PÁPAI REFISEK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

2017-08-30

„Üzenek magyar protestáns testvéreimnek: Most legyenek protestánsok, emberek és magyarok.” (Ady Endre)

 

PÁPAI REFISEK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

Beszámoló

     „Különleges időutazásként éltem meg az elmúlt hetet, középpontban a reformációval, a reformáció nyomán létrejött kollégiumok történetével, az 1590-ben kiadott Vizsolyi Bibliával. Úton-útfélen találkozhattunk történelmünk és irodalmunk kiemelkedő alakjainak (Szent László, I. Rákóczi György, Lorántffy Zsuzsanna, II. Rákóczi Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, Arany János, Ady Endre, Móricz Zsigmond…) máig ható emlékezetével. Jártunk a mélyben (Zichy-barlang), templomtornyokból szemlélhettük Rimaszombatot, Nagyváradot, Debrecent és Budapestet, a kilátókról pedig a szemet gyönyörködtető tájat. Mindezt együtt, protestánsok és katolikusok, alsóbb és felsőbb évesek, végzős diákok és tanárok…”

(Budai Gabriella)

Nehéz lenne ezt a mögöttünk álló csodálatos hetet egyedül egy beszámolóban összefoglalni. Negyven különleges ember kirándulhatott együtt, és kinek-kinek más-más helyszín, élmény volt a legmeghatározóbb a kirándulás során. Egy részvevő gondolata ezzel kapcsolatban:

„Mindenkinek más fontos az életben. Valakinek a barátok, a család, Isten, vagy lehet az orgonák vagy a harangok, esetleg a történelem, és az egyik nem zárja ki a másikat. Ezen a kiránduláson ezt mind megélhettük. A barátainkkal, akik már szinte a családunk tagjai, tapasztalhattuk meg a történelmet, Isten szeretetét és a harangok zúgását az orgonák felett. Köszönöm az élményt!”                                       (Porkoláb Vivien Noémi)

Emiatt nem kívánok csupán egy száraz beszámolót írni, hanem a leírásba szeretném a résztvevők gondolatait is kiemelten belefűzni. Így talán elérve azt a kívánt célt, hogy ezt a beszámolót valamennyi résztvevő és olvasó kicsit magáénak érezze. A fenti pár sor fogalja össze leginkább és legteljesebben utunk célját, szándékát és megvalósulását.

A kirándulás alatt egy nagyon jó csapat állt össze, és úgy érzem, sikerült megélni a refis közösségi szellem erejét. Külön öröm volt számunkra, hogy érezhettük a Kolozsvári Református Kollégiummal tényleg testvériskola vagyunk, ugyanis a tavaly megismert kolozsvári refisek közül két testvérünk velünk volt a kiránduláson.​ Az ő gondolataik:

„Határontúl. Távol, mégis túl közel.”                                            (Mátyus Boglárka Csenge)

„Úgy érzem, hogy a kirándulás után egy nagyon gazdag személy lettem… Tudásban, élményekben gyarapodtam, de főleg lelkileg sikerült feltöltődni. Olyan személyekkel tölthettem el egy hetet, akiket testvéreimnek tekintek. Egyszerűen minden tökéletes volt!”                                                                                                                (Bálint Ingrid)

Nehéz szavakba önteni, hogy mekkora öröm és élmény volt látni, hogy a nyolcadikos diáktársamtól elkezdve az idén érettségizőkön át a tanárokig, a szó szoros értelmében véve egy nagy családként mozgott csapatunk. Ez egy végzős, és egy kilencedikes résztvevő gondolataiból is kitűnik:

„Nagyon élveztem minden percét, olyan helyekre jutottam el, ahová valószínűleg magamtól biztos nem sikerült volna. A társaság remek volt, új embereket ismertem meg és pár hónap után végre találkozhattam sok számomra fontos emberrel. Nagyon emlékezetes volt az a pillanat is, amikor egy három különböző református gimnáziumból érkezett társaság együtt beszélgette át az estét egy gyönyörű helyen.”        (Bognár Bence)

„A reformáció 500. évfordulójának évében eltölthettem egy nagyszerű hetet a Refivel. Abban a pillanatban, hogy lehetőségem nyílt részt venni a körtúrán, tudtam, hogy mindenképp ott szeretnék lenni, számomra különleges emberekkel eltölteni ezt az időt. Minden nap egy különleges varázsban telt el. Nagyon pontos és alapos idegenvezetőnk volt, a jó hangulat pedig végigkísérte utunkat. Szeretettel gondolok minden egyes megmászott lépcsőfokra, minden orgonaszóra, a barlangban éneklésre, és mindenre, ami hétfő reggel 5:50-től szombat estig történt. Hálás vagyok Istennek, hogy biztonságban megtartott minket, és, hogy lelkileg is fejlődhettünk a héten.”

(Mácsodi Eszter)

Elhangzott az a gondolat is, hogy ezt a hetet nehéz mondatokba önteni. Az Istentől kapott emberi elme erre is megtalálta a megoldást: „Több héttel a hazaérkezés után is kavarognak bennem még az érzések a kirándulással kapcsolatban. Mindez címszavakban: magasság és mélység; Felvidék, Partium, Tiszántúl; 500 és 450 év, 1500km; magyar királyok és erdélyi fejedelmek; ugyanitt írók és költők, kik szintén királyok és fejedelmek; Biblia (nyomtatás); templomok tornyai és a harangok… Mindezekért köszönet és hála!”

(Varga Jenő)

A kirándulás útvonala:

„A kirándulás varázslatos hangulata csodás áhítattal töltötte föl az ifjonti szíveket. Rimaszombat - a Felvidék református fellegváraként – mély érzelmeket hagyott bennem, és nem volt ez másképp a dicső nyomdász falunk, Vizsoly határain belül sem. Édes, mézes pillanatokban lehetett részem Sárospatakon. Mind a város, a templom és a kollégium is emlékeztetett arra, miért is jó reformátusnak lenni. De Sárospatak dicső fénye nem halványította el Nagyvárad és Debrecen történelmi metropoliszait sem. A fővárosunk Budapest, mindenki számára ismert és kedvelt célpont volt. A város gyönyörű, minden hibájával együtt. Köszönöm azoknak, akik ezt a kirándulást lehetővé tették!                                                                                                           (Ari Ádám Károly) 

Hétfőn épségben megérkeztünk Rimaszombatba. Megnéztük a református templomot, a város Fő terét és a​ református gimnáziumot. Az ottani igazgató asszonnyal beszélgetve,​ büszkén nyugtáztuk, hogy kellemes emlékei vannak iskolánkról, és tanáraink, igazgatóink közül néhányukra személyes találkozásokból még emlékszik. Délután egy kalandos túránk volt a Maginhradi-kilátónál. A vadösvény és a csúszós talaj megpróbált minket, de épségben és egészségesen feljutottunk, és gyönyörűnek találtuk a gömöri vidéket. Kedden a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeit néztük meg. Nagyon tetszett anagykönyvtár és az iskolatörténeti kiállítás is. A sárospataki várban egy egész napot is el lehetne tölteni, de mivel időnk szűkös volt, csak egy esti gyors várnézés lett belőle. A Bodrog partja sem mindennapi látvány. Szerdán a Zempléni Kalandpark szolgáltatásait vettük igénybe. Libegővel mentünk fel a nagyjából 520 méter magas kilátóhoz, a bátrabbak az átcsúszást is vállalták egy másik magas kilátóhoz. Voltak, akik a bobozást választották.​ Hosszú út állt előttünk, Zemplén hegyvonulatai után az Alföldet hódítottuk meg. Debrecenen át érkeztünk meg Nagyváradra.  Idegenvezetéssel végigjártuk Nagyváradot. Egy mondatot idézek, amit akkor és ott​ többektől hallottam: "Beleszerettem ebbe a városba." Délután pedig egy kellemesen fárasztó, de nagyon szép túra során ellátogattunk Körösrévre, túránk érintette a nagy melegben jóleső és hűsítő Zichy-barlangot. Felemelő érzés volt a barlang tiszta és hangzatos falai között a 274. dicséret sorait énekelni.​ Másnap​ Debrecenen át utaztunk fel a fővárosba. Véleményem szerint a Debreceni Református Kollégium több szempontból is példa lehet a mi iskolánknak is. Az este során lehetősége nyílt mindenkinek csapatban megismerni a fővárost. Este pedig egy közös sétánk volt. Szombaton a főváros történelmi felekezeteinek kiemelkedő templomait néztük meg. A Kálvin-téri református templomot és a Deák-téri evangélikus templomot csak kívülről, a Szent-István bazilikát pedig tüzetesen körbejárhattuk. A délelőtt folyamán még a Kossuth-téren időztünk, utolsó csoportképünk az Országház előtt készült. A hetet, közös szórakozásként, a budapesti Aqua Worldbe zártuk.

„Hihetetlenül jó volt! A közösség, a tanárok, a templomok, a szórakozás… Nappal kultúra, este un-kultúra. A nyár egyik legjobb eseménye és szerintem örök emlék.”

(Herenkovics András)

„Nagyon tetszett a kirándulás, melynek során megismerhettem a Kárpát-medence református központjait, különösen néprajzi szempontból, ugyanis érdekes tárgyakat láthattam. Óriási élmény volt bekapcsolódni, ha csak egy rövid időre is, a refis közösségbe. Örök élmény marad számomra!”                                (Varga Szilárd, Felvidék)

„Hihetetlen meglepetésként ért, amikor Attila elmesélte nekem, hogy pályázik egy közös utazásra azért, hogy mi, Refisek nyáron együtt kirándulhassunk. Nagyon-nagyon jól éreztem magam, leginkább azért, mert együtt kirándulhattam, buszozhattam, múzeumokban jártam, városokat fedeztem fel a legkedvesebb barátaimmal. Biztos, hogy felejthetetlen élmény marad, hogy a Kárpát-medencében több Refiben is jártunk, határon innen és túl, mert nagyon jó volt látni, hogy nem csak nálunk, Pápán működik református gimnázium. Nagyon sok szép emléket őrizgetek arról a hétről, remélem lesz még folytatás!”                                                                                     (Marton Réka)

„Pápai Refisként élmény volt számomra megismerni más református iskolák múltját és értékeit. Minden napba volt egy kis református múlt, és persze szórakozás, mint például a kalandpark. Az esti szabadidők lehetővé tették számunkra, hogy barátainkkal felfedezzük Sárospatakot, vagy éppen Nagyváradot. Jó sok toronyba felmásztunk, de végül nem maradt el jutalmunk, egy heti emlékkel lettünk gazdagabbak.”

(Szita Annamária)

Talán, ami még különlegesebbé varázsolta közös utunk, az a közösségi szellem erejétől fűtött váratlan pillanataink, amik a tervezett programpontok mellett, csodálatos formáló erők voltak.

„A nyaram egyik legjobb eseménye, és nem csak azért, mert egy jó társasággal tölthettem (tanárokat, idegenvezetőket is beleértve) azt a néhány napot, hanem azért is, mert a múzeumok és templomlátogatáson kívül (persze azok nélkül nem kirándulás a kirándulás) más is kaphatott hangsúly, pl. közös néptánc, a spontán dolgok, a születésnapi felköszöntések, a közös városfelfedezése. A közösségi élmények együtt nekem többet jelentettek, mint bármennyi harang vagy toronyba való felmászás. Jó volt, hogy a programok is sokszínűek voltak. pl. kalandpark, Aqua World.”    (Szakács Eszter)

 

Beszámolóm végén engedjék meg, hogy megköszönjem egyházkerületünk és iskolánk vezetőségének a támogatását. Továbbá köszönöm kísérőtanárainknak, Samuné Kiss Eleonórának, Budai Gabriellának, Varga Jenőnek és Békefi Imrének a rengeteg munkát és segítséget.

Egy esti közös ima során hangzott el ez a mondat: "Uram, köszönöm neked, hogy jó refisnek lenni."

Hálásak vagyunk Mennyei Urunknak ezért a csodálatos kirándulásért. Legyen ezért Övé a Dicsőség!

 

Bajnok Attila

2017. 08. 30.

 

Bemutatkozik az internátus

2017-08-17

Az internátus, vagy diákotthon, de nevezetjük kollégiumnak is bár ez a kifejezés a mi esetünkben nem helytálló. Ugyanis a mi iskolánkban nem a gimnáziumnak van kollégiuma, hanem a kollégiumnak van gimnáziuma, szakgimnáziuma, internátusa.

A kifejezés megmagyarázása után lássuk milyen is ez az internátus.

A Petőfi Sándor utca 13 szám alatt található objektum három épületegységből áll. Az ókollégium, melyben a feltételezések szerint még az utca névadója is lakott, az új rész mely a 1991-es újraindulás után épült és legújabb rész, ami 1998-2000 között készült el. Az internátus két részre bontott lány és fiúrész. Külön tanári szobával.

A szobák változó létszámúak, felszerelésük jónak mondható. Az ágyak felújítottak, új matraccal, új íróasztalokkal. A szekrények még felújításra várnak. A fürdők szépek, tiszták. A tanulószobák tágasak világosak, öröm bennük a tanulás, mely tanári felügyelettel zajlik.

A házirend szabályainak betartásával sok lehetőség van a szabadidő bölcs kihasználására. Internátuson belül:

·         A szép parkosított udvaron a kihelyezett padokon, beszélgetni, napozni, egyszerűen élvezni a friss levegőt.

·         A pinceklubban biliárdozni, pingpongozni, csocsózni, ezekből a DÖK bajnokságot is szervez.

·         Zenét hallgatni, a kondi részben edzeni.

·         A számítástechnika termekben a házi feladat készítésen túl az IKT kompetenciát fejleszteni

·         Ének és versmondó versenyre jelentkezni.

·         Az internátus és a DÖK által szervezett közösségi alkalmakon részt venni (szecskaavató, adventi esték, internátusi karácsony, ballagás…)

 

Internátuson kívül:

·         Nagy sikerrel rendezi meg a DÖK mindenévben a focibajnokságot, melyet az iskola futballpályán bonyolítanak le.

·         Természetesen közösen veszünk részt minden iskolai rendezvényen.

 

Az internátusban jó, családi hangulatban dolgozunk és tanulunk. Odafigyelünk egymásra. Nekünk, tanároknak fontos, hogy valóban a második otthonná váljon ez a hely a diákok számára.

Apostolné Bartha Mária

internátusvezető

Varga-Umbrich Eszter a Pápai Refi büszkesége

2017-07-11

   Aranyérmet szerzett a középiskolásokból álló magyar fizikaválogatott a Szingapúrban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornán.

Dezső András, volt diákunk cikkéből megtudhatjátok a részleteket:
http://index.hu/tudomany/2017/07/11/oriasi_sikert_ert_el_a_magyar_fizika_valogatott_szingapurban/

Szívből gratulálunk a világversenyen elért eredményéért Eszternek és csapattársainak!l

Riport Eszterrel hétfő délelőtt
http://rtl.hu/rtlklub/reggeli/kovacs-dori-megbanta-hogy-nem-lett-rakkutato

és délután:
http://hirtv.hu/newsroom/a-legjobbak-1399572

Igazgatóság

 

Exrefis találkozó 2017. szeptember 2.

2017-07-02

Te is a Pápai Refiben érettségiztél?

Akkor szeptember 2-án itt a helyed,

a Pápai Exrefis Találkozón!

    A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma szeretettel hívja minden egykori tanítványát és munkatársát 2017. szeptember 2-ára, a Pápai Exrefis Találkozóra, melynek fővédnöke: Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

12.30 Istentisztelet a Református Templomban

14.00 Osztálytalálkozók a megújult gimnáziumban

16.00 Jótékonysági gálaműsor a JMK Színháztermében Exrefisek és jelenlegi diákok szereplésével

Közreműködnek:        

Vörös Szilvia operaénekes, Rácz Illés magánénekes, Opicz József egyházzenész, Gerbert Judit, Dobó Enikő, Valler Kata, Rózsás Hajnalka, Nyári Richárd színészek, Knapecz Kata, Kovács Márton táncművészek, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma Táncművészeti tagozatának növendékei, Pápa Város Fúvószenekara és még sokan mások.

 

A Jótékonysági est bevételét a gimnázium dísztermi székeinek megvásárlására fordítjuk.

Jelképes támogatói hozzájárulás (belépőjegy): 2.000 Ft

Támogató jegy: 5.000 Ft / 10.000 Ft

Befizethető a gimnázium számlaszámára:

K&H Bank 10200737-48610542-00000000

Regisztráció és jegyigénylés augusztus 25-ig az alábbi linken:
https://goo.gl/forms/4Nlpi2zG3EIxRs1J2

 

                                                             Szeretettel várunk!

 

 

 

 

fpp

 

Meghívó

2017-06-22

A koncert bevételét a szervezők intézményünk javára ajánlották fel.

Főegyházmegyei hittanverseny

2017-06-06

Hittanos találkozóra gyűltek össze a Veszprémi Főegyházmegye fiataljai május 27-én, a veszprémi várba. A közel ötszáz résztvevő, a közösségi élményen túl színes programok és nemes versengés részese volt.

A találkozó főpásztori szentmisével kezdődött a Szent Mihály Bazilikában, amelyet Márfi Gyula érsek mutatott be a hittanosokkal érkezett atyákkal együtt. A főpásztor homíliájában arra hívta fel figyelmünket, hogy jóra törekvésünkkel hogyan lehetünk – kicsinységünk ellenére – a végtelen Isten ajándéka környezetünk számára. A résztvevők egy rózsafüzér karkötőt kaptak ajándékba, melyeket Érsek atya a szentmise végén megáldott.

         A szentmise után a főegyházmegyei levelező hittanverseny és rajzpályázat eredményhirdetése következett. A helyezettek Érsek atyától vehették át a Veszprémi Főegyházmegye, a Keresztény Szülők Alapítványa és a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ által felajánlott díjakat.

           Ezután a veszprémi vár felfedezésére indultak a találkozó résztvevői. Beleshettek az érsekség borospincéjébe, varrodájába és az ostyasütőbe. Lemehettek a várhegy gyomrába vájt régi várbörtön mínusz harmadik szintjéig, majd a tűztoronyból csodálhatták meg a várost és a Balatont. A Szaléziánumban a tárlatvezetés mellett gyertyamártás, hegedűműves és felpróbálásra kikészített korhű ruhák várták őket. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény is külön tematikus tárlatvezetésekkel várta az érdeklődőket az Érseki Palotában, a várbeli templomokban, kápolnákban és a múzeumban. Ezzel párhuzamosan lezajlott a Főegyházmegyei Labdarúgó Kupa a Davidikum Kollégium udvarán.

       A programok után Felker Zsolt hitoktatási referens atya áldásával és számos élménnyel gazdagodva térhettek haza a fiatalok.

Eredményeink a levelező hittanversenyen

9.évfolyam

10.évfolyam

11.évfolyam

12.évfolyam

1.hely Petrik Máté 9.M

1.hely Répás Dorottya 10.C

1.hely Pető Mónika 11.B

1.hely Szalai Regina 12.A

2.hely Takács Leila 9.M

2.hely Csonka Johanna 10.M

2.hely Albert Dóra Lili 11.M

2.hely Répás Fanni 12.C

3.hely Karcag Máté 10.C

3.hely Németh Sarolta 10.C

3.hely Mayer Zsófia 11.M

3.hely Böhm Patrícia 12.C

Eredményeink a rajzversenyen a középiskolás kategóriában:

1.hely: Simon Vanda Rebeka 11.M

2.hely: Proszt Kata 9.M

3.hely: Érsek Attila 9.C

Különdíjak: Szücs Bianka 11.B és Dudás Tamara 11.B

Gratulálunk a szép eredményhez.

Igazgatóság

Bugát Pál természetismereti verseny

2017-06-06

   A XXXIV. Országos és I. Határon túli Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő országos elődöntőjén mindhárom csapatunk az augusztusi országos döntőbe jutott.
 9. Barth Vendel, Böröczky András, Szakács Eszter 12. C
12. Bognár Bendegúz, Király Gergely, Kirchner Balázs 12. C
20. Burján Ernő András, Gondos Dávid, Lucza Levente 11. C
 
   A felkészítő tanárok: Somosi István, Podányi Tamás, Somosiné Németh Aliz
Gratulálunk a szép eredményhez,
Igazgatóság 

 

Tanévzáró

2017-06-01

   Tanévzáró istentisztelet 2017. június 18-án vasárnap 15.00-kor a Református templomban. Mindekit szeretettel várunk.

Igazgatóság

Pályázat

2017-05-23

Címmel pályázatot hírdet a Mándi Márton István Alapítvány.

A pályázat anyaga az alábbi linken érhető el:
http://refi-papa.hu/doc/MMI.pdf

Igazgatóság

A Refi csapata

2017-05-19

8.B

Iskolánk 8. B osztálya vett részt a Református Szeretethíd programban a pénteki napon.

fpp

Zsinati Ifjúsági Fórum

2017-05-11

2017.április 28-29. között részt vehettem a Zsinati Ifjúsági Fórumon, mint iskolánk (Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma) delegáltja. A fórum helyszínéül a Magyarországi Református Egyház székhelye (1146 Budapest, Abonyi u. 21.) szolgált. A fórum célja a fiatalokkal való párbeszéd és bevonásuk a református egyház életébe.

(Fotó forrása: www.reformatus.hu)

Számomra már ismerős volt egy ilyen programközege, és az SDG-ből már ismert emberek jelenléte különösen is természetesé tette.

Az idei ZSIF a hangsúlyt arra tette, hogy miáltalunk, hogyan változtatható az egyház. Szombaton délelőtt egy tréninget kaptunk mely alapján könnyebb egyházi programot szervezni. Majd ezt kiscsoportban délig egy elméleti feladaton gyakoroltuk is. Délután pedig bemutattuk a kész terveket. Ezután megfogalmaztuk a nyilatkozatot, amelyet minden évben a Református Zsinat képviselői elé tárnak.

Nekem megszokott, hogy tagja vagyok egyházi kisközösségeknek. Mégis újtapasztalatot adott milyen nehéz az ilyen csoportok számára egy tábort szervezni ahol az evangélium és a testi kikapcsolódás is a helyén van.

Tarcsa Gusztáv Sándor 11.B

 

Szöcskék

2017-05-08

Hetedikesek osztálykirándulása

   Kétnapos osztálykirándulásunk célja Fertőrákos és a Fertő tó megismerése, valamint a mosonmagyaróvári természettudományos élményközpont bejárása volt. Minden tanuló részt vett a programokon, és négy csoportra osztva a kirándulás után beszámolót fognak készíteni a látottakról.

  Végig jártuk a kőfejtőt, hajóztunk a tavon, kisvonattal végigmentünk Fertőrákoson, és megnéztük a Mithrász szentélyt is.

   A Kócsagvár nagy udvarán késő estig lehetett játszani, közben saját készítésű vacsorát fogyasztottak a gyerekek. Másnap a Futurában kész programtervvel vártak bennünket, ami azért volt hasznos, mert így nem kellett sorban állnunk, mindig volt segítő mellettünk, és így maximálisan kihasználhattuk a rendelkezésre álló órákat.

Szórakoztunk, tanultunk, mozogtunk. 

Úgy gondolom, mindenkinek élményt nyújtott ez a két mozgalmas nap.

Fekete Ildikó, osztályfőnök

Gaudeamus igitur...

2017-05-06

   100 diákot búcsúztatott ma az ősi Diákharang Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma ballagási ünnepségén

  A minden évben csak egyszer, a ballagáskor megkongatott diáharang messze csengő hangja jelzi, hogy végleg kinyíltak az alma mater kapui a végzős diákok előtt, hogy az érettségi vizsgák letétele után az ország különböző felsőoktatási intézményében, diakóniai szolgálatban vagy a munka világában hasznosítsák mindazt a tudást, ismeretet és hitet, amivel felvértezte őket szeretett iskolájuk.

   A zsúfolásig megtelt Pápai Református Templomban Apostol Pál református lelkész hirdette az Igét János evangéliuma 21: 15-17 verse alapján, buzdítva a ballagókat Isten szeretetére. Gránásiné Bácsi Tünde igazgató ünnepi gondolatai mellett Steinbach József püspök és Huszár Pál főgondnok köszöntőszavait is tolmácsolta. Horváth Eszter erre az alkalomra írt költeményét szavalta el, a végzősök nevében Marton Réka, az idei tanév Tarczy-díjasa mondott búcsúbeszédet, majd Varga-Umbrich Eszter köszöntötte az alsóbb évfolyamosok nevében a ballagókat. A művészeti tagozatosok gyönyörködtető népdala és az ünnepélyes zászlóátadás után a jutalmak és dicséretek hosszú sora következett. Az utóbbi néhány esztendő legsikeresebb, legjobb eredményt elért évfolyama számára örömmel adhattuk át alapítványtevőink, az egyéni adományozók és a pápai gyülekezet elismeréseit.

   Kívánjuk, hogy Istenünk gazdag áldása legyen elballagott tanítványainkkal az érettségi vizsgákon, és vezesse őket életük minden napján.

Mayerné Pátkai Tünde

Kollégiumi ballagás

2017-05-04

„Arról is mondott nekik példázatot, hogy mindenkor imádkozniuk kell, és nem szabad belefáradniuk.”

Lukács 18.1

Ezzel az igével búcsúztatta Apostolné Bartha Mária internátusvezető a félszáznyi végzős kollégistát.

A tizenegyedikesek búcsúztató műsorát követően énekelve végigballagtak a Petőfi és Kossuth utcán, majd a református templom előtt fotózkodtak a ballagó diákok.

További képek az alábbi linken találhatók:
https://goo.gl/photos/UvLH5AUwoGzP48477

Sok sikert a hétfőtől kezdődő érettségin.

Igazgatóság

Cantus peregrinus

2017-04-27

Cantus peregrinus- egyházzene vándorúton Pápán

  Nagysikerű hangversenyt adott a református templomban 2012. április 25-én délben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene tanszékének hallgatókból és oktatókból szervezett kórusa.

 Bódiss Tamás, a református egyházzene nemzetközileg is elismert szaktekintélye, a tanszék egyik vezető tanára szervezésében a húsvéti liturgia gregorián és reneszánsz tételei, protestáns zsoltárok, népénekek és kórusművek hangzottak fel a hallgatóság gyönyörködtetésére.

 A Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma diákjai és tanárai mellett a templomot megtöltötték a Pápai Református Teológiai Akadémia, az evangélikus és katolikus általános iskola és a pápai gyülekezet érdeklődő tagjai.

A koncertkörút további állomásai: Székesfehérvár, Győr, Kőszeg és Gratz lesznek.

Örömünkre szolgált, hogy mi is részesei lehettünk a gyönyörű dallamoknak, sőt együtt is énekelhettünk a kórussal.

Re:formáció

2017-04-25

   A Reformáció Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért felelős Államtitkársága és az Oktatási Hivatal által a Reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett országos verseny regionális döntőjében iskolánk középiskolai korosztályú csapata második helyezést ért el 2017. április 22-én Győrben a Révai Gimnáziumban.

   A csapat tagjai: Porkoláb Vivien (12.B), Vida Noémi (12.B), Kovács Friderika (11.B), Gotthárd Rebeka (9.C) és Tarcsa Gusztáv (11.B), akik történelem, irodalom, természettudomány, hittan,építészet, egyházi zene és művészettörténet témájú feladatokban mérték össze tudásukat versenytársaikkal.

   A verseny első fordulójában 2016. december 5-én közel 130 iskolából, 300 csapattal 1500 diák vett részt. A legjobb 36 csapat hat régiós központban vetélkedett egymással. Diákjaink tehát a legjobb 12 csapat között végeztek. Felkészítő tanáraik: Adorján Zoltán, Goór Judit, Mayerné Pátkai Tünde, Marosi Diána, Pálóczyné Zergi Klára és Vadász Márta.

Gratulálunk eredményükhöz!

Édes Anyanyelvünk

2017-04-24

   Az 52. alkalommal megrendezett Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny országos döntőjében 2017. április 23-án Pirityi Kamilla 11.M osztályos diákunk példamutatóan szép magyar beszédért Kazinczy-emlékérmet nyert. Felkészítő tanára Adorján Zoltán.Gratulálunk kiemelkedő eredményükhöz!

A Refi büszkesége

2017-04-12

    Varga- Umbrich  Eszter a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma 11. C osztályos tanulója,   nemcsak iskolájának, hanem az egész református közoktatásnak egyik kimagasló tehetsége, akire mindannyian büszkék lehetünk.

   Már az előző tanévekben is megmutatta rendkívüli tehetségét és szorgalmát, hiszen évek óta kiváló versenyeredményeket produkál a reáltantárgyakból, de  iskolai sakkbajnok- és röplabdacsapatunk tagjaként is. Ebben a tanévben pedig még korábbi teljesítményeit is felülmúlta. Szinte nincs olyan megyei, regionális vagy országos megmérettetés, ahonnan ne hozna el dobogós helyezést fizikából vagy matematikából.

  Az idén egymás után már a negyedik alkalommal nyerte meg a Református Iskolák Matematika Versenyét Debrecenben (már 7. osztályosként második lett). Eredménye alapján az idén is meghívást kapott a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyre, amit ebben az évben Somorján rendeztek, ahol a Kárpát-medence matematikusai között évfolyamában 3. díjat kapott, a tavalyi dicsérete és a tavalyelőtti második helyezése mellé.

   Matematikából és fizikából is bejutott a középiskolások legrangosabb versenyének számító Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntőjébe.

   Itt fizikából 3. helyezett lett a nála idősebb, végzős diákokat is megelőzve. Matematikából az eredmények még nem ismertek.

   Fizikából az idén is indult az Ifjú Fizikusok Nemzetközi versenyén. Decemberben újból bejutott az országos 10 fős válogatott keretbe. Ezek után heti rendszerességgel járt Budapestre az ELTE fizika karának laboratóriumába, hogy a kísérleteit elvégezze és készüljön az áprilisi válogatóra. A versenyre készülve a kiválasztott feladatok megoldását önálló kutató munkában kell végezni, egyetemi tanárok mentorálásával. Méréseik elvégzéséhez egy külön erre a célra berendezett labor áll a rendelkezésükre.

   Ennek a versenynek az utolsó válogató fordulója a múlt hétvégén zajlott le. Itt egy 7 fős egyetemi tanárokból álló zsűri előtt kellett az elért eredményekről angol nyelvű prezentációban beszámolni. Eszternek sikerült újból bekerülni abba az öt fős csapatba, amely júliusban, a 32 országot mérkőztető világversenyen, Szingapúrban képviseli majd Magyarországot.  Eszter tavaly is a magyar válogatott tagja volt, és mint a csapat legfiatalabb tagja (a mostani csapatban is ő a legfiatalabb) jutott ki Jekatyerinburgba, ahonnan ezüstéremmel tértek haza.

   A verseny első fordulójában a Gyors lánc elnevezésű feladattal foglalkozott. Ennek a lényege az, hogy egy bizonyos feltételekkel összeállított lánc (kötéllétra) gyorsabban esik, mint a szabadesésnél ismert gyorsulás. A feladatban több méter hosszú láncokat készítve, tanulmányozta a mozgást és dolgozott ki egy modellt, használva a nemzetközi szakirodalmat, amely alapján megjósolja és megmagyarázza a jelenség okát és megméri azokat a paramétereket, amelyek az esést befolyásolják.

   A második feladata, amit már a keretbe való bekerülése után kapott, egy nagyon látványos optikai mérés. A Schlieren módszer lényege az, hogy egy jól megépített optikai rendszer segítségével, ami csak egyszerű fényforrásból, lencséből és tükörből áll, láthatóvá tehető akár az a nagyon gyenge hőáram is, amit az ember teste tud okozni. Ilyen összeállítást elkészítve azt vizsgálta, hogy a készített áramlási fényképek számítógépes elemzéséből, hogyan lehet meghatározni a levegő sűrűség változását, és hogy milyen pontosságot lehet elérni a méréssel.

   Mind a két feladat, ahogy a versenyen kitűzött többi tizenöt is, nyílt végű, eddig megoldatlan feladat. Ezek tanulmányozása, komoly matematikai ismereteket igényel. A feladatok fizikai modelljének kidolgozásához, de a megértéséhez is átfogó, a középiskolai anyagon túlmutató fizika ismeretekre is szükség van. A szakirodalom olvasásához pedig elengedhetetlen az angol szaknyelv ismerete. Nem véletlen, hogy csapattársai egy része kéttannyelvű gimnáziumban tanul. Eszter is rendelkezik már angol középfokú nyelvvizsgával.

   A felkészülésben fizikatanára, Somosi István mellett a szülei, Varga-Umbrich Károly és Varga-Umbrich Györgyi is segítették.

   Eszter eddigi eredményeihez, kiváló teljesítményéhez szívből gratulálunk. Szinte bizonyosra vehető, hogy hallunk még róla évek múlva is, talán valamilyen jelentős kutatás- felfedezés kapcsán, amelyhez további szorgalmat, erőt és Isten áldását kívánjuk.

Mayerné Pátkai Tünde

Világ virágai

2017-04-11

   címmel megjelent Katona György festőművész kollégánk legújabb művészeti albuma, amelynek kiállítással egybekötött bemutatója 2017. április 7-én történt Debrecenben, a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium, A nő a közösség szíve címmel rendezett 3 napos Kárpát-medencei női szümpozion keretében. A gyönyörű kiadvány a művész nőket ábrázoló festményeiből  egy válogatás, melyhez Veress Zsuzsa kolléganőnk gyűjtött odaillő szépirodalmi szövegeket.

   A kiadványról és a kiállításról bővebben olvashatnak a Képzősök címszó alatt.
http://refi-papa.hu/index.php?ide=37

 Igazgatóság

Számítógépes grafika

2017-04-11

Kisantal Tibor, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma kiváló tanára újabb kiadvánnyal gazdagította a számítógépes grafikus szakmát. Az alábbiakban a vele készült beszélgetés olvasható.

http://refi-papa.hu/index.php?ide=37

mpt

Versenyek

2017-04-08

A június 5-i ökumenikus naphoz kapcsolódóan az alábbi versenykiírások történtek:

Bibliai történetmesélő verseny:
http://refi-papa.hu/doc/file1032.pdf

Ökumenikus egyházi ének verseny:
http://refi-papa.hu/doc/file1027.pdf

Ökumenikus rajzpályázat:
http://refi-papa.hu/doc/file1026.pdf

 

A kiírásokat és részleteket az alábbi linkeken találhatjátok meg:
http://refi-papa.hu/index.php?ide=43

 

Fekete Pál Péter

OKTV

2017-04-07

A fizika OKTV országos III helyét hozta el Varga-Umbrich Eszter.

Gratulálunk neki s felkészítő tanárainak!

Igazgatóság

 

Ki Mit Tud

2017-04-05

Iskolánk diákjai remekeltek a városi idegennyelvű KI MIT TUD? versenyen:

1. helyezés szóló ének kategória (angol) Bakai Nikolett 10.B.

2. helyezés szóló ének kategória (angol) Simon Vanda 11.M.

2. helyezés kamarakórus (angol) Horváth Diána, Lipcsei Gergely, Nyári Gergely, Proszt Kata, Sass Borbála Dóra, Sztyehlik Anna Dorottya.

Nagyon jó érzés volt a Refi nevét hallani ennyiszer, és hogy a közönség velük tapsolt a dalra, sokan felálltak annyira tetszett nekik, és a zsűriből, valamint idegen diákok közül is sokan személyesen gratuláltak nekik. Ugyanígy például én is gratuláltam néhány más suli diákjának, mert valóban jó produkciót hallhattunk tőlük, sok nagyon tetszett, igazán szoros volt a mezőny.

Gratulálunk nekik, felkészítő tanáraiknak és a többi résztvevőnek is, például Pitó Katalin Tanárnő csapatának francia nyelvű produkciója is nagyon színvonalas, igényes volt!

 

Hajrá Refi! Van még parázs a hamu alatt... ! :)

 

Miklós Mátyás Beatrix

Nemzetközi verseny

2017-03-28

Varga-Umbrich Eszter március 23-27. között Somorján volt a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen. A versenyen harmadik helyezést ért el.

Részleteket a versenyről itt olvashattok:
http://www.hirek.sk/itthon/20170325102949/Somorjan-zajlik-a-XXVI-Nemzetkozi-Magyar-Matematikaverseny.html

Gratulálunk Eszternek és felkészítő tanárainak.

Igazgatóság
 

Misszió

2017-03-25

   Plébániai misszió volt csütörtöktől vasárnapig Pápán, a Szent Anna plébánia hívei számára, melynek keretében közös programokon és liturgián lehettünk együtt 12 Verbita missziós szerzetes pappal, testvérrel és nővérrel, akik a világ sok országából származnak (Indonézia, India, Fülöp-szigetek, Brazília, Lengyelország, Kongó, Magyarország). A Verbita missziósokról többet is megtudhatsz a www.verbita.hu oldalon.

   A missziósok 9 iskolát is meglátogattak, ahol a diákokkal találkoztak. A mi iskolánk katolikus diákjai március 24-én a 2. órában a Szent Anna templomban találkoztak a missziósokkal (mivel nálunk most felújítási munkák vannak).

   A misszió témája: „Krisztus a mi reményünk”, ennek keretében beszéltek a szerzetesek arról, hogy miben reménykednek sokan a fiatalok közül (pénz, bulik, hatalom, stb.). Egyszerű példákkal rávilágítottak arra, hogy, egyedül Krisztusban érdemes remélni. Mindegyik szerzetes személyesen is tanúságot tett arról, hogy ő mit remél Krisztustól, és hogyan bízza reményét Krisztusra. Ez a 45 perc találkozás kedvcsináló és meghívás volt az esti alkalmakra.

További Képeket az alábbi linken láthattok: https://goo.gl/photos/Ds4fa5VgkjFye9o49

Fodorné Nagy Bernadett

Versenyeredmények

2017-03-22

A járási angol nyelvi olvasási versenyen I. helyezést ért el iskolánk Rose's bunch of roses nevű, nyolcadikos diákokból álló csapata. 
 
A csapat tagjai: Szabó Viktória, Kiss Milán és Buday Levente
 
 
Budai Gabriella
 

Nemzeti ünnepen

2017-03-15

   Iskolánk diákjai az évtizedes szokásnak megfelelően a régi zászló alatt gyülekeztek a városi ünnepségen.

  A két főszereplő mellett a művészeti tagozat diákjai énekükkel és táncukkal, mások a városi fúvószenekarban szerepeltek. Köszönjjük, hogy helytállásukkal emeltek az ünnep fényét.

  További képek az alábbi linken találhatóak:
https://goo.gl/photos/LCmdi6xu74ny4Lmp9

Igazgatóság

Megemlékezés

2017-03-14

   A kollégium diákjai nemzeti ünnepünk előnapján megemlékeztek március 15.-ről. A műsort a Kollégium egyesített kara (Teológia és három gimnáziumi osztály) az Ígéretes együttes kíséretével a Nemzeti dallal kezdte.

A Himnuszt követően a 11. C diákjai Mayerné Pátkai Tünde osztályfőnök, igazgatóhelyettes vezetésével a március 15-i pesti eseményeit idézték fel.

További képek az alábbi linken láthatók:
https://goo.gl/photos/DETiWoftvfbYLHdP9

Gratulálunk minden résztvevőnek a színvonalas műsorért.

 

Igazgatóság

Versenyeredmények

2017-03-13

Versenyekben gazdag hétvégét zártunk. A Refi csapata a Debrecenben megrendezett református iskolák matematika versenyéről a következő helyezéseket hozta el:

7. évfolyam Horváth Botond  13. hely

8. évfolyam Burján Gábor 11. hely

10. évfolyam  Gondos Dániel 2. hely

11. évfolyam Varga-Umbrich Eszter 1. hely

12. évfolyam Kirchner Balázs 6. hely

Külön dicsőség hogy a verseny második napján megrendezett csapatversenyen iskolánk csapata I. helyezést ért el, és ezzel elhódította a Baár-Madas gimnáziumtól a vándorkupát.

Gratulálunk a diákoknak és valamennyi felkészítő kollégának.

Horváth Eszter 12. A osztályos tanuló francia nyelvből OKTV országos döntős,

Varga-Umbrich Eszter fizikából és matematikából is OKTV országos döntős.

Gratulálunk a két Eszternek s tanáraiknak!

Igazgatóság

Szépkiejtési verseny

2017-03-10

A városi angol szépkiejtési versenyen

I. kategóriában Szalay Fanni 9. A (bal oldalt) 1. helyezett

II. kategóriában Boda Sára 11. B 2. helyezett lett.

Vári Éva

Megyei első

2017-03-08

Varga-Umbrich Eszter Megyei matematika verseny I. hely.

Gratulálunk Eszternek és felkészítő tanárainak.

Igazgatóság

A Nemzeti Galériába látogattunk

2017-03-08

   A képzőművészeti szak évente többször kap lehetőséget ellátogatni Budapestre kiállításra.

   Ebben az évben most másodszorra jutottunk el a Nemzeti Galériába. Ország Lili kortárs festőművész kiállítását látogathattuk meg. A szerda hajnali indulás kissé megviselt minket, de a kiállításon feltöltődhettünk. Újabb tapasztalatokkal, inspirációkkal és élményekkel lettünk gazdagabbak.

   A szaktanárainktól feladatot is kaptunk: egy toll és egy jegyzetfüzet társaságában figyelmesen kellett végigjárni a kiállítást, és minden érdekes, fontos információt, feljegyezni, valamint kisebb vázlatokat (krokikat) készíteni, amiket később értékeltek is. Ország Lili kiállítását követően az állandó tárlatot is megtekinthettük, ahol a régmúlttól a mai napig alkotott leghíresebb művekkel találkozhattunk. Többek között: a XIX. századi szuper realista és kortárs festők Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, Berény Róbert és sok más ismert művész alkotásait csodálhattuk meg.

   Az esti órákban indultunk haza a kiállítás okozta katarzissal. Köszönjük tanárainknak és a Refinek, hogy lehetőséget ad az ilyen szép szakmai tapasztalat szerzésre is. 

Vizlendvai Eszter és Sass Borbála Dóra 9.M

Connector

2017-03-08

Örömmel tájékoztatunk minden olvasót, hogy a Veszprémben megrendezett, mintegy kétezer versenyzőt felvonultató kétnapos országos Connector Táncfesztiválon ismét kiemelkedően szerepeltek diákjaink.

A kép forrása: veol.hu
A következő eredmények születtek:

13-11. osztályos színházi táncosok a Halál és a Lányka című koreográfiájukkal I. helyezést értek el, a Tükör című koreográfiával (duóban Baksai Réka és Iker Bianka) I. helyezést ért el.
Szólótáncosaink sikerei:

Iker Bianka szóló: I. hely
Baksai Réka szóló: II. hely

Sugár Eszter szóló: IV. hely
Querer csoport 13. szt: IV. hely

Felkészítő tanárok: Marek-Csernyi Ibolya, Hergenrőder Jácint

Gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak!

Igazgatóság

 

Sakk Sikerek

2017-02-25

Ismét szépen szerepelt sakk csapatunk.

Megyei Sakk Diákolimpia
Lányok:
4.kcs. 1. hely Varga Barbara 8. B
5.kcs. 1.hely Domonkos Eszter 10.C
Fiúk:
5.kcs 1.hely Burján András 11.C
6.kcs 1.hely Kirchner Balázs 12.C
Kijutottak az országos versenyre, ami áprilisban lesz Miskolcon.
 
Gratulálunk nekik és felkészítőjüknek Simon Magdinak.
Igazgatóság

 

Verseny

2017-02-23

   A hetedik Császár Elemér Természettudományos Csapatverseny.

   Lezajlott a hetedik Császár Elemér Természettudományos Csapatverseny iskolánkban. 9 iskola 14 három fős csapata versengett egymással. Az idei verseny egyik fő témája a pandavédelem, a másik a megújuló energiahordozók voltak. Az évről-évre megrendezett komplex természettudományos versenyt a Pápai Református Kollégium Szakimnáziuma a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve szervezi, a gimnázium tanárai a verseny feladatok megalkotói, a javítók, a rendezők, a PTE a szaklektorálást végzi. 

   Összefoglaló a versenyről az alábbi linken látható:

https://www.youtube.com/watch?v=9O8-l94SBmg&list=PLTGdrw3DVWV3MkksTGvm0_869BVwVnHx6&index=1

   Képek és beszámoló található itt:

http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=16439&cback=Gyuratzos_siker_a_Csaszar_Elemer_Termeszettudomanyos_Csapatversenyen

A verseny fővédnöke Dr. Fényes Tibor atomfizikus, a refi egykori tanulója. A zsűri elnöke Dr. Gábriel Róbert, a PTE rektora.

A versenyt az idén a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola nyerte.

Somosiné Németh Aliz

 

 

Titkárság

2017-02-21

A régi telefonszámok ismét működnek:

Tel.: 06-89-313-881

Mobil: 06-30-846-2698

Fax: 06-89-324-501

IGAZGATÓSÁG

Farsangi mulatság

2017-02-10

   Február 9-én a Diákönkormányzat szervezésében télbúcsúztató farsangi mulatság zajlott az iskola ebédlőjében, ahol az ötletesnél ötletesebb jelmezbe öltözött diákok között szép számmal voltak jelen új alakot öltött tanárok is.

   A zsíros kenyér party közben bőven adódott alkalom a mókára, a kötetlen beszélgetésre és a táncra. Az est egyik fénypontja tombola sorsolás volt

Mayerné Pátkai Tünde

Császár Elemér

2017-01-30

Meghívó

VII. Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyre 

   Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt

2017. február 17-én, 1530-1615 -ig

 

a Református Gimnáziumba, a VII. Császár Elemér Természettudományos Csapatverseny ideje alatt megrendezendő tudományos előadásra:

Dr. Lovrics Anna 

matematikai modellező, posztdoktor kutató 

(MTA TTK Enzimológia Intézet)

Újgenerációs szekvenálás”

 azaz a módszer, amely lehetővé tette az óriáspanda genomszekvenciájának meghatározását is

Az előadás színhelye a Díszterem. A belépés ingyenes.

Sítábor

2017-01-30

Sítáborban a „Refisek”!

   Pár év kihagyás után az idei tanévben újra lehetőséget biztosítottunk diákjaink számára, hogy sítáborban vegyenek részt. 2017. január 23-28-a között az ausztriai Nassfeld színvonalas síterepén töltöttünk el 6 napot. Mind a hotel, mind pedig a síelés helyszíne minden igényt kielégítő volt. Szállásunk a Weissbriach nevű kis falucskában elhelyezkedő Jufa Hotel Gitschtalban volt, ami a sípályától 20 km-re található.

  A szálloda 2012-ben épült, modern síbakancs és síléctároló helységgel rendelkezik. A szobákban TV és WIFI elérhetőség biztosított. A klubteremben lévő ping-pong és csocsóasztal lehetőséget nyújtott a síelés utáni kikapcsolódásra. A konferencia teremben esténként lehetőségünk volt az aznapi történések, élmények megbeszélésére, vagy éppen az aznap készült videó felvételek megtekintésére. Az étkezés félpanziós formában történt. A reggeli és vacsora svédasztalos jelleggel több fogást tartalmazott. 

   Táborunk helyszíne a nassfeldi sí régió volt. A 2000 m magasságba nyúló hegyeken összesen 100 km hosszú sípályarendszer állt rendelkezésünkre. Gyönyörű napsütésben, mínusz 10 fokos hidegben élvezhettük a síelés örömét. Diákjaink nagyon jól érezték magukat, ezért abban maradtunk, hogy a jövőben is szervezünk sítábort.

Győrvári Gábor

 

Bibliaolvasó nap

2017-01-29

Bibliaolvasó Nap

 

   2017. január 31-én 14.00 órakor a debreceni Nagytemplomban kerül sor a Reformáció Emlékév egyházi megnyitásra. Erre a napra hirdette meg a Debreceni Református Kollégium az ún. Bibliaolvasó Napot, melyre a Kárpát-medence  75 református iskolája jelentkezett. Köztük mi is. Az oktatási intézmények diákjai felolvassák a Biblia teljes szövegét. Kaposvártól Kolozsvárig, Rozsnyótól Orosházáig hetvenöt magyarországi és határon túli általános és középiskola vesz részt a kezdeményezésben.

   Ezzel a vállalkozással a debreceni szervezők a reformáció által is inspirált európai könyvkultúra, a biblikus műveltség, az olvasás – azon belül is a hangos olvasás – fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

   Örömmel várjuk az éppen ráérő kollégákat is. 

 

 

Vadász Márti

 

Tájékoztató a középfokú felvételi eljárásról

2017-01-12

Központi felvételi írásbeli vizsga a 8. osztályosok számára:

2016. január 21., szombat 10.00 órától a II. emelet  212., 213., 214-es termeiben.

Kérjük mindazon diákokat, akik intézményünket választották az írásbeli megírásának színhelyéül, hogy 15 perccel a vizsga megkezdése előtt gyülekezzenek a nagytornateremben.

Az  írásbeli dolgozatok megtekintése:

2017. január 31., kedd 8.00-16.00, Igazgatóhelyettesi iroda

Szóbeli és alkalmassági felvételi

Az intézményünkbe jelentkezettek számára szóbeli elbeszélgetést, valamint a művészeti képzéseinkre jelentkezettek számára alkalmassági vizsgát tartunk:

 2017. február 25-én, szombaton, amelynek pontos időpontjáról minden érintettet személyesen értesítünk.

Jó felkészülést és sikerest vizsgát kívánunk!

IGAZGATÓSÁG

Negyedszázados visszatekintő

2016-12-08

Fogadd kedvesen számnak mondásait és szívem gondolatait, Uram, kősziklám és megváltóm!

 (Zsoltárok 19:15.)

    Főtiszteletű Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésével ünnepi istentiszteleten vett részt a Pápai Református Kollégium közössége 2016. december 6-án a pápai református templomban. Istentiszteletünk a hagyományos kollégiumi vasárnapok rendjébe illeszkedett, ugyanakkor rendkívüli volt, hiszen a Gimnázium újraindulását követően eltelt huszonöt évre visszatekintő évkönyv bemutatójának is alkalmat teremtett.

    Ifj. Márkus Mihály, a pápai gyülekezet lelkésze igei és apostoli köszöntését követően a Teológia képviseletében Főtiszteletű Németh Tamás rektor úr olvasta fel a textust és végezte az imádság szolgálatát, majd Püspök Úr a fenti zsoltár részlet alapján hirdette Isten igéjét.

   Főtiszteletű Köntös László lelkészi főjegyző úr könyvbemutató beszédében méltatta a Tükörcserepek című kiadványt, amely kiállításával és tartalmával egyaránt méltón hordozza a Kollégium ősi értékeit. Évkönyvként nyomtatott formában még nem publikált adattár, másrészt a tanárok és az 1995 után végzett „fiatal öregdiákok” visszaemlékezései, beszámolói révén nagyon gazdag iskolatörténeti gyűjtemény. Ráadásul több száz színes fényképpel illusztrált a fényes papírra nyomtatott súlyos kiadvány, ami önmagában is komoly dokumentumértékkel bír. A közel nyolcvan szerző munkájának összehangolását, a kötet főszerkesztői teendőit Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, a tördelői és nyomdai előkészítő munkálatokat Varga Umbrich Károly végezte. A fotókat Adorján Zoltán és Varga-Umbrich Károly válogatta.

   Beszédet mondott dr. Huszár Pál, egyházkerületünk főgondnoka és Gránásiné Bácsi Tünde igazgató, aki az intézményünk újraindulása óta folyamatosan köztünk dolgozó munkatársakat: dr. Schweighoffer Ernőné dr. Sólymosy Gizella és Budai Gabriella tanárnőket, valamint Simon Magdolna iskolatitkárt virággal és emléktárggyal is köszöntötte. Örömünkre szolgált, hogy a hálaadó istentiszteletünkön jelen volt sok kedves régi munkatársunk, köztük dr. Czapáry Endre és dr. Czapáry Endréné Éva néni, Szabó Ildikó és Kiss László, valamint velünk együtt ünnepeltek alapítványaink képviselői és fiatal öregdiákjaink is.

   Vadász Márta vezető vallástanár imádsága és a Veressné Petrőcz Mária vezette teológiai és gimnáziumi közös kórus szolgálata tette teljessé ünnepi istentiszteletünket, amelyet agapé zárt a Teológia lovagtermében.

Adorján Zoltán

Nyílt nap a Refiben

2016-12-03

   Második alkalommal rendezte meg nyílt napját az idei tanévben a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma december 3-án. A református templomban Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes köszöntötte a több mint száz érdeklődőt, akiket iskolánk zenekara Horváth Adrián karmester, énektanár vezetésével hangolt a nap további eseményeire.

    Gránásiné Bácsi Tünde igazgató asszony ismertette intézményünk képzési formáit, ezt követően pedig bemutatkoztak a leendő osztályfőnökök. Hatosztályos képzésünk hetedikeseinek osztályfőnöke Somosi István lesz, az általános képzésű 9. A osztályfőnöke Győrvári Gábor, a matematika, illetve biológia szakirányú természettudományos képzésű 9. C osztályfőnöke Adorján Zoltán, a grafika-festőművész, illetve néptánc és színházi tánc szakirányú művészeti osztály 9. M vezetője Marosi Diána.

 

   A 4. órában a gyerekek és a szülők folytathatták a ismerkedést a leendő osztályfőnökökkel, további részleteket tudhattak meg az egyes képzésekről.

    Tíz órától nyílt tanórákat tekinthettek meg a látogatók.

    A táncművészeti képzésről Kondics Gergely  tájékoztatta az érdeklődőket, miután diákjaink lendületes és szórakoztató műsorban gyakorlatban is bemutatták tudásukat.

IGAZGATÓSÁG

Felújítás

2016-11-30

Elkészült a Jókai utcai szárny 

 

           A munkálatok alatt az építési területek le vannak zárva. Az első emeleten a Jókai utca felőli szárny, a másodikon a főlépcsőház és a Jókai utca felőli szárny, valamint a sportpálya fele építési terület. A Jókai utca külső homlokzata elkészült. Tanulóknak, idegeneknek tilos a munkaterületre való belépés.

A felújítás képeit az alábbi linken érhetik el folyamatosan:
https://goo.gl/photos/d2gSMuvrCYzVgV7s5

Kérjük mindenki megértését és türelmét.

IGAZGATÓSÁG

Hálaadó istentisztelet

2016-11-29

Szalagavató

2016-11-27

    November 26-án délután négy órára több mint 1000 főből álló ünneplő közösség gyűlt össze a pápai református templomban végzős diákjaink szalagavatójára. Ebben a tanévben 100 tanítványunk készül az érettségire 3 gimnáziumi és 1  művészeti szakgimnáziumi osztályban Veress Zsuzsa (12.A), Nagyné Steinbach Zita (12.B), Kernyáné Návai Anita (12.C) és Budai Gabriella osztályfőnökök védőszárnyai alatt.  

Ezt is elviszem magammal

Viszem a köpenyem
viszem a Gizi nénim
viszem az okostáblám
és a radiátoron lógó zoknim.

Viszem mind a 486 évem,
a Jókaim, Petőfim
és újraindulásig a komcsim is vittem.
Viszem a szalagavatóm
és Kálmán Attila összes hagyományát,
az atkás matracom, a múmiám és
a Bocskaim vállpárnáját.
A kényelmet, a könyvtári fotelbe olvadva
iskolám szellemét falak közé roskadva.
Viszem az álmos, kávés reggeleket
mosogatástól cserzett, repedt ujjbegyeket.
Viszem a soha véget nem érő áhítatot,
hétfőit és kábán töltött istentiszteletet.
Viszem az eperfán vállamra tepert éveket,
a szilósteremben lett hajnali szemerezetet.
Viszem az Istent, a hazát és tudományt
részemmé válva, még ha nem is mindig
aszerint tálalva magamat.
Elviszem a soha igazán le nem húzott
menzakártyám, a káposztahétfőket
és a kompótból lett teám.
Viszem a kétséget,
de elviszem a jövőm is
a viszontlátás reményében leadott
plusz tíz kilót is.
Ott lesz a helyem, ahová megyek
ahová ez a négy év engem vezetett
viszem a Refit, lazán a vállamon
elviszem az 1531 óta változatlan tapasztalatot,
hogyha sánta kutyát nem is,
de Refist utolér a kimondhatatlan,
a legeslegutolsó szó,
hogy a mindig helyére örökké pontot
tenni volna jó.

Horváth Eszter 12. A.

   A szalagtűzés előtt őszinte vallomásként zenés-irodalmi műsorral varázsolták el a gyülekezetet, majd a Sportcsarnokban este 8 órakor kezdődő nyitótáncokkal szórakoztatták az tiszteletükre összeseregletteket. A nyitótáncokat Müller Sára és Menczel Orsolya tanították be.

    Az évtizedek óta hagyománnyá vált palotás, bécsi keringő, Radetzky formáció mellett a művészetisek egy professzionális koreográfiát is bemutattak. Az est fénypontja idén is a gyertyafény keringő volt.

     A szalagavató fővédnöki tisztét Dr. Somogyi Alfréd, a pozsonyi egyházmegye esperese vállalta el, aki Istennek hálát adva a megtett útért meleg szavakkal köszöntötte a végzős diákokat és a felnevelő Alma Matert.         

                                                                      Mayerné Pátkai Tünde

Megyei bajnok

2016-11-27

   A Megyei döntő idén két fordulós volt. Mindkét forduló, november 11-én és 18-án, Ajkán a Sportcsarnokban került megrendezésre. Az ajkai Bánki SZKI ellen mindkét alkalommal magas fölénnyel nyertük a mérkőzéseket. Itt alkalom adódott a fiatalabb, rutintalanabb utánpótlás kipróbálására, illetve a csapatba való beillesztésére. Nagyon jól megállták a helyüket a fiatalok. A másik ellenfél a minden évben nagy rivális, szintén ajkai Bródy Gimnázium. Itt már be kellett vetni a rutinosabb "nagyágyúkat". Így az első mérkőzésen 7 ponttal, a másodikon 4 ponttal, így összesítésben 11 ponttal utasítottuk magunk mögé a házigazdákat.
Végeredmény: 1. Református (Pápa)
                      2. Bródy (Ajka)
                      3. Bánki (Ajka)
Cserneczky Attila

Iskolánk Jelöltje

2016-11-18

Príma díjra jelölték Horváth Adriánt, iskolánk zenetanárát.

Szavazni lehetett a mi oldalunkról is. 

Gratulálunk a Tanár úrnak, mert megkapta a díjat. Részleteket lásd az alábbi linken:
http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=15834

 

IGAZGATÓSÁG

Sport

2016-11-14

    Iskolánk VI. korcsoportos labdarúgó csapata 2016.11.14-én Ajkán vett részt a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett Fair Play Cup elnevezésű labdarúgó amatőr kispályás tornán. Ezen a rendezvényen hivatásos, igazolt labdarúgók nem szerepelhettek. Csapatunk egész nap színvonalasan és taktikusan játszva a 2. helyezést szerezte meg. A döntőben két egyenrangú csapat mérkőzésén a szerencsésebb csapat győzött hétméteres büntető rúgások után.
Eredmények:
Pápai Református Koll. Gimn. - Bródy, Ajka 1:0
PRKG. - Molnár G., Ajka 5:0
Döntő: Kisfaludy S., Sümeg - PRKG. 1:1 hétméteresekkel 3:1
 
A csapat tagjai: Németh Tamás, Burján Ernő András, Herenkovics András, Ari Ádám, Horváth Gergely, Horváth Gáspár, Nagy Kristóf, Szász István, Lucza Levente, Palágyi Ákos, Somogyi Máté
Kísérő tanár: Győrvári Gábor 
 
Gratulálunk!!!

Hittanosok találkozója

2016-11-13

    November 12-én, szombaton több mint 600 diákkal együtt részt vettünk a II. Dunántúli Felső Tagozatos Hittanos találkozón. A VILÁGÍTS címet viselő rendezvény az Egyházkerület szervezésében Balatonfüreden, a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban zajlott.  Az egész napos találkozón bemutatkoztak a dunántúli református középiskolái. Nagy sikere volt a pápai Refi standjának, ahol a természettudományos tagozatosok kísérletezésre invitálták az érdeklődőket. Néptánc és színházi tánc tagozatosaink látványos produkciója nagy sikert aratott.

A Dunántúli Református Egyházkerület lapja így ad hírt erről a találkozóról:
http://www.refdunantul.hu/hir/mutat/17778/

IGAZGATÓSÁG

Nyílt nap a Refiben

2016-11-12

   2016. november 11-én, pénteken tartotta iskolánk, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma idei első nyílt napját.

   Kilenc órai kezdettel Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes köszöntötte látogatóinkat a Pápai Református Gyülekezet Immanuel közösségi házában. A vendégségre iskolánk felújítási munkálatai miatt volt szükség, amelyről Fekete Pál Péter igazgatóhelyettes számolt be. Gránásiné Bácsi Tünde igazgatói tájékoztatójában beszámolt iskolánk képzési formáiról, továbbtanulási lehetőségeiről, külföldi kapcsolatairól, majd Vadász Márta vezető vallástanár mutatta be az intézmény egyházi sajátosságait.

   Ezt követően a leendő osztályfőnökök mutatkoztak be: Hatosztályos képzésünk hetedikeseinek osztályfőnöke Somosi István lesz, az általános képzésű 9.A osztályfőnöke Győrvári Gábor, a reál képzésű 9.C osztályfőnöke Adorján Zoltán, a grafika-festőművész, illetve néptánc és színházi tánc szakirányú művészeti osztály (9.M) vezetője Marosi Diána.

   A továbbiakban vendégeink, diákok és szülők nyílt órákon nyerhettek betekintést iskolánk munkájába. Külön érdekességként Somosi István fizikai kísérletekkel, a művészetis tanítványaink látványos táncbemutatóval örvendeztették meg az érdeklődőket. A fergeteges hangulatú bemutató után tájékoztatta a táncművészeti képzésről Müller Anita tagozatvezető az érdeklődőket.

   Nyílt napunk az Internátusban (azaz a diákotthonban) zárult, ahol a kollégiumi nevelők megismertette az érdeklődőket iskolánk elszállásolási viszonyaival, szokásaival.

   Az alábbi linken ovasható a Pápa-Ma online felületen megjelent tudósítás:
http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=15992&cnws=Negy_osztalyba_varjak_a_Refibe_jelentkezoket

   Köszönjük több mint száz látogatónknak, hogy ránk szánták idejüket, s hívjuk a további érdeklődőket, hogy 2016. december 3-án vegyenek részt második nyílt napunkon.

IGAZGATÓSÁG

Amerikai kapcsolat

2016-11-11

    
    Iskolánk hűséges, immár 20 éve visszatérő amerikai barátja, Jack Mayfield  látogatását élvezhettük november első hetében. Az előző tanévhez hasonlóan, most is egy egész hetet töltött nálunk, fáradhatatlanul látogatta, jelenlétével színesítette az angol órákat, előadásokat tartott, beszélgetéseket folytatott. Sokszor még délutánra is maradt annyi energiája, hogy az érdeklődő diákokkal beüljön egy kávézóba.

    Iskolánknak tett nagylelkű felajánlásának része, hogy teljes egészében finanszírozza három végzős tanulónk nyelvvizsga díját, valamint ígérete szerint a jövőben erre a támogatásra mások is pályázhatnak.

    Ezúton is köszönjük Jacknek a velünk töltött órákat, a felénk sugárzó szeretetet. Isten gazdag áldását kívánjuk életére és jövőre is visszavárjuk.

Köntös Lászlóné

Refisek a Bázisreptéren

2016-11-11

   

November 11-én a 7. B. és 9. A. osztályokkal a Pápai Bázisrepülőtéren jártunk. Megnézhettük kívül, belül a C17-es repülőgépet, egy helikoptert, különböző kiszolgáló gépjárműveket, tűzoltóautót, mentőautót. A program kutya bemutatóval kezdődött. Láthattuk, hogyan szerelik le a német juhászok az illetéktelen betolakodókat. A tűzoltóautó pedig bemutatta, hogyan tud több tíz méteres vízfüggönyt fújni szükség esetén. Kézifegyvereket is kézbe vehettek a tanulók.

   Sok érdekes műszaki adatot tudtunk meg a gépekről, amiket fizika órán megbeszélünk majd és értelmezünk. Így tudjuk hasznosítani azt a sok információt amit a két órás látogatás során kaptunk.

   További képeket az alábbi linken láthattok:
https://goo.gl/photos/SWbs8ACvBZjqm5bT8

Fekete Ildikó
fizikatanár

Luther nyomában

2016-11-07

    Iskolánk tanulói közül hárman: Gondos Dávid, Mester Benigna és Móricz Sarolt Katinka felkészítő tanárukkal, Mayerné Pátkai Tünde tanárnővel együtt a "Rejtőzködő kincseink" pályázaton nyújtott teljesítményükért Luther emléktúrán vehettek részt az őszi szünetben. Református és evangélikus iskolákból összesen 42 diák és tanár járta végig Luther életének legjelentősebb színhelyeit:

    Eisenach, Erfurt, Wittenberg, Wartburg, Lipcse és Augsburg városában a versenyt szervező Református Tehetséggondozó Alapítvány  jóvoltából.

A Pápa-Ma hírportálon olvasható:
http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=16028&cback=Luther_nyomaban_-_jutalomkirandulas_a_csapatnak

Mayerné Pátkai Tünde

Reformáció

2016-10-28

    A reformáció ünnepe alkalmából iskolánk diákjai méltó műsorral idézték fel Huszár Gál és Sztárai Mihály alakját. Hitünk hőseinek példamutatása örök érvényű, a mai nemzedékek is erőt meríthetnek hajdani korszakos jelentőségű prédikátoraink életművéből.


    A megemlékezést iskolánk 11.B osztályának református diákjai tartották Vadász Márta vezető vallástanár igehirdető és felkészítő szolgálatával. Az ünnepség zárásaként megkoszorúzták osztályaink képviselői Huszár Gál és Sztárai Mihály Zimmermann utcai emlékművét.

    Vélogatás a megemlékezésen készült fotókból /készítette Adorján Zoltán/:
https://goo.gl/photos/nT4X7DkqWoYu6LKx7

SOLI DEO GLORIA!

Főhajtás az elődök előtt

2016-10-27

   Iskolánk tradíciója szerint az idei évben is a bejövő osztályok segítenek a refis tanársírok rendbentartásában.

  A hetedikesek egy-egy szál virággal tisztelegnek a volt pedagógusok sírjainál.

Fekete Ildikó
osztályfőnök

Nemzeti ünnepen

2016-10-26

    A Pápai Református Gimnázium diákjai október 21-én emlékeztek meg az 1956-os forradalom eseményeiről és áldozatairól a református templomban. Az irodalmi összeállítás megidézte az akkori hangulatot, a reményeket majd az eltiport forradalom feletti fájdalmat és elkeseredést. Köszönet a 10. B osztály 16 tagjának a szépen előadott szövegrészletekért, valamint Bakai Nikolett gyönyörű szólóénekéért és az "Ígéretes" zenekar közreműködéséért.

    Képeket a műsorról az alábbi linket tekinthettek meg:
https://goo.gl/photos/jVD7kPA6KXJju4hc8

    A műsort Pálóczyné Zergi Klára rendezte, a zenekar művészeti vezetője Kovács István tanár úr.

Pálóczyné Zergi Klára

Kutatók éjszakája

2016-10-12

   Miután a felújítás miatt idén nem tudott az iskolánk részt venni a kutatók éjszakája programban, Fekete Ildikó tanárnővel és Fekete Pali bácsival felutaztunk Budapestre szeptember 30-án, órák után. A sok helyszín közül mi az Ericsson Magyarország épületében töltöttük a délutánt. Érkezéskor megegyeztünk abban, hogy 9-kor találkozunk a bejáratnál. Ezután elindultunk és körbejártuk a programokat, helyszíneket az épületben.

   Sok érdekes kísérletet, játékot és robotot láttunk. Az első dolog, amit kipróbáltunk egy leegyszerűsített 4G-s mobilhálózat összerakása volt. Ez elsőre sikerült és ennek nagyon örültünk. Megismerkedhettünk a robotokkal, amelyek már sok mindenre képesek. Volt közöttük olyan, amelyik bowlingozni is tudott. A kutató mentős robot pedig egy nagy és igazán hasznos robot. Kipróbáltunk sok érdekes ördöglakatot is, amelyeket több, kevesebb sikerrel meg is oldottunk. Láthattuk egy okosotthon modelljét is, amiben a mozgás, hő és egyéb érzékelőket és a fűtést is egy számítógépről lehetett irányítani. Emellett önműködő autó és táblagépről vezérelhető kisvasút is volt. Sok vasútmodellt és terepasztalt láttunk, amelyeknek a működésével is megismerkedhettünk és az alattuk lévő vezetékeket is megnézhettük.

   Számomra a legérdekesebb, amit láttunk az a Smog 1 volt, ami Magyarország műholdja. Feladata a Föld rádióhullámos szennyezésének mérése. Mérete nem túl nagy. Több műholddal együtt fogják fellőni. Remélhetőleg nemsokára fellövik. Ezeken kívül volt egy bicikli, amely tekerésével áramot lehetett előállítani. Mi is kipróbálhattuk. Megoldhattunk egy logikai feladatot, aminek varázsdoboz volt a neve. Ezt sikerült megoldanunk, ezért kaptunk egy csokit. Ezután összeraktunk pár könnyebb és nehezebb áramkört is. Nagyon érdekes volt látni kétféle 3D-s nyomtatót is. Mind a kettő műanyaggal dolgozott. Három előadást néztünk az előadóteremben. Az egyik jéghegyekről és az óceánokról szólt, ennek keretében megtudtuk, hogy sós vízben lassabban olvad a jég és azt is, hogy a napsugarak nem tudják felmelegíteni a tengerek és az óceánok alján a vizet. Ami nagyon meglepett, az az volt, hogy ha egy rézlemezt a vízre teszünk és vizet engedünk rá, akkor az a víz felszínén marad. A másik előadás az elektrosztatikai jelenségekről szólt. Sok érdekes kísérletet láttunk Van der Graaf generátorral, embereken és tárgyakon egyaránt. Megtudtuk azt is, hogy miért ráz a bevásárlókocsi. Az utolsó előadáson Öveges professzor kísérleteiből láthattunk párat. Ezek igazán tetszettek, hiszen egyszerű tárgyak szerepeltek bennük.

  Este tízkor indultunk vissza Pápára. Nagyon jól éreztük magunkat, remélem máskor is eljutunk ide.

Burján Gábor és Baross Bence 8. B

   Nekem is nagy élmény volt szétnézni a sokféle bemutatón, kipróbálni a virtuális világot elémvetítő szemüveget, működésben látni 3D-s nyomtatót, zenélő robotot látni, önjáró autókhoz tervezett közlekedésirányító programot látni. egyik teremben mankalát játszottak kicsik és nagyok. Én ismerem ennek az afrikai eredetű játéknak egy változatát, itt megtanulhattam egy újabb, összetettebb fajtát. És nem utolsó sorban találkozhattam volt diákjaimmal, akik ma már fizikusok, vagy még csak fizikus palánták, és talán kis részem van nekem is abban, hogy azok lettek.

Fekete Ildikó

 

 

Nemzeti gyásznap

2016-10-03

     Az aradi vértanúk emléknapja az 1849. október 6-án kivégzett honvéd főtisztek példájával hősöket állít elénk. A Habsburg császári udvar halállal bosszulta meg, a magyarokat megfélemlítő szándékkal, hogy az 1848-49-es magyar szabadságharcban a Habsburg uralkodóra korábban felesküdött katonatisztek is részt vettek. Őket, illetve gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt végezték ki a fájdalmasan emlékezetes napon.

     Nemzeti gyászünnepünk alkalmából a 8.B osztály készült műsorral: Iskolánk hajdani tanítványa, Kozma Andor A karthágói harangok című költeményével és az "aradi tizenhárom" utolsó szavaival fejeztük ki tiszteletünket hazánk oltárán nyújtott áldozatukért.

      Megemlékezésünk zárásaképpen Márkus Mihály Pál trombitakíséretével a 8.B osztály vezetésével elénekelte iskolánk közössége nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

Adorján Zoltán, a 8.B osztályfőnöke

Beiskolázás

2016-09-26

Szeretettel várunk minden érdeklődőt nyílt napjainkon.

 

   A művészeti szakgimnáziumi továbbtanulás alkalmassági vizsgán való megfelelést igényel. Ezek követelményei az alábbi linkeken találhatók:
1. képzősök (festő, grafikus)
2. táncosok (színházi, néptáncos)

  Nyilt napjainkon kérdéseitekre mindenkinek szivesen válaszolunk.

IGAZGATÓSÁG

Új kezdet a Pápai Refiben

2016-09-10

"Emlékezzetek az ősrégi dolgokra." Ésaiás 46,9. (...) "Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek.” Ézsaiás 43,18

A Pápai Református Templomban augusztus 31-én délután 15 órakor tartotta tanévnyitóját a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma. Az ünnepi istentiszteleten főtiszteletű Köntös László lelkészi főjegyző hirdette Isten igéjét.

IGAZGATÓSÁG

Beiskolázás

Támogatom a Refit

Adóm 1%-val támogatom Refit.

A kedvezményezett: Pápai Református Gimnázium

Alapítvány adószáma: 19265427-1-19

Köszönettel: A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma

Bankszámlaszámunk

Az iskolai befizetéseket a következő számlaszámra kérjük:

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma

K&H Bank 10200737-48610542-00000000

Utaláskor a közlemény rovatban a gyermek nevét is szíveskedjenek feltüntetni.

Pályázat

Erdélyi kirándulást nyertünk a határtalanul pályázattal.
Részletek itt

Reformáció 500

Erasmus