FRANCIAORSZÁGI BESZÁMOLÓ 3.

FRANCIAORSZÁGI BESZÁMOLÓ 3.

Nekivágtunk a Franciaországban töltött negyedik hetünknek.

Egy kicsit fárasztóan indult a hét (legalábbis számomra), mert hétfőn nagyon korán keltünk, hogy elérjük a buszt. Aki nem tudná, én a hétvégeken Abbaretzbe lakom a fogadómnál, Flavinál és családjánál. Ez a kis falu kb. 25 kmre található Châteaubrianttól. Flavie és családja, nagyon kedvesek és segítőkészek, csak egy kicsit nehéz kommunikálnom velük, mert csak Flavie és a testvére beszél angolul, de ha így nézzük jó is, mert így tudom még jobban gyakorolni a francia nyelvet. Ez a hét nem volt annyira érdekes, folytak tovább a tanórák, egy napot kivéve, amikor is, spanyol és német próbaérettségit írt az évfolyamunk, így csak az első kettő óra volt megtartva.

Az időjárás ezen a héten nem nagyon kímélt meg minket. Egész héten rengeteg eső esett, és fújt a szél. Egy napot, szerdát kivéve, ezen a napon nagyon szép időnk volt. Viszont, ha már úgyis a szerdánál tartok, ezen a napon kellett elhagynunk a kollégiumot, mivel a kollégiumi tanárok sztrájkba kezdtek. A sztrájk pontos okát nem ismerem. A lényeg az, hogy ,,haza” kellett mennünk a fogadóinkhoz egészen hétfőig, mert a kollégium zárva tartott a sztrájk miatt. Amúgy, a kollégium nagyon szép. Olyan, mint egy szálloda, és a menzán az ételek is meglepően jók.

Eljött a hétvége. Sajnos a rossz idő miatt mi nem mentünk ezen a héten kirándulni. Az idő nagy részét otthon töltöttem a családnál. Szombaton voltunk edzeni, ami rám is fért a sok finom étel után, amit itt Franciaországban ettem. Aznap este még elmentünk korcsolyázni is, ami nagyon jó és nagyon vicces volt. A korcsolyapálya Nantes-ban egy nagy jégkorongpálya. Nagyon hangulatos volt, a diszkó fényekkel, illetve a zenével. Mondjuk, inkább a hatalmas eséseimről volt emlékezetes ez az este, mint a tudásomról, de ettől független nagyon élveztem.

Vasárnap itthon voltunk és pihentünk. Megkóstoltam a galettet. A Galette egy hajdina lisztből készült sós palacsinta, amelyet sonkával, gombával, sajttal és tükörtojással töltenek meg. A lényeg, hogy nagyon finom, és a kedvenc francia ételemmé lépett elő. Összegezve nagyon jól telt ez a hét, főleg a hétvége, és remélem a következő hét is jól fog majd telni.

 

Châteaubriant, 2020.01.03.

                      

   Boda Barnabás