítmény, vagy épp mi a dicséretes, megtartandó produktum. Mind a négy évfolyamon kiemelkedően teljesítettek a diákok annak ellenére, hogy az örvendetes – ám sok áldozattal járó  -   felújítás pszichés terheivel is szembe kell nézniük. Legnagyobb fejlődést és ijedtséget a 9. évfolyamon tapasztalt a bizottság. A 11. évfolyam már rutinosan vette a kihívásokat, mosolyuk cseppet sem volt erőltetett, a 13. évfolyamnál már teljes mértékben hiányzott a vizsgadrukk. Legnagyobb meglepetést a 10. M osztály okozta a nagy létszámú bizottságnak: komoly, érett hozzáállásuk és a vizsgamagatartásuk valódi példa a bejövő osztályok felé. Mindenki sikeresen vette az akadályokat, nagyon szép eredményekkel zárult a félévi vizsga, büszkén hirdethetjük iskolánk igényességét ezen a szakon is.

Müller Anita
tagozatvezető

Építsünk robotot!
Regisztráció itt

Támogatom a Refit

Adóm 1%-val támogatom Refit.

A kedvezményezett: Pápai Református Gimnázium

Alapítvány adószáma: 19265427-1-19

Köszönettel: A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma

Bankszámlaszámunk

Az iskolai befizetéseket a következő számlaszámra kérjük:

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma

K&H Bank 10200737-48610542-00000000

Utaláskor a közlemény rovatban a gyermek nevét is szíveskedjenek feltüntetni.

Bisel verseny

Pályázat

Erdélyi kirándulást nyertünk a határtalanul pályázattal.

Reformáció 500

Erasmus