Utazzunk Velencébe a refisekkel

Ha a refis diákoknak nyílik kiállítása, akkor arra oda kell figyelni. Hisz nyilván még csak tanulják a szakmát, de ott van bennük a lelkesedés, a kreativitás, a gondolat, s ez mindig megjelenik a képeken is. Ezúttal egy csipetnyi Velencét varázsoltak borongós városunkba. Kint esett az eső, a gimnázium dísztermében viszont kisütött a nap, életre keltek a gondolák, kacsintottak a maszkok, s nem mellékesen olasz ízek is társultak a képek mellé, a tanároknak köszönhetően.

A Refiben a képzőművészetisek képzéséhez hozzátartozik egy évvégi szakmai hét. Idén ezt Olaszországban, Velencében töltötték a festő és grafika tanszakos növendékek és tanáraik. Az egyik kiemelt látnivaló a Velencei Biennálé volt, ahol két napon át nézelődtek, szívták magukba az élményeket a diákok. Kerpel Péter elmondta, hogy ez nagyon fontos kiállítás, azontúl, hogy a világ minden tájáról láthatók itt alkotások, formabontú, új utakat kereső a tárlat anyaga. A diákok számára azért is szervezték meg ezt a kiállításlátogatást, hogy az akadémikus tanítást oldja egy kicsit a gyakran meghökkentő, de minden esetben rendhagyó látásmódú műalkotásgyűjtemény, a fiatalok nagyon sokat tanulhattak belőle.

Aztán természetesen megtekintették a város nevezetességeit is, a Piazza San Marco-t, a Campanile-t, a Palazzo Ducale-t, a Ponte di Rialtot és Ponte dei Sospirit, a Canal Grande mentén sorakozó palotákat, a templomokat. Fotóztak, vázlatokat, skicceket készítettek a diákok, aztán hazatérve kidolgozták az alkotásokat. Változatos technikákkal örökítették meg a változatos témákat. Ahogy Kerpel Péter tagozatvezető fogalmazott, a diákoknak sikerült visszaadniuk az egyedi fényeket megcsillantó város hangulatát. Játékosak az alkotások, melyek a benyomásokat rögzítik, az ikonikus, jellegzetes velencei helyszínek a belső szűrőn átengedve őrzik az eredetiségüket, de mégis új színben tűnnek fel.
Aki teheti, látogasson el a Refibe, téli szünet kezdetéig láthatók a diákalkotások a díszteremben.