1 / 4
2 / 4
3 / 4
2 / 4

Osztályozó és javító vizsgák rendje

2019-07-19

Osztályozó vizsgák időpontjai minden évfolyamon:

2019. augusztus 27. kedd: matematika, ének-zene, rajz és vizuális kultúra

2019. augusztus 28. szerda: magyar nyelv és irodalom, biológia, fizika, földrajz, kémia

 

Pótvizsgák időpontjai minden évfolyamon:

2019. augusztus 27. kedd: matematika

2019. augusztus 28. szerda: magyar nyelv és irodalom

 

A vizsgák 9 órakor kezdődnek!

Nyári ügyelet

2019-06-29

Csillagpont - körbevesz

2019-08-05

A kétévente megrendezett református ifjúsági találkozóra, a Csillagpontra idén Debrecenben gyűlt össze mintegy háromezer fiatal a Kárpát-medencéből, de voltak résztvevők például Szíriából is. Iskolánkat a jelenlegi diákok közül heten képviselték, négyen önkéntesként, hárman pedig résztvevőként voltak jelen a négynapos rendezvényen. A találkozó során jó barátság alakult ki a szentendrei refisek küldötségével is. A pápai refi hírnevét öregdiákok is öregbítették, az első este áhítatát Langschadl István kiskövesdi (Felvidék) lelkipásztor tartotta, az SDG pavilonban pedig a szervezet elnöke Katona Viktor is tartott előadást. A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centruma területén a lelki alkalmak mellett színes programok és koncertek is várták a Csillagpontra érkezőket. A találkozót úrvacsorás istentisztelet zárta.

A Csillagpont honlapja

Langschadl István kiskövesdi lelkipásztor

Szentendrei és pápai refisek

Pápai önkéntesek és résztvevők

Záró istentisztelet

Verecke híres útján jöttem én...

2019-07-29

Isten iránti hálával tudatjuk, hogy iskolánk egy kis, de annál lelkesebb csapata Pápa Város Önkormányzata, a Dunántúli Református Egyházkerület és a Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt Határtalanul! pályázatnak köszönhetően részt vehetett egy kárpátaljai tanulmányúton. A kirándulás során szerzett tapasztalatokból, élményekből egészen biztosan viszünk el magunkkal valamit további életünkben. Nagyon sokat jelentett, hogy megismerhettük az ottani magyar testvéreink mindennapjait honismereti vezetőnkön, ottani fiatalokon és lelkipásztorokon keresztül. Kirándulásunk során megismerhettük Beregszász kulturális értékeit, látogatást tehettünk a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Leánynevelő Intézetben. Felkapaszkodhattunk Munkács várához, a Vereckei-hágóra, a Borzsa-havasok egy csúcsára és a huszti várromhoz. Gyönyörű, festői vidéken barangolhattunk,  a Szinevéri-tó partján, a szinevéri medverezervátumban, vagy a Kárpátok hegyvonulatai között. Két istentiszteleten is részt vettünk: Visken és Mezőváriban. Utóbbi helyen bemutattuk iskolánk múltját és jelenét. Őszintén mondhatjuk, hogy mély nyomot hagyott bennünk a kirándulás, s reméljük, adódik még alkalom, hogy felkereshessük hazánk ezen pontjának csodálatos vidékeit.

REFISEKTŐL REFISEKNEK

2019-07-28

2019. június 30-a és július 5-e között a balatonszepezdi táborhelyünk megtelt élettel. A REFISEKTŐL REFISEKNEK tábort tartottuk meg a leendő 9.B-seknek és 9.C-seknek. A csapatunk kiegészült a 11.C osztály biológia-kémia felkészítőjével is. A táborban volt diákok tartottak csoportos foglalkozásokat, előadásokat, beszélgetéseket a leendő diákoknak. A 2017-ben érettségizett diákjaink tartották a rendszeres foglalkozásokat 3 csoportban. Szakács Eszter és Gönczi Bese foglalkozott a leendő "B" osztállyal, Marton Réka és Barth Vendel, Böröczky András és Kirchner Balázs pedig a "C" osztályosokkal. A diákok rendszeres felügyeletével tanáraink, Kernyáné Návai Anita, Somosiné Németh Alíz, Somosi István, Podányi Tamás és Ferenczi Alpár, illetve volt diákjaink, Békefi Csanád, Bognár Bence, Herenkovics András, Szalai Regina, Répás Fanni és Kakuk Dominika foglalkoztak. Meghívott vendégünk volt Veres Péter Attila, Nagytiszteletű Úr, a vasárnapi kezdőáhítat megtartója, akit gyermekei kapcsolnak iskolánkhoz. Hétfőn Martincsevics Veronika mesélt pápai emlékeiről, kiemelve a kollégiumi életük legemlékezetesebb pillanatait. Kedden Kopeczky Ildikó, volt diákunk, jelenlegi tanárunk és Szabó Ildikó, az újraindult iskola első testnevelés tanára volt a vendégünk, akik a táborhely első éveiről meséltek nekünk. Csütörtökön Ferenczi Alpár, igazgatóhelyettes úrral beszélgettünk, aki mesélt az iskola első éveiről és diákélményeiről. A tábor záróáhítatát nt. Szakács Gergely, volt diákunk, pápai református lelkipásztor tartotta A tábor kirándulással, strandolással, sok-sok játékkal és nagy-nagy vidámsággal telt. Köszönettel tartozunk a támogatásért a Dunántúli Református Egyházkerületnek, Jack Mayfieldnek, és a volt diákoknak a tábor megtartásáért.

A pápai Refi a Művészetek Völgyében

2019-07-19

Kötelező olvasmányok listája :

2019-07-08

Tanévzáró istentisztelettel zárult a 2018-2019-es tanév

2019-06-28

Június 22-én, délután 14 órakor kezdődött Lentulai Attila nyugalmazott esperes igei szolgálatával a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tanévzáró ünnepsége a pápai református templomban. Baráth Julianna igazgató beszéde után Dr. Áldozó Tamás polgármester pápai polgárrá avatta Maródi Babett frissen érettségizett, művészeti tagozatos diákunkat, mivel a rossz időjárás miatt elmaradt városi ballagáson erre nem kerülhetett sor. Holb Enikő zongorajátékéval, Páli István pedig Ady Endre verseinek szavalatával örvendeztette meg a hallgatóságot. A tanévzáró ünnepély hagyományosan a legkiválóbb diákok jutalmazásával zárult, majd a gimnázium dísztermében képzőművészeti tagozatos növendékeink kiállításának megnyitására, valamint az A. Tóth Sándor képzőművészeti verseny díjátadó ünnepségére került sor.

Természettudományok nyomában

2019-06-27

Június 11-én iskolánk 9.c és 10.c osztályos diákjaival Budapestre, az ELTE Természettudományi karára látogattunk. Az EFOP-3.4.4-16-2017-00006 - Belépő a tudás közösségébe - MTMI szakok és pályák népszerűsítése a középiskolások körében pályázat révén megvalósult tanulmányút során földrajz, kémia, fizika és matematika foglalkozásokon ismerkedtünk a tudomány világával. A napot hasznos pályaorientációs előadással kezdtük, a földrajz előadásokon Magyar László és Balázs Dénes nyomában járhattunk, kémia és fizika laborban ámuldozhattunk, és sok derültséggel tapasztalhattuk meg, hogy a matematika lehet szórakoztató. Mi osztályfőnökök, Fekete Ildikó és Adorján Zoltán is örömmel vettünk részt a programon, s reméljük, jövőre is lesz lehetősége diákjainknak élni hasonló lehetőséggel.

Play and Win! angol levelező verseny

2019-06-25

A Play and Win! angol levelező verseny „Teens” szintjén országos 2. helyezést ért el

Szabó Viktória (10. C) és Miniska Enikő (10.C) csapata.

 

  A versenyző csoportoknak öt fordulón keresztül érdekes feladatokat tartalmazó, internetes böngészést is igénylő feladatsort kellett megoldaniuk, valamint különböző projektmunkát (tablót, plakátot, ppt prezentációt, fogalmazást) kellett készíteniük.

 

Ugyanezen verseny során Domonkos Eszter Lilla (10.C), Horváth Tifani (10.C) és Narancsik Róza (10.C) csapata Junior 2 szinten országos 7. helyezést ért el.

 

Gratulálunk kiváló teljesítményükhöz!

 

 

 

B.G.

 

Velence

2019-06-21

Fantasztikus utazás a Velencei Biennále és a velencei csodák meglátogatására. Talán ez a cím illene leginkább a képzősök ez évi nyári, szakmai portyázására. Elképesztő ötletek, brutális látlelet, lenyomat mai világunkról a Biennálén, és lélegzetelállító magaslatai a reneszánsz velencei nagymesterek, Tiziano, Giorgione, vagy Leonárdo, Bosch lenyűgöző fantáziával, zseniális festői tudással létrehozott piktúrájának. Köszönjük a nagyszerű, lelkiismeretes szervezést, előkészítést és a parádés megvalósítást Boros Zita és Marosi Diána művésztanároknak!

                                                                                                                            Kerpel Péter József mkv.

Megyei és országos lövészsikerek!

2019-06-18

KISS MARTIN, iskolánk 11. A. osztályos tanulója kimagasló sportlövő sikereket ért el az idei
tanévben. Az Első Magyar Polgári Lőegylet Pápa sportegyesület igazolt versenyzőjeként
számos rangos megyei és országos versenyen indult, amelyeken minden alkalommal iskolánk
színeit is képviselte.
A versenyeken való tisztes helytállás mellett kiemelkedő eredmények sorát vonultatta fel a
szezonban, teljesítménye és a sportághoz való hozzáállása példaértékű lehet mindenki
számára.
 
Eredményei a Nyílt irányzékú légpuska és légpisztoly szakágban:
 
 2018.10.20. DIÁKOLIMPIA Megyei Döntő, ZIRC.  - 4. hely
 2018.11.03. Zirc Kupa, ZIRC.: - Egyéni - 4. hely
- Csapat - III. hely
 2018.11.30. POSTAVERSENY ORSZÁGOS Döntő: - Bp. Nemzeti Lőtér. - II. hely
 2018.12.15. „DIDERGŐ” – KARÁCSONYI lövészverseny, Pápa. - I. hely
 2019.03.23. 2019. évi „Felmérő”- lövészverseny – EMPL Pápa, Pápa:
 - Légpuska - I. hely
- Légpisztoly - III. hely
 2019.04.06., V. GÖRGEI ARTÚR lövész emlékverseny megyei döntő, Zirc.:
Légpuska Egyéni - II. hely
 
 2019.04.13.,  Általános- és Középiskolás ORSZÁGOS BAJNOKSÁG Megyei Döntő,
Zirc.:
- Légpuska Egyéni - I. hely
  - Légpisztoly Egyéni - 4. hely
 2019.05.11. V. GÖRGEI KUPA ORSZÁGOS Döntő, Ács - I. hely
 
 2019.05.24. ÁLTALÁNOS- és KÖZÉPISKOLÁS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG
DÖNTŐ, Salgótarján:
- LÉGPUSKA EGYÉNI - II. hely
- Légpisztoly Egyéni – 15. hely
- Légpuska Megyei Csapatok Országos Bajnoksága - I. hely
- Légpuska Megyei Csapatok Országos Bajnoksága - II. hely
 
GRATULÁLUNK!
Győrvári Gábor

Robotika egyenesen Belgiumból

2019-06-12

Iskolánk két tanára, Varga-Umbrich Károly és Varga-Umbrich Györgyi  az Európai Űrügynökség (European Space Agancy ESA) által szervezett Robotikai és automatizálási tanári műhelyfoglalkozáán vett részt június 4-7 között az űrügynökség belga központjában. Bepillantást kaphattak a jövő legmodernebb eszközeit használó oktatók műhelytitkaiba. A képzésen Európa különböző országából (Spanyolország, Portugália, Finnország, Németország, Hollandia, Olaszország, Románia, Görögország és Magyarország) érkezett 29 tanár együtt gondolkodva, programozási kihívásokkal teli feladatok megoldásával bővítették módszertani eszköztárukat. A feladatok valós marsi helyzetet szimuláltak, amiben a tanárok által megépített és programozott robotok a hozzájuk kapcsolt érzékelők segítségével térképezték fel a „Mars felszínét” Mérések segítségével víz után kutattak, a kapott információkat műholdon keresztül elküldték a „Földre” Egyszerű eszközök segítségével készítettek egy Arduino-val vezérelt automata nedvességérzékelővel felszerelt öntöző berendezést is.

 
   

Tanévzáró 2019.06.22. 14.00 órakor

2019-06-11

1. Szöcske kupa

2019-06-11

I. Szöcske Kupa

 

2019. június 6-án iskolánk első alkalommal szervezte meg a Szöcske Kupa Ügyességi Sorversenyt általános iskolás diákok részére. A meghívásos sportversenyen 7 csapat mérte össze tudását: 4 iskola nevezett az 5-6. osztályos korcsoportba, illetve 3 iskola indult a 7-8. osztályos korcsoportban. A napsütéses időjárás lehetővé tette, hogy iskolánk aszfaltos kézilabda pályáján rendezzük meg a versengést. Kiváló hangulatban zajlott a délelőtt, a versenyzők mellett a népes szurkolósereg is jól érezhette magát. Az eredményhirdetés után finom szendvicsekkel és frissítő üdítőkkel kínáltuk vendégeinket, valamint intézményünk vezetésének szervezésében a Pannonia Reformata Múzeumba látogathattak el a diákok.

 

EREDMÉNYEK:

5-6. osztályos korcsoport:

 1.) Csajági Református Általános Iskola

2.) Szent István Római Katolikus Általános Iskola, Pápa

3.) Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános iskola, Pápa

4.) Vargha Gyula Református Általános Iskola, Nemesgörzsöny

 

7-8. osztályos korcsoport:

1.) Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola, Pápa

2.) Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma

3.) Vargha Gyula Református Általános Iskola, Nemesgörzsöny

        

 

                                                                                                 Kovács Klára, Győrvári Gábor

Meghívó

2019-06-06

Hálaadás a megtartatásunkért

2019-06-04

Mennybeli Atyánk!
Hálát adunk neked, hogy az elmúlt évtizedekben is megtartottál minket, és hogy a majd százéves kényszerű eltaszítottságunk ellenére is megmaradhattunk magyarnak, testvérnek- hangzott az imádság nemzeti összetartozásunk napján, a református templomban tartott ünnepi megemlékezésen, amelyet Pálóczyné Zergi Klára tanárnő rendezett a 9. C osztályosok szerepeltetésével. Az alkalom megkapó pillanatai voltak, amikor a székely és a kárpátaljai testvéreink himnuszát együtt énekelte a diákság Kovács István tanárúr harmonikakíséretében. Az irodalmi és zenei részletekkel, valamint vetített képekkel gazdagított műsor megérintette a nézőközönséget, és őszintén, imádságos szívvel hangzott a magyar ének ismert verse: "Kegyelmes Isten, Népek közé szórva, Tebenned bíztunk eleitől fogva. Add : éljünk egymásért és senki ellen, bárhol e földön, de Istenközelben!"
 
 

Országos siker a Fenntarthatósági Témahéten

2019-06-03

Dr . Schweighoffer Ernőné, Gizi néni felkészítésvel  Narancsik Róza és Masszi Zsombor  3. helyet szerzett a Fenntarthatósági Témahét "Fogadj örökbe egy vizes élőhelyet!" címet viselő pályázatán. A többfordulós verseny díjátadója Budapesten, egy dunai hajón, rendkívül nívós körülmények között zajlott.
Gratulálunk a versenyzőknek és Gizi néninek!
 

Verseny

2019-06-02

Nyári Andrea, tánctagozatos, végzős növendékünk 4. helyezést ért el Németországban, a Modern Szólótánc Európai Bajnokságon.  Külön is gratulálunk ahhoz,  hogy a bécsi kvalifikációs verseny után saját  koreográfiájávalval indult az Európa Bajnokságon, és csupán fél ponntal előzték meg versenytársai.

Dr. Kőrös Endrére emlékeztünk

2019-05-31

Dr. Kőrös Endrére, gimnáziumi tanárra, a Református Nőnevelő Intézet igazgatójára, a Jókai Kör főtitkárára, a holokauszt áldozatára emlékeztek az Ótemplomban munkásságának tisztelői, a református gimnázium tanárai és diákjai, a Jókai Kör tagjai.

Dr. Kőrös Endre Nagyváradon született 1872-ben zsidó származású tanító családban. Már fiatalon a református egyház tagja lett, a budapesti egyetemen tanult, és ott tett doktori szigorlatot is. 1896-ban lett a Pápai Református Gimnázium tanára, majd később megbízták a tanítóképző, a polgári leányiskola és az internátus vezetésével. 1904-ben megalapította a Pápai Hírlapot, melynek 35 éven át volt főszerkesztője. A Jókai Kör először titkárává, később főtitkárává választotta. Az első világháborúból négy kitüntetéssel tért haza. A két világháború közt a kormányzó párt helyi alelnöke, képviselőtestületi tag, a református egyház presbitere volt. Bár hitvalló református volt, 1944. június elsején neki és feleségének a pápai gettóba kellett volna költöznie. Többen is próbáltak közbenjárni érdekükben, eredménytelenül. Dr. Kőrös Endre és Zalai Paula 1944. május 30-án lúgkővel öngyilkosságot követtek el, amibe pár nap különbséggel belehaltak - foglalta össze a város szellemi elitjéhez tartozó tanárember életútját Mayerné Pátkai Tünde. Gondolatait Vadász Márta vezető vallástanár olvasta fel, kiemelve: - Amikor dr. Kőrös Endrére emlékezünk főhajtással, akkor kegyelettel gondolunk mindazon pápai és környékbeli embertársainkra is, akik a holokauszt áldozatai lettek. Áldozó Tamás polgármester arról szólt, hogy a város szeretne méltó, mégis rendhagyó módon emlékezni a holokauszt pápai áldozataira, úgy, hogy megérintse az embereket az, ami 75 éve történt. Ilyen például a héten felállított jelképes gettókapu, s ilyen lenne - ez nem szerepel a programban - egy olyan megmozdulás is, melynek keretében összegyűlne háromezer ember, s láthatóvá válna, hány pápait veszítettünk el. - De nemcsak a sokaságon keresztül mutatható meg a borzalom, hanem az egyes emberek sorsán keresztül is. 1936-ban még biztosnak tűnt a világ, rend volt benne a helyi értelmiség egyik vezéralakja számára, s aztán 1944-re a rend összeomlott, s azt a világot már nem tartotta élhetőnek dr. Kőrös Endre és a felesége - mondta városunk polgármestere. Az ünnepi műsorban, melyet Mayerné Pátkai Tünde állított össze, közreműködtek a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma diákjai: versmondással Páli István, Sántha Mátyás, Lipcsei Gergely, Pekár Csaba, Brenner Boglárka; hegedűn Pula Tamás, s Turós-Máté Kinga koreográfiájával a színházi táncosok, zongorán pedig Kántor Péter. A megemlékezésen levetítették a refis diákok kisfilmjét is a pápai zsidó emlékhelyekről. Baráth Julianna igazgató zárszava után a megemlékezés résztvevői a Nátus épületén levő Kőrös Endre domborműnél és az Alsóvárosi temetőben levő sírnál koszorúztak.

Forrás: https://www.papa-ma.hu/index.php?op=cikk_reszletes&id=19710

 

Elsősegélynyújtó verseny

2019-05-30

Szeretném megdicsérni a megyei harmadik helyezett csapat tagjait. Szép teljesítmény részükről azért is, mert az öt fős csapatok között négy fővel érték el ezt a sikert.
A csapat tagjai: Kiss Milán 10.B csapatkapitány, Márkus Mihály Pál 10.C, Szalai Fanni 11.A, Véber Dominika 11.A
A kicsik, hetedikesek becsülettel helyt álltak, remélem a következő évben ők is sikeresek lesznek! Egész évben szorgalmasan, elkötelezetten készültek, dolgoztak. Reményteljes, lelkes és szeretni való társaság.
Az elsősegélynyújtó versenyt a megyei vöröskereszt szervezte Péten. Az általánosiskolás és az ifjúsági kategóriában indultunk egy-egy csapattal, és a pápai területet mi képviseltük ezen a megmérettetésen.
Köszönünk minden támogatást!!
Szeretettel: Kerpel Péter József tanárelnök
 
 

Meghívó

2019-05-29

Szépkiejtési verseny

2019-05-28

A Jókai Mór Városi Könyvtárban, az  Allegro Zeneiskola által május 24-én rendezett Városi Szépkiejtési Versenyen iskolánk tanulói szép sikert értek el.

Nánássy Kincső kinmelt aran- a képen jobb oldalon-, Szabó Viktória - a képen bal oldalon-ezüst minősítést szerzett.
Gratulálunk
 

Tánctagozatosaink gálaműsora a Színházban

2019-05-27

 

Május 24-én, 17 órától  a JMSZK színháztermében látványos gálaműsorral szórakoztatták a közönséget a tánctagozatos növendékeink.  A diákok számára ugyanakkor vizsgaelőadás is volt a pénteki fellépés, hiszen vizsgabizottság jelenlétében adták elő azokat a koreográfiákat, amelyre szaktanáraik vezetésével készültek.
A színes és szórakoztató produkciókat a nézőközönség nagy tapssal köszönte meg.

Meghívó

2019-05-27

Meghívó

2019-05-22

Fascination of Plants Day „Növények Napja 2019”

2019-05-22

2019. május 18-án került megszervezésre az Európai Növénytudományi Társaság / EPSO / égisze alatt a nemzetközi „ Fascination of Plants Day” /Növények Napja / A kezdeményezés célja, hogy az emberek figyelmét ráirányítsa a növényeknek a természetben és a mindennapi életünkben betöltött alapvető szerepére és hangsúlyozza a növénytudományok jelentőségét.

Iskolánk tanulóinak többsége vidéki és szombatonként hazautaznak, ezért május 20-án, hétfőn szerveztük meg a napot.

Helyszín: A Bakonyerdő Zrt. Kupi Erdészete Esterházy Erdei Iskola – Tallós Pál Tanösvénye. A helyszín kiválóan alkalmas arra, hogy a 9.c osztály tanulói ismerkedjenek a Bakony fáival, cserjéivel.

A reggeli eső után ragyogó napsütésben volt részünk. Sétánk során gyűjtöttük a megismert fák leveleit, majd vízfestékkel színes levélnyomatokat készítettünk.

Munkámban segített az osztályfőnök, Fekete Ildikó. Úgy érzem, mindenki számára hasznos tanítás nélküli munkanapban volt részünk.

                   

                              dr. Schweighoffer Ernőné / dr. Sólymosy Gizella

KÉZDIVÁSÁRHELYI DIÁKOK LÁTOGATÁSA

2019-05-21

A Határtalanul program keretében látogattak iskolánkba a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai május második hetében.

Az erdélyi diákok az első napot Kiskunmajsán, az ’56-os Ifjúsági Táborban és a Pongrátz Gergely ’56-os Múzeumban töltötték, majd megérkeztek Pápára, ahol a 10 M és 10 B osztályok fogadták őket.

 A második napon a balatonfüredi refis diákok vezetésével Balatonfüredre és Tihanyba kirándultunk. Mindenki számára nagy élmény volt a balatonfüredi Jókai villában látható kiállítás és a hozzá kapcsolódó tárlatvezetés-főleg azoknak, akik éppen ebben az évben tanulták Jókait és olvasták az Aranyember című regényt, amit Jókai (az egykori pápai diák) pontosan ebben a villában írt. A Vaszary Galéria izgalmas kiállításai – Lesznai Anna festőművész és az ő festményein található motívumokat felhasználó divattervező, Zoób Kati tárlata és az Írófényképek az 50-es, 60-as, 70-es évekből, valamint az Osztrák Biedermeier festmények-után egyik tanítványunk egykori iskolájában ebédeltünk, majd áthajóztunk Tihanyba. A Tihanyi Bencés Apátságban láthattuk I. András nyughelyét és az apátság alapítólevelének másolatát. A következő nap Pápa és a közös programok jegyében telt. Amíg a kézdi diákok a Kékfestő Múzeum foglalkozásain vettek részt (póló mintázás, nyomozós játék, tárlatvezetés), a refisek gulyást főztek és langallót sütöttek a múzeum udvarán. A nagy közös ebéd után diákjaink bemutatták a Református Gimnáziumot, majd a „Városfelfedező játék„ után Kondics Gergő fergeteges táncházával zárult a nap. Pénteken délelőtt Pannonhalma (Bencés Apátság, levendula szappangolyó készítés) és Győr(Szent László herma, Bazilika) volt az úti cél, délután pedig Pápán, az Esterházy Kastély, a Pannonia Reformata Múzeum, Református Ótemplom és a Várfürdő.

 Az erdélyi diákok elmondása szerint a sok szép kirándulás és élmény mellett leginkább annak örültek, hogy kollégiumunkban kaphattak szállást, így közelebb kerülhettek a pápai diákokhoz, barátságok is születtek. Nagyon köszönik mindenkinek a szíves vendéglátást és szeretettel várnak minket vissza Kézdivásárhelyre!

MD

Meghívó

2019-05-21

Meghívó

2019-05-20

Kiállítás

2019-05-13

Hirdetés

2019-05-09

Kállítás

2019-05-09

A Veszprémi Tavaszi Tárlaton kiállító Tanítványaink:

Dunai Virág 13.M
Tihanyi Boglárka 13.M
Punk Gabriella 13. M
Tanáraink: Marosi Diána, Kerpel Péter 
Nyugdíjjas kollégánk: Kiss László Zsigmond
 
Gratulálunk!
 

Ballagás 2019.05.04.

2019-05-06

“…aki egyszer pápai diák volt, örökké az marad…” idézte Lőrincze Lajos nyelvész, egykori pápai kollégista szavait beszédében Füstös Julianna, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma végzőse. Így van ez akkor is, ha a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elmaradt a központi ünnepség, a közös búcsú. Ebben a tanévben 509 középiskolás ballagott el.

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma ünnepi alkalmának ezúttal is a templom adott otthont. A ballagási istentiszteleten Szakács Sándor lelkipásztor hirdetett igét, majd az imádságot és az áldást követően Baráth Julianna igazgató mondott beszédet, hangsúlyozva, hogy ez az a nap, amikor a legtöbb olyan ember veszi körül a ballagókat, akik szeretik őket: családtagok, barátok, tanárok, diáktársak. – Sokan szeretnek benneteket, nem vagytok egyedül ebben a világban, s akkor sem lesztek egyedül, amikor holnapután egyedül néztek szembe a kiosztott feladatlapokkal. Mert minden Isten gondoskodó szeretetéről szól, s arról a csodáról, ahogy eddig vezette életeteteket – fogalmazott az igazgató, aki hozzátette: – Mindannyiunknak öröm ez a mai nap, s aggódva ugyan, de Istenben bízva engedünk tovább szimbolikusan, de mégis valóságosan benneteket az utatokra – mondta Baráth Julianna.
Az intézmény fenntartója, a Dunántúli Református Egyházkerület nevében Köntös László főjegyző köszöntötte a végzősöket: – Az Úristen őrizze meg a szíveteket és gondolataitokat. Mert tudjátok mi a legrosszabb? Amikor az ember szívében és gondolkodásában szétesik és összeomlik. Akkor mindennek vége. De Isten ígérete szerint meg fog őrizni titeket. Azt kívánom nektek, hogy hogy úgy tudjatok továbbmenni az életben, hogy az Úr ígéretét személyes ígéretnek veszitek, hiszitek, hogy az Úristen egyben fog tartani titeket, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat. Lélekben mindig refisek maradnak – Füstös Julianna búcsúzott a végzősök nevében
A végzősök nevében a 12.B-s Füstös Julianna búcsúzott. – Amikor idekerültünk, azt gondoltam, a gimi örökké fog tartani, mindig ide fogok járni, mindig refis maradok. Most így visszanézve az a hat év hihetetlenül gyorsan elröppent, s még nem vagyunk felkészülve arra, hogy felnőttek legyünk. Még mindig azok a megszeppent kisgimnazisták vagyunk, akiket terelgetni, nevelni kell, s akik lélekben mindig refisek maradnak. Ahogy Lőrincze Lajos híres nyelvész, öregdiák fogalmazott “…aki egyszer pápai diák volt, örökké az marad…”- idézte az egykori refis gondolatát Füstös Julianna, aki hozzátette, hogy az összetartozás érzését nem csak az iskola szellemisége adta, amely erkölcsi és hitbéli tanítást is adott, hanem azok az egyedi dolgok, amitől a Refi az, ami: például a köpeny, a hétfő reggeli áhítatok, a kollégiumi vasárnapok, s az a légkör, ami máshol nincs jelen.
Az alsóbb évfolyamok nevében Nánássy Kincső mondta el gondolatait:- Életetek egy új szakasza kezdődik most. Új útra léptek, ami még ködös, de idővel minden kitisztul. Most még ködös, épp ezért rémisztő. A jövővel kapcsolatban egy biztos: nekünk, alsóbb éveseknek nagyon fogtok hiányozni. Minden búcsúzó évfolyam űrt hagy maga után. Olyan űrt, amit senki más nem tölthet be. Jövőre, amikor a folyosón sietünk egyik teremből a másikba, közben fel-felnézünk a tablóitokra, eszünkbe jutnak a régi szép emlékek, az együtt töltött évek. A szecskáknak mi fogjuk elmondani, hogy kik is voltatok ti. Azokat a tablókat számukra mi fogjuk megtölteni történetekkel rólatok, mert egyetlen tabló sem fogható a tieitekhez: egyediek, mert ti vagytok rajtuk és az itt töltött éveitek emlékei – mondta Nánássy Kincső.
 
A ballagási istentisztelet keretében verset mondott Ferenczi Alpár igazgatóhelyettes, Milus Lilla pedig énekelt. Az ünnepségen a végzősök felkötötték a szalagot a kopjafára, s az iskola vezetői átadták a kiemelt jutalmakat.
 
 
 
 

Kiemelkedő OKTV eredmény

2019-05-06

Örömmel adjuk hírül, hogy Hujter Alexandra 12. M osztályos növendékümk a rajz OKTV országos döntőjében 13. helyezést ért el. Gratulálunk néki, és felkészítőinek, Boros Zita és Nikolausz Krisztián művésztanároknak.

ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA – IV. KORCSOPORT PÁPA KÖRZETI VERSENY

2019-05-05

 Intézményünk népes csapattal vett részt a 2019. április 29-én, Pápán megrendezett Atlétika Diákolimpiai Versenyen. 4 főből álló váltófutó csapatunk másodikként ért célba, Kántor Zalán pedig megnyerte a magasugrás bajnoka címet. 155 cm-es kiváló ugrásával kvalifikálta magát a megyei döntőre.

Eredmények:    Magasugrás: Kántor Zalán – 1. hely

                           4x100 méteres váltófutás: Kántor Zalán, Morbo Maximilien, Jendrics Olivér, Ari Hunor – 2. hely 

                           1500 méteres futás: Ari Hunor – 4. hely

 

Csapattagok: Petrik Simon, Balázs Bernát, Kántor Zalán, Morbo Maximilien, Jendrics Olivér, Ari Hunor, Kopácsi Krisztián, Hegyi Kristóf, Bozzai Bence, Móricz Hetény, Szakács Ádám, Tömpe Andor, Tömpe Csaba

 

Gratulálunk!                                                                                            Gaál József

 

Kiállítás

2019-04-29

Szeretettel hívunk és várunk minden kedves Művészetpártolót végzős, képzőművészeti tagozatos tanítványunk Dunai Virág első önálló kiállításának megnyitójára.

Katasztrófavédelmi verseny

2019-04-29

Büszkeséggel adjuk hírül, hogy április 16-án Veszprémben, a Megyei Katasztrófavédelmi Versenyen a Refi  2. helyezést ért el 110 közép- és általános iskolás csapatot megelőzve.

Csapattagok: Jalkóczi Márton 12.B, Ferenczy Áron, Szita Tamás, Lovászi Dániel 12. C.
Felkészítő tanáruk: Gaál József.
 
 

Ballagási meghívó

2019-04-29

A költészet napján Nagy Lászlóra emlékeztünk

2019-04-24

A Tarczy Lajos Általános Iskola 30. éve a költészet napjához kapcsolódva szervezi meg az általános iskolás korú és kisgimnazista tanulók számára a járási Nagy László szavalóversenyt. A versenyen Kányádi Sándor mellett a névadóra, Nagy Lászlóra is emlékeztünk, az ő verseik közül kellett egyet-egyet elszavalni kötelező jelleggel.

A megmérettetésen iskolánk két tanulója vett részt: Márkus Luca és Milinszki Emma .  Emma a nyolcadikosok között második helyen végzett. Gratulálunk!

Beszámoló az országos versenyről

2019-04-24

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma diákjaiként együtt szerepeltünk a 28. alkalommal megrendezett Országos rajzversenyen. Kísérő tanárunk Boros Zita tanárnő volt. Három feladatban két napon keresztül tették próbára akadémikus rajztudásunkat. A zsűri elnöke Somody Péter, a PTE Művészeti szak festő karának vezetője volt. A verseny nem csupán egy megmérettetés volt számukra, hanem rálátást is szerezhettünk kortársaink továbbtanulási szándékairól, más iskolák művészeti oktatásáról. Fontos szempont volt számunkra látni a nyertes munkákat is, mert rávilágított rajztudásunk fejlesztendő területeire. Köszönjük Boros Zita tanárnőnek a felkészítést, és mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy részt vehettünk a versenyen.

                                                                        Kulifai Boldizsár és Dunai Virág

 

2019-04-13

Fair Play Cup

2019-04-12

2019.04.11-én iskolánk VI. korcsoportos fiú labdarúgó csapata a Magyar Labdarúgó Szövetség által kiírt Fair Play Cup elnevezésű kispályás, amatőr középiskolai Labdarúgó Torna Megyei Döntőjében szerepelt. A Veszprémben megrendezett kupán 5 egyforma képességű csapat mérte össze az erejét körmérkőzéses rendszerben. Csapatunk mezőnyben jól játszott, viszont a góllövéssel a mai napon hadilábon állt. Szoros csatákban maradtunk alul ellenfeleinkkel szemben, így a végső sorrend kialakulása után Veszprém megye 5. legjobb csapata lettünk.

Eredmények:         REFI – Kisfaludy, Sümeg          1:2

                                REFI – Lóczy, Balatonfüred      1:2

                                REFI – Noszlopy, Veszprém     2:3

                                REFI – Táncsics, Veszprém       0:1

 

A csapat tagjai: Takács Adrián, Nagy Kristóf, Vasváry Benjámin, Schlecht Levente, Lovászi Dániel, Jalkóczi Márton, Szita Tamás, Nógrádi Levente, Bódai Martin

 

Gratulálunk!

Vendég diákok a Refiben!

2019-04-12

Az elmúlt hetekben két alkalommal is érkeztek vendég diákok az internátusba.

Először a Pécsi Református Gimnázium kollégistáit láttuk vendégül a már hagyományos, egyhetes internátusi cserediák program keretében.  Mindkét intézményből 7 diák vehetett részt ebben a programban.

Majd az „iskolacsalogató” program keretében a református általános iskolások közül 2 enyingi és két balatonfüredi diáklány látogatott el hozzánk a hét első felében.

Mindkét program estében délelőtt a tanítási órákon vettek részt a tanulók, majd délután Pápa nevezetességeit nézhették, úgy, mint a Pannónia Reformata, Kékfestő Múzeum, Eszterházy kastély. Este az internátusban az iskolabemutatások után teaházzal egybekötött táncház kertében ismerkedhettek a diákok.

Mindkét alkalommal megtapasztaltuk, Isten elhívó és összekötő szeretetét.

 

Apostolné Bartha Mária

Erasmus+ találkozó Kézdivásárhelyen

2019-04-11

2019. április 1-5. között 17 diákunkkal Erasmus+ nemzetközi találkozóra utaztunk Erdélybe. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum vendégei voltunk francia partneriskolánk, a Châteaubriant-i Guy Môquet- Étienne Lenoir Líceum diákjaival és tanáraival együtt. Projektünk címe: Módszerek, tanulás, kompetenciák és sikeres önmegvalósítás.

Az év elején kérdőív segítségével felmértük, hogy a projektben résztvevő diákok milyen intelligencia csoportba tartoznak, ennek alapján alkottak nemzetközi csoportokat. A kézdivásárhelyi tartózkodásunk alatt kényes történelmi témát dolgoztunk fel: Háromszék 1916-os román lerohanását. Először is ellátogattunk a történelmi helyekre, a kapott információk alapján, a csoportok típusúknak megfelelően feldolgozták és bemutatták az eseményeket. Ugyancsak bemutatták azokat a kisfilmeket, melyet a résztvevő iskola diákjai az iskolai diszkriminációról készítettek.

A kisfilmek, az utazás során készült fényképek, és minden, a projekttel kapcsolatos egyébb esemény és információ megtekinthető a projekt honlapján: www.refi-papa.hu/erasmus

                                                                          Pitó Katalin

 

Gyülekezetlátogatás Cseszneken és Bakonyszentkirályon

2019-04-10

Szombaton reggel indultunk busszal Csesznekre, ahol Gilicze Tamás tiszteletes várt bennünket. Miután lepakoltuk holminkat, az Aranyos Patak vendégházba, elindultunk a hosszú túrára. Útközben festői táj vett minket körül. A kellemes idő miatt jól éreztük magunkat a bakonyi sétán. Fő célunk az Ördög-árok volt. Néhányan a csoportból vállalkoztak arra, hogy megmásszák a nagy sziklát, hogy megtekinthessék a barlangot. Kis szünetekkel tarkított úton nem csak sziklamászásra, hanem az utunkba gyakran kerülő patakkal is vigyáznunk kellett. Ettől függetlenül nem úsztuk meg a vizet. Késő délután érkeztünk vissza a szállásra. Miután bevásároltunk, nekiláttak a lányok megfőzni a vacsorát. Simogathattuk és etethettük a lovakat és a nyuszikat. Gyertyafénynél fogyasztottuk el a paprikás krumplit. Miután megvacsoráztunk elpróbáltuk az éneket, és a verseket. 8 órakor megérkezett a tiszteletes úr és átbeszéltük a másnapi programot. A nap végén fáradtan tértünk nyugovóra. Vasárnap reggel izomláz közepette, sántítva, de mosolyogva mentünk reggelizni. Azt követően felvettük az ünneplőruhánkat, és elindultunk a cseszneki közösségi házba, ahol az istentisztelet után bemutattuk iskolánkat. Habár kevesen voltak a gyülekezeti tagok, annál nagyobb örömmel fogadtak minket. A második istentisztelet Bakonyszentkirályon volt, ahol részt vettünk egy keresztelőn is. A szolgálat után megvendégeltek minket ebéddel. A hátramaradt időt osztályfőnökünk, Marosi Diána édesanyjának házánál töltöttük el, ahol tartalmasat beszélgettünk. Onnan indultunk haza a fárasztó, ámde vidám hétvége után.

Újabb országos versmondó siker

2019-04-10

Április első hétvégéjén szervezték meg a budapesti Lónyai Utcai Református Gimnáziumban a Református Középiskolák Országos Áprily Lajos  Vers- és Prózamondó versenyét, amelyen iskolánkat Szabó Anett 10. M-es és Brenner Boglárka 9. M-es diák képviselte. A rangos verseny zsűrijének elnöke Áprily Lajos dédunokája, Péterfy Sarolt irodalomtörténész volt. Büszkék vagyunk rá, hogy a pápai refisek megragadó szavalataikkal iskolánk jó hírnevét tovább erősítették, Brenner Boglárka ezüst minősítést kapott. Gratulálunk!

VI. Korcsoportos leány és fiú labdarúgó diákolimpia

2019-04-08

2019.március 04-05-én a pápai Perutz Stadion műfüves pályáin rendezték meg a VI. Korcsoportos Leány és Fiú Labdarúgó Diákolimpia Megyei Döntőbe kvalifikáló tornáit.

A leányok versengésében 5 középiskolai csapat játszott egymás ellen körmérkőzéses rendszerben. Egy győzelemmel, két döntetlennel és 1 vereséggel rendelkező mérlegünkkel a III. helyezést értük el. Egyetlen gólon és fél percen múlott a képzeletbeli dobogó második fokának megszerzése, ennek ellenére büszkék lehetünk leányaink teljesítményére. Mindvégig kimagasló csapatmunka, hozzáállás és küzdőszellem jellemezte játékunkat, amivel kiérdemeltük az ellenfelek és szakemberek dicséretét is.

Eredmények:         REFI – Batthyány 0:0

                                REFI – Közgáz 1:1

                                REFI – Türr 1:0

                                REFI – Petőfi 0:5

 

A csapat tagjai: Bakonyvári Orsolya, Kovács Gréta, Kovács Zsófia, Domonkos Eszter, Miniska Enikő, Kirschner Henrietta, Császár Barbara, Porkoláb Liliána

 

 

A fiúk vetélkedésében 6 iskola feszült egymásnak két 3 fős csoportban. Sajnos a sorsolás szeszélye folytán az előzetesen vélt két legerősebb csapattal kerültünk össze. A papírforma nem borult, mindkét csapattól vereséget szenvedtünk, így nem jutottunk az elődöntőbe. Mezőnyben többnyire méltó ellenfelek voltunk, viszont helyzetek sokaságát hagytuk ki, nem sikerült gólt lőnünk. Becsülettel küzdöttünk, de ez ma csak az V-VI. hely eléréséhez volt elegendő.

Eredmények:         REFI – Acsády 0:3

                                REFI – Petőfi 0:4

 

A csapat tagjai: Pekár Csaba, Takács Adrián, Jalkóczi Márton, Szőke Zalán, Lovászi Dániel, Varga Norbert, Szita Tamás, Bódai Martin

 

Gratulálunk mindkét csapatnak a tisztes helytálláshoz!

 

                                                                     Győrvári Gábor

 

Bisel verseny

2019-04-08

Fair Play Cup

2019-04-03

2019.03.29-én iskolánk VI. korcsoportos fiú labdarúgó csapata Ajkán szerepelt a Magyar Labdarúgó Szövetség által kiírt Fair Play Cup elnevezésű kispályás, amatőr középiskolai Labdarúgó Tornán.

Csapatunk mind a négy mérkőzését megnyerte, így az őszi-tavaszi fordulók összesített tabellájának élén végzett 8 győzelemmel! Hibátlan mérlegünknek köszönhetően bejutottunk a két hét múlva sorra kerülő Megyei Döntőbe!

Eredmények:         REFI – Széchenyi, Tapolca  4:0

                                REFI – Bródy, Ajka              5:2

                                REFI – Türr, Pápa                 5:2

                                REFI – Bánki, Ajka               4:2

 

A csapat tagjai: Takács Adrián, Nagy Kristóf, Vasváry Benjámin, Schlecht Levente, Lovászi Dániel, Jalkóczi Márton, Szita Tamás, Nógrádi Levente

 

Gratulálunk!

 

 

Verseny

2019-04-03

 

"Határtalanul Erdélyben"

2019-03-28

Iskolánk 42 diákja március közepén emlékezetes napokat töltött Erdélyben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett „Határtalanul!” Program keretein belül 2019. március 11-17. között a 10. B. és 10. M. osztály -
kiegészülve öt 9. és 11. évfolyamos tanulóval - 4 kísérő tanár (Marosi Diána, Boros Zita, Pitó Katalin és Győrvári Gábor) vezetésével fedezte fel Székelyföld szépségeit.
A pályázat által elnyert kirándulás célja, hogy a fiatalok számára lehetőséget teremtsünk arra, hogy megismerkedhessenek Erdély történelmével, kulturális hagyományaival és jelenével. Az utat megelőzően különböző előadások keretében a diákok ismereteket szerezhettek Erdély főbb látnivalóiról és földrajzáról, valamint történelmi és irodalmi múltjáról.  Utazásunk során pedig mindannyian bepillanthattunk a határon túli magyarság mindennapjaiba.
A hét napos túra során három nagyváros és közvetlen környékének nevezetességeit térképeztük fel, így 1 éjszakát Kolozsváron, 1 éjszakát Nagyváradon, illetve 4 éjszakát Kézdivásárhely mellett Csernáton községben töltöttünk el. Többek között eljutottunk Kolozsvárra, Kézdivásárhelyre, Nagyváradra, Sepsiszentgyörgyre, Korondra, Farkaslakára, Nyerges-tetőre, Csíkszeredára, Bálványosfürdőre, Kovásznára, Csomakőrösre, Zágonba és a Szent Anna tóhoz.
Március 15-én a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum tanárai és diákjai fogadtak minket, majd ezután közösen vettünk részt a város főterén zajló Ünnepi Eseménysorozaton. A nagy hagyományokkal rendelkező megemlékezés az iskolák felvonulásával kezdődött, amelyhez mi is csatlakoztunk vendéglátóink zászlaja alatt. Ezután lovas huszárok, Székely Határőr csapatok, hagyományőrző csoportok, valamint a környező falvak képviselőinek gyalogos, lovas és lovas kocsis menetelése és bemutatkozása következett. Rendkívül érzelemdús és megható délelőtt volt ez számunkra!
Összességében elmondható, hogy felejthetetlen élményekkel lettünk gazdagabbak. Saját bőrünkön érezhettük, s egyben élvezhettük a székely emberek méltán híres vendégszeretetét. Reméljük, hogy az utánunk következő osztályoknak is sikerül eljutni Erdélybe, és még mi is visszatérhetünk oda egyszer életünk során.
 
Győrvári Gábor
 
 

Etei gyülekezetlátogatáson a 11. M

2019-03-28

Az elmúlt hétvégén Etére látogatott osztályunk, hogy a református istentiszteleten együtt vegyünk részt a gyülekezet tagjaival, és egy kicsit mi is bemutathassuk iskolánkat.

Az ott töltött másfél nap alatt rengeteg élménnyel és fantasztikus barátokkal gazdagodtunk. Az éjszakát mindannyian más családnál töltöttük, így lehetőségünk volt egy kicsit beolvadni az etei, falusi mindennapokba. Szalonnát sütöttünk, körbejártuk új barátainkkal a falut, játszottunk, kergettünk tyúkokat és a tojásvadászat sem maradhatott el.

Etére, s annak melegszívű lakóihoz biztosan visszatérünk majd...Köszönjük s gyülekezet vendégszeretetét.

 

Csákvári gyülekezetlátogatás

2019-03-28

„Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők”

 

Kiszálláson vettek részt iskolánk 10.c osztályának diákjai a Csákvári Református Egyházközségben március 24-én. Nagytiszteletű Gere Gábor József és gyülekezete baráti szeretettel fogadta diákjainkat, akik műsorukban a Pápai Református Kollégium nevelte költők műveiből vett részletekkel szolgáltak. Varga Lívia, iskolánk lelkésze János evangéliuma alapján hirdette Isten igéjét. Külön örömünkre szolgált, hogy találkozhattunk a Bokodi családdal, újraindult iskolánk öregdiákjaival, hozzátartozóival. A szeretetteljes fogadtatás, a fenséges ebéd, a sütihegyek, vendéglátóink gyerekeinek és diákjainknak önfeledt játéka, a gyönyörű idő, no és a túlzás nélkül kitűnő csákvári fagyi feledhetetlen emlékké tette látogatásunkat. Köszönjük szépen a gyülekezetnek a vendéglátást, és köszönjük Gere Gábornak és családjának, hogy ránk áldozták lényegében egész napjukat, csakúgy, mint a Baross és Pula család, akiknek fiai osztályomba járnak, és önzetlen áldozatosságukat ezúttal is bizonyították.

SOLI DEO GLORIA

Adorján Zoltán osztályfőnök

 

 

Francia vendégdiákok a Refiben

2019-03-28

Március 18-án 5 francia diák érkezett iskolánkba. Évek óta fogadunk francia diákokat 6-8 hétre. A 20 éves testvériskolai kapcsolat idei újdonsága, hogy most először azok a diákok érkeztek hozzánk, akik 2019. január 7-március 16-ig a mi diákjainkat látták vendégül.

Fizika labor a játszótéren

2019-03-26

A 9. C osztály Fekete Ildikó tanárnő vezetésével rendhagyó fizika órát tartott a játszótéren. Kipróbálták a testek egyensúlyát a libikókán, megmérték rugóösszenyomást, amiből rugóállandót is kiszámították. A körhintán a fordulatszámból centrifugális erőt, a hintán pedig lengésidőt számolták ki. Kilencedikes “óriásbébijeink” felidézték gyerekkori játszótéri emlékeiket, és fizika ismereteiket is sikerült mélyíteni. Jó munka, jó móka volt.
 

Gyülekezetlátogatás Veszprémben

2019-03-26

2019. március 24.-én a 7.B osztály is gyülekezet látogatáson vett részt Budai Gabriella osztályfőnök és Vadász Márta vezető vallástanárral a veszprémi Kálvin János parki Református Gyülekezetben. Az igehirdetést követően a gimnázium 7/B osztályos diákjai műsorral szolgáltak. A műsorban Rab Zsuzsa költőnő „Tövisek közt sajlódott gyenge liliom” című versével idézték fel a Kollégium négy évszázadának megpróbáltatásokkal teli történelmét, végül pedig a gimnázium jelenlegi képzéseiről, diákéletéről szólt a beszámoló. Az istentisztelet után Závodi Zsuzsanna lelkipásztor vezetésével a Kálvin kertben közös játékra került sor, majd vendégséggel zárult a látogatás. Családoknál kettesével-hármasával költötték el az ebédet iskolánk diákjai.
Jó volt egymás hite által erősödni. Köszönjük a gyülekezet szeretetét, a vendéglátást!

Vadász Márta

Gyülekezetlátogatáson a 11. c.

2019-03-26

Március 23-24-én gyülekezetlátogatásra, a mi szóhasználatunk szerint kiszállásra mentünk Ászárra. A kétnapos program során az osztállyal részt vettünk a vasárnapi istentiszteleten. Rövid tartalmas műsort adtunk, majd bemutattuk iskolánkat is. Gyulay Pál: Tanács című verse Barabás Boróka tolmácsolásában hangzott el, Lévay József: Türelem című versét Mácsodi Eszter Boglárka szavalta el. Vasváry Benjamin bemutatta az iskolánk nyújtotta
lehetőségeket. A lelkészi szolgálatot a Refi igazgatónője, Baráth Julianna végezte, aki Ászár szülötte. Délután a faluval ismerkedett meg az osztály. Pekár Csaba, az osztály tanulója mutatta be lakóhelye két legismertebb nevezetességét: Jászai Mari szülőházát és a helyi Tájházat. Köszönjük szépen Pekár Zsolt polgármesternek és gyülekezeti főgondnoknak, valamint Baráth Julianna igazgatónőnek a szervezésben való segítséget. Köszönjük továbbá a gyülekezet támogatását is, és nem utolsó sorban Podányi Tamás osztályfőnökünknek a jó hangulat biztosítását.
 

Országos sakkverseny

2019-03-25

Szombathelyen, az országos sakk csapatversenyen iskolánk lány csapata 11. helyezést ért el.
A csapat tagjai:
Domonkos Eszter Lilla 10. C, Farkas Dorina 10. M, Varga Barbara 10. C és Domonkos Eszter 12. C

Képző- és Iparművészeti Pályázat

2019-03-23

Kondor Béla Közösségi Ház által meghirdetett Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozó Képző- és Iparművészeti Pályázatán elért eredmények.

 Eredményhirdetés: Budapest, 2019.03.12. Részt vett 13 diák és Katona György, Kerpel Péter József mkv. Iskolánkból 28 képzőművészetis diák nyújtott be összesen 87 pályaművet.

Oláh Emese 13.M – Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat díjazottja             Felkészítő tanár: Katona György

Müller Eszter 13.M– Díjazott           Felkészítő tanár: Katona György, Boros Zita

Dunai Virág 13.M, Petrik Máté 11.M katalógusba beválogatott 

Felkészítő tanár: Katona György

Kiállításra kerültek                     Felkészítő tanár

Bakonyvári Orsolya 12.M              Nikolausz Krisztián

Chovanecz Mátyás 10.M              Nikolausz Krisztián, Boros Zita

Csonka Johanna 12.M                  Marosi Diána, Katona György

Gerhát Mercédesz 12.M               Katona György

Hujter Alexandra 12.M                  Nikolausz Krisztián

Ivánfi Máté 12.M                           Katona György

Kammerer Laura 12.M                  Marosi Diána, Katona György

Katona Adrienn 12.M                    Katona György

Kovács Fanni 11.M                       Katona György

Kulifai Boldizsár 13.M                   Katona György

Lőrincze Viktória 9.M                    Boros Zita

Punk Gabriella 13.M                     Nikolausz Krisztián

Rácz Gáspár 9.M                         Nikolausz Krisztián

Sass Borbála Dóra 11.M                Nikolausz Krisztián

Szabó Csenge 11.M                        Katona György

Szántó Tamara 12.M                      Marosi Diána

Sztyehlik Annna Dorottya 11.M   Nikolausz Krisztián

Tihanyi Boglárka 13.M                   Nikolausz Krisztián

Vajda Bálint Alex 13.M                   Boros Zita, Nikolausz Krisztián, Katona György, Varga-Pesei Petra

 

ERATOSTHENES EXPERIMENT 2019

2019-03-22

Március 20-án szerdán este a tavaszi napéjegyenlőséggel beköszöntött a csillagászati tavasz. Ám ez a dátum nem csak ezért fontos a csillagászat iránt érdeklődő diákok számára. Immár tizennegyedik alkalommal iskolák százai vesznek részt egy nemzetközi mérésben, amely egy időszámításunk előtt a harmadik században elvégzett kísérlet megismétlése. Több mint kétezer évvel ezelőtt Eratoszthenész Pentatlosz, a híres alexandriai Nagykönyvtár akkori igazgatója megmérte a Föld kerületét. Tudta ugyanis, hogy a nyári napforduló idején az Alexandriától mintegy 5000 sztadion távolságban lévő Szüéne (mai nevén Asszuán) mellett a Nílus vízszintjét ellenőrző legmélyebb kút fenekébe is bevilágít a Nap, vagyis a napsugár beesési szöge pont 0°. Eratoszthenész mérései szerint ugyanazon a napon Alexandriában a Nap sugarainak a függőlegestől való eltérése 7 fok 12 szögperc volt. Ez a szög megegyezik a két város szögtávolságával, ami úgy aránylik a 360°-hoz, mint a két város távolsága a Föld kerületéhez. Ebből a számításból a Föld kerületére 252000 sztadion (39700 km) adódik, ami meglehetősen közel van a valódi értékhez.

2019. március 21-én csütörtökön, Varga-Umbrich Károly tanár úr szervezésében iskolánk diákjai is megmérték egy méterrúd árnyékának hosszát, amely segítségével kiszámolható a napsugarak beesési szöge. A mérés alkalmából képzőművésztis diákjaink aszfaltrajzot készítettek a sportpályán, valamint a tanár úr rövid ismertetőt tartott a kísérlet hátteréről az érdeklődő diákoknak. Az idei évben 105 ország több mint 5000 oktatási intézménye regisztrált a mérésre. Ezek közül eddig két olyan iskolával vettük fel a kapcsolatot, amelyek körülbelül velünk azonos hosszúsági körön fekszenek. A lengyel és az olasz partnerek, valamint a saját méréseink alapján, városaink térképről leolvasott távolságainak segítségévél, mi is meghatározhatjuk majd a Föld kerületét.

A saját méréseink eredménye: az egy méter hosszú rúd árnyékának hossza: 108,2 cm, a számolt szög: 47,28°. Ezen a napon az Egyenlítőn a napsugarak beesési szöge 0 fok. Pápa távolsága az egyenlítőtől közelítőleg 5260 km. A Föld kerületére ezekből az adatokból 40050 km adódik!

 

Meghívó

2019-03-20

Megemlékezés az 1848-as forradalomról és szabadságharcról

2019-03-18

Március 14-én reggel 8 óratól tartottuk iskolai megemlékezésünket az 1848-as forradalom- és szabadságharcról a református templomban, amelyren a 10. C osztályunk és az énekkarunk szerepelt. 
A műsort szerkesztette, rendezte és az ünnepi  beszédet Adorján Zoltán tanár úr mondta, aki kiemelte az 1848-as események pápai vonatkozásait. Elhangzott Kozma Andor  Karthagói harangok című verse, valamint Bocsor Istvánnak, a református kollégium diákjait a szabadsághancba indító, lelkesítő erejú szónoklata, amelyből a mai diákközösség  is megérthette, miért is olyan nagy jelentőségű a Pápai  Református Kolllégium számára keresztyén nemzeti identitásunk megtartása.
 
Ünnepi beszéd:
 
 
 
 
 

SDG bibliaimereti verseny

2019-03-14

Élménybeszámoló
 
Az idei esztendőben 25. alkalommal rendezték meg az SDG bibliaismereti versenyt, amelynek a Mezőtúri Református Gimnázium adott otthont. Iskolánk idén is két csapattal képviseltette magát, az EGEK képviseletében Mácsodi Eszter Boglárka, Nánássy Kincső, Lipcsei Gergely. A Pápuai Triumvirátus képviseletében Vitráris Anna, Kulisek Timóteus és Pekár Csaba Zsolt. Az idei téma a Jelenések könyve volt, melyből egy hatvan másodperces videóval is lehetett készülni. A verseny maga két részből állt. Az első része, amit péntek délután tartottak: a kalandverseny volt, amin kreatív és játékos feladatokat kellett megoldania a csapatoknak. Mindkét csapat számára ez volt a legizgalmasabb része a versenynek, mivel a feladatok megoldásához kreativitásunkra, talpraesettségünkre és nem utolsó sorban a könyvvel kapcsolatos tudásunkra is nagy szükség volt. A verseny ezen részén a Pápuai
Triumvirátus csapata 8. helyezést ért el a 39 csapat közül. Másnap egy zenés áhítattal indítottuk a napot, amely után a csapatok összemérhették lexikális tudásukat egy száz kérdéses feladatsor formájában, amelyre hatvan perc állt rendelkezésünkre. A verseny után az izgalom levezetésére megtekinthettük a város kerámia kiállítását és a nem régiben felújított Református Könyvtárat. Nagyon-nagyon szeretjük az SDG csapatát és reméljük, hogy a következő SDG által rendezett eseményeken is részt vehetünk. Köszönjük nekik, hogy ilyen szuper versenyt szerveztek és köszönjük szépen a felkészítő tanárainknak, Vadász Márta és Varga Lívia tanárnőknek a sok-sok segítséget és az iskolának, hogy elmehettünk a versenyre.
Mácsodi Eszter Boglárka, Vitráris Anna, Pekár Csaba Zsolt 11.C
 

Refis sikerek - Connector Dance Fest nemzetközi táncverseny

2019-03-13

Felnőtt/Profi/Klasszikus balett csoport kategóriában
Három Nimfa című koreográfia 1. helyezés
Előadók: 
Pirityi Kamilla
Simon Napsugá
Zsohár Zsaklin
 
Felnőtt/Profi/Klasszikus balett szóló kategóriában
Kitri variációja
Pirityi Kamilla 2. helyezés
 
Orgona tündér variáció
Simon Napsugár 3. helyezés
 
Felnőtt/Profi/Modern-kortárs tánc csoport kategória
Kaleidoszkóp című koreográfia 2. helyezés
Előadók:
Nyári Andre
Fuchs Alexandra
Varró Fanni
Vasáros Fruzsina
 
Felnőtt/Profi/Modern-kortárs tánc szóló
kategória
Átejtve című koreográfia
Nyári Andrea 8. helyezés
 
Felkészítő tanár: Turós- Máté Kinga Réka

Buday Levente a Kosáry történelemverseny döntőjében

2019-03-12

Öröm​mel adunk hírt arról, hogy Buday Levente Györk 10.c o.t. bejutott a Kosáry Domokos országos Történelemverseny országos döntőjébe.

A Savaria történelem verseny megyei fordulóján 4. helyezést ért el Buday Levente Györk, 6. helyezést ért el Márkus Mihály Pál 10.c o. tanuló.
 
Felkészítő: Adorján Zoltán
 
 
 

Ideiglenes felvételi jegyzék a 2019-2020-as tanévre

2019-03-11

0001 hat évfolyamos képzés:    http://refi-papa.hu/doc/file1052.pdf

 

0002 négy évfolyamos általános képzés:  http://refi-papa.hu/doc/file1053.pdf
 
 
0003 négy évfolyamos természettudományos képzés:   http://refi-papa.hu/doc/file1056.pdf
 
 
0006 nyelvi előkészítő - robotika:    http://refi-papa.hu/doc/file1055.pdf
 
 
 
 
 
 

 

Nemzeti duplázva

2019-03-10

Március 6-án a 8. B és 9. C osztályokkal tanulmányi kiránduláson jártunk Budapesten. A Nemzeti Múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettünk részt. Az interaktív órákon a középkori szerelem, Mátyás kora és a közelgő március 15-i események témáját dolgoztuk fel források alapján. Számos érdekességet tudtunk meg, és a végén korhű ruhákat ölthettünk magunkra. A délutánt a Nemzeti Színházban töltöttük. Az Egri csillagok című híres regényből készült darabot néztük meg. A történelmi események egy mozgalmas és szenvedélyes előadásban elevenedtek meg. Vidáman, jó hangulatban telt az út hazafele is.

Országos matek verseny Debrecenben

2019-03-07

A múlt hétvégén Debrecenben, a Református Iskolák Országos Matematika Versenyén vettünk részt. A csapat tagja voltak: Márkus Luca 7. B, Varga Fanni 8.B, György Eszter 9.C, Burján Gábor 10.C, Móricz Attila István 11.C. Pénteken reggel indultunk vonattal Kovács Klára tanárnő kíséretében. Miután elfoglaltuk a szállásunkat a híres debreceni kollégiumban, mindjárt kezdődött is a verseny. A gimnázium épületében megoldottuk az egyéni
versenyfeladatokat. Aznap este elmentünk sétálni a városba, felültünk egy óriáskerékre, és megnéztük a kivilágított várost. Visszaérkezve a kollégiumba, megismerkedtünk a versenyre érkezett refis diákokkal. Másnap áhítattal kezdtük a napot, ezután pedig folytatódott a verseny. A csapatunk nagyon jól szerepelt volt, és rengeteget nevettünk a feladatok megoldása közben. Mindenki szépen teljesített, Burján Gábor még dicséretet is kapott. A
hazafelé induló vonatig még volt egy óránk, ezért úgy döntöttük, hogy körbevillamosozzuk a várost Kovács Klára tanárnő idegenvezetésével, aki debreceni lakos volt. Hazafelé a vonaton sokat beszélgettünk, és még jobban megismertük egymást. Összegezve nagyon jól éreztük magunkat, és egy hatalmas élmény volt megméretni magunkat az ország legjobb református középiskolába járó matekosaival.
Varga Fanni

Sikereink a megyei sakkversenyen

2019-03-06

A megyei sakk csapatversenyen az alábbi eredményeket értük el:
 
Középiskolás lány csapatunk 1. helyezést ért el. 
A csapat tagjai: Domonkos Eszter Lilla 10. C, Farkas Dorina 10. M, Varga Barbara 10. C
 
Középiskolás fiú csapatunk 3. helyezést ért el. 
Kellermajer András 10. M, Tömpe Csaba 8. B, Balázs Samu 9. C, Domonkos Eszter 12. C
 
A lány csapatunk jutott tovább a szombathelyi országos versenyre.
 

VI. korcsoportos Lány Kosárlabda Diákolimpia

2019-03-06

Az őszi csoportküzdelmek befejezése után a megszerzett 2. hellyel jogot szereztünk a Veszprém megyei négyes döntőbe jutásért rendezendő negyeddöntőhöz. 2019.02.19-én, Ajkán a házigazda Bródy Gimnázium „B” csapata ellen játszottunk, és nyertünk magabiztos játékkal.

 Csapatunk 2019.02.27-én, a veszprémi Vetési Gimnázium Sportcsarnokában megrendezett megyei négyes döntőben is tisztességgel helyt állt és becsülettel küzdött, ahol 4. helyezést értük el.

             A csapat tagjai: Varga Verita, Kulisek Laura, Domonkos Eszter, Miniska Enikő, Schauermannn Liza, Szalai Fanni, Szántó Tamara, Bakonyvári Orsolya, Nagyfi Luca, Szécsi Júlia, Végh Dorottya, Turcsi Dorina, Nánássy Kincső

A csapat felkészítő tanára: Győrvári Gábor

Gratulálunk!

 

Idén 70 esztendős Kiss László Zsigmond művésztanár

2019-03-04

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma néhai kedves pedagógusa, az idén hetvenedik életévébe lépő jeles művésztanár-képzőművész, Kiss László Zsigmond munkássága előtt tisztelgett 2019 februárjának utolsó napján, az intézmény pápai Március 15. téri főépületének dísztermében rendezett, évfordulós kiállítása megnyitása keretében.

A kilencedik évfolyamos Holb Enikő Villő zongorajátékát követően Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes asszony méltatta az egybegyűltek előtt a nyugalmazott "refis" pedagógus életének és munkásságának főbb szakaszait, majd Kerpel Péter vezető művésztanár társaságában, a nagy múltú iskola vezetése és tanári kara nevében ajándékkal köszöntötte fel az alkotót. A tavaly Pápa Város Díszoklevele elismerésében részesült Kiss László Zsigmond február 28-i kiállításmegnyitója rendhagyó volt, ugyanis mintegy órás előadással, kivetített képekkel, rajtuk családi fotófelvételekkel, elődeiről, családjáról, példaképeiről, pályájának meghatározó helyszíneiről készített rajzok, festmények segítségével beszélt-mesélt életének eddig eltelt hét évtizedéről a megjelenteknek, sőt egy-egy alkotása bemutatását ahhoz illő verssorokkal – többek között Ady Endre, József Attila, Nagy László gondolataival – is színesítette.

Szülővárosunk köztiszteletben álló polgára Kiss László Zsigmond művésztanár úr; pedagógiai, művészeti munkásságát széles körben ismerik és elismerik a pápai emberek, de a szakma, s a művészeti élet is. Eddigi több évtizedes oktatói és alkotói munkásságával Pápán, Pápa környékén, és bizony azon jóval túl is hallatlan ismertséget-elismertséget vívott ki, mellyel-melyekkel öregbítette lakóhelye, Pápa – Pápánk – jó hírnevét. Nyugdíjazásáig a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma tanáraként – nyugodt szívvel állítható – az emblematikus XX. századi pápai kollégiumi művésztanár egyéniség, A. Tóth Sándor méltó utódjaként munkált, nyomában megannyi tehetséget nevelve ki a nagy múltú "skóla" falain belül és kívül; népszerű szakköröket is szervezve.

Kiss László a Pápa közeli Dabronyban cseperedett fel, nagybátyja, a szobrászként is tevékenykedő Ferenczy Imre (ő volt a pápai JMSZK-színházépület mellett manapság is látható, életnagyságú Gárdonyi Géza-mellszobor készítője!) jó indíttatást adott neki a későbbi formázásokhoz: kisplasztikák, szobrok elkészítéséhez.
A pápai Türr István Gimnáziumban érettségizett, tanárai, mesterei: A. Tóth Sándor, Bíró Károly, Szalai László voltak. Szegeden szerzett tanári oklevelet biológia-rajz szakon, később pedig elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát is. Tanított Szany községben, majd a pápai Kilián György Általános Iskolában és a már említett Pápai Református Kollégium Gimnáziumában, de városunkban munkált rajz-szakfelügyelőként, illetve szaktanácsadóként, s esztendőkön át még a pápai evangélikusok felügyelőjeként is tevékenykedett.

A tanár úr különböző technikájú rajzaival, festményeivel, domborműveivel, szobraival gyakran szerepelt-szerepel városi, megyei és országos közös tárlatokon. Talán sokak számára inkább jellegzetes akvarelljei – elsősorban pápai utcarészeket megörökítő akvarelljei idéződhetnek fel. A tanár úr hosszú ideje oszlopos tagja a pápai képzőművészek közösségének, s nyugdíjasként is rendkívül aktív, rendszeres résztvevője a helyi-környékbeli alkotóművészek nyári táborainak is.

Kiss László Zsigmond művésztanár úr azon lelkes pápai művészek sorából is kiemelkedik, akik az elmúlt esztendők alatt számos szép alkotással gazdagították-gyarapították szűkebb pátriánk intézményeit és köztereit is. Gondoljunk csak a pápai Weöres Sándor Általános Iskolában a névadó költő szobrára, a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola belső udvarán Bíró Károly festőművész mellszobrára, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma épületében Lőrincze Lajos, vagy tudós Bocsor István professzor domborművére, illetve azon megkapó, utcafrontra néző emléktáblás reliefjeire, amelyeket az egykori pápai Református Nőnevelő Intézet épületén, vagy a pápai evangélikus lelkészlak, s templomkert falain láthatunk: a tragikus sorsú dr. Kőrös Endre tanár-igazgató-hírlapszerkesztő-költő, Bácsi Sándor evangélikus lelkipásztor, dr. Fabiny Tibor lelkész-hittudós-egyháztörténész tiszteletére alkotott műveire. S gondoljunk csak a legutóbb, az Orlai és Petőfi néhai második pápai szálláshelyén, a Pápai Egyesített Szociális Intézmény Barát utcai, egykori Ferences templom és kolostorral szemközti épületrészének folyosóján felavatott, Orlai Petrich Soma festőművészt megörökítő bronz domborművére is. De négy kiváló, vidéki, Balaton melletti, kővágóörsi-pálkövei mellszobrára és bakonytamási reliefjeire is gondolnunk kell: a Deák Ferenc liberális reformpolitikáját támogató, de az 1848-as forradalom kitörése előtt alig pár nappal elhunyt Zala vármegyei alispán, országgyűlési követ, a balatonfüredi színház létrehozásában jelentős szerepet vállaló Kerkapoly Istvánnak, valamint a náci borzalmak elleni küzdelem mártírjának, Bajcsy-Zsilinszky Endrének kőszobrára, illetve a tekintélyes evangélikus, jószívű adakozó, mecénás, dunántúli-egyházkerületi felügyelő Ihász Lajost, s a Ház a sziklák alatt és A Simeon család szerzőjeként ismert nagynevű Kossuth-díjas írót, Tatay Sándort megörökítő domborművére.

Kiss László Zsigmond művésztanár úr eddigi rendkívül aktív, csupaszív pedagógiai-művészeti munkássága, példamutató életpályája méltán kapott az egy esztendővel ezelőtti március idusán városi elismerést. A tavalyi, év végi, pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központbéli után a most, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában és Művészeti Szakgimnáziumában megnyílt tárlatán szintén főként kedvelt akvarell-technikájú műveivel találkozhat a szemlélődő, azonban most az ismerős helyi utcákhoz, városrészekhez, no meg a "magyar tengerhez" kötődő jellegzetes témáin túl ezúttal lelki, hitbéli, bibliai témájúakkal is. Főként az Úr Jézushoz köthetőekkel. Kiss László Zsigmondot is megragadta a Munkácsy-trilógia, ennek sajátos "kisslászlói" akvarell-változatait is megtalálhatjuk a falakon! Ajánljuk minden érdeklődőnek, minden művészetet kedvelő-szerető pápainak! A nagybetűs pápai MŰVÉSZ-t pedig az Örökkévaló éltesse sokáig, – kívánva számára még sok-sok örömteli alkotó időt!

2019. MÁRCIUS 01. 09:05, PÉNTEK | HELYI

FORRÁS: KERECSÉNYI ZOLTÁN

 

 

Meghívó

2019-03-01

Szeretettel hívjuk és várjuk Kávéházi beszélgetések sorozatunk következő alkalmára, melyet 2019. március 14-én 17:30 órakor tartunk. Meghívott vendégeink: Mayerné Pátkai Tünde, a református gimnázium igazgatóhelyettese és Vadász Márta, az intézmény vezető vallástanára. 

Meghívó

2019-02-26

Megemlékezés a kommunista diktatúra áldozatairól

2019-02-26

A kommunizmus áldozatainak emléknapján Sántha Csaba, egy 9. B osztályos diákunk édesapja beszélt családja érintettségéről. Egyik nagyszülője a pápai Edvy malom tulajdonosa volt, akinek üzemét államosították, és az ÁVH szó szerint szétverte benne a berendezést. A nagyapa albérlő lehetett a saját malmában. A másik nagyapa református lelkész volt, akinek a szovjet megszállók úgy tették próbára hitét, hogy nyakig hideg vízbe állították. Egészsége úgy tönkrement, hogy 1960-ban lassú sorvadás után fiatalon elhunyt, három gyermeket félárván hagyva. A korszak viszontagságai után arról is szó volt, hogy az előadó hogyan vette meg és építette újjá a leromlott malomépületet. A vetített képes beszámolót Pályi Gábor áhítata zárta le, amelyben a megbocsátás, újjászületés és emlékezet fontossága egyaránt hangot kapott.
 

Farsang

2019-02-26

 
Február 21-én, a Diákönkormányzat szervezésében farsangi mulatságot tartottunk. Nagyon sok diák képviselte magát, ötletes és mókás jelmezekbe öltöztek. Volt olyan, hogy páros jelmezként Micimackónak és Malackának
öltöztek. Az egyéni kategóriában is nagyon kreatív jelmezbe öltöztek pl. Székesfehérvárnak. Csoportos kategóriában az M-es diákjaink kiélték művészetis érzéküket, élő festményeknek öltözve. Minden farsangi díszben állt,
a diákok és a termek is. Az iskola tornaterme táncparketté vált és a refisek együtt táncoltak és énekelték a Hungária örök slágerét a Limbó hintót. Szokásunkhoz híven megrendeztük a Szörp házat, ahol éhségünket zsíros
kenyérrel, szomjunkat finom szörppel csillapítottuk. A fotó szobában lehetőségünk nyílt arra, hogy képeket készítsenek rólunk. Az egész este folyamán lehetőség volt részt venni egy láthatatlan színházi előadáson, az SDG
szervezésében. A résztvevők bekötött szemmel mentek végig Jézus életének fontosabb állomásain. Pozitív visszajelzéseket kapott a szervező csapat, a résztvevőknek maradandó élmény volt. Program zárásként az utolsó dal a táncparketten az Ismerős arcok Nélküled című száma volt. Az összes évfolyam egymás kezét megfogva egy hatalmas kört alkotva énekelte. Ezzel jelezve, hogy a refisek összetartoznak.
 
 
 
 

Újabb siker a megyei sakkversenyen

2019-02-25

 
 
 
Megyei sakkversenyen az alábbi eredményt értük el:
Értékszámos kategória:
5.kcs
1. hely Domonkos Eszter Lilla 10.c
2. hely Farkas Dorina 10.m
 
Amatőr kategória:
4.kcs 3.hely Tönkő Csaba 8.b
5.kcs lány 1.hely Varga Barbara 10.c
5.kcs fiú:
2.hely KellermajerAndrás 10.m
5.hely Füstös Gábor 9.c
7.hely Burján Gábor 10.c
8.hely Baross Bence 10c
6.kcs lány 1.hely Domonkos Eszter 12.c
 
Az első helyezettek kijutottak az országos versenyre.
 
Gratulálunk a versenyzőknek és  felkészítőjüknek, Simon Magdolna iskolatitkárnak.
 
 

2019-02-18

Versmondó verseny

2019-02-18

Arany minősítés 

 
Berenner Boglárka 9. M osztályos diákunk Miskolcon, a Lévay József Református Gimnázium Istenes versek a magyar irodalomban címet viselő országos versmondó versenyen arany minősítést szerzett.
Gratulálunk!
 
 
 

Sítábor

2019-02-14

SÍTÁBORI ÉLMÉNYEK

2019. január 28-án csomagokkal megrakodva indultunk el Ausztria délnyugati csücskében fekvő Weissbriach nevű falucskába. A 92 tagot számláló népes pápai síelő csoportban 17 „refis” diák és egy testnevelő pedagógus képviselte intézményünket. Évek óta a falu szélén található ***JUFA Hotelben szállunk meg, amely a nassfeldi síparadicsom 110 km-es pályarendszerétől mintegy 20 kilométerre fekszik. Szállásunk minden igényt kielégítő ellátása nyomán a napjaink vidáman, jó hangulatban teltek. A szobák otthonos, kényelmes hangulatot árasztottak magukból, a félpanziós ellátás gazdag és bőséges választékából mindenki megtalálhatta a számára ínyenc falatokat. Az esti kikapcsolódásra minden korosztálynak meg volt a lehetősége: szauna, csocsó, asztalitenisz, kártya, játékgépek, diszkó, filmvetítés…

  Az időjárással szerencsések voltunk, mert érkezésünk előtt közel 40 cm friss hó esett. Óriási hó borította az egész falut. Mesebeli látvány volt, ahogy a havas, csipkézett hegycsúcsok a hófödte fenyvesek fölé tornyosultak.  Hol napsütésben, hol borús időben, de végig mínuszokban síeltünk. Csak az utolsó nap délutánján nem tudtunk csúszni, mivel intenzív esőzés váltotta a havazást. A pályák állapota a sok friss hó miatt nehéz volt, a sok bucka és összetúrt pálya megnehezítette sportolásunkat.

  A társaságot az oktatók 4 csoportra osztották, így mindenki a saját tempójának megfelelően tudott síelni vagy snowboardozni. Délben a pályák mellett található „Hüttékben” gyűltünk össze, ahol megebédeltünk és megosztottuk egymással addigi élményeinket. Az újonc, teljesen kezdő síelők az utolsó nap végére már magabiztosan szelték a dombokat, a 4 napos intenzív síoktatás hatására rengeteget fejlődtek.

  Az utolsó nap reggelén fájó szívvel búcsúztunk el az Alpok hegyvonulataitól, rengeteg felejthetetlen élménnyel gazdagodva tértünk haza. Remélhetőleg az eljövendő években még sokszor lesz lehetőségünk visszatérni e csodás vidékre.

 

                                                                                                  

 

PELC kupa

2019-02-14

2019. február 11-én iskolánk VI. korcsoportos leány labdarúgó csapata a Pápai Egyesített Labdarúgó Club által szervezett PELC KUPA Labdarúgó Teremtornán vett részt. A 6 csapat részvételével zajló kupán diákjaink tisztességesen helyt álltak a „Pelces”, igazolt labdarúgókkal teletűzdelt ellenfelekkel szemben. A 3. helyért rendezett bronzcsatában hatalmas küzdelemben, egy utolsó másodperces góllal kaptunk ki a közgázos lányoktól, ezáltal 4. helyezést értünk el.

A csapat tagjai: Horváth Villő, Szalai Fanni, Kirschner Henrietta, Domonkos Eszter, Miniska Enikő, Kovács Gréta, Kovács Zsófia, Müller Zsanett, Darázs Boglárka, Nógrádi Boglárka, Császár Barbara

Gratulálunk!

 

                                                                                          

Meghívó

2019-02-11

 

Meghívó

2019-02-10

Felhívás a 6 osztályos képzésünkre jelentkezők számára

2019-02-07

A 6 osztályos képzésre az elmúlt tanévtől kezdődően jogszabályi változás miatt ugyanúgy elektronikus úton kell jelentkezni, mint a 8. osztályt követő középfokú továbbtanulásra. Az egyéni jelentkezés menete a 2018/2019. tanévben zajló középfokú felvételi eljárás során elérhető az alábbi linken:

https://www.kir.hu/KIFIR2/JellapKitolto/egyeni

A jelentkezés határideje: 2019.február 18.

Szívesen segítünk az elektronikus jelentkezés lebonyolításában iskolánk titkárságán, munkanapokon 8. 00 és 15.00 között.

Keressenek bennünket bizalommal személyesen, telefonon vagy akár e-mailben!

Címünk: 8500 Pápa, Március 15. tér 9.

telefonszámunk: 89/313-881

e-mail címünk: papairefgimn@gmail.com

 

Biológia verseny

2019-02-05

A Budai József Biológiai Feladatmegoldó Versenyen részt vett iskolánk csapata 2019. február 1-2-án, Miskolcon a Lévay Református Gimnáziumban. Az izgalmas vetélkedésben minden versenyzőnk a gyakorlati döntőbe jutott. A legjobb eredményt a 12. C osztály tanulói érték el, akik ötödik, és nyolcadik helyen végeztek. 

Könyvkötő szakkör

2019-02-04

Képzőművészetis tanítványaink részt vettek a Jókai Mór Városi Könyvtár 20 alkalmas projektjében, amelynek célja az volt, hogy a diákok a könyvtár könyvkötő műhelyében sajátíthassák el a kézi könyvkötés alapjait- ívhajtogatás, régi könyv szétszedése, ívek javítása, fűzés, könyvtáblakészítés-, és megismerjék a különböző kötési fajtákat. Minden résztvevő a foglalkozássorozat végén a saját maga készített könyvkötészeti termékekkel gazdagodva térhetett haza. A könyvkötő szakkörrel kettős célunk volt, egyrészt a pályaorientáció segítése, annak tudatosítása, hogy a kézműves – iparos ember fontos része a társadalomnak, hiszen tudásával, ügyességével, precíz, tiszta munkájával jelentős értéket képes teremteni. Másrészt olyan apró fogásokat tanuljanak meg a diákok, ami eljuttathatja arra a felismerésre, hogy nem kell minden apró–cseprő feladat elvégzésére, a ház körüli teendőre, mást megkérni, mert maga is el tudja végezni. A szakkör az EFOP-3.3.2-16-2016-00012 azonosító számú Kultúr-Szín-Kör - Pápai közgyűjtemények a közoktatás szolgálatában című projekt keretében valósulhatott meg.

 

Pályaorientációs nap

2019-02-04

Január 31-én pályaorientációs napot tartottunk a Refiben.  A 7-8. osztályosoknak Linzmayer Judit pszichológus, a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pályaorientációs szakembere tartott interaktív foglalkozást. A felsőbb évesek több csoportban hallhattak tájékoztatót a továbbtanulás alternatíváiról a Széchenyi, a Pannon Egyetem, az ELTE küldötteitől, valamint a győri Lukács, a pápai Mezőgazdasági és Közgazdasági középiskolák érettségire épülő képzéseiről. Gazdagította az előadók sorát a Honvédség, a Rendőrség képviselete, valamint Szabó Ferenc evangélikus tábori lelkész. Művészetis növendékeink a szakirányú képzés lehetőségeiről kaptak ízelítőt. Különösen is nagy érdeklődés övezte Buvári Tamás filmrendező előadását. 

Képző félévi kipakolása

2019-01-29

Ebben az évben három napra osztottuk el a félévi kipakolást, értékelést. Először a felsőbb évesek mutatták be az elmúlt hónapok alkotó munkájának termését. A többség nagy műgoddal válogatta össze a jobbnak, érdekesebbnek ítélt grafikáját, vagy festményét. A 12.M és 13.M képzőseinek az érettségire, illetve OKJ vizsgára való készülés jegyében szóban kellett bemutatniuk kollekciójukat. Ez fontos momentum volt, mert kevés alkalom adódik, hogy nagyobb nyilvánosság előtt gyakorolhassák saját műveik szakszerű szóbeli elemzését. Meglepően és kiemelkedően szép anyagot tárt elénk az induló 9.M-es csapat. A képzősök aktuális teljesítménye imponálóan sokszínű és színvonalas.

Örömmel mondhatom, hogy ebben az évben már félévkor olyan bőséges anyagból válogattak tanítványink az értékeléshez, mint korábban a tanév végén szoktak. Mind a mennyiség, mind a minőség megnyugtatóan jó.  A félévi bőséges termésnek köszönhetően a Kondor Pályázatra 85 alkotást tudtunk nevezni. Ez rekord. Hujter Alexandra Rajz és vizuális kultúra OKTV második fordulóba jutása is nagyszerű. A munkaközösségben úgy gondoljuk, hogy felszálló ágban vagyunk és diákjaink látványosan fejlődnek.

Sikeres robotépítő délelőtt

2019-01-28

 

 

Nagy érdeklődés és siker kísérte a Refi Robotépítő délelőttjét január 26-án, szombaton délelőtt. A közel 50 fős általános iskolás diákcsapat refis tanárok és néhány refis gimnazista koordinálásával rakta össze a legórobotokat, majd az idősebbek programozásának köszönhetően beindultak a "csodamasinák". 

A játszóház szervezője Varga-Umbrich Károly informatika tanár volt.

Úszás Diákolimpia körzeti döntő

2019-01-25

PÁPA, 2019.01.17.

 

2019.01.17-én, a Pápán megrendezésre kerülő Úszás Diákolimpia Körzeti Döntőjén remekül szerepelt iskolánk népes csapata. 3 diák is kvalifikálta magát a balatonfűzfői megyei döntőre.

A csapat tagjai: Bozzai Bence, Morbo Maximilien, Tömpe Csaba, Ari Hunor, Fekete Máté, Szakács Gergő, Pekár Csaba, Megyeri Hunor, Rácz Gergő, Rácz Barnabás, Lindner Ádám, Schandl Levente

EREDMÉNYEK:

IV. korcsoport:

100 m fiú mellúszás: Bozzai Bence - 1. hely

                                  Morbo Maximilien - 4. hely

100 m fiú gyorsúszás: Ari Hunor – 3. hely

4x50 m fiú gyorsváltó: Bozzai Bence, Tömpe Csaba, Ari Hunor, Morbo Maximilien – 3. hely

 

VI. korcsoport:

100 m fiú gyorsúszás: Megyeri Hunor – 2. hely

100 m fiú hátúszás: Szakács Gergő – 1. hely

4x50 m gyorsváltó:

I.csapat: Megyeri Hunor, Rácz Gergő, Rácz Barnabás, Szakács Gergő – 3. hely

II.csapat: Lindner Ádám, Schandl Levente, Pekár Csaba, Fekete Máté – 4. hely

 

BALATONFŰZFŐ, 2019.01.24.

 

IV. korcsoport:

100 m fiú mellúszás: Bozzai Bence – 7. hely

 

VI. korcsoport:

100 m fiú gyorsúszás: Megyeri Hunor – 4. hely

100 m fiú hátúszás: Szakács Gergő – 1. hely

 

Szakács Gergő győzelmével kvalifikálta magát a márciusi Országos Döntőre!

Gratulálunk!

 

Félévi vizsgák

2019-01-24

Lezajlottak a tánc tagozat félévi vizsgái az iskolában. A színházi és néptánc szakon tanuló diákok megfelelően felkészülve, kiváló eredményekkel számot adtak a tanévben eddig tanult táncanyagaikról. A színházi táncosok balett, kortárs-moderntánc és színpadi versenytáncokat mutattak be csoportosan a vizsgabizottság előtt. A néptánc szakon a balett mellett, mely minden tanulónak megadja a megfelelő táncos alapokat, az előzetesen kiválasztott táncdialektusok anyagaiból kellet vizsgázniuk. A néptáncos félévi vizsgán a tanulók két párosával  táncoltak, a 9-10. évfolyamon Sárközi és Felcsíki táncokat tanultak, míg a felsőbb évfolyamok Komáromszentpéteri, Füleházi és Gyimesi táncokkal foglalkoztak és a második félévben ezekkel az anyagokkal készülnek az évzáró színpadi vizsgára. A teljes néptánc szak összevontan tanul Gömöri táncokat, melyeket szintén bemutattak az értékelő bizottság előtt. Az értékelő bizottság tagjai az iskola táncos szakmai tanárai, illetve az iskola vezetősége volt. Gratulálunk az összes vizsgázónak az eredményes és pontos felkészülésért.

Táncház

2019-01-22

Meghívó

2019-01-22

100 éves Csajági Dezső

2019-01-21

"Jó az Úr" (Zsolt. 100,5)
2019. január 17-én   a Pápai Református Teológiai Akadémia dísztermében köszöntöttük Csajági Dezső nagytiszteletű urat 100. születésnapján.
A Dunántúli Református egyházkerület nevében Huszár Pál főgondon úr, a MRE Zsinatának világi elnöke köszöntötte, a Teológia nevében dr. Német Tamás Rektor úr mondta el köszöntőjét,ahol 1942-ben szerzett lelkészi diplomát, , a Gimnázium nevében, ahol 1938-ban érettségizett Baráth Julianna köszöntötte és adta át Marosi Diana tanárnő és tanítványai által készített díszoklevelet.
 
Nagytiszteletű úr köszöntésekre adott válasza az alábbiakban olvasható.
 

Tájékoztató a központi írásbeli felvételi vizsgáról

2019-01-10

 
Iskolánk az idei tanévben is szervez központi felvételi vizsgát.
 
Az írásbeli felvételi vizsga időpontja: 2019. január 19. szombat, 10 óra
Pótnap: 2019. január 24. csütörtök, 14 óra (kizárólag azoknak, akik a január 19-i
vizsgára igazolható módon nem tudtak eljönni)
 
Az írásbeli vizsga terembeosztását a kiküldött felvételi behívó tartalmazza, illetve a vizsga
napján a Díszteremnél elhelyezett hirdetőtáblán ki lesz helyezve.
 
Kérjük a tanulókat, hogy a vizsga megkezdése előtt legalább 30 perccel érkezzenek meg és
gyülekezzenek a Díszteremben!
 
A központi írásbeli felvételi vizsgára a tanulók hozzanak magukkal személyazonosításra
alkalmas igazolványt (diák-, vagy személyi igazolványt). Az írásbeli vizsgán használható
segédeszközök: vonalzó, körző, szögmérő. Ezen kívül más segédeszköz (pl. zsebszámológép)
nem használható. A dolgozatok megírásakor a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli
munkát kék vagy fekete tollal kell elkészíteni.
 
A 2018/2019. tanévi középfokú beiskolázás rendjéről, valamint a központi írásbeli
vizsgákról  részletesen tájékozódhatnak az Oktatási Hivatal honlapjának alábbi webcímén:
 

Karácsonyi kibocsátó

2019-01-04

December 21-én, pénteken csendesnappal fejeződött be a tanítás a református gimnáziumban. 
10 órától az Ótemplomban kibocsátó istentiszteleten vettünk részt, amelyen Köntös László főjegyző hirdette az Igét.
Veres Györgyné Petrőcz Mária  énektanár, énekművész  Kántor Péter orgonaművész kíséretével az ünnepkörhöz kapcsolódó gyönyörű énekekkekkel, iskolánk kórusa  kórusművekkel gazdagította az alkalmat. 
A csendesnapot Vadász Márta vezető vallástanár szervezte meg.
 
 
 
 
 

Karácsonyi köszöntő

2018-12-21

Kiszállás

2018-12-20

December 9-én, ádvent második vasárnapján két gyülekezetben szolgálhattunk és hirdethettük az ádventi és karácsonyi örömhírt: Homokbödögén a 9.30-kor, Adásztevelen a 11 órakor kezdődő istentiszteleten. A kiszálláson a következő diákok szolgáltak:

 a  11.C osztályból:  Mácsodi Eszter, Molnár Hajnalka, Vitáris Anna;

a 11.A osztályból Heszler Tímea és Nánássy Kincső;

 a 12.B-ből Kulisek Laura;

a 12.M-ből Milus Lilla és Sztarácsek Jázmin.

Heszler Tímea a kezdő Zsoltárt kivéve, a liturgiában szereplő énekeket kísérte orgonán. Nánássy Kincső hegedűjátékával kísérte az ifjúsági énekeket. Kulisek Laura az Ige olvasás szolgálatát vállalta. Milus Lilla és Sztarácsek Jázmin duóban énekelt el egy szép karácsonyi népdalt.A többiek verssel, prózával szolgáltak. Jó volt látni, hogy mindenki igazán odatette magát, és benne volt a szíve is a szolgálatában. Reméljük szívtől szívig ért az ádventi- karácsonyi örömhír. Nagy szeretettel fogadott bennünket mindkét gyülekezet. Ahogy mi is készültünk erre a találkozásra, ők is. Senki sem indult vissza a kollégiumba üres kézzel, mert rengeteg süteményt kaptunk (ami ilyen itt maradós hétvégén külön nagy öröm a diákoknak). A homokbödögei gyülekezet egy kisebb összeggel is támogatott bennünket, ezt „csapatépítésre” szeretnénk majd fordítani. Számomra egy diák vissza jelzése okozott külön nagy örömet, amiből kiderült, hogy nagyon jól érezték magukat és szóljak máskor is, mert szívesen jönnek gyülekezetlátogatásra. Köszönet Samuné Kiss Eleonóra kolleganőnek, aki elkísért bennünket és a készülésben az esti próbákon, illetve a kiszállás alatt is nagy segítségünkre volt.

                                                                                                                   

                                                                                         Varga Lívia

                                                                          lelkész-vallástanár-nevelőtanár

 

Betlehemeztünk

2018-12-19

Harmadik alkalommal mutatta be a Refi 7. B osztálya betlehemes játékát. A darab „ősbemutatója” az Ótemplom falai közt zajlott (erről az előadásról a város vezető hírportálja, a papa-ma.hu is beszámolt), míg másodszorra a város Fő téri ünnepi műsorában szerepeltek diákjaink. Advent harmadik vasárnapján az internátus dísztermében láthatták az érdeklődők a jól ismert karácsonyi történetet.

https://papa-ma.hu/index.php?op=cikk_reszletes&id=19037

SDG találkozó

2018-12-17

Iskolánk 14 fős csapata december 14.-én indult útnak Nagykőrösre, a három napos SDG csendes hétvégére, amely a “Bàtran veled járni” nevet kapta az idén.

A majdnem három napos esemény alatt rengeteg új emberrel ismerkedtünk meg, nagyon sokat beszélgettünk velük. Az előadások és a téma feldolgozását a kiscsoportos beszélgetések segítették, ami nekem kifejezetten nagy élmény volt. Több exrefissel is találkozhattunk, például nekem a kiscsoportvezetőm is, valamint az SDG elnöke is refis volt valaha. A szemináriumok közül lehetett menni egy függőségekről szóló előadásra, egy cserkészesre, valamint volt chill-sarok és láthatatlan színház, ami számomra nagyon meghatározó és megdöbbentő élmény volt.

Minden reggel volt fél óra csendesség, amit egy kijelölt igeszakasz tanulmányozásával tölthettünk.

Esténként közös dicsőítés, áhítat volt, szombat este pedig megnyitotta kapuit a Befogadó-teaház, ahol mézeskalácssütésen és forrócsoki készítésen lehetett részt venni. Vasárnap dèlelőtt pedig úrvacsorás istentisztelettel zártuk az alkalmat.

Ez volt sokunknak az első SDG-alkalma, de szerintem egyikünknek sem az utolsó. Én személy szerint nagyon féltem elmenni, és az első nap kívülállónak éreztem magam, de hamar egy csodálatos közösség tagjává váltam, közelebb kerültem Istenhez és önmagamhoz is.

Gotthárd Rebeka írása

Gyülekezet látogatás

2018-12-12

2018. december 9-én a gimnázium 10. B. osztálya meglátogatta a Mezőlaki Református Gyülekezetet, ahová az osztályból 1 diák is jár. A 11 órakor kezdődő Istentiszteleten röviden bemutattuk intézményünket, az aktuális képzési struktúránkat, valamint karácsonyi versekkel és dalokkal tarkított, ádventi hangulatú műsorral kedveskedtünk vendéglátóinknak. Az Istentisztelet után a gyülekezet szeretetvendégséggel lepett meg minket. Mindenkinek nagyon jól esett a hideg téli délelőttön a forró tea, és a házi készítésű sütemények sokasága. Búcsúzóul megköszöntük a lehetőséget és a barátságos fogadtatást. Nagyon jó, hasznos és lélekemelő látogatás volt.
 

Nyílt nap - Jókai nap

2018-12-11

Jókai a nyílt napunkon

December 8-án, a 2. nyílt napunkkal párhuzamosan zajlott a 488 perc Jókai a 488 éves Református Kollégiumban elnevezésű programunk, amellyel iskolánk  a Jókai-emlékév intézményi rendezvényeit zárta. A Jókai műveit feldolgozó tanórák mellett a képzőművészeti tagozatosok Jókai regényeinek hőseit festették meg, a néptáncosok jóka település néptánchagyományából gyűjtött anyagból tartottak táncházat. Színesítette a napot a Kőszívű ember fiai egy részletére készített szövege-táncos koreográfia előadása, a Jókai szerelmeiről szóló diákelőadás is. Az ebéd stílusosan: jókai banleves volt. A folyosókon reformkori öltözetben sétáló párok ajándékoztak Jókai-idézeteket a vendégeknek és a refiseknek. Fél ötkor fáklyás felvonulással indultunk körbejárni a Jókai-emlékhelyeket, melynek végállomása a Klára- ház, az író pápai diákszállása volt, ahol a Melyiket a kilenc közül című karácsonyi történet felolvasásával és adventi énekléssel  fejeződött be a rendezvény. 

A nap további érdekessége, hogy délelőtt jótékonysági süteményvásár is volt az iskolában, amelynek célja a kárpátaljai magyar iskolák támogatása.

Este  a Diákönkormányzat egy klasszikus bált tartott, amelyet szintén Jókairól neveztek el. A  gyönyörűen feldiszített iskolaépületbe báli ruhába érkeztek az előre regisztrált párok, akiket név szerint szólítottak be a bálterembe, ahol aztán fél 10-ig szólt a walzer.

Sakk siker

2018-12-11

Kiskunhalason a Református Iskolák Országos Sakkversenyén vettek részt tanulóink 2018. december 7-én és 8-án. A csapatunk az alábbi eredményeket érte el:
 
1. helyezett Domonkos Eszter Lilla 10. C
3. helyezett Farkas Dorina 10. M
5. helyezett Varga Barbara 10. C
8. helyezett Domonkos Eszter 12.c
 
A lánycsapat lett az országos bajnok!
 
A fiú csapat 3. helyezést ért el. A csapat tagjai: Móczár Dániel 11. A, Tömpe Csaba 8.B, Balázs Sámuel 9. C
 
Gratulálunk!
 
 

Színpadi siker

2018-12-07

Nagy sikerrel szerepeltek növendékeink a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium gálaműsorában, a JMSZK színháztermében, ahol Jókai Mór  A kőszívű ember fiai című regényének egy részletét adták elő Repülés címmel.

Szöveges szereplők: Narancsik Róza, Gotthárd Rebeka, Páli István 

Táncosok: Pirityi Kamilla, Simon Napsugár, Zsohár Zsaklin, Nyári Andrea, Fuchs Alexandra, Varró Fanni, Vasáros Fruzsina.

Felkészítő tanárok: Turós-Máté Kinga Réka és Pálóczyné Zergi Klára 
 

Hollandia

2018-12-07

Iskolánk küldöttsége ebben az évben is részt vett Hollandiában az EURIADE nemzetközi diákkonferencián, amelynek célja, hogy a fiatalok megismerve egymás nemzeti kultúráját, hagyományait, a szociálisan nehéz helyzetben élők sorsát, nyitottabbak, elfogadóbbak és segítőkészebbek legyenek egymás iránt. A küldöttség résztvevői Böröczky Anna, Szukics Zsófia és Szabó Viktória voltak. A program koordinátora és kísérő tanára Kántor Péter kollégánk volt. Részletes beszámoló a továbbiakban olvasható.

http://refi-papa.hu/doc/hirekhez/hollandia2018.pdf

 

 

Kiállítás

2018-12-07

November 5-én 17 órakor nyílt meg a JMSZK színháztermének előterében Kiss László Zsigmond művésztanár kiállítása, amelyen a kollégium diákjai: Holb Enikő Villő, Szukics Zsófia, Páli István és Bátki Márton irodalmi-zenés összeállítással szerepeltek. A tárlatot Mayerné Pátkai Tünde, iskolánk igazgatóhelyettese nyitotta meg. Kiss László tanár úr az 1991-ben újra indult gimnázium alapító tanára, nyugdíjazásáig, 2009-ig meghatározó egyénisége volt intézményünknek, az itt folyó képzőművészeti nevelésnek Több évtizedes alkotó művészeti és pedagógiai munkáságáért Pápa város képviselőtestülete ez év márciusában Pápa Város Díszoklevelével tüntette ki. A kiállítás február közepéig tekinthető meg.

 

Nyílt nap 2018.12.08.

2018-12-06

488 perc Jókai - programok

2018-12-06

Sakk siker

2018-12-05

Aczél Gergely 2003 és 2009 között volt iskolánk tanulója. Azóta a sakk terén FIDE Nagymester és Nemzetközi Mester címet ért el. A Nemzetközi Mesteri címet 2013-ban, a Nagymesteri címet 2018-ban szerezte meg.
 
Magyar aktív játékosok között: 15.
 
Európa aktív játékosai között: 332.
 
A világ aktív sakkozói között: 435.
 
A kieséses rendszerű férfi bajnokságban a következő fordulóban Almási Zoltán Nagymesterrel fog játszani.
 
Sok sikert kívánunk!
 

Hittanos találkozó

2018-12-05

November 24-én, szombaton részt vettünk a Dunántúli Református Egyházkerület 4. felső tagozatos hittanos találkozóján. A balatonfüredi spotcsarnokban harmadszorra megszervezett alkalomra iskolaismertető
műsorral és táncos produkcióval készültünk, de természetesen az iskola standján a hagyományok szerint kísérletezésre és beszélgetésre is lehetőség nyílott azok számára, akik érdeklődtek a pápai refi képzési lehetőségeiről. Jó volt ismerősökkel találkozni, kézműveskedni, közösen énekelni és imádkozni a kerület területén lévő többi középiskola diákjaival és a gyülekezetekből érkező hittanosokkal.

Kiállítás

2018-12-05

Jubileumi Közgáz Kupa

2018-11-29

2018. november 28-án a pápai Városi Sportcsarnokban megrendezésre kerülő „Jubileumi Közgáz Kupa” elnevezésű villámtornán Pápa 6 középiskolájának csapatai mérték össze tudásukat. Iskolánk 3 csapattal vett részt a 3 sportágban megrendezett mérkőzéseken.

 

EREDMÉNYEK:

LÁNY FOCI: 4. helyezés

A csapat tagjai: Kovács Gréta, Bakonyvári Orsolya, Szalai Fanni, Kovács Zsófia

KOEDUKÁLT FLOORBALL: 3. helyezés

A csapat tagjai: Hódossy Réka, Horváth Villő, Domonkos Eszter, Lovászi Dániel, Pekár Csaba, Vizkeleti Kristóf

FIÚ STREETBALL: 1. helyezés

A csapat tagjai: Lindner Ádám, Pilter Márton, Jalkóczi Márton, Brunner Bertalan

 

Gratulálunk!

 

Felolvasás

2018-11-29

Iskolánk is képviselte magát a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium felovasó maratonján, Brenner Boglárka és Egyed Katalin 9.-es diákjaink Jókai Mór pápai éveit idézték meg Mikszáth Kálmán monográfiájából.

Szalagavató a Refiben

2018-11-21

November 17-én 16 órától a Pápai Református Nagytemplomban ünnepi keretek között zajlott le iskolánk szalagtűző ünnepsége, amelyen 78 diák bocskai kabátjára tűzték föl az osztályfőnökök, Pitó Katalin, Somosiné Németh Aliz és Varga-Umbrich Károly azt a kék-piros szalagot, amellyel maturandusokká avatták 12. évfolyamos tanítványainkat.

„Nagyon remélem, hogy mi, tanárok nemcsak műveltséget, a tantárgyak ismeretét tudtuk átadni nektek itt, a Refiben. Az, hogy mi fog veletek történni, életetek miként alakul majd, az a lényetekből, személyiségetekből fakad. A döntéseket majd ti hozzátok. Próbáljatok meg hallgatni szívetek apró rezdüléseire!

Nemsokára felkerül a ruhátokra a szalag, amely megkülönböztet, hovatartozást mutat. Rangidős refisek lesztek. Példaadásotok az utánatok következők számára is fontos lesz. Sok türelmet, kitartást, tisztaságot, mosolygást kívánok nektek a hátralévő időre!” – mondta köszöntő beszédében Somosiné Németh Aliz osztályfőnök.

Hagyományaink szerint 20 órától a Városi Sportcsarnokban folytatódott az ünnep, ahol Baráth Julianna igazgató asszony és a bál fővédnöke, nagytiszteletű Gondos Gábor lelkipásztor köszöntötte a végzősöket, akik a nyitótáncokkal, emlékezetesen szép pillanatokkal ajándékozták meg szüleiket, tanáraikat, az őket ünneplő közösséget.

 

Képzős kiállítás

2018-11-20

November 15-én nyílt  meg a  Pannonia Reformata múzeumban „Adventus Domini”  címmel grafikus és festő diákjaink  ,művésztanáraink kiállítása . A tárlat megnyitóján köszöntőt mondott  Köntös László gyűjteményi igazgató, Baráth Julianna gimnázium  igazgató, a kiállítást pedig S. Lackovits Emőke néprajzkutató nyitotta meg.

 A három termet megtöltő alkotások  teremtett világunk szépségeit, az Úr eljöveteléhez kapcsolódó várakozásunkat,szakrális tereinket(pl-Pannonia Reformata belső terei,református templomaink fakazettái ) mutatják be. Rézkarcokat, olaj, akril, akvarell festményeket, pasztell képeket, papírmetszeteket, szénrajzokat , fotókat, kerámiát, kazein és tojástempera képeket  szén és ceruzarajzokat  és számítógépen készült grafikát is láthatnak az érdeklődők . A kiállítás március végéig tekinthető meg.

Padányi Főegyházmegyei Rajzverseny

2018-11-20

2018. november 10.-én került megrendezésre az idei Padányi Főegyházmegyei Rajzverseny, ahol diákjaink ismét eredményesen szerepeltek.

 Császár Armand (7.oszt) I. helyezett, Csonka Johanna (12.M) szintén I. helyezett lett, Sass Borbála (11.M) III. helyezést ért el. Emléklapot kapott Jendrics Evelin (7.oszt).

2018-11-20

Nyílt nap 2018.11.16.

2018-11-19

Következő nyílt napra is szeretettel várjuk az érdeklődőket.

2018.12.08-án 9-13-óráig.

Rákóczi Szövetség

2018-11-18

2018. november 9-én a 10.B. osztály a párkányi Sturovo Gymnasium diákjait fogadta a Rákóczi Szövetség által meghirdetett 1956. Október 23-i Diákutaztatási Program keretében. A tavalyi évben mi látogattuk meg barátainkat, idén ők viszonozták a meghívást. A közös nap folyamán nemzeti ünnepünk alkalmából egy rövid megemlékezést tartottunk a Színház melletti Magyar Piéta Emlékműnél. A városi séta során a város nevezetességeit mutatták meg diákjaink vendégeinknek, majd a Pannonia Reformata múzeum állandó kiállításait tekintettük meg. A tartalmas és szórakoztató nap végén azzal búcsúztunk el felvidéki barátainktól, hogy kapcsolatunkat folytatjuk, jövőre ismét találkozunk. 

Színházlátogatás

2018-11-18

2018. november 14-én a "Refi" 10.B. osztálya a Veszprémi Petőfi Színházba látogatott. A nagymama című előadás fergeteges szereposztással, kiváló színészi alakításokkal szórakoztatta a telt házas közönséget. Diákjaink visszajelzései alapján mindenki nagyon jól érezte magát, üdítő volt kimozdulni a hétköznapok monoton szürkeségéből.

Refisek Kiállítása

2018-11-07

Jelentkezz!

2018-11-07

Szalagavató

2018-11-07

Pályázati felhívás

2018-10-26

Reformáció története

2018-10-26

A reformáció történetéről tartott előadást 2018. október 25-én a gimnázium dísztermében Dr. Németh Tamás, a PRTA rektora a 10. évfolyamos diákok számára, akik történelemből és református hittanból egyaránt ennek a korszaknak a feldolgozásánál tartanak a tananyagban. A rendhagyó óra egyúttal szépen illeszkedik egyházi esztendőnk ünnepkörébe, hiszen október 31-én a reformáció emléknapjára emlékezünk gyülekezeteinkben.

Fair Play Cup

2018-10-25

2018.10.25-én, Ajkán iskolánk VI. korcsoportos fiú labdarúgó csapata a Magyar
Labdarúgó Szövetség által kiírt Fair Play Cup elnevezésű kispályás, amatőr
középiskolai Labdarúgó Tornán szerepelt.
Csapatunk mind a négy mérkőzését megnyerte, így csoportjában 15:2-s
gólaránnyal 1. helyezést ért el! A torna 2. fordulójára tavasszal kerül sor.
 
Eredmények:
REFI – Széchenyi, Tapolca 5:0
REFI – Bródy, Ajka 2:1
REFI – Türr, Pápa 4:0
REFI – Bánki, Ajka 4:1
 
A csapat tagjai: Takács Adrián, Nagy Kristóf, Vasváry Benjámin, Schlecht
Levente, Lovászi Dániel, Jalkóczi Márton, Szita Tamás, Nógrádi Levente
 
Gratulálunk!!!

1956-os megemlékezés

2018-10-24

Nemzeti ünnepünk, az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett iskolai megemlékezésünkön idén az oly sokszor méltatott pesti srácok mellett elsősorban a pesti lányok hőstettei előtt róttuk le tiszteletünket. Előbb diákságunk és tanáraink megtekintették Kövessy Róbert Pesti lányok című dokumentumfilmjét, majd a református templomban „élő történelemóra” keretében Adorján Zoltán beszélgetett a rendezővel és a film egyik interjúalanyával, Nusi nénivel, aki itt, Pápán él. Budavári Győzőné Ujvári Anna, Nusi néni a „Copfos”-ként szerepel a filmben, a forradalom napjaiban így ismerték a Móricz Zsigmond körtéren, ahol ápolónőként állt helyt. A forradalom kitörésétől a szabadságharc bukásáig végig kitartott szeretett hazája szabadsága mellett, dacára annak, hogy mindössze tizenöt éves volt. Édesapja nemzetőrparancsnokként küzdött, a szabadságharc mártírja lett, 1958-ban kivégezték a Kádár-rendszer bosszúállói. Nusi néni családja révén szorosan kötődik alma materünkhöz, ugyanis nagybátyja dr. Lázár Andor volt, iskolánk diákja, a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka, 1932 és 1938 között igazságügy-miniszter, aki hivatalából azért távozott, mert nem volt hajlandó támogatni az első zsidótörvényt.
Budavári Győzőné Ujvári Anna megható szavai a történelmi események személyes felidézésén túl arra intenek, hogy a haza és a szabadság olyan eszmék, amelyekért küzdeni érdemes, küzdeni kell.

Szecskaavató 2018

2018-10-15

Szombaton lezajlott iskolánkban a szecskaavató. A szecskák minden feladatot ügyesen megoldottak.  A tréfás feladatok után közösen letették a szecska esküt. Első helyen végzett a 9. B osztály.

 

Gyülekezet látogatás

2018-10-15

Gyülekezet látogatáson jártak Ságváron és Balatonkilitin a 12. C és a 10. M osztály képviselői Vadász Márta és  Somosiné Németh Aliz tanárnők vezetésével. Az istentiszteletek után gazdag vendéglátásban részesültek a küldöttek,  a kollégistáknak pedig hatalmas ellátmányt küldtek a gyülekezet tagjai.

Jókai Emlékkonferencia

2018-10-12

Nagy sikerrel zajlott le a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma Jókai Emlékkonferenciája, amelyre a város oktatási intézményeiből is érkeztek diákok, tanárok és Jókait tisztelő pápaiak.

 A refisek élő közvetítésben követhették a díszteremben elhangzó előadásokat olyan neves szakemberektől, mint Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Dr. Ács Anna muzeológus, Dr. Jókay Károly közgazdász és Mezei Zsolt főkönyvtáros. A szünetben a színházi táncosok Túrós-Máté Kinga Réka koreográfiáját adták elő Repülés címmel, valamint néptáncosaink egy csoportja Galga menti táncokkal örvendeztette meg a közönséget.

A rendezvény a Jókai-Emlékév színfoltja volt, méltó emlékezés a pápai kollégium jeles tanítványára.
 
 

ERASMUS+ projektindító értekezlet

2018-10-09

2018. október 1-5-ig iskolánkba látogatott Erasmus+ partneriskoláink, a franciaországi Guy Môquet- Étienne Lenoir Líceum, valamint az erdélyi Nagy Mózes Elméleti Líceum, 3-3 tanára. A találkozón elkészítettük a második projektév részletes programját. Az idei évben projektünk a „Valósítsd meg önmagad mások segítségével” címen zajlik.  A projekt hivatalos nyelve a francia, de a diákok három nyelven kommunikálnak egymással: franciául, angolul és magyarul. A projekt koordinátora Pitó Katalin tanárnő.

Beiskolázás

2018-10-04

 

 

Kutatók éjszakája 2018

2018-10-01

Ismét Kutatók Éjszakája!
 
 
A Refi több éves hagyománya, hogy szeptember utolsó péntekén éjszakába nyúlóan tudománynépszerűsítő programként megszervezzük a kutatók éjszakáját. Így történt ez most
is.
Október 28-án első előadónk dr. Horváth Dezső emeritus professzor volt, aki a Debreceni egyetemen tanít részecskefizikát. A gravitációs hullámokról tartott előadásából is kiderült,
hogy vérbeli kutató.
Őt Burján Bernadett, két éve végzett diákunk követte, aki a környezet és az energetika problémáiról beszélt.
Késő délutántól estébe hajlóan refis tanítványaink kémia, biológia és fizika kísérletekkel szórakoztatták az érdeklődőket. Az est fénypontja Podányi Tamás kolléga kémia (színes és
szagos) bemutatója, majd azt követően Somosi István fizika tanári kísérletei voltak. Örömünkre szolgált, hogy a kémia és biológia előadók kicsinek bizonyultak a rengeteg
érdeklődő számára.
 

Végzőseink osztálykiránduláson

2018-09-19

A 12. évfolyamosok év eleji osztálykirándulásának színhelye a Balaton partja volt: Tapolca, Badacsony és a kihagyhatatlan balatonszepezdi, nomád tábor.

Szikrázó nyár végi napsütésben tölthették együtt az osztályok a hétvégét, felkészülve életük egyik legizgalmasabb tanévére osztályfőnökeik: Varga- Umbrich Károly, Somosiné Németh Aliz és Pitó Katalin szervezésében

Évkönyv

2018-09-12

Megjelent a Pápai Kollégiumi Füzetek sorozat 13. kötete, Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma új évkönyve. A 2016-2018 közötti időszak eseményeit, verseny eredményeit, diák- és munkatársi névsorait összegző színes kiadvány bemutatójára szeptember 9-én, az első kollégiumi vasárnapon került sor a Pápai Református Nagytemplomban. Az évkönyv hozzáférhető a gimnázium titkárságán.
 

Tanévnyitó istentisztelet 2018

2018-09-03

2018. szeptember 2–án, vasárnap délután 16 órakor, a református templomban tanévnyitó istentisztelettel kezdte meg történetének 488., újra indulásának 28.tanévét a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma.

Főtiszteletű Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a 127. zsoltár igeversei alapján hirdette Isten üzenetét, buzdítva az új tanév elején az ünneplő közösséget.

Főtiszteletű Köntös László főjegyző felolvasta az egyházkerületi közgyűlés határozatát, amely szerint az intézmény öt évre kinevezett igazgatója 2018. augusztus 1-től Baráth Julianna református lelkipásztor-vallástanár, egyházkerületi oktatási szakértő lett Baráth Julianna eskütételét követően Steinbach József püspök köszöntötte az intézmény új vezetőjét.

 

Baráth Julianna igazgató asszony tanévnyitó beszéde után egy új tanárkolléga, Ferenczi Alpár igazgatóhelyettes eskütételére kerültsor, aki 1997-ben érettségizett öregdiákja az alma maternak. Milus Lilla Szentháromságot dicsérő csángó népdalt énekelt, majd az új tanítványok eskütétele következett Vadász Márta vezető vallástanár vezetésével. Fekete Máté, 9. évfolyamos diák imádkozott, majd Gaál Csongor végzős tanuló Petőfi Sándor gondolataival bátorította az új diáktársakat.

Az új osztályok osztályfőnökei: Budai Gabriella -7-, Goór Judit -9. B-, Fekete Ildikó - 9. C- és  Kondics Gergely -9.M- lettek.

Hirdetés

2018-08-30

 

Búcsúzunk

2018-08-25

Gyászjelentés

2018-08-17

   ”Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam, végezetre eltétetett nekem az igazság koronája, amelyet megad nekem az Úr, az igaz bíró ama napon; de nemcsak énnekem, hanem mindazoknak is, akik várva várják az ő megjelenését.”

II. Timótheus 4, 7-8

 

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy életének 96. esztendejében

elhunyt

Dr. Czapáry Endre,

a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és

Művészeti Szakgimnáziuma

nyugalmazott matematika tanára.

Temetéséről később történik intézkedés.

 

 

In memoriam Czapáry Endre

 

„…ahogy egy nemzetnek szüksége van nagy egyéniségekre:Széchenyikre, Adykra, Kodályokra, ugyanúgy szüksége van olyan iskolaegyéniségekre, mint amilyen a debreceni, a sárospataki, a pápai kollégium volt.” - írja Csoóri Sándor a Pápai Kollégium 450. évfordulója kapcsán. Ha továbbvisszük ezt a gondolatmenetet, akkor úgy folytathatnánk: egy nagy „iskolaegyéniségnek”, mint a pápai iskola, pedig szüksége van nagy tanáregyéniségekre.

 

Az 1991-ben újra egyházi fenntartásba vett alma maternek nagy szerencséje volt, amikor Bujáky Miklós igazgató az újjáalakuló tanári karba meghívta a Czapáry házaspárt is, ezzel biztosítva mindjárt két nagy tanáregyéniséget is az iskola újabb kori történelmének. Éva néni, aki az 1952-es államosítás évében érettségizett, igazgatóhelyettesként segítette a kezdeti években az újraszervezés nehéz, sok buktatóval szegett munkáját, Bandi bácsi pedig, aki tulajdonképpen már 1982 óta nyugdíjban volt, óraadó tanárként újra katedrára lépett a Pápai Református Gimnáziumban.

Matematika szakkört vezetett, korrepetált az internátusban, versenyre készítette a diákokat és egyetemi előkészítőt tartott még nyolc éven keresztül, amikor 2000-ben végleg kivonult az osztálytermi munkából. Már ez alatt az idő alatt alakja legendává vált. Hogy mitől is válik valaki legendává? Sok összetevője van. Czapáry Endre először is mindenki Bandi bácsija lett, az iskola nagypapája, s nem azért, mert valamiféle nagypapás roggyantsággal járt-kelt közöttünk, hanem, mert mindenki tisztelte, mint egy családban a legidősebbet, a legbölcsebbet, akinek véleménye mérvadó, tudása lenyűgöző, szeretete megnyugtató. Ha fehérköpenyes, magas alakja feltűnt a folyosón, akkor a vagányabb kamaszok is lassabb tempóra váltottak, és valahogy nem felejtettek el köszönni. Legendás volt az udvariassága: a lányok és a fiatalabb kolléganők lemondóan sóhajtottak, ha erről volt szó: Bandi bácsi az utolsó Grál-lovag, aki még tudja, hogyan kell tisztelni a „női hölgyeket”, ahogy mondani szokta.

A legendához történetek is kellenek, amiket tovább lehet mesélni még sok-sok év múlva is. Ilyen is akad bőven: Bandi bácsi köpenyzsebe tele volt matek példákkal. Akit tanított, megtiszteltetésnek tartotta, ha a folyosón a legváratlanabb pillanatban egy zsebből előhúzott cetlit kapott tőle, mondván, próbálkozzon a megoldással. Aztán egy hét elteltével számon is kérte az illetőt, sikerült-e megbirkózni a feladattal. A matematikát kevésbé kedvelő diákok emlékezetében a nagy mesélőként él elevenen. Mesélnivalóban pedig nincs hiány, hisz Bandi bácsi élete kész regény. A megpróbáltatásokkal teli 20. század ugyan megkímélte őt magát a legrosszabb élethelyzetektől, de a háború alatti angol fogság, a sztálini kommunizmus tombolása, a kádári évtizedek puha diktatúrájának léleknyomorító atmoszférája hiteles szemtanúvá avatták az őt lenyűgözve hallgató diákok és tanárok előtt. Tantárgyának szeretete is példaadó volt mindenki számára. Pedagógiai ars poeticájához tartozott, hogy a tanítványoknak élményt kell adni, a munka és ennek nyomán a siker élményét, hogy jóleső elégedettség tölthesse el az embert. A sorrend egyébként nem felcserélhető. Gyakran hallottuk tőle, hogy a matematikai feladatokkal napi szinten való foglalkozás nem csak az elmét tartja fitten, hanem szórakoztat és gyönyörködtet is. Természetesen ez nem valami szakbarbárságot jelent részéről, hanem a hivatás szeretetét, mutatis mutandis a saját szakunkban, munkánkban, tevékenységünkben való gyönyörködés lehetőségét is. A tanári pálya iránti vonzalmat már kisiskolás korában édesapja ébresztette fel benne, aki egyben első tanítója is volt. A családban Bandi bácsi egyébként negyedik generációs pedagógus. Közelről szemlélhette, érezhette, mit jelent a gyermek tanításának, értelmi képessége fejlesztésének, az eredményes oktatásnak az öröme.

1941-ben lett a Pázmány Péter Tudományegyetem és az Eötvös Kollégium matematika-fizika szakos hallgatója. A szellemi és tudományos töltekezés éveit a háború két évre megszakította, 1944-46-ig katona, majd hadifogoly volt, de a szerencsés hazaérkezés után be tudta fejezni a tanulmányait, így 1947-től már a szombathelyi, az akkori Faludi, mai nevén Nagy Lajos Gimnáziumban kezdte meg tanári pályáját. Kiváló és eredményes tanári munkája nyomán sok-sok tehetséges diák került ki a keze alól, ahol csak megfordult: a pesti Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban, az Eötvös Loránd Tudományegyetem geometriai tanszékén, a győri Révai Gimnáziumban s végül nálunk, a Pápai Református Gimnáziumban. Hosszú ideig volt megyei matematika-szakfelügyelő, és tankönyvírói munkássága is nagy jelentőségű, 37 tankönyve jelent meg. Munkásságáért számos kitüntetésben részesült hosszú pályája során: többek közt a Beke Manó-díj ll. és l. fokozata, a Kiváló Tanár-díj, az Apáczai Csere-díj, a Magyar Köztársasági Emlékérem és a Rátz Tanár Úr Életmű díj jelzik, hogy politikai rendszerek jöhetnek-mehetnek, a nagyformátumú tanáregyéniség minden időben tiszteletet, elismerést vív ki magának. Bandi bácsi vallási toleranciája is minta lehet mindnyájunk számára. Mélyen hívő katolikusként nagy adománynak tartotta, hogy a Református Gimnázium falai között oktathatott. Erről így vall: „Jó érzés volt olyan iskolában munkát vállalni, ahol a nap imával kezdődött, úgy, mint egykori iskolámban, a Zalaegerszegi Állami Deák Ferenc Reálgimnáziumban. Egy-egy iskolaévet pedig Isten házában hálaadással fejeztünk be.” Számára nem a felekezeti hovatartozás volt fontos, hanem a keresztény hit maga, ugyanolyan komolysággal és lelkülettel vett részt a református szertartásainkon, mint a saját, katolikus gyülekezetében. „ Hála Istennek vallásos családban, hívő emberek környezetében nőttem fel, ezek a hatások egész életemben nyomot hagytak bennem. 94 éves vagyok, és visszatekintve az életemre, számos példát tudok felsorolni, hogy mit köszönhetek a Mindenhatónak, hogy óvott, irányított és mentett meg az elmúlt vérzivataros időkben, a háborúban.”

                                                                                                             

 

                                                                                                 Pálóczyné Zergi Klára

 

/Az írás megjelent 2016-ban, a Tükörcserepek című kiadványban. Pápai Református Kollégiumi Füzetek 12. szám, 48-51.o./

 

  •  

Táblaavató

2018-07-11

   „Jelképek erdején át visz az ember útja” – ismeri fel Baudelaire Kapcsolatok című költeményében. Most is olyan helyen állunk, amely dúskál jelképekben, és éppen ebben a pillanatban is jelképek teremtésében veszünk részt. Mert jelképeink úgy keletkeznek, hogy többletjelentést tulajdonítunk a kiválasztott entitásoknak. Jelképeink pedig iránymutatóink, igazodási pontjaink, példáink egyéni és társadalmi létezésünkben.

A Pápai Református Kollégium nemzeti és egyetemes kultúránk nevezetes alkotója, s most azokra a személyekre emlékezünk, akik az iskolánkból fakadó műveltséget teremték: tanárainkra és diákjainkra. Gondolkoztam rajta, hogy milyen sorrendben említsem eme tényezőket. A tudás hagyományozódása alapján tanár-diák, a szerves fejlődés elve alapján diák-tanár lenne a logikus sorrend. Úgy vélem, a tyúk és tojás klasszikus esete a kérdés, hiszen tanár és diák elválaszthatatlan fogalmak, egymásnak értelmet adók. Viszonyukat az együttműködés, a kapcsolat, a korrespondancia jellemzi. Ha nem így történik, akkor pusztán formális összefüggésük. Hiszem, hogy iskolánk legfontosabb értéke ez a korrespondancia, s azt gondolom, a régi Kollégium legfőbb értéke is ez volt. Szüleim ide jártak 70-75 évvel ezelőtt, a Kollégiumról nem lankadó csodálattal beszéltek mindig, tanáraikat szeretetteljes tisztelettel idézték fel, egyszerű tetteiket is csodálatos mementókká nemesítették. Hiszem, hogy ez nem csak a múló idő megszépítő távlata, hanem a szeretet ereje által van így.

Ezt a kapcsolatot bizonyítja iskolánk újraindulása, amelynek mozgatói nagyrészt öregdiákjaink voltak a történelmi lehetőséget felismerve. Kövy Zsolt, Bujáky Miklós, Csoóri Sándor, Rab Zsuzsa, hogy csak néhányukat említsem, a rendszerváltozás sodrában többek között Kálmán Attila – akkor államtitkár – közreműködésével kezdeményezték, támogatták, megvalósították a Pápai Református Gimnázium újraindulását. Egyházkerületünk, Márkus Mihály püspök úr vezetésével támogatta az újraindulást, édesapja a teológia bezáratása előtt itt volt teológiai tanár. A Tudományos Gyűjtemények igazgatója Köntös László lett, édesapja szintén teológiai tanár volt annak idején Pápán. Pápa város polgármestere, később országgyűlési képviselője, dr. Kovács Zoltán is segítette iskolánk újjászületését. Az ő édesapja is a Kollégium diákja volt hajdanán.

Korrespondancia? Ama bizonyos eperfa gyökerei, ágai, hajtásai? Hiszem.

Az újrainduló gimnázium vezetőségének tagja lett Korsós Bálint, majd Kovács Péter igazgatóhelyettes. Majd igazgatók lettek. Bujáky Miklós, Kálmán Attila, Korsós Bálint, Kovács Péter mindannyian nevezetesek voltak arról, mennyire kötődnek hozzájuk diákjaik.

Példákká váltak. Jelképekké váltak, jelképekké válnak, méghozzá olyan jelességek sorában, mint A. Tóth Sándor, Bocsor István, Kapossy Lucián, Kerkapoly Károly, Kocsi Csergő Bálint, Kozma Sándor, Lőrincze Lajos, Mándi Márton István, Rácz Endre, Szathmáry Lajos, Pongrácz József, Tarczy Lajos, Thury Etele, Trócsányi Dezső, Vály Ferenc, hogy csak néhányukat emeljem ki az emléktáblán szereplő 46 tanárunkból. Országos jelentőségű személyek, egyikük-másikuk egyetemes kultúránk előremozdítója. Jókai Mór szavait idézve: Istennek, hazának, tudománynak áldozták életüket.

Az iskolánk híres növendékei táblán ötvenhárom név olvasható, de sokkal több is felkerülhetne, mint ahogy a tanárokat soroló táblára is bőséggel lehetne még válogatni. Kálmán Attila igazgató úr ötlete és kutatása nyomán került fel iskolánk hírességeinek emléktáblája ide, a lépcsőházba, a mostani már a harmadik válogatás. A korábbi névsor két névvel egészült ki:

Faragó Péter fizikuséval, aki a University of Edinburgh professzora, a Royal Society of Edinburgh (a skóciai tudományos akadémia) tagja volt, illetve Balázs Györgyével, aki a Budapesti Műszaki Egyetem professzora, a műszaki tudományok doktora volt. Munkássága elismeréseként Széchenyi-díjat kapott és Budapest díszpolgárává választották. Csoóri Sándor, Jókai Mór, Lőrincze Lajos, Nagy László, Petőfi Sándor, Rab Zsuzsa, Tildy Zoltán neve mellé kerültek.

Életükkel, munkásságukkal kiérdemelték, hogy jelképpé, példává váljanak iskolánkban, mert – mint megtanultuk Kálmán Attila igazgató úrtól:

„A tehetség ajándék, nem érdem, de kötelez.”

Adorján Zoltán

 

Kitüntették kollégánkat

2018-06-21

  A Magyar-Francia Ifjúsági Alapítvány a magyar és francia kapcsolatok ápolása terén kifejtett munkássága elismeréseként az alapítvány kuratóriuma Pitó Katalinnak Aurélien Sauvageot emlékérmet míg Fanny Lavenas anyanyelvi lektornak Sauvageot oklevelet adományozott.

Gratulálunk.

 

Tanévzáró

2018-06-02

   Iskolánk tanévzáró istentiszteletét 2018. június 23-án szombaton 14.00-kor tartja. Minden szülőt, diákot szeretettel várunk!

Igazgatóság

Beíratkozás

2018-06-01

Kedves jövendő refisek! 018. június 23-án szombaton délelőtt 9 és 12 között várunk benneteket az első emelet Jókai utcai szárnyon a beíratkozásra.

Igazgatóság

Életmentő Kolléga

2018-05-24

Tavalyi sikeres életmentésért kapta kollégánk ezt az elismerő oklevelet.

Köszönjük, és sok sikert a továbbiakban.

fpp

Cserediák IV.

2018-05-18

Négy francia diák a Refiben.

   Az  Erasmus+ projekt keretében 4 diákunk utazott Châteaubriant-ba, testvériskolánkba, a Guy Môquet Líceumba 2018. január 9-március 14. közti időszakban. A Franciaországban töltött két hónap alatt, jelentősen fejlődött francia nyelvi beszédkészségük. Hazatérésük után ők fogadtak négy francia diákot 5 hétre. Utóbbiak azért érkeztek hozzánk, hogy megismerjék a magyar kultúrát és iskolarendszerüket. Ugyanakkor angol nyelvi tudásuk is gyarapodott, hiszen a nálunk töltött idő alatt a Petőfi Gimnázium két tannyelvű osztályába jártak. A francia és magyar diákok egyaránt elragadtatottan nyilatkoztak a testvériskolában töltött időszakról. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult a sikeres diákcseréhez.

Accueil de 4 jeunes Français à Pápa

   Dans le cadre de notre partenariat Eramsus + et du jumelage scolaire avec le lycée français Guy Môquet de Châteaubriant, quatre élèves hongrois sont partis, du 9 janvier au 14 mars, en France pour perfectionner leur français. Ils ont pu en retour accueillir quatre jeunes français pendant 5 semaines. Ces derniers ont découvert la culture et la vie dans les écoles hongroises. Ils ont également pu perfectionner leur anglais en suivant des cours dans la section bilingue du lycée Pápai Petőfi Sándor Gimnázium. Hongrois et Français sont ravis de leur stage ! Merci à tous ceux qui ont permis cet échange.

French student exchange in Pápa

   Within the framework of our Erasmus + partnership with the twinning French school Guy Môquet in Châteaubriant, four Hungarian students went to France to improve their French from the 9th of January to the 14th of March. In return, they welcomed four French students who have stayed in Pápa for 5 weeks. They came to discover the Hungarian culture and the school life here. They improved their English while studying in the bilingual section of the Pápai Petőfi Sándor Gimnázium. Both Hungarian and French students were thrilled with their stay! Thanks to all who were involved in this project.

Pitó Katalin & Fanny Lavenas

Ballag már...

2018-05-05

Istennek, hazának, tudománynak

            A Pápai Református Kollégium végzős diákjai a nagy múltú iskola hagyományaiknak megfelelően ballagtak el, és idén is sok okuk volt a hálaadásra.

            A felújított iskola termeit énekelve járták körbe, így vettek búcsút valamennyi alsós osztálytól, majd a teret megkerülve, Jókai és Petőfi szobrai mellett bevonultak a református templomba. Az ünnepi istentiszteleten Tarcsáné Jankó-Szabó Csilla lelkésznő hirdetett igét az 1 Kir 18,17-39 alapján. Illés próféta Kármel-hegyi győzelmével biztatta a ballagókat, hogy az igaz Isten mellett megmaradva nem térítheti el semmi az embert a helyes útról

    Gránásiné Bácsi Tünde igazgató asszony beszédében Churchill szavaival buzdította az érettségire készülőket: a nehézségekben a lehetőségeket vegyék észre. Majd Pál apostol intelmét idézte arról, hogy Isten az erőtlenekben mutatja meg erejét, hogy az ember ne dicsekedhessék az Ő színe előtt. (1 Kor 1,27-29) A feladatra való alkalmasságban való meggyőződésre hívta fel a figyelmet. „Legyen benned bizalom – bátorította a fiatalokat –, hogy felismerd azokat, akik segíteni tudnak neked, legyen benned hit, hogy képes vagy a céljaid elérésére, legyen benned szeretet, hogy pozitív energiákkal legyél feltöltve!” Köszönetet mondott mindazoknak – az iskola fenntartóját is kiemelve –, akik a végzős diákokat mindeddig segítették nevelődésükben.

            Boda Sára szavalatát követően Hódossy Réka 11. C osztályos tanuló búcsúzott az alsóbb évesek nevében. Jól megválasztott irodalmi idézetekben gazdag beszédében a szeretet, az adakozás nagy lehetőségére hívta fel a ballagók figyelmét. Varga-Umbrich Eszter válaszolt erre a végzősök nevében. Elsősorban a hálaérzet, az iskola értékrendjének megbecsülése hangzott szavaiból. Többek között hivatkozott dr. Kálmán Attila néhai igazgató egyik mondására: „A gyereknek ne azt add, amit kér, hanem amit kérnie kellene.” Kifejezte bizakodását abban, hogy ez az értékrend akkor is segít majd a további szellemi fejlődésben, ha a nevelők már nem fogják a kezüket többé.

            Az ünnepség leglátványosabb pillanata, amikor az iskola zászlóját a ballagó évfolyam átadja az alsó évfolyamoknak, majd a három ballagó osztály szalagját felkötik az egyre dúsabban díszített zászlóra. Eközben Domonkos Anna fuvolázott.

            A rendezvény jutalomosztással zárult. Az iskola kiemelt jutalmát, a Tarczy Lajosról elnevezett díjat idén Varga-Umbrich Eszter kapta, aki a gimnázium újraindulása óta a legeredményesebb tanulónk volt. Számos természettudományi versenyen ért el kiemelkedő helyezést, így az OKTV-n és a fizikai világversenyen is, emellett keresztény elkötelezettségével is példaként áll társai előtt. A jó tanulás és jó sportolás együttes műveléséért Burján András kapott alapítványi díjat. A Bódis-díjat, melyet titkos szavazással a végzős diákok ítélik oda kiemelkedő társuknak, idén Lucza Levente kapta. Ő ezen a napon a pápai városi ballagáson valamennyi végzős diák búcsúzó beszédére kapott felkérést. További alapítványi és pápai egyházközségi díjazásban részesült még Szabó Angelika, Dunai Virág, Boda Sára, Domonkos Anna és Tarcsa Gusztáv. Utóbbi tanulónk további munkálkodását különösen figyelemmel kíséri a gyülekezet a tervezett teológiai tanulmányok során.

            Az ünnepi istentisztelet után a végzősök útja a városi ballagáson folytatódott, ahol az Eszterházy-kastély melletti felújított szabadtéri színpadon a polgármester városi polgárrá avatta őket. A műsor egyik fénypontja művészeti tagozatos diákjaink táncprodukciója volt. Hálával gondolunk arra, hogy a város és a társadalom megbecsüli értékeinket.

Goór Judit

Képzős sikerek

2018-05-03

DIÁKJAINK A KÖZÉPISKOLÁSOK ORSZÁGOS KÉPZŐ-, IPAR- ÉS FOTÓMŰVÉSZETI PÁLYÁZATÁN

     Kondor Béla a XX. század második felének egyik meghatározó művészegyénisége, a magyar grafika aranykorának iskolateremtő mestere volt. A róla elnevezett pestszentlőrinci Kondor Béla Közösségi Ház idén tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Középiskolások Képző-, Ipar- és Fotóművészeti Pályázatát a XVIII. kerületi Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók programsorozat keretében. A legjobban sikerült pályamunkákból rendeztek kiállításokat a közösségi ház galériájában. Az immár országossá vált rangos szakmai megmérettetésen a népes mezőnyben (22 iskola, 236 alkotó, 447 munka) szép számmal és sikeresen vettek részt iskolánk tanulói.

Március 6-án tartották a képző- és iparművészeti pályázatra beérkezett alkotások kiállításának megnyitóját és az ünnepélyes díjátadást. Ezen a pályázaton iskolánkat az alábbi diákok képviselték:

Csonka Johanna 11. M, Dunai Virág 12. M, Gerhát Mercédesz 11. M, Katona Adrienn 11. M, Kulifai Boldizsár 12. M, Müller Eszter 12. M, Nagyfi Luca 11. M, Oláh Emese 12. M, Petrik Máté Benedek 10. M, Punk Gabriella 12. M, Radics Alíz 10. M, Sass Borbála Dóra 10. M, Simon Vanda Rebeka 12. M, Sztyehlik Anna 10. M, Turcsi Dorina 11. M, Vajda Bálint 12. M

   Közülük díjazott lett Csonka Johanna, aki Tükrökben című pasztelljével az alkotói én megismerhetőségét kutatja. Johanna túllépve az iskolai feladat tanulmány-jellegén az arcvonások mögött a lélek megragadásában is remekelt. Az eredeti és a tükörkép egyetlen kompozícióba illesztésével a klasszikus „kép a képben” megoldást választotta ahhoz, hogy a valóság és látszat kapcsolatát saját nézőpontjából vizsgálhassa.

   A Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei különdíját Petrik Máté kapta. Máté három kisméretű, sorozatot alkotó festménye nyerte el a zsűri tetszését. Címük: Cassiopeia, In vino veritas, Skizma. Közös bennük a sajátos, teljesen egyéni, egységes képi világ, mely szokatlan, olykor provokatív témákat szolgál. Ezek a képek nem akarnak „szépek” lenni, nem idealizálják a valóságot, inkább felráznak, feszültséget sugároznak. Bennük a firka automatizmusa, a graffiti lendülete hatásosan találkozik a kompozíció feszességével, átgondoltságával. Máté stílusa már most, tanulmányai kezdetén készre érleltnek tűnik. Burjánzó formák, meghökkentő kapcsolódások, szokatlan kompozíciós megoldások, intenzív színek, a grafikai és festői elemek izgalmas vegyítése jellemzi ezt a stílust. Az expresszív ecsetkezelés, a keresetlen, őszinte megformálás, a tudatos torzítások a közvetlen közlés erejével hatják át munkáit.

Petrik Máté: In vino veritas

   A Kondor-pályázaton nem először kapott díjat Kulifai Boldizsár, idén azonban nem mást, mint magát a fődíjat ítélte neki a zsűri. Talán nem elfogultság részemről, ha azt állítom, hogy Boldizsár az egész mezőnyt tekintve a legérettebb művekkel jelentkezett. Két nagyméretű (50x70 cm) tollrajzot küldött be. Mindkettő a tőle megszokott, aprólékos, nagy műgonddal felépített, részletekben gazdag rajz, melyek korunk égető környezeti, társadalmi problémáira keresnek választ, mégpedig a hitét mélyen megélő, azt nyíltan vállaló alkotó szemszögéből. Mind a Bábel tornya, mind a Káin útján című kompozíciója a személyes értelmezésen túl tágabb, egyetemesebb, úgy is mondhatnám, üdvtörténeti keretek közé helyezi a teremtett világot elpusztító, önhitt civilizáció igazságtalanságait, a szegénységet, az éhezést, a hamis vágyak illúzióját. Boldizsár grafikáiban szerencsésen találkozik szépség és gondolat, művészi szabadság és komolyan vett felelősség.

Kulifai Boldizsár: Káin útján

A zsűri a versenyző diákok mellett a sikeres felkészítő tanárok munkáját is díjazta. Ebben az évben Katona György tanár úr részesült elismerésben.

Április 17-én került sor a fotóművészeti pályázat kiállításának megnyitására és az ünnepélyes díjátadóra. A GYIMT fotópályázatán a Refit Bakonyvári Orsolya 11. M, Holb Levente 9. M és Kiss Milán 9. B, Márkus Mihály Pál 9. C osztályos tanulók képviselték. A szakmai zsűri elnöke Eifert János, a magyar fotóművészet nemzetközileg is elismert mestere volt.112 alkotó 327 munkájából válogathattak. A díjazottak között volt Bakonyvári Orsolya is, akinek pályamunkáját a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete díjával jutalmazta. Ennek a díjnak értékét Chochol Károly fotóművész közvetlen anyagi hozzájárulása is emeli.

Vannak műalkotások, melyeket szemlélve felmerülhet bennünk a kérdés: valójában ki néz kit? Orsolya „Odaát” című, digitális technikával készült fotómontázs-sorozata titokzatos, szürreális látomás egy mindent látó kozmikus pillantás örökkévalóságáról.

Bakonyvári Orsolya: Odaát I., II, III.

Büszkén mondhatom el, hogy az országos pályázat szervezői az utóbbi évek tapasztalatai alapján most már minden évben számítanak a pápai refis diákok jelentkezésére, hiszen erőteljes mezőnyben rendre több díjat is elhoznak színvonalas alkotásaikkal. 

Szívből gratulálok minden résztvevő és díjazott diákunknak, továbbá Katona György tanár úrnak!

Nikolausz Krisztián

 

A cikk eredetije a veol.hu címen található.

 

 

SDG

2018-03-09

 

 

2018. március 2-3.-án iskolánk adott otthont az SDG XXIV. országos bibliaismereti versenynek.  Háromfős csapatok érkeztek református középfokú oktatási intézményekből felkészítő vallástanáraikkal.  Külön öröm volt számunkra, hogy Kárpátaljáról is vendégül láthattunk két csapatot: Nagyberegről és Péterfalváról. Péntek délután egy kalandversenyben mérték össze tudásukat és kreativitásukat a csapatok Ruth és Eszter könyvéből. A két ószövetségi könyv aktualitását megerősíti, hogy hordoznak olyan élethelyzeteket, amik ma is kihívást jelentenek. Van bennük szó népvándorlásról, éhínségről, hazaszeretetről, isteni vezetésről.

A verseny megkezdése előtt Katona Viktor az SDG titkára videoüzenettel köszöntötte a résztvevőket, mivel féléves tanulmányúton van Angliában.

Iskolánkat két csapat is képviselte: 1. 10. C osztályból: Kulisek Timóteus, Pekár Csaba, Vitáris Anna. 2. Heszler Tímea 10. A, Páli István 9.M, Tarcsa Gusztáv 12. B. Mindkét csapatunk az élbolyban végzett, a 10. C csapata megelőzve a vegyes csapatot.

Rajtuk kívül tanár kollégák, a konyha dolgozói, a kollégium, 10 refis diák segítettek a verseny lebonyolításában, termek berendezésében, vendégek kalauzolásában. Köszönjük.

Míg a diákok a jó hangulatú, szin*te az egész iskolát birtokba vevő kalandversenyen voltak, addig a tanárok egy szakmai fórumon beszélgettek Hanula-Csordás Dóra vezetésével a református iskolák társadalmi felelősség vállalásáról.

Szombat reggel énekléssel, majd Horváthy Petra református lelkész áhítatával indult a nap. Ezután a csapatok egy 100 pontos tesztet töltöttek ki, a tanároknak pedig Fodorné Ablonczy Margit a Református Pedagógiai Intézet részéről tartott fórumot.

Amíg az SDG szervező csapata a teszteket javította, addig vendégeinkkel meglátogattuk a pápai zsinagógát. Ennek az apropóját az adta, hogy az Eszter könyvében megírt Purim ünnepre készült a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület a leromlott állapotában is méltóságot árasztó zsinagógában. Schmidt Orsolya elnök elmondta, hogy a Purim a legvidámabb ünnep, ezért többek között az 1923-ban megjelent élclap, a Pápai Purim vidám híreiből, szarkasztikus kommentárjaiból, vicces hirdetéseiből fognak felolvasni.

Az eredményhirdetést követően örömben, jókedvben, egymás hite által meggazdagodva indulhatott haza 96 fiatal és tanáraik, valamint az SDG szervező csapata.

Exkurzus: jóleső érzéssel tölt el bennünket, hogy az SDG egykori és mai vezetői, oszlopos tagjai közül többen a Pápai Refi diákjai voltak: Kohán Péter, Kocsev Márton, Kocsev Bence, Katona Viktor, Hegedüs Anna, Horváthy Petra, Móricz Márta Mikolt, Zékán Mihály és Marton Réka.  Bízunk benne, hogy sort folytatjátok többen is mostani refisek.

SOLI DEO GLORIA

 

Vadász Márta

vezető vallástanár

 

 

Sportolóink sikerei

2018-03-08

VI. KORCSOPORTOS LEÁNY KOSÁRLABDA B33 DIÁKOLIMPIA - RÉGIÓ DÖNTŐ

A Veszprém megyei döntőn elért 2. helyezéssel csapatunk kvalifikálta magát az Országos Döntő előszobájának számító Régiós Döntőbe. Észak-nyugat Magyarország 12 legjobb 3 fős leány kosárlabdacsapata 2018.02.08-án, Mosonmagyaróváron küzdött meg egymással.

Az élvonalbeli kosárlabda egyesületek és akadémiák utánpótlásában pallérozódó játékosok alkotta mezőnyben amatőr csapatunk dicséretesen helyt állt. A mérkőzések feléig szoros eredményen tartottuk az állást, viszont a hajrára kijött a csapatok közti fizikai és tudásbéli különbség. A csoportmérkőzések befejeztével nem sikerült a legjobb nyolc közé kerülni, ennek ellenére elégedettek lehetünk a mutatott teljesítménnyel és hozzáállással.

EREDMÉNYEK:

Bercsényi, Győr – REFI 15:5

Kölcsey, Zalaegerszeg – REFI 13:7

A csapat tagjai: Csékei Kitti, Szabó Angelika, Répás Dorottya, Szécsi Júlia

 

SPORTLÖVÉSZET DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2017.11.18. – DERECSKE

 

Az elmúlt hónapokban iskolánk két tanulója nagyon szép eredményeket ért el a Sportlövészet Diákolimpiai versenyein.

Szakács Viktória 12. C. osztályos tanuló a leány „B” kategóriás légpisztoly 20 lövéses versenyszámában 2. helyezést ért el a Zircen megrendezett Megyei Döntőben. Ugyanitt szintén 2. lett Kiss Martin 10. A.-s diákunk a fiúk „B” kategóriás légpuska 20 lövéses versenyszámában. Kiváló eredményükkel mindketten kvalifikálták magukat a Hajdú-Bihar megyében lévő Derecskén megrendezésre kerülő Diákolimpia Országos Döntőjébe.

Sajnos a verseny időpontja egybeesett a végzős Szakács Viktória Szalagavató Báljával, ezért ő nem vehetett részt a megmérettetésen. Martint edzője Nagy Zoltán kísérte el a derecskei döntőre, aki a pápai Első Magyar Polgári Lőegylet alelnöke, szakosztályvezetője és edzője is egyben.

Elmondása szerint szenzációs mezőny gyűlt össze a Diákolimpia döntőjén. Ilyenre talán még nem is volt példa, több mint négyszázan indultak. A kiélezett erőviszonyok miatt apróságokon múlt a siker, a pillanatnyi koncentráció, a versenydrukk leküzdése és a versenyrutin döntött. Martin egyenletes lövészeredményt produkált a 10x2 lövés leadása során, de időzavarral küzdött és picit idegesen is versenyzett. A nyíltirányzékú légpuska húszlövéses fiú „B” számában szerepelt ötven versenyző közül a rendkívül erős mezőny első felében 163 köregységgel a 19. helyen végzett.

 

VI. KORCSOPORTOS FIÚ RÖPLABDA DIÁKOLIMPIA

2017.02.26-án iskolánk rendezte a megyei döntőre kvalifikáló röplabda tornát. A 3 csapat körmérkőzése során csapatunk teljesen megérdemelten győztesen hagyta el a pályát. Egész nap szervezetten és koncentráltan játszva, lelkes szurkolótáborunk támogatását élvezve jutottunk a megyei döntőbe, amit 2018.03.07-én Veszprémben rendeztek. Játékosaink maximális odaadással küzdve, mindent kiadva magukból a megye 3. legjobb középiskolai röplabda csapata címet szerezték meg. A szoros mérkőzések után a végeredmény hűen tükrözi a csapatok valós erejét.

EREDMÉNYEK:

Elődöntő, Pápa:

Bródy, Ajka – REFI 1:2

III. Béla, Zirc – REFI 0:2

Döntő, Veszprém:

Lovassy, Veszprém – REFI 2:0

Lóczy, Balatonfüred – REFI 2:1

A csapat tagjai: Burján Ernő András, Burján Gábor, Kiss Attila, Lovászi Dániel Róbert, Vajda Bálint Alex, Márkus Mihály Pál, Gondos Dániel Levente, Baross Bence

PELC SORVERSENY

2018.03.05-én a Pápai Egyesített Labdarúgó Club ügyességi sorversenyt hirdetett meg a pápai általános iskolák 2005-2006-ban született leány csapatainak. Iskolánk csapata meggyőző fölénnyel és magabiztossággal az 1. helyen végzett.

A csapat tagjai: Németh Hedvig, Veres Ráhel Sára, Varga Darina Anna, Baross Kincső, Hományi Dóra Karina, Milinszki Emma, Mosonyi Anna

GRATULÁLUNK MINDENKINEK!

Győrvári Gábor

 

Versenyeredmények

2018-03-05

Az Országos Református Matematika Versenyen Debrecenben iskolánk diákjai a következő eredményeket érték el:

7. évfolyam:Varga Fanni 11. hely 
8. évfolyam: Füstös Gábor 15. hely
9. évfolyam: Burján Gábor 7. hely
10. évfolyam: Horváth Gergely 6. hely
11. évfolyam: Gondos Dániel 7. hely
12. évfolyam: Varga-Umbrich Eszter 1.hely
Csapatversenyben 2. helyezést értek el.
 
Varga-Umbrich Eszter matematika OKTV országos döntős.
 
Megyei egyéni sakkversenyen:
IV. korcsoportban: 5. helyezést ért el: Tönkő Csaba 7. B
 
V. korcsoport lányok: 
1. helyezett Domonkos Eszter 9. c 
2. helyezett Varga Barbara 9. c
2. helyezett Farkas Dorina 9. m
 
VI. korcsoport fiúk:
1. helyezett: Burján András 12. c
 
Országosra mehet: Domonkos Eszter, Farkas Dorina, Burján András.
 
Gratulálunk a diákoknak s felkészítő tanáraiknak!
Igazgatóság
 

 

Cserediák III.

2018-03-04

Nánássy Kincső:

   A szünet első hetét sok sok pihenéssel töltjük. Az 1. Napon egy ottalvós buliban voltunk Lucie és a barátnője Melissa barátaival. Ettünk, sokat beszélgettünk, táncoltunk, filmet és sorozatot néztünk. Nagyon jól éreztem magam. A többi napot otthon töltöttük, ma pedig megint egy ottalvósba megyünk. Jövőhéten a tervek szerint pedig kirándulni megyünk.

 Gotthárd Rebeka:

   A múlt előtti hétvégén Châteaubriantban a Halle de Béré-ben egy élelmiszerexpo-ra mentünk, ahol keverhettünk koktélt, süthettünk sütit, kóstólhattunk, nézelődhettünk. A többiek kolbászt töltöttek, mi addig egy gyógynövényes standnál beszélgettünk a nénivel.

   Hétfőn DNL órán egy prezentációt adtam elő angolul az osztálynak, ami mindenkinek tetszett, bár nagyon meglepődtek, hogy a mi iskolánkban van egyenruha.

   Utolsó nap a koliban nagyon sok képet csináltunk, pakoltunk, nevettünk, sírtunk. Legalábbis csak én sírtam, amikor megtaláltam 2 hónap keresés után a papucsomat...

   Hétvégén most színházban voltunk, előtte pedig étteremben, ahol nagyon finom ételeket ehettem én is.

   Hétfőn a fogadóm nagymamájához utaztunk, autóval 1,5 órányira Pouancétól; Cholet mellé. Nagyon gyönyörű, hatalmas ház. Tegnap Choletba mentünk vásárolni és Asterix és Obelixet néztünk kivételesen és nem Harry Pottert, pedig az a megszokott esti rutin, mert a kislány nagyon szereti.

   Ma főztem spagettit. Festettünk is.

   Vasárnap Párizsba megyünk négy napra a fogadóm nagybácsijához. Aztán miután visszamentünk Pouancéba, pizsipartyt szervezünk. Elvileg Nantesba és Mont Saint Michelbe is megyünk. 

Sakk sikerek

2018-02-19

   Megyei sakkversenyen a lány csapat 1. helyezést ért el és továbbjutottak az országos versenyre:

Domonkos Eszter 9. C, Farkas Dorina 9. M, Varga Barbara 9. C.

A fiúcsapat 2. helyezést ért el Burján András 12. C, Baross Bence 9. C, Burján Gábor 9. C, Domonkos Eszter 11. C.
Gratulálunk a diákoknak s felkészítőjüknek Simon Magdolnának!
Igazgatóság

Meghívó

2018-02-14

Cserediák II.

2018-02-13

Mácsodi Eszter

2018. január 27.

Megkezdtem a negyedik hetemet Franciaországban. Rettenetesen gyorsan halad az idő, mégis úgy érzem, mintha már itt lennék évek óta. Az osztálytársaim nagyon gyorsan befogadtak, érdeklődőek, és próbálnak magyarul tanulni, előszeretettel mondogatják hogy ,,Jó napot!”. Az órákon nem sokat értek, főleg matematika órán, de igyekszünk haladni az osztállyal például informatikán, ahol mi is azt a feladatot csináljuk mint ők, vagy biológián ahol egy egyszerűbb feladatot adnak nekünk, de ugyanakkora élmény mint az ittenieknek. Emíliával kerültem egy osztályba, aminek azért örülök, mert így egyikünk sem érzi magát elveszettnek, tudunk  segíteni egymásnak ha valamelyikünk nem ért valamit, vagy együtt fogalmazzuk meg a mondatokat, hogy biztosak legyünk benne, nem vétünk túl sok hibát (ettől függetlenül sokszor ketten együtt sem vagyunk ebben teljesen biztosak). A menzán kapott ételek nagyon finomak, hatalmas a választék: levest ritkán adnak, helyette mindig van egy-két féle zöldségköret, vagy például rizs, és egy-két féle hús is. Van egy külön salátás pult, egy édességes, amint sütemények szoktak lenni vagy pudingok, és van egy tejtermékes, ahol sajtot lehet venni. A konyhások nagyon aranyosak, tanítják az ételek neveit, mindenki üdvözölt minket. Nagyon jól érzem magamat itt kint, a nyelv jobban megy, mint gondoltam, napról-napra fejlődök.

2018. február 4.

Lassan megkezdjük a második hónapunkat itt, kint Franciaországban. Továbbra is nagyon élvezem, ami nagyon hiányzik azok a magyar ízek, és a magyar csapvíz, mert az itteni nagyon vegyszer ízű, nem is isznak az itteniek csapvizet. Szerdán voltunk moziban az évfolyammal, ahol a Mustang című filmet néztük volna meg, de végül egy kisebb hiba miatt a Laura című romantikus dráma került levetítésre, és bár először csalódott voltam, nem bántam meg, mert a szinkron angol volt, a felirat francia, a cselekmény pedig követhető és izgalmas volt, szóval mindent értettem a filmből. Tegnap voltam bowlingozni a családommal, annak is a női felével, és a ,,húgom'' legjobb barátnőjével, nagyon élveztem. Este jó hosszú vacsoránk volt, a hús nyersen lett tálalva és egy fondu gépben lévő olajban sütötte meg mindenki úgy, ahogy ő szereti, ami nekem először furcsa volt, de nagyon tetszik ez a kis gép. Amíg otthon az ebéd a nagy étkezés, itt a vacsora, de nem csak a hossza miatt, hanem az étel mennyisége is feltűnően több.

2018. február 11.

Január 11. Az első iskolai napom Franciaországban. Február 11. A nap ugyanaz, csak a hónap változott. Egy hónapja Franciaországban vagyok. Ez a hét számomra nagyon tartalmas volt, amelyről szeretnék is beszámolni: Hétfőn nem történt semmi különös, kaptunk egy új tesitanárt, akinek első órán meggyűlt a baja az osztállyal, de legalább megközelítettük a Refis tesi óra negyedét, a három kör futással és a 3 rövid hossz bemelegítéssel. Heti egy tesi óránk van, dupla órában hétfőn, minden órán ugyanaz az anyagunk van, tollaslabdázunk. Ez az alapvetően fárasztó sport ezen a szinten koránt sem fáraszt ki, úgyhogy nagy szeretettel várom vissza Kovács Klára tanárnő izzasztó tanóráit. Kedden valamilyen oknál fogva alig voltak tanárok a suliban, a 32 fős osztályból 10 ember volt bent, velünk együtt, de Kincsőék például csak hárman voltak. Első órában bioszunk volt: én eddig is csodáltam a mikroszkóp kamerákat, amiből minden asztalra jutott egy db, de most az iskola új, WiFi-s kamerákat kapott, amivel egyszerűen mesés volt dolgozni. Az élesztőgombát vizsgáltuk, Emíliával voltam párban, nagyon szépen megcsináltuk a feladatot, még a tanár úr is megdicsérte! A számítógépen megírt vázlatot és a hozzá tartozó képet, amit a kamera vett fel, kinyomtatták, náluk ez az órai vázlat. A második óra után szabadok voltunk aznap délutánra. Szerdán Kincsővel voltam koli moziban, a King Kong-ot néztük, ami egészen addig elnyerte a tetszésemet, amíg el nem kezdődött a cselekmény, de végül rávettem magam, hogy megnézzem a bennszülöttek áldozását. A film felét láttuk, összességében tetszett, de nem a kedvenc filmem eddig. Szerdán a semmiből egyszer csak elkezdett esni a hó, másfél órán keresztül esett, ami itt nagy csoda, a tanárok is nagyon örültek neki. Csütörtökön azon kaptam magam, hogy pakolok a hétvégére, megint eltelt egy hét, gyorsabban mint vártam, sokkal gyorsabban. Pénteken hazajöttem, fáradtan kidőltem, és aludtam egészen másnap 9-ig, amikor is kelni kellett, mert indultunk Nantes-ba várost nézni. Egyszer már voltam ott, az első hétvégemen, de most megnéztük a Le Nid-et, és ha a városban laknék, biztos hogy mindig ide jönnék fel, mert 1 euro nem pénz azért a hangulatért és kilátásért amit a 32. emeleten kapok. A Le Nid után elmentünk enni, megtaláltam életem éttermét, olyan, mint Pápán a Jack, csak elegánsabb egy picivel, de a hangulata ugyanolyan. Az étel mennyei volt, bármikor meg tudnék enni abból a lazacból több adagot is, pedig nem szeretem a halat. Evés után a Passage Pomeraye felé vettük az irányt, mely rengeteg esküvői fényképnek ad helyet, amit meg is értek, mert gyönyörű. Kaptam kouignette-et, ami olyan mint egy mini galette, édes, és csoda finom. Az édességem majszolása közben, a Loire partján sétálva egyre közelebb kerültünk az elefánthoz (Les Machines de l'île), ami egy óriási elefánt, mely jár, trombitál, vizet fúj az ormányából, es fel lehet ülni a tetejére. A régi gépgyár elemeiből Verne Gyula világát varázsolták ide. Ismét a Loire partján vagyunk, csak a szemben lévő felén a folyónak, sétálunk az autóhoz, vége a kirándulásnak. Bevásárlás után az immáron szokássá vált autóban éneklés jön, itthon pedig a családommal töltöttem az időt. Vacsi után Voice volt program, és hopp, máris 11 óra múlt. Mivel egész nap nem beszéltem magyarul sehol, senkivel, kissé elfáradtam a fordításban, nem gondoltam volna, hogy ennyire ki lehet ebben fáradni, úgyhogy mentem is gyorsan aludni. Már csak 10 napot járunk iskolába, mert itt február 24-től máricus 12-ig szünet van. Ez volt idáig a legaktívabb hetem, nagyon gyorsan eltelt (ez is).

Gotthárd Rebeka

2018. FEBRUÁR 4.

Kedves Tanárnő!

Már majdnem egy teljes hónapja Franciaországban vagyunk. Vagy mondjam úgy, hogy még csak egy hónapja?

Máris rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk mindannyian. És akárhogy nem eszem meg a csigát, a croissant, a vajat és a galettet, azt hiszem semmiből nem maradtam ki. A családom például a nemzeti palacsintanapon készített nekem vegán palacsintát, amihez kaptam rebarbara lekvárt. Aztán amikor galette-partyba mentünk, együtt sütöttünk itthon vegán francia csokitortát, amit elvittünk oda. A reggelim általában gabonapehely szójatejjel, az ebédnél és a vacsoránál (amik szinte egyformák) számomra furcsa, hogy esznek mindig előételt, például uborkaszeletek tejföllel nagyon gyakran megfordul az asztalukon. Mindig van leves, ami általában sütőtökkrém leves, de volt, hogy currys édesburgonya krémlevest adtak. Másodiknak steaket esznek általában apró burgonyakörettel, édeskrumplival, vagy más körettel. Kenyeret esznek mindenhez. Én pedig itthon kapok szóját, csicseriborsófasírtot és egyéb finomságot. És persze az elmaradhatatlan desszert, ami a családfőnknél például 4 pohár vaníliás puding, de én általában mandarint eszem vagy kompótot.

Az iskolában sincsen hiány a bőséges és finom ételekből, ahol kapok ebédre például kuszkuszt, többféle zöldséget, szószt, salátákat, gyümölcsöt és édességet is.

Na ennyit az ételekről egyelőre; nem tudom miért ezzel kezdtem, pedig most volt reggeli, nem is vagyok éhes...

A fogadó családom Pouancéban lakik, úgy 15 percre autóval Châteaubrianttól. Egy csodálatos falu, tele Anjou-kori örökségekkel, például a szobám ablaka egy 14.századi kastélyra néz. A ház, ahol élnek, nagyon nagy és gyönyörű.

Hétköznap viszont az internátusban töltjük az éjszakákat és a délutánokat. Az internátusban furcsa volt, hogy 4 emelet van, és azok között szinte szabadon járkálhatnak a fiúk és a lányok. Mi a legalsó szinten vagyunk egy szobában, ami eredetileg egy tanterem volt: következtetve a fenthagyott táblalámpából, arról, hogy körülöttünk az összes teremben padok vannak, és hogy hatalmas a szoba. A szobatársaink nagyon kedvesek.

Délutánonként mindig találunk valami programot: edzünk a folyosón minden másnap, mosunk, eszünk, sétálunk, és rengeteget bohóckodunk. Nagyon élvezem, hogy kolis vagyok.

Az iskolában töltött idő viszont sajnos nem a kedvencem, mivel számomra szokatlan, hogy az órák rendszertelenek, például egy 1,5 órás fizika után egy 20 perces óra jön. Valamint nem igazán tudok minden óra anyagára figyelni, bekapcsolódni az órába.

Az idegen nyelvoktatást messze felülmúlja a magyar, az osztálytársaim közül jó, ha ketten tudnak rendesen angolul, pedig heti 3 órában tanulják, és ez az európai osztály. Németet is tanulnak, én is próbálok bekapcsolódni, például írtam már szódolgozatot is.

Testnevelés órán falat mászunk. Remek volt kipróbálni, még sose csináltam. Egyszer majdnem feljutottam a legtetejére, de általában csak az aljára tudok felkapaszkodni! 

Viszont a csomózásban és a felhúzásban nagyon jó lettem 

Kedden reggel el szoktam menni sétálni és felfedezni a várost, egyszerűen hihetetlenül gyönyörű minden egyes sarok, ház, ablak, utcácska, a kastélyról nem is beszélve, pedig az egész kastélyt még nem volt időm felfedezni.

Még a fele idő sem telt el, máris sokkal jobban értem a nyelvet (kivéve ha a buliban a hangfal mellett állva kérdeznek és még hozzá hadarnak is) és jobban tudok beszélni is szerintem, bár most abban a fázisban vagyok, hogy se franciául, se angolul, de még magyarul sem tudok rendesen beszélni 

Szóval remekül érzem magam, kíváncsian várom a még elkövetkezendő több mint egy hónap eseményeit 

2018. február 9.

 

Ez a hét talán még gyorsabban eltelt, mint az előzőek. Azt hiszem, minél többet itt vagyunk, annál gyorsabban telnek a napok. Beállt már a napi rutinom itt is, már tudom melyik óra melyik teremben van, tudjuk mikor érdemes reggelizni menni, na meg persze külön taktikánk van az ebédhez is.

Ezen a héten az óceáni éghaljat kiegyensúlyozottságát nem tapasztalhattuk meg, egy 1órás angol alatt például esett hó, 1cm-es jégdarabkák, eső... sütött a nap, fújt a szél. Semmi sem hiányzott.

Egyik nap szinte senki nem volt iskolában a nagy hóhelyzet miatt, ami egy 1cm-es olvadozó hóréteget takar. Én ahogy meghallottam, hogy az egész koli robog le a lépcsőn azt ordítva, hogy “IL NEIGE! IL NEIGE!”, rohantam ki én is az udvarra, úgy ahogy voltam, papucsban és kardigánban. Nekik még nagyobb csoda volt 

Egyik délután a napfényes időjárás örömére felmentünk a várba, egy másik nap pedig tévedésből kigyalogoltunk a városból, bár az a jégesőben volt. . .

Időről-időre kialakult, hogy vasárnap délután süteményt sütök a családnak és magamnak a koliba, ami szintén csodaszámra ment, hiszen minden sütit a boltban vagy a pékségben vesznek. Most vasárnap kakaós csigát szeretnék sütni.

Egyre többen megismernek minket, és már nekünk is sok mindenki ismerős, de persze nem név szerint ismerjük őket, inkább magunk között különféle neveken hívjuk őket az általunk átélt vicces helyzetek alapján, így született meg a Riccola, a Könyv, az Orosz, a Kekszes, a Lila, és sorolhatnám még sokáig.

Bár sokan még mindig értetlenkedve kérdezik a nevelőket, hogy kik vagyunk és mit keresünk itt 

Még két hetünk van az iskolából, ami borzasztó kevésnek tűnik. Remélem, tartalmasan fogjuk eltölteni.

Messengerből küldve

   Az emléknap a református templomban Gránásiné Bácsi Tünde, a gimnázium igazgatója köszöntőjével kezdődött. A rendezvényt megtisztelte Csoóri Sándor özvegye, dr. Balogh Júlia és családja, dr. Kovács Zoltán területfejlesztésért felelős államtitkár, és Pápa városának érdeklődő polgárai.  Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetéssel és hálaadó imádsággal emlékezett a küldetéses művészre, Isten eszközére, aki megvívta harcát identitásunk megtartásáért.

    Ez után került sok a 12. C osztály műsorára, amelyet Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, az emléknap főszervezője szerkesztett és rendezett. Az életrajzot megidéző összeállítás alapvetően a Diákévek harangzúgásban c. visszaemlékezésre épült; arra az írásműre, amelynél teljesebben senki és semmi nem foglalta még össze, milyen örökséget hagy a Pápai Kollégium diákjaira. Ezt az örökséget senki sem adta tovább olyan széles körben, mint Csoóri Sándor, akinek hangja és életpéldája elérte a világ magyarságát. Ebben az örökségben benne van Petőfi és Kozma Andor, eperfa és gályarabok, s ebből az örökségből értette meg a költő saját élete célját. A szemelvények megidézték a korabeli Pápa atmoszféráját, a felejthetetlen élményeket; a közbeékelt lírai költemények a gyökerek, a kötődés, a ragaszkodás erejét sugározták. A felhangzó szavak az előadókat, a reál osztályos diákokat Csoórihoz méltó tanítványokká emelték – varázsolták. Nem hiszem, hogy van olyan tanár az iskolánkban, aki hitelesebben tudna tanítani ennek az iskolának a történetéről, helyesebben történelméről, mint ez az író. Telitalálat volt az irodalmi részleteket népzenei és néptáncos betétekkel tagolni, hiszen a költő egész családja a népi kulturális hagyomány szolgálatába állt. A műsor ezen részét a Kovács István vezette Ígéretes együttes és a művészeti szakgimnázium végzős néptáncosai vállalták.

   A Kollégium felújított épületének földszinti folyosóján felavatták a Csoóri Sándorról készült bronz domborművet. A nyárádi származású, Kanadába került Lázár Györgyi szobrászművész 2000-ben készítette el alkotását. Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője avató beszédében kiemelte, hogy a hagyomány, a keresztény és magyar örökség vállalása ma sem kockázat nélküli, így a Csoóri-örökség ápolása komoly állásfoglalás. Balogh Júlia, a költő özvegye kiemelte, hogy férje számára milyen sokat jelentett Pápa: hitet, emberséget, magyarságot – mindent itt tanult, ami fontos volt számára.

   Az iskola dísztermében előadásokra került sor. Először Takaró Mihály Magyar örökség-díjas irodalomtörténészé volt a szó. Az életmű egészének jelentőségét méltatta, melynek része a líra, a novellisztika, az esszé, a filmforgatókönyv-írás és a széleskörű kulturális, közéleti tevékenység. A gondolatsor nem elégedett meg a műveknek a keletkezésük korában kifejtett hatásával; rámutatott, hogy nemzeti sorskérdésekkel ma is szembesülni kell. Csoóri Sándort példának állította a jelen értelmisége elé; élesen rámutatott az irodalomtanítás hiányosságaira, torzulásaira, s általában napjaink értékválságára. A prófétikus beszéd megerősít minket abban, hogy iskolánk ezután is szerepelteti az érettségi anyagban a költő életművét, és megbecsüli a tőle kapott örökséget.

            A pápai korszakra való visszaemlékezés jegyében szólalt meg Szakál Elemér esperes úr, a költő évfolyamtársa. Felidézte a többieknél érettebb, komoly, meditáló fiatal Csoóri Sándor alakját, de számos humoros epizódot is felelevenített a 40-es évekből a diákokat is szép számmal felsorakoztató közönség előtt. Kövy Rózsa a gimnázium újraindulásának előzményire emlékezett, abban édesapja, Kövy Zsolt főigazgató és Csoóri Sándor kapcsolatára. Iskolánk sokat köszönhet a költőnek, aki már 1981-ben szót emelt az egyházi fenntartóhoz való visszatérés érdekében, majd tíz év múlva is első számú támogatója volt az ismét reformátussá váló iskolának.

            A megemlékezés Áldozó Tamás pápai polgármester személyes visszaemlékezésével folytatódott, aki híres diákunkkal egyetemista korában találkozott, akkor kapta tőle emlékbe a Berzsenyi elégiája c. költeményt, amelynek soraival zárta az előadássorozatot.

Szükség volt erre a felemelő élményre. Bizonyságot kell tennünk ország-világ előtt, hogy ez az iskola Csoóri Sándor iskolája. Diák volt nálunk, de minden tanárunk tanulónak érezheti magát szellemi és erkölcsi példája előtt.

Goór Judit

 

A Mester nyomában

2018-01-29

  Iskolánk Dísztermében január 22-én, a magyar kultúra napján a Gimnázium  képzőművészeti tagozatának tanárai A. Tóth Sándor nyomában címmel műveikkel tisztelegtek a Kollégium egykori nemzetközi hírű festő- és bábművésze előtt. Boros  Zita iparművész, Katona György festőművész tanár, Kerpel Péter művésztanár, Kisantal Tibor grafikus,  Marosi Diána festőművész, Nikolausz Krisztián grafikus, Varga-Pesei Petra művésztanár  mutatta be újabb munkáit.

   A kiállítást az egykori mester fia, Dr. Tóth Gábor nyitotta meg, aki az iskola újraindulása óta lankadatlan lelkesedéssel biztatja a diákokat és tanárokat édesapja örökségének értő befogadására, példájának követésére. Megnyitójában Csoóri Sándor egyik írásából idézett, amelyben a költő arról vall, kisdiákként milyen meghatározó élményt jelentett számára A. Tóth Sándor emberi, tanári, művészi kisugárzása. 
Pálóczyné Zergi Klára

 

 

Sítábor

2018-01-27

   A tavalyi sikeres újrakezdés után az idei tanévben újra lehetőséget biztosítottunk „Refis” diákjaink számára, hogy külföldi sítáborban vegyenek részt. 2018. január 23-28. között az ausztriai Sonnenalpen Nassfeld Sírégió színvonalas pályáin töltöttünk el 6 napot.

    Mind a hotel, mind pedig a síelés helyszíne minden igényt kielégítő. Szállásunk a Weissbriach nevű kis falucskában elhelyezkedő Jufa Hotel Gitschtalban*** volt, ami a sípályától 20 km-re található. A szálloda 2012-ben épült, modern síbakancs és síléctároló helységgel rendelkezik. A szállás költségei fedezték az ingyenes síléc, síbakancs és bot bérlését is. A szobákban TV és WIFI elérhetőség biztosított. A klubteremben lévő asztalitenisz- és csocsóasztal, valamint a relaxációs szoba és szauna terem lehetőséget nyújtott a síelés utáni kikapcsolódásra, feltöltődésre. A konferencia teremben esténként az aznapi történések, élmények megbeszélése, vagy éppen a korábban készült videó felvételek megtekintése zajlott. Az étkezés félpanziós formában történt. A finom és változatos reggeli és vacsora kínálat svédasztalos jelleggel több fogást tartalmazott.

   A pápai közép- és általános iskolákból verbuvált gyermekek és hozzátartozóik által alkotott 85 fős csoportot 2 db 50 személyes autóbusz szállította. A 48 gyermek oktatása 4 csoportra bontva zajlott. A csapatok válogatási elvét az előzetes sítudás határozta meg. Iskolánkból 14 diák és 2 kísérő tanár vett részt a jó hangulatú táborban.

  A felvonók Tröpolach nevű kis falu központjából szállítottak bennünket a 2000 m magasságba nyúló hegy tetejére. A 110 km hosszú pályarendszernek köszönhetően eloszlottak a síelők a pályákon. Gyönyörű napsütésben, -4 és +10 fok közötti hidegben síelhettünk. A 4 napos síelés alkalmával csak egy pár órás ködös időszak hátráltatta a munkát, ezenkívül zavartalan és szép időjárásban volt részünk.  Reményeink szerint mindenki jól érezte magát, ennek következményeként a jövő tanévben is ugyanilyen szép létszámmal (vagy még népesebb csoporttal) veszünk részt a pápai iskolák közös sítáborában.

Győrvári Gábor

A jövőre készülve

2018-01-26

Pályaorientációs napot tartottunk pénteken a refiben.

dr. Hanák János- A természettudományokon alapuló mérnöki munka szépségei és nehézségeiről tartott előadást.

Varga Petra és Fazekas Gergő szakmai előadásokat tartott képzős diákjainknak.

A győri Mobilis csapatának köszönhetően reálosaink a plazma tulajdonságaival ismerkedhettek meg.

Egy tartalmas és mozgalmas napot tölthetteik így diákjaink az iskola falain belül és kivül is.

fpp

Vörs

2018-01-19

   2018.január 19-én 48 katolikus hittanossal megnéztük Európa (vagy talán a világ) legnagyobb beltéri (templomi) betlehemét Vörsön (Somogy megye). Kirándulásunk „idegenvezetője” a 11.M osztályos Deák Réka volt, aki ebben a szép faluban lakik. A templomban megismertük röviden a falu és a templom ill. a betlehem építésének történetét.

    Ebben Réka és a helyi plébános, Szabolcs Atya is a segítségünkre volt. Hallottuk az atyától, hogy messziről is jönnek megnézni ezt a betlehemet, előttünk pár nappal egy vietnámi csoportot kalauzolt. Arról is beszélt, hogy mindenkire másként hat ez a szép betlehem, van aki csak fotót készít, van aki pedig hosszasan elidőzik, imádkozik előtte. Mi is közösen imádkoztunk egy tized rózsafüzért, amit mindenki a saját szándékára mondott. Ki a sikeres érettségiért, ki az egészségéért imádkozott és kért erőt. Meglátogattuk még a falu nevezetességeit is. Egy tűzoltó múzeumot egy talpas házat, ami ma tájház és a közösségi házban pedig egy kiállítást láttunk, ahol textilből készült képeket, szobrokat, tárgyakat csodálhattunk meg az alkotó kalauzolása mellett. Az utunk végén betértünk a plébániára, ahol Szabolcs Atya finom kaláccsal és üdítővel várta a diákokat.

Fodorné Nagy Bernadett

szaktanár

Felhívás

2018-01-18

Sport

2018-01-18

IV. korcsoportos Labdarúgó Futsal Diákolimpia

 

2018.01.05-én iskolánk 7-8. osztályosokból álló fiú labdarúgó csapata szép eredményt ért el a megyei döntőre kvalifikáló Futsal Diákolimpia pápai selejtezőjén.

A tornán hatalmas lelkesedéssel, nagy elszántsággal küzdő csapatunk az előzetesen esélyesebb, PELC-es labdarúgók tömkelegét felvonultató ellenfelekkel szemben a BRONZÉRMET szerezte meg!!!

Sajnos ezzel az eredménnyel nem jutottunk a megyei döntőbe, de fiataljaink teljesítménye ennek ellenére is tiszteletet érdemel.

Eredmények:

REFI 4 – 3 WEÖRES

REFI 4 – 6 ERKEL

REFI 3 – 7 MUNKÁCSY

REFI 7 – 4 TARCZY

Gólszerzőink: Boda Barnabás 12, Kiss Ákos 5, Kántor Zalán 1

A csapat tagjai: Csortos Zalán, Kiss Ákos, Boda Barnabás, Kántor Zalán, Baross Bence, Kiss Gergő, Fekete Máté

 

 GRATULÁLUNK!!!

GyG

 

 

EXREFIS tábor

2018-01-16

Tisztelt Ex-Refisek!

        Szeretnénk Önöket / Titeket tájékoztatni a nyáron tartandó "Refisektől Refiseknek" elnevezésű táborunkról.

        Helyszín: előzetes egyeztetés szerint az egykori szecskatábor,

        Időpont: 2018. július 29-től augusztus 5-ig.

Ha szeretné/ szeretnéd meglátogatni a tábort, akkor a következő 10 dolgot nagyon fontos tudnia / tudnod:

1. A két vasárnapi nap csak "félnap", ugyanis a tábort délután kezdjük és második vasárnap 12 órakor fejezzük be.

2. A csütörtöki nap túra nap.

3. Egyelőre két éjszakánál többet nem tudunk biztosítani, nagyon korlátozott a helyek száma. Későbbiekben ez a szám még növekedhet.

4. Sátrazók előnyben!!!

5. Az ott tartózkodás díja 1200 Ft/éjszaka

5.1 Ha valaki nem alszik ott, csak étkezik akkor: 1000 Ft/étkezés

6. Adatok, amire szükségünk van:

Név:

Végzés éve:

Osztályfőnök:

Mettől-meddig tartózkodna a táborban:

7. A jelentkezés határideje: május 31

8. A jelentkezés módja: refitabor18@gmail.com -on (ezen a címen) keresztül, a fenti adatok megadásával, a tárgyban ’Jelentkezés’ címszó feltüntetésével. Mindenkinek küldünk visszajelző e-mailt, azonban ez néha napokba is telhet. Mindenki megértésére számítunk!;

9. Flexibilisnek kell lennie, táborunk nem egy luxushotel. Így szeretjük.:)

 

Oké, ez 9 pont…azonban biztos lesz mindenkinek egy kis 10. pontja, amire mi nem is gondoltunk – amatőrök vagyunk MÉG táborszervezésben- úgyhogy kérünk mindenkit, hogy legyen türelmes és tizenéves Refis megint.

 

 

JELENLEGI DIÁKJAINKNAK:

 

Kedves jelenlegi Refis!

 

Most - annyi várakozással és feszültséggel teli hónap után - eljött a te időd! Ugyanis a mai naptól fogva jelentkezhetsz a táborba! Ehhez pedig nem kell semmi mást sem tenned, csak kitölteni a lenti linken található jelentkezési lapot, majd leadni a titkárságon és ezzel egyidőben befizetni 10 000 forint összegű részvételi díjat (ez a teljes összeg, ennél drágább már nem lesz!) . A jelentkezés határideje április 6. (péntek). Kérjük minél hamarabb lépj ez ügyben, ugyanis csak korlátozott férőhelyes a tábor.;)

jelentkezési lap

Ha bármi kérdésed lenne keress minket bátran a Facebookon, vagy a refitabor18@gmail.com e-mail címen!

 

Szeretettel:

Bajnok Attila exrefis.

Kiállítás

2018-01-12

Meghívó

Igazgatóság

Meghívó

2018-01-11

Igazgatóság

Köszöntő

2017-12-20

    Istentől megáldott, boldog karácsonyi ünnepeket és áldott, békés új esztendőt kíván a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma munkatársi közössége és diákjai nevében:

Gránásiné Bácsi Tünde
igazgató

Megyei Diákolimpiai Torna

2017-12-19

Az elmúlt hetekben iskolánk labdajátékos csapatai több Megyei Diákolimpiai Tornán is részt vettek és ezeken szép sportsikereket értek el.

 

2017.12.15-én, Pápán VI. korcsoportos fiú csapatunk a Pápa Városi Középiskolás Futsal Labdarúgó Diákolimpia Tornáján 4. helyezést ért el!

Eredmények:    

Csoportmeccsek: REFI – Acsády 1:6

                                REFI – Batthyány 3:1

Elődöntő:               REFI – Türr 6:1

Bronzmérkőzés:    REFI – Acsády 2:4

A csapat tagjai: Burján Ernő András, Szőke Zalán, Bognár Ákos, Vasváry Benjámin, Schlecht Levente, Bódai Martin, Varga Dominik, Lovászi Dániel

2017.12.18-án, Ajkán rendezték a VI. korcsoportos Fiú-Leány Veszprém Megyei B33 Kosárlabda Diákolimpiai Torna döntőjét. A magas színvonalú és erős csapatokat felvonultató tornán a fiúk a 16 csapatból a 9. helyezést érték el.

Előnyösebb sorsolás esetén előkelőbb helyen is végezhettünk volna. Sajnos a megye két legerősebb csapatával kerültünk egy csoportba, ennek ellenére egy kicsit nagyobb szerencsével továbbjuthattunk volna a legjobb 8 közé.

Eredmények:    

Csoportmeccsek:  REFI – Türr 5:19

                                REFI – Noszlopy 7:10

                                REFI – Vetési 11:5

A csapat tagjai: Kiss Benedek, Pilter Márton, Cserneczky Zalán, Lindner Ádám

 

A lányok egész nap kiegyensúlyozott, meggyőző teljesítményt nyújtva EZÜSTÉRMET szereztek!!!

Cserejátékos hiányában sajnos a döntő hatodik mérkőzés végére elfáradtunk, így maradt a 2. hely, amely által bejutottunk a sorozat végső állomására, az Országos Döntőbe!

Eredmények:    

Csoportmeccsek:  REFI – Vetési ”A”  6:4

                                REFI – Bródy „B”  9:4

                                REFI – Vetési „C”  9:4

                                REFI – Lóczy 12:3         

Elődöntő:               REFI – Bánki 11:4

Döntő:                    REFI - Bródy „A”  5:12

 

A csapat tagjai: Szécsi Júlia, Csékei Kitti, Szabó Angelika

 

GRATULÁLUNK A SZÉP EREDMÉNYEKHEZ!

Felvételi

2017-12-15

Az írásbeli dolgozatok megtekintése, 2018. január 29-én hétfőn a titkárságon 8 és 16 óra között.

Igazgatóság

Verseny eredmények

2017-12-04

Eredményekben gazdag hetet zárt iskolánk.

2017.12.02-án rendezett IV.Megaforce Dance Cup (Pápa) versenyen kimagasló eredmények születtek. A tanulók saját koreográfiákkal indultak, ahol a színházi tánc tagozaton tanító kollégák óráikon tanult tánc technikákat felhasználva készítettek.

 

Eredmények:

 

11.MSZ

Varró Fanni:Ezüst minősítés

Vasáros Fruzsina:Ezüst minősítés

Fuchs Alexandra:Arany minősítés

Nyári Andrea:Arany minősítés+Legjobb előadásmód különdíja

 

12.MSZ

Pirityi Kamilla:Arany minősítés

Zsohár Zsaklin:Arany minősítés

Simon Napsugár:Ezüst minősítés

A néptánc szak 7 táncosa megmérettette magát az Országos Ifjúsági Szólótáncverseny elődöntőjén Gödöllőn.

Tartalmas, a szervezés miatt kissé kapkodós, viszont örömteli napon vagyunk túl.

A táncosaink, Bári Boglárka, Deák Réka, Hoffman Anna, Gaál Csongor, Lipcsei Gergely, Székely Máté és Orsós Szabolcs megugrották sőt feljebb tették azt a bizonyos lécet.

Református Iskolák Országos Sakkversenye

3.helyezett a fiu csapat

Burján András, Baross Bence, Tönkő Csaba

Egyéniben

1.helyezett Domonkos Eszter 9. C

3.helyezett Farkas Dorina

6.helyezett Varga Barbara

 

1.helyezett a lànycsapat

 

Gratulálunk  diákjainknak és felkészítő tanárainak.

fpp

 

Tompa rajzpályázat

2017-11-24

Mától lehet szavazni a döntőbe bekerült alkotásokra a Facebookon, az alábbi linken található albumban a legjobban tetsző képet lájkolva. A 2017.11.27-én 23.00 óráig a legtöbb kedvelést begyűjtő mű kapja a közönségdíjat.

https://www.facebook.com/pg/tompa200/photos/?tab=album&album_id=374295243026344

Azok a művek értek el helyezést, melyeket eredetiben bekértünk, de - egyelőre - nem láthatók az oldalon. A végeredményt a Facebookon és a honlapunkon is közzétesszük, előbbire 11.28-án feltöltjük a nyertes képeket is.
 
Nagyon szépen köszönjük a részvételt, hogy felkészítettétek a gyerekeket, gratulálunk a kiemelkedő teljesítményükhöz. Nem üres szólam, hogy nagyon nehéz volt a döntés, hosszas egyeztetés előzte meg az eredményhirdetést. Ha a zsűrin múlik, akkor versenként állította volna fel a sorrendet, bár helyenként még úgy se lett volna egyszerű választani.
 
Üdvözlettel és köszönettel
Tóth Ági

Szalagavató

2017-11-20

   Emlékezetesen szép pillanatokban volt része mindazoknak, akik részt vettek november 18-án a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma végzős diákjainak szalagavató ünnepélyén. Először a református templomban műsort adtak a növendékek, amelyben az életről, identitásuk, hitbeli fejlődésük folyamatáról vallottak, majd a szalagtűzéssel hivatalosan is maturandussá avatták őket osztályfőnökeik: Pálóczyné Zergi Klára, Mayerné Pátkai Tünde és Kerpel Péter. A Sportcsarnokban 8 órakor kezdődő bál a hagyományok szerint a nyitótáncokkal kezdődött, amelyet Müller Sára, Kondics Gergely, Hergerőder Jácint és Végh Nóra tanítottak be.

   Az est fővédnöke Dr. Huszár Pál egyházkerületi főgondnok, a Zsinat világi elnöke, valamint Gránásiné Bácsi Tünde igazgató mondott köszöntőbeszédet, üdvözölve a szülőket, hozzátartozókat, a tantestületet tagjait, Isten áldását kérve a végzős diákok további tanulmányira és életére.

Mayerné Pátkai Tünde

Nyílt nap

2017-11-08

 

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma a 2018/2019-es tanévben a következő szakokat indítja:

-         6 évfolyamos általános gimnáziumi osztály

-         4 évfolyamos általános gimnáziumi és természettudományos osztály (biológia vagy matematika emelt szintű képzéssel)

-         4+1 évfolyamos művészeti szakgimnázium párhuzamos OKJ-s képzéssel:

-         (festő-grafikus és néptánc-színházi tánc szakon

Nyílt nap:

Nyílt nap 2017. december 9.,szombat

9.00-9.50 Díszterem

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes ismerteti a nyílt nap programját

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató tájékoztatója az intézmény képzéseiről

Vadász Márta vezető vallástanár tájékoztatója az iskola egyházi jellegéről

Fekete Pál Péter igazgatóhelyettes tájékoztatója a felújítás folytatásáról

A leendő osztályfőnökök bemutatkozása

3. óra 10.00-10.45

Tanár neve

tantárgy

osztályterem

Kisantal Tibor

számítógépes grafika

informatika terem- tetőtér

Kondics Gergely

néptánc 11. évf.

kistornaterem      földszint

Magyaróvári Zsuzsanna

színházi tánc

15                          földszint

Pitó Katalin

francia 9.évf.

102                        1. em.

Somosi István

fizika 11.C

214                        2. em.

Vadász Márta

ref. hittan 7.B

105

 

Szünet  10.45-11.00

A  Diákönkormányzat  és az Soli Deo Glória ifjúsági szervezet tájékoztatója a díszteremben

Jótékonysági süteményvásár a díszterem előtt

4. óra 11.00-11.45

Boros Zita

mintázás 11.évf.

203

Budai Gabriella

angol 9.évf.

103

Fekete Ildikó

fizika 8. B osztály

214

Kondics Gergely

néptánc  11. évf.

kistornaterem

Pálóczyné Zergi Klára

német 11. évf.

104

Somosiné Németh Aliz

10. C biológia

212

Veress Zsuzsanna

12. B magyar fakt.

108

 

11.45-12.15 Táncbemutató és táncház a nagytornateremben

12.30  Apostolné Bartha Mária diákotthon vezető bemutatja a diákotthont az érdeklődőknek

Igazgatóság

Szalagavató

2017-11-08

Utazás Wittenbergbe

2017-11-06

Ezüst az "Utazás Wittenbergbe" vetélkedőn

   A Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció projektjének keretén belül megvalósult „Utazás Wittenbergbe” elnevezésű vetélkedő országos döntőjében II. helyezést ért el csapatunk. A csapat tagjai: Albert Dóra Lili, Nagy Bettina, Punk Gabriella, Vajda Bálint Alex 12.M osztályos tanulók. Felkészítőjük Adorján Zoltán. A felkészülést segítette még Boros Zita, Kisantal Tibor, Marosi Diána, Nikolausz Krisztián.

   A vetélkedő három fordulóból állt: 2017 februárjában ötperces filmben kellett egy reformációhoz kötődő témát bemutatni, a második fordulóban internetes teszten kellett a lexikális tudást bizonyítani. Ekkor még az általános iskolai és a középiskolai korosztályban egyaránt két-két csapat képviselte intézményünket. Középiskolai csapatunk ennek a fordulónak eredménye alapján jutott be 63 csapat közül az országos döntőben szereplő legjobb 6 csapat közé, akik 2017. október 21-én Budapesten a Magyar Nemzeti Levéltárban mérték össze tudásukat, rátermettségüket. A döntőben az 1555. év eseményeiről szóló „korabeli” újságot kellett bemutatni, egy 1781 előtti városi evangélikus templom „építési projektjét” kellett elkészíteni és prezentálni, valamint előre kiadott 18. századi forrásszövegek alapján érvelő vitában megmérkőzni. A méltó vetélkedés eredménye ezüstérmes helyezésünk lett.

   Köszönjük a Pápai Református Gyűjtemények munkatársainak támogatásukat, külön köszönetünket fejezzük ki Köblös József főlevéltárosnak, amiért segített a 18. századi latin nyelvű iratok értelmezésében, illetve Petrik Iván főlevéltárosnak a korabeli iratok másolata beszerzéséért, valamint a Várpalotai Evangélikus Gyülekezetnek, hogy lehetővé tették ősi templomuk történetének feldolgozását.

SOLI DEO GLORIA!

 

Fair Play Cup

2017-10-28

   2017. október 27-én, Ajkán rendezték meg a Fair Play Cup elnevezésű, középiskolák részére kiírt országos labdarúgó torna Veszprém megye Ajka Körzetének őszi fordulóját. A 8 nevezett középiskolás csapatot 2 db négyes csoportba osztották. A csapatok ősszel és tavasszal is megmérkőznek egymással, az eredmények összesítése után pedig a csoportok 1. helyezettjei jutnak a megyei döntőbe, amelyet majd 2018. áprilisában rendeznek Veszprémben.

   Iskolánk csapata remek teljesítménnyel és meggyőző fölénnyel nyerte meg a csoportját. Tanulóink magas színvonalon, csapatként játszva utasították maguk mögé a mezőnyt. Három mérkőzés alatt 21 gólt lőttünk, és egyet sem kaptunk !!!!!

Eredményeink:

Pápai Református K.G. 3 – 0 Sümeg Kisfaludy

Pápai Református K.G. 3 – 0 Ajka Bródy

Pápai Református K.G. 15 – 0 Ajka Molnár G.

A csapat tagjai: Lucza Levente, Burján Ernő András, Nagy Kristóf, Vasváry Benjámin, Lovászi Dániel Róbert, Jalkóczi Márton, Szita Tamás, Takács Adrián, Bódai Martin

Gratulálunk! És további sok sikert a tavaszi folytatásra!

Győrvári Gábor

Bisel

2017-10-27

   Az Élőhely világnaphoz kapcsolódóan a Földművelésügyi Minisztérium országos akcióprogramot hirdetett.

Patak menti Portrék - BISEL országos verseny

   Iskolánk tanulói 2004 óta vesznek részt a Bisel programban, a vörös iszap szennyezési évek kivételével.

BISEL: Biotic Index at Secondary Education Level - Biotikus index a középiskolai oktatásban

   A módszer Belgiumból származik, makrogerinctelenek vizsgálatára épül. A vízminőség meghatározása egy adott helyen a szennyezést tűrő ill. a nemtűrő élőlények számának összehasonlításán alapul.

Vizsgálatainkat a Marcal folyón végezzük

Mintavétel I. Nagypirit-Boba  közúti híd / koordinátái 47 179788 és 17 203467 /

                 II. Békás- Kemeneshőgyész közúti híd / koordinátái 47  352081 és 17 325434

A mintavétel szabványos kézihálóval, az élőlények azonosítása csak egy adott rendszertani
egységig / taxon /történik.

A biotikus index meghatározása szabványos táblázattal lehetséges, 10 indexhez 5 vízminőségi osztály tartozik, melyet különböző színek is jelölnek

2017. szeptember 26-án, a II. mintavételi helyen végzett vizsgálatunk eredménye:

                          Bisel index: 8

                          Vízminőségi oszt. II – színkód kék- enyhén szennyezett

 

 

 

Refisek a főtéren

2017-10-26

   Faültetéssel kezdődött a szerdai délután diákjaink számára. A színház melletti ligetben iskolánk szimbólumát, eperfát ültettek a legfiatalabb és legöregebb diákok.

   Ötszáz éve lesz e hó 31-én annak, hogy a wittenbergai templom ajtajára Luther Márton kiszegezte 95 tételét. Ennek emlékére a pápai főtéren az 500-as számot formázták meg a Református Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai.

   A rendezvény részeként barokkos ruhákban jelentek meg a táncos diákjaink.

Igazgatóság

Vásári forgatag

2017-10-20

   Leginkább erre hasonlít a pápai sportcsarnok, ezen a ködös pénteki napon. Pápai és környékbeli gimnáziumok és szakképzők kínálatát tekinthetik meg az idelátogatók.

   Diákjaink kísérleti bemutatóinak nagy sikere volt az ide látogató hetedikes és nyolcadikos diákok között.

Képek a standunkról.

Igazgatóság

Nagymaroson

2017-10-20

   2017. október 7-én Nagymaroson voltunk 15 refis katolikus diákkal az ifjúsági találkozón. A téma az imádság volt, melyről az előadó Nagy Bálint jezsuita atya a következőket fogalmazta meg:

   “Az imádság az egyik legizgalmasabb dolog a világon. Titka és öröme nem kívül keresendő, nem kell távolra elmennünk, hogy tanuljunk róla. Egészen közel van. Csak mernünk kell megállni, hogy észrevegyük” .

   Az előadás után sok színes programból választhattak fiataljaink, ahonnan élményekben gazdagon tértek vissza a templomkertbe. A szabad program keretében pedig bebarangolták a templomteret, ahol több szerzetesi és közösségi csoport rendezett „kirakodóvásárt”. Majd sétálgattak a Duna-parton, ahonnan a visegrádi várra nyílt szép kilátás. A nap zárásaként a szentmisén sok száz fiatal énekelt együtt a gitáros zenekarral. Nagy élmény volt ez a nap és a Jó Isten megajándékozott bennünket szép napsütéses, meleg őszi idővel is. Legközelebb is elmegyünk és várunk más fiatalokat is. Bátran jelentkezzetek, ha majd a felhívás elhangzik.

Fodorné Nagy Bernadett

TÁNCHIDAT ÉPÍTÜNK…

2017-10-19

Dunántúli Református Egyházkerület és Pápa város támogatásával megvalósult projekt részvevői:

A Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc” Alapfokú Művészeti Iskolája - A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma – A Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület diákjai, tanárai, kísérői, közel 120 fő….. 

Erdély, tánc, boldogság határtalanul….

   Még süt a nap, de már hűvös szelek fújnak és már csupán szép emlék amire így nyár vége fele visszagondolok. Még nagykabátba jártunk amikor kaptuk a hírt, hogy 2017 júliusában Erdélybe utazhatunk táncos társaimmal és mindazokkal akik közel állnak a néptánc szeretetéhez. Néhányan elhatároztuk, hogy egy plakátot készítünk 100 napra, amelyen piros x-szel jelöljük a múló napokat a nagy utazás kezdetéig. Mindennap szorgalmasan húzkodtam a strigulákat, de visszagondolva gyorsan teltek a napok, s azon kaptam magam, hogy az utolsó x is rákerült a plakátomra. A bőröndjeim készen álltak és eljött az utazás reggele. Várakozással és izgalommal teli óra következett, mígnem a 3 busz ( Péter, Róbert és Károly – mivel tanáraink így nevezték el őket viccesen) bekanyarodtak a színház elé. Az út gyorsan pörgött, a buszon halk duruzsolás, néha hangos énekszó, majd csendes pihenés váltotta egymást.  Utunk első állomása Padis volt, ahol ugyan fáradtan de annál nagyobb örömmel ültünk le a vacsorához, majd szereztünk meglepetést zenészeink segítségével a szülinaposoknak.

    Aztán kezdődhetett az örömtánc. Táncoltunk míg bírtuk és míg húzták a zenészek, aztán készültünk a másnapi útra. Második állomásunk egy hegy gyomrába vezetett, ahol több száz lépcsőn juthattunk le a parajdi sóbányába. A gyaloglást feledtette velünk az ott látott sok-sok só fal, mely több méteren keresztül sokasodott fölénk. Különös hangulata volt és nem is álmodtuk, hogy ilyen hatalmas. Érkezésünk Csíkba tele volt meglepetéssel. Elszorult a torkunk a vendégszeretetüket érezve, hiszen már a buszok ablakából láttuk ahogy hozzák felénk a kürtöskalácsot és a felnőtteknek a pálinkát. A szombati nap reggelét mindenki izgatottan várta, hiszen ez volt utunk legfontosabb állomása, az „Ezer Székely Leány Találkozója”! Találkozhattunk erdélyi táncosokkal, megnézhettük műsorukat és ehettünk az általuk készített ételekből. Leírhatatlan volt az érzés amikor beállhattunk több ezer népviseletbe öltözött táncos közé táncolni, énekelni, felvonulni és a végén egy nagy közös fotóra. Volt azért szomorú tapasztalatunk is: pár szegény kisgyerek kotorászott a kukában, hogy a nagy rendezvényen ennivalóhoz jusson. Páran – közülünk - összefogtunk és amit már nem tudtunk mi megenni, azt nem a szemétbe dobtuk, hanem a kezükbe adtuk, ne onnan kelljen kiszedni. Nem nagyon gondolkoztunk a tetteinken, csak akkor, amikor tanáraink könnyes szemmel megdicsértek minket. Büszkék is lettünk magunkra. Másnap reggel időben indultunk Nyergestetőre, ahol székely hősök kopjafáit nézhettük meg, majd Kézdivásárhely fele vettük az irányt, ahol több száz népviseletbe öltöztetett babát láthattunk a múzeumban. Ez a helyszín azért is volt fontos számomra, mert itt született édesanyám és már kiskorom óta többször jártam e vidéken, s mikor pár óra múlva megérkeztünk a csernátoni székely múzeumba és ott Haszmann Pali bácsi beszélt hozzánk nos akkor ott éreztem, hogy itt vannak a gyökereim. Meg is jegyeztem tőle egy mondatot, melyet Tamási Árontól idézett:

   „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne…” Utunk Kovásznára vezetett, ahol újabb szeretet fogadott bennünket Kopacz Levente bácsi személyében. Olyan szállást kaphattunk, ahol mind együtt lehettünk és ez igen fontos volt az esti táncházaink végett, amelyek azt hiszem mindannyiunk számára emlékezetesek maradtak.  A délutáni sétánk során többször láttuk a plakátokat, amelyeken az esti táncfellépésünkre hívogatták a néptánc kedvelőit, de azt nem sejtettük, hogy ott közel 1000 km-rel távolabb otthonunktól vastapssal ünnepelnek bennünket és nem csak magyarok, hanem a román lakosság is! A közös táncunkkal tényleg megteremtettük a határtalan szó értelmét, mivel a végén mindenkit sikerült felhívni egy jó kis csárdásra. Sorolhatnám még, hogy mi mindennek voltunk részesei, például kenyérsütés, Csomakőrös, Zágon, Sepsiszentgyörgy, Barót, Benedek Elek szülőháza Kisbaconba ahol dédunokája Réka néni mesélt nekünk, de szólhatnék még Kommandóról, ahová mesés, kanyargós utakon jutottunk el s egy lengőhídon egyensúlyozva érkeztünk meg a félig leégett iskolához. Átadtuk adományainkat s közben meghallgattuk az iskolaigazgató mondatait arról, hogy a tűz hogyan hozta össze a falu egész lakosságát, akik erőn felül és hihetetlen gyorsasággal oltották el a tüzet, megelőzve ezzel az iskola teljes pusztulását. Mesélhetnék a kovásznai Apor Vilmos Gyermekotthonról, ahol igazán kivételes fiatalokkal ismerkedhettünk meg. Meghallgathattunk tőlük néhány dalt, melyeket maguk írtak és adtak elő. Előadásuk alatt síri csend volt s mikor néha körülnéztem, a teremben minden arcon könnycseppek csorogtak. Az enyémen is. Aznap este meghívtuk őket a szálláshelyünkre és ott folytattuk a délután félbeszakadt beszélgetéseket. Sokan elgondolkodtunk rajt, hogy milyen jó nekünk, akiket átölelnek a szüleink, hiszen ott voltak ők akik ezt soha nem kaphatták meg. Ez a látogatás sokunkban elindított egy gondolatot, hogy legyünk hálásak, azért, amink van és tanuljuk meg értékelni azt, hogy valaki szeret bennünket.  Gyorsan peregtek az eseményekkel tele órák, napok s már hazafele tartottunk, teli élménnyel.  Sajnáltuk az itthon maradottakat, hiszen mindazt, amit ott átélhettünk nem lehet leírni, elmondani, megörökíteni, csak érezni, érteni, határtalanul mindig míg csak élünk.

 

Brenner Boglárka élménybeszámolója 2017

Meghívó

2017-10-19

rendezvényeinek keretében a következő eseményekre:

13:00-13:45    Képes élménybeszámoló a Szingapúri fizika világbajnokságról

                        Beszámolót tart:

Varga-Umbrich Eszter a világbajnoki aranyérmes csapat tagja,
iskolánk 12. C osztályos tanulója

14:45-15:00    Terem avató

Iskolánk volt diákja és támogatója dr. Fényes Tibor professzor tiszteletére elnevezett fizika előadó névadó ünnepsége

                        Beszédet mond:

Somosiné Németh Alíz biológia-földrajz szakos tanár a
Császár Elemér természettudományos csapatverseny szervezője

15:00-15:45    A reformáció és hatása a természettudományos gondolkodás fejlődésére

                        Előadó:

Varga-Umbrich Károly iskolánk természettudományos munkaközösségének a vezetője

Bajnokaink

2017-10-09

A Városi Atlétikai Bajnokságon a következő helyezéseket értünk el:

A képen balról jobbra:

Kiss Ákos 8. B 600 méteren II. helyezés, Szegedi Boglárka 8. B 1.000 méteren I. helyezés, Tömpe Andor 7. B 1.000 méteren III. helyezés,

Kiss Gergely 7. B 1.00 méteren II. helyezés.

 

Gratulálunk diákjainknak, Kovács Klára

Erasmus+ nemzetközi projekttalálkozó

2017-10-05

   Már harmadik napja közös projekten dolgozik három iskola Európa három országából. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes és a châteubrianti Guy-Môquet-Etienne Lenoir líceum valamint a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma. Pitó Katalin tanárnőnek köszönhetően ez már sokadik közös uniós program a francia iskolával és a második az erdélyi intézménnyel.

Egy három éves munka előkészítése folyik, melynek fő célja, a tanulási gondokkal küszködő diákok felzárkóztatása, az esélyegyenlőség megteremtése.

A projekttalálkozón részletesen kidolgozzuk az első év munkatervét, feladatokat, határidőket, módszereket.

A projekt közös nyelve a francia, ám sok alkalommal az angol is előkerül.

   A munkát követően, házigazdáink egy kirándulást szerveznek a résztvevőknek, az Atlanti óceán partján fekvő Saint Malo-ba. Útközben a projekt résztvevői személyes kapcsolatot tudnak kialakítani egymással.

fpp

Vetélkedő

2017-09-29

   2017. szeptember 29-én az MH Pápa Bázisrepülőtér szervezésében megrendezett Hazámat szolgálom honvédelmi vetélkedőn vett részt iskolánk 4 fős fiú csapata. A csapatok katonai készség, képesség szintű gyakorlati és szellemi feladatokat hajtottak végre. A 6 pápai középiskolás csapatra 2 gyakorlati (500 méteres akadálypálya és Légpuska lövészet), valamint 2 elméleti (Honvédelmi totó és Egészségügyi teszt) feladat várt. A szellemi tesztekre a szervezők által kiadott tudásanyag alapján készültünk fel, a gyakorlati megmérettetésre speciálisan nem, csak a testnevelési órák képességfejlesztő gyakorlataival edzettünk. Gyermekeink az elért III. helyezés mellett rengeteg élménnyel gazdagodtak. A sok érem-, serleg- és hadászati ajándéktárgy mellett a szervezők kiegészítő programokkal, repülőgép szimulációs játékkal, katonai múzeumlátogatással és fegyverbemutatóval színesítették a nap programjait.

Győrvári Gábor

Szülői értekezlet

2017-09-26

2017. október 13-án, pénteken délután szülői értekezletre és fogadóórára várjuk tanítványaink szüleit.

Összevont szülői értekezletek:

                          14.00 órától a 9. évfolyamosok szülei számára a fizika előadóba (214-es terem)

                          14.00 órától a 12. évfolyamosok szülei számára a díszterembe

Osztály szülői értekezletek: 15.00 órától az osztálytermekben

Tanári fogadóórák:                16.00 órától a kijelölt termekben

A Szülői tanács és az iskolavezetés megbeszélése:  17.00 órától a díszteremben

Kollégiumi nevelőtanárok fogadóórái: 14.00 órától az internátusban

Meghívó

2017-09-26

Kálvin nyomában

2017-09-24

Több, mint egyszerű turistaút. Lelki feltöltődés volt azoknak, akik részt vettek augusztus 21 és 25 között a Pápa- Zürich-Genf - Pápa úton.

A Refi több mint harminc munkatársa indult kora hajnalban egy hétfői napon, hogy nagy reformátoraink nyomát keresse Svájcban.

Délidő lett, mire első megállónkhoz érkeztünk Salzburgba, ahol, hogy lábainkat kinyújtsuk kissé, megnéztük Mozart szülőházát és sétáltunk a városban. Ránk esteledett, ám szerencsésen Zürichbe értünk, ahol a reptér közelében apró gubancokkal, de elfoglalhattuk a szállásunkat.

Kedden Schaffhausen, s a Rajna vízesés volt első célpontunk. Német nyelvet tanító kollégáink ezután joggal mesélhetik, hogy: –Igen, ott voltam azon a sziklán, mely a Rajna vízesés közepén áll, és alatta ott van a Nibelungok gyűrűje!

Két órakor már a Zürichi pályaudvar mellett szálltunk ki a buszból és sétáltunk a Fraumünster irányába.

Idegenvezetőnk, aki a zürichi magyar református közösség egyik presbitere, elvitt minket abba a terembe, amelyben Zwingli is tartott előadásokat, majd a Grossmünster falánál leróttuk tiszteletünket azon protestáns gályarabok emléktáblája előtt, akiket de Ruyter admirális szabadított meg a gályákról, s Zürich városa látott vendégül hazafelé vezető útjuk során.

Szerda kora reggel indultunk Genfbe. Az egyetemi park sarkánál elkezdődött a „kincsvadászat”, azaz ismerkedés a várossal, s annak kálvinista emlékeivel.

Utunk a Reformátorok Falához vezetett, ahol Bocskai előtt tisztelegtünk, majd a gesztenyefák alatt felsétáltunk az óvárosba, ahol a Szent Péter katedrális, ahol Kálvin is szolgált, egyik oldalsó kápolnájában tartottuk meg napi áhitatunkat. Köszönet Varga Líviának, aki itt, és egy nap híján egész utunk során lelki táplálékkal szolgált csapatunknak.

A genfi tó körül sétálva más hazai peregrinusokkal is találkoztunk. Jól esett ízes hazai beszédüket hallani. Este annál a kikötőnél találkoztunk, ahol Sisi királynénk szobra áll. A reptér túloldalán, de már Franciaországban szálltunk meg két éjszakára.

Mivel délelőttre gyönyörű napsütés ígérkezett, és ott voltunk a hegy lábánál, ezért csütörtökön átruccantunk Chamonixba, ahonnan, aki akart, feljöhetett a Mont Blanc hegység egyik csúcsára. Na nem gyalog, hanem felvonóval. Pazar kilátásban gyönyörködhettünk, a nagy Jégtengert átszelve.

Mások a fogaskerekűvel ugyanennek a gleccsernek a lábához utaztak.

Pénteken, már csak a hazaút fáradalmait kellett elviselnünk, és szerencsésen éjfélre hazaér.

Köszönet a Fenntartónak, s a Zsinatnak akik utunkat támogatták, és lehetővé tették számunkra ezt az örök életre szóló élményt.

fpp

Exrefis találkozó

2017-09-08

Hív a kis harang 

„Ősi Kollégium – viharverte falak / Komolycsendű terme – (…) Fülembe csilingel hívón kis harangod” – idézte Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes Lampérth Géza hajdani öregdiákunk évszázados költeményét az exrefis találkozón, amelyre alma materünk újraindulása utáni, ifjú öregdiákjainkat hívtuk.

Ünnepi összejövetelünk istentisztelettel kezdődött, amelyen Nt. Vadász Márta, iskolánk vezető vallástanára hirdette Isten igéjét Nt. Németh Tamásné Schédl Tímea és Nt. Szakács Gergely, ifjú öregdiákjaink közreműködésével. A 2017. szeptember 2-ára szervezett találkozóra jelenlegi diákjaink: Albert Dóra Lili és Csonka Johanna készítettek a közösségi oldalakon terjesztett animációs meghívókat, amelyek megszólítására hozzávetőlegesen száz exdiákunk jött el rendezvényünkre. Megtisztelte ünnepélyünket jelenlétével Főtiszteletű Steinbach József, egyházkerületünk püspöke, Főtiszteletű Márkus Mihály nyugalmazott püspök, Főtiszteletű Köntös László főjegyző, Főtiszteletű dr. Németh Tamás teológiai rektor, Nagytiszteletű Baráth Julianna, egyházkerületünk oktatási szakértője, Dr. Jókay Károly, a Jókay Család Alapítvány elnöke, Kövy Rózsa és Kövy Lilla, a Mándi Márton István Kollégiumi Alapítvány képviselői, a pápai református gyülekezet képviselői, illetve visszalátogató tanáraink, akik közül Czapáry Endréné Éva nénit és Czapáry Endrét említjük itt különös szeretettel.

Steinbach József püspök úr örömmel köszöntötte a megjelenteket, és a Refi életre szólóan meghatározó közösségteremtő erejét, keresztyén értékrendjét méltatta. Gránásiné Bácsi Tünde igazgató asszony üdvözölte vendégeinket megújult iskolánkban, és hívogatta a megjelenteket a délutáni gálaműsorra, amelynek bevételét dísztermünk székeinek felújítására fordítjuk.

A hálaadó istentiszteletet követően exrefis diákjaink és tanáraink osztályfőnöki órák keretében beszélgettek egymással, majd a színházban gálaelőadással folytatódott ünnepségünk. Megnyitó beszédében Főtiszteletű Köntös László egyházkerületi főjegyző, a Dunántúli Református Gyűjtemények igazgatója kihangsúlyozta, hogy a Kollégiumnak, amelynek jogfolytonosságát a kommunizmus idején a Gyűjtemények őrizte, meghatározó hagyományai vannak, amelyek mai, értékválsággal küzdő világunkban identitásunk meghatározói. Azok vagyunk, ahova tartozunk! S ezeket az értékeket büszkén őriznünk kell.

 

A gálaműsor első részében exrefis diákjaink léptek fel. Kopeczky Péter Szabó György szintén exrefis diákunk novelláját olvasta fel. Vörös Szilvia Junior Prima Díjas nemzetközi sikereket arató mezzoszoprán operaénekes, aki már Placido Domingóval is fellépett, diákkori énektanárával, Eisenbeck Ágota énekművésszel adott elő közös műsort. Opicz József orgonaművész és Dobó Enikő Junior Prima Díjas színésznő sajnos nem tudott személyesen jelen lenni a gálán, ezért videoüzenetben adták elő ez alkalomra összeállított műsorukat. Rózsás Hajnalka, a Szó és Kép Színpad művésze Csoóri Sándor Találkozás a Tapolca-partján című költeményét szavalta el. Valler Kata, a Pegazus Színház bábművésze Edith Piaf Milord című dalát és Szabó Lőrinc Legyen ünnep című költeményét adta elő. A műsor második felében iskolánk jelenlegi néptáncos és színpadi táncos növendékei mutatták be műsoraikat, végül Pápa Város Fúvószenekara zárta az ünnepélyt. Szereplésük apropója, hogy a zenekarban számos jelenlegi vagy exrefis tevékenykedik, illetve Horváth Adrián karnagy úr gimnáziumunk egyik énektanára is.

Szabó Ildikó, iskolánk nyugalmazott testnevelő tanára, generációk szeretett Ildi nénije megható beszédben idézte fel elhunyt igazgatóink, kollégáink alakját, és Nagytiszteletű Kövy Zsolt, dr. Kálmán Attila, dr. Korsós Bálint és Kovács Péter tiszteletére 2018. április 21-re emlékfutást hirdetett a Sanogenezis Alapítvány és a Református Gimnázium szervezésében, amelyhez más iskolák is csatlakoznak. A rendezvény fővédnökének szerepét dr. Kovács Zoltán államtitkár úr vállalja.

Rendezvényünket hagyományteremtő céllal kezdeményeztük, bízunk benne, hogy lesz folytatása.

Adorján Zoltán

Tanévnyitó 2017

2017-09-03

A tanévnyitón Pro-Publico-díjat kapott Varga-Umbrich Eszter

 

Szeptember 1-én alapításának 487., az újraindulás utáni 27. tanévét nyitotta meg a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tanévnyitó istentiszteletével, amelyen az igehirdetés szolgálatát Baráth Julianna református lelkipásztor, a Dunántúli Református Egyházkerület oktatási szakértője végezte.

Megtisztelte az alkalmat Dr. Áldozó Tamás polgármester, aki Pro Publico-díjat adott át Pápa város elismeréseként Varga- Umbrich Eszternek, a gimnázium 12. C osztályos tanulójának, aki az elmúlt nyáron Szingapúrban megrendezett IYPT Középiskolások Fizika Világbajnokságán csapatával olimpiai aranyérmet szerzett. Az iskolavezetés szerény ajándékkal, a gyülekezet vastapssal köszöntötte a kitüntetettet.

 

Az iskola hagyományai szerint esküt tettek az új diákok és a nevelőtestület új tagja, Végh Nóra balett tanárnő. A kezdő évfolyamok osztályfőnökei: Adorján Zoltán, Győrvári Gábor, Marosi Diána és Somosi István lettek.

Tanévnyitó beszédet mondott Gránásiné Bácsi Tünde igazgató, szavalattal szolgált Tarcsa Gusztáv, 12. B osztályos diák.

Isten legyen továbbra is őriző pásztora  ősi alma materünknek!

Mayerné Pátkai Tünde

foto : Fekete Pál Péter

 Továbbiak: https://www.papa-ma.hu/index.php?op=cikk_reszletes&id=17240


 

 

PÁPAI REFISEK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

2017-08-30

„Üzenek magyar protestáns testvéreimnek: Most legyenek protestánsok, emberek és magyarok.” (Ady Endre)

 

PÁPAI REFISEK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

Beszámoló

     „Különleges időutazásként éltem meg az elmúlt hetet, középpontban a reformációval, a reformáció nyomán létrejött kollégiumok történetével, az 1590-ben kiadott Vizsolyi Bibliával. Úton-útfélen találkozhattunk történelmünk és irodalmunk kiemelkedő alakjainak (Szent László, I. Rákóczi György, Lorántffy Zsuzsanna, II. Rákóczi Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, Arany János, Ady Endre, Móricz Zsigmond…) máig ható emlékezetével. Jártunk a mélyben (Zichy-barlang), templomtornyokból szemlélhettük Rimaszombatot, Nagyváradot, Debrecent és Budapestet, a kilátókról pedig a szemet gyönyörködtető tájat. Mindezt együtt, protestánsok és katolikusok, alsóbb és felsőbb évesek, végzős diákok és tanárok…”

(Budai Gabriella)

Nehéz lenne ezt a mögöttünk álló csodálatos hetet egyedül egy beszámolóban összefoglalni. Negyven különleges ember kirándulhatott együtt, és kinek-kinek más-más helyszín, élmény volt a legmeghatározóbb a kirándulás során. Egy részvevő gondolata ezzel kapcsolatban:

„Mindenkinek más fontos az életben. Valakinek a barátok, a család, Isten, vagy lehet az orgonák vagy a harangok, esetleg a történelem, és az egyik nem zárja ki a másikat. Ezen a kiránduláson ezt mind megélhettük. A barátainkkal, akik már szinte a családunk tagjai, tapasztalhattuk meg a történelmet, Isten szeretetét és a harangok zúgását az orgonák felett. Köszönöm az élményt!”                                       (Porkoláb Vivien Noémi)

Emiatt nem kívánok csupán egy száraz beszámolót írni, hanem a leírásba szeretném a résztvevők gondolatait is kiemelten belefűzni. Így talán elérve azt a kívánt célt, hogy ezt a beszámolót valamennyi résztvevő és olvasó kicsit magáénak érezze. A fenti pár sor fogalja össze leginkább és legteljesebben utunk célját, szándékát és megvalósulását.

A kirándulás alatt egy nagyon jó csapat állt össze, és úgy érzem, sikerült megélni a refis közösségi szellem erejét. Külön öröm volt számunkra, hogy érezhettük a Kolozsvári Református Kollégiummal tényleg testvériskola vagyunk, ugyanis a tavaly megismert kolozsvári refisek közül két testvérünk velünk volt a kiránduláson.​ Az ő gondolataik:

„Határontúl. Távol, mégis túl közel.”                                            (Mátyus Boglárka Csenge)

„Úgy érzem, hogy a kirándulás után egy nagyon gazdag személy lettem… Tudásban, élményekben gyarapodtam, de főleg lelkileg sikerült feltöltődni. Olyan személyekkel tölthettem el egy hetet, akiket testvéreimnek tekintek. Egyszerűen minden tökéletes volt!”                                                                                                                (Bálint Ingrid)

Nehéz szavakba önteni, hogy mekkora öröm és élmény volt látni, hogy a nyolcadikos diáktársamtól elkezdve az idén érettségizőkön át a tanárokig, a szó szoros értelmében véve egy nagy családként mozgott csapatunk. Ez egy végzős, és egy kilencedikes résztvevő gondolataiból is kitűnik:

„Nagyon élveztem minden percét, olyan helyekre jutottam el, ahová valószínűleg magamtól biztos nem sikerült volna. A társaság remek volt, új embereket ismertem meg és pár hónap után végre találkozhattam sok számomra fontos emberrel. Nagyon emlékezetes volt az a pillanat is, amikor egy három különböző református gimnáziumból érkezett társaság együtt beszélgette át az estét egy gyönyörű helyen.”        (Bognár Bence)

„A reformáció 500. évfordulójának évében eltölthettem egy nagyszerű hetet a Refivel. Abban a pillanatban, hogy lehetőségem nyílt részt venni a körtúrán, tudtam, hogy mindenképp ott szeretnék lenni, számomra különleges emberekkel eltölteni ezt az időt. Minden nap egy különleges varázsban telt el. Nagyon pontos és alapos idegenvezetőnk volt, a jó hangulat pedig végigkísérte utunkat. Szeretettel gondolok minden egyes megmászott lépcsőfokra, minden orgonaszóra, a barlangban éneklésre, és mindenre, ami hétfő reggel 5:50-től szombat estig történt. Hálás vagyok Istennek, hogy biztonságban megtartott minket, és, hogy lelkileg is fejlődhettünk a héten.”

(Mácsodi Eszter)

Elhangzott az a gondolat is, hogy ezt a hetet nehéz mondatokba önteni. Az Istentől kapott emberi elme erre is megtalálta a megoldást: „Több héttel a hazaérkezés után is kavarognak bennem még az érzések a kirándulással kapcsolatban. Mindez címszavakban: magasság és mélység; Felvidék, Partium, Tiszántúl; 500 és 450 év, 1500km; magyar királyok és erdélyi fejedelmek; ugyanitt írók és költők, kik szintén királyok és fejedelmek; Biblia (nyomtatás); templomok tornyai és a harangok… Mindezekért köszönet és hála!”

(Varga Jenő)

A kirándulás útvonala:

„A kirándulás varázslatos hangulata csodás áhítattal töltötte föl az ifjonti szíveket. Rimaszombat - a Felvidék református fellegváraként – mély érzelmeket hagyott bennem, és nem volt ez másképp a dicső nyomdász falunk, Vizsoly határain belül sem. Édes, mézes pillanatokban lehetett részem Sárospatakon. Mind a város, a templom és a kollégium is emlékeztetett arra, miért is jó reformátusnak lenni. De Sárospatak dicső fénye nem halványította el Nagyvárad és Debrecen történelmi metropoliszait sem. A fővárosunk Budapest, mindenki számára ismert és kedvelt célpont volt. A város gyönyörű, minden hibájával együtt. Köszönöm azoknak, akik ezt a kirándulást lehetővé tették!                                                                                                           (Ari Ádám Károly) 

Hétfőn épségben megérkeztünk Rimaszombatba. Megnéztük a református templomot, a város Fő terét és a​ református gimnáziumot. Az ottani igazgató asszonnyal beszélgetve,​ büszkén nyugtáztuk, hogy kellemes emlékei vannak iskolánkról, és tanáraink, igazgatóink közül néhányukra személyes találkozásokból még emlékszik. Délután egy kalandos túránk volt a Maginhradi-kilátónál. A vadösvény és a csúszós talaj megpróbált minket, de épségben és egészségesen feljutottunk, és gyönyörűnek találtuk a gömöri vidéket. Kedden a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeit néztük meg. Nagyon tetszett anagykönyvtár és az iskolatörténeti kiállítás is. A sárospataki várban egy egész napot is el lehetne tölteni, de mivel időnk szűkös volt, csak egy esti gyors várnézés lett belőle. A Bodrog partja sem mindennapi látvány. Szerdán a Zempléni Kalandpark szolgáltatásait vettük igénybe. Libegővel mentünk fel a nagyjából 520 méter magas kilátóhoz, a bátrabbak az átcsúszást is vállalták egy másik magas kilátóhoz. Voltak, akik a bobozást választották.​ Hosszú út állt előttünk, Zemplén hegyvonulatai után az Alföldet hódítottuk meg. Debrecenen át érkeztünk meg Nagyváradra.  Idegenvezetéssel végigjártuk Nagyváradot. Egy mondatot idézek, amit akkor és ott​ többektől hallottam: "Beleszerettem ebbe a városba." Délután pedig egy kellemesen fárasztó, de nagyon szép túra során ellátogattunk Körösrévre, túránk érintette a nagy melegben jóleső és hűsítő Zichy-barlangot. Felemelő érzés volt a barlang tiszta és hangzatos falai között a 274. dicséret sorait énekelni.​ Másnap​ Debrecenen át utaztunk fel a fővárosba. Véleményem szerint a Debreceni Református Kollégium több szempontból is példa lehet a mi iskolánknak is. Az este során lehetősége nyílt mindenkinek csapatban megismerni a fővárost. Este pedig egy közös sétánk volt. Szombaton a főváros történelmi felekezeteinek kiemelkedő templomait néztük meg. A Kálvin-téri református templomot és a Deák-téri evangélikus templomot csak kívülről, a Szent-István bazilikát pedig tüzetesen körbejárhattuk. A délelőtt folyamán még a Kossuth-téren időztünk, utolsó csoportképünk az Országház előtt készült. A hetet, közös szórakozásként, a budapesti Aqua Worldbe zártuk.

„Hihetetlenül jó volt! A közösség, a tanárok, a templomok, a szórakozás… Nappal kultúra, este un-kultúra. A nyár egyik legjobb eseménye és szerintem örök emlék.”

(Herenkovics András)

„Nagyon tetszett a kirándulás, melynek során megismerhettem a Kárpát-medence református központjait, különösen néprajzi szempontból, ugyanis érdekes tárgyakat láthattam. Óriási élmény volt bekapcsolódni, ha csak egy rövid időre is, a refis közösségbe. Örök élmény marad számomra!”                                (Varga Szilárd, Felvidék)

„Hihetetlen meglepetésként ért, amikor Attila elmesélte nekem, hogy pályázik egy közös utazásra azért, hogy mi, Refisek nyáron együtt kirándulhassunk. Nagyon-nagyon jól éreztem magam, leginkább azért, mert együtt kirándulhattam, buszozhattam, múzeumokban jártam, városokat fedeztem fel a legkedvesebb barátaimmal. Biztos, hogy felejthetetlen élmény marad, hogy a Kárpát-medencében több Refiben is jártunk, határon innen és túl, mert nagyon jó volt látni, hogy nem csak nálunk, Pápán működik református gimnázium. Nagyon sok szép emléket őrizgetek arról a hétről, remélem lesz még folytatás!”                                                                                     (Marton Réka)

„Pápai Refisként élmény volt számomra megismerni más református iskolák múltját és értékeit. Minden napba volt egy kis református múlt, és persze szórakozás, mint például a kalandpark. Az esti szabadidők lehetővé tették számunkra, hogy barátainkkal felfedezzük Sárospatakot, vagy éppen Nagyváradot. Jó sok toronyba felmásztunk, de végül nem maradt el jutalmunk, egy heti emlékkel lettünk gazdagabbak.”

(Szita Annamária)

Talán, ami még különlegesebbé varázsolta közös utunk, az a közösségi szellem erejétől fűtött váratlan pillanataink, amik a tervezett programpontok mellett, csodálatos formáló erők voltak.

„A nyaram egyik legjobb eseménye, és nem csak azért, mert egy jó társasággal tölthettem (tanárokat, idegenvezetőket is beleértve) azt a néhány napot, hanem azért is, mert a múzeumok és templomlátogatáson kívül (persze azok nélkül nem kirándulás a kirándulás) más is kaphatott hangsúly, pl. közös néptánc, a spontán dolgok, a születésnapi felköszöntések, a közös városfelfedezése. A közösségi élmények együtt nekem többet jelentettek, mint bármennyi harang vagy toronyba való felmászás. Jó volt, hogy a programok is sokszínűek voltak. pl. kalandpark, Aqua World.”    (Szakács Eszter)

 

Beszámolóm végén engedjék meg, hogy megköszönjem egyházkerületünk és iskolánk vezetőségének a támogatását. Továbbá köszönöm kísérőtanárainknak, Samuné Kiss Eleonórának, Budai Gabriellának, Varga Jenőnek és Békefi Imrének a rengeteg munkát és segítséget.

Egy esti közös ima során hangzott el ez a mondat: "Uram, köszönöm neked, hogy jó refisnek lenni."

Hálásak vagyunk Mennyei Urunknak ezért a csodálatos kirándulásért. Legyen ezért Övé a Dicsőség!

 

Bajnok Attila

2017. 08. 30.

 

Bemutatkozik az internátus

2017-08-17

Az internátus, vagy diákotthon, de nevezetjük kollégiumnak is bár ez a kifejezés a mi esetünkben nem helytálló. Ugyanis a mi iskolánkban nem a gimnáziumnak van kollégiuma, hanem a kollégiumnak van gimnáziuma, szakgimnáziuma, internátusa.

A kifejezés megmagyarázása után lássuk milyen is ez az internátus.

A Petőfi Sándor utca 13 szám alatt található objektum három épületegységből áll. Az ókollégium, melyben a feltételezések szerint még az utca névadója is lakott, az új rész mely a 1991-es újraindulás után épült és legújabb rész, ami 1998-2000 között készült el. Az internátus két részre bontott lány és fiúrész. Külön tanári szobával.

A szobák változó létszámúak, felszerelésük jónak mondható. Az ágyak felújítottak, új matraccal, új íróasztalokkal. A szekrények még felújításra várnak. A fürdők szépek, tiszták. A tanulószobák tágasak világosak, öröm bennük a tanulás, mely tanári felügyelettel zajlik.

A házirend szabályainak betartásával sok lehetőség van a szabadidő bölcs kihasználására. Internátuson belül:

·         A szép parkosított udvaron a kihelyezett padokon, beszélgetni, napozni, egyszerűen élvezni a friss levegőt.

·         A pinceklubban biliárdozni, pingpongozni, csocsózni, ezekből a DÖK bajnokságot is szervez.

·         Zenét hallgatni, a kondi részben edzeni.

·         A számítástechnika termekben a házi feladat készítésen túl az IKT kompetenciát fejleszteni

·         Ének és versmondó versenyre jelentkezni.

·         Az internátus és a DÖK által szervezett közösségi alkalmakon részt venni (szecskaavató, adventi esték, internátusi karácsony, ballagás…)

 

Internátuson kívül:

·         Nagy sikerrel rendezi meg a DÖK mindenévben a focibajnokságot, melyet az iskola futballpályán bonyolítanak le.

·         Természetesen közösen veszünk részt minden iskolai rendezvényen.

 

Az internátusban jó, családi hangulatban dolgozunk és tanulunk. Odafigyelünk egymásra. Nekünk, tanároknak fontos, hogy valóban a második otthonná váljon ez a hely a diákok számára.

Apostolné Bartha Mária

internátusvezető

Varga-Umbrich Eszter a Pápai Refi büszkesége

2017-07-11

   Aranyérmet szerzett a középiskolásokból álló magyar fizikaválogatott a Szingapúrban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornán.

Dezső András, volt diákunk cikkéből megtudhatjátok a részleteket:
http://index.hu/tudomany/2017/07/11/oriasi_sikert_ert_el_a_magyar_fizika_valogatott_szingapurban/

Szívből gratulálunk a világversenyen elért eredményéért Eszternek és csapattársainak!l

Riport Eszterrel hétfő délelőtt
http://rtl.hu/rtlklub/reggeli/kovacs-dori-megbanta-hogy-nem-lett-rakkutato

és délután:
http://hirtv.hu/newsroom/a-legjobbak-1399572

Igazgatóság

 

Exrefis találkozó 2017. szeptember 2.

2017-07-02

Te is a Pápai Refiben érettségiztél?

Akkor szeptember 2-án itt a helyed,

a Pápai Exrefis Találkozón!

    A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma szeretettel hívja minden egykori tanítványát és munkatársát 2017. szeptember 2-ára, a Pápai Exrefis Találkozóra, melynek fővédnöke: Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

12.30 Istentisztelet a Református Templomban

14.00 Osztálytalálkozók a megújult gimnáziumban

16.00 Jótékonysági gálaműsor a JMK Színháztermében Exrefisek és jelenlegi diákok szereplésével

Közreműködnek:        

Vörös Szilvia operaénekes, Rácz Illés magánénekes, Opicz József egyházzenész, Gerbert Judit, Dobó Enikő, Valler Kata, Rózsás Hajnalka, Nyári Richárd színészek, Knapecz Kata, Kovács Márton táncművészek, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma Táncművészeti tagozatának növendékei, Pápa Város Fúvószenekara és még sokan mások.

 

A Jótékonysági est bevételét a gimnázium dísztermi székeinek megvásárlására fordítjuk.

Jelképes támogatói hozzájárulás (belépőjegy): 2.000 Ft

Támogató jegy: 5.000 Ft / 10.000 Ft

Befizethető a gimnázium számlaszámára:

K&H Bank 10200737-48610542-00000000

Regisztráció és jegyigénylés augusztus 25-ig az alábbi linken:
https://goo.gl/forms/4Nlpi2zG3EIxRs1J2

 

                                                             Szeretettel várunk!

 

 

 

 

fpp

 

Meghívó

2017-06-22

A koncert bevételét a szervezők intézményünk javára ajánlották fel.

Főegyházmegyei hittanverseny

2017-06-06

Hittanos találkozóra gyűltek össze a Veszprémi Főegyházmegye fiataljai május 27-én, a veszprémi várba. A közel ötszáz résztvevő, a közösségi élményen túl színes programok és nemes versengés részese volt.

A találkozó főpásztori szentmisével kezdődött a Szent Mihály Bazilikában, amelyet Márfi Gyula érsek mutatott be a hittanosokkal érkezett atyákkal együtt. A főpásztor homíliájában arra hívta fel figyelmünket, hogy jóra törekvésünkkel hogyan lehetünk – kicsinységünk ellenére – a végtelen Isten ajándéka környezetünk számára. A résztvevők egy rózsafüzér karkötőt kaptak ajándékba, melyeket Érsek atya a szentmise végén megáldott.

         A szentmise után a főegyházmegyei levelező hittanverseny és rajzpályázat eredményhirdetése következett. A helyezettek Érsek atyától vehették át a Veszprémi Főegyházmegye, a Keresztény Szülők Alapítványa és a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ által felajánlott díjakat.

           Ezután a veszprémi vár felfedezésére indultak a találkozó résztvevői. Beleshettek az érsekség borospincéjébe, varrodájába és az ostyasütőbe. Lemehettek a várhegy gyomrába vájt régi várbörtön mínusz harmadik szintjéig, majd a tűztoronyból csodálhatták meg a várost és a Balatont. A Szaléziánumban a tárlatvezetés mellett gyertyamártás, hegedűműves és felpróbálásra kikészített korhű ruhák várták őket. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény is külön tematikus tárlatvezetésekkel várta az érdeklődőket az Érseki Palotában, a várbeli templomokban, kápolnákban és a múzeumban. Ezzel párhuzamosan lezajlott a Főegyházmegyei Labdarúg&o