Grafikai alkotótábor a nyári szünet első hetében a Refiben

Grafikai alkotótábor a nyári szünet első hetében a Refiben

Grafikai alkotótábor a Refiben, 1. nap
Jókedvűen és eredményesen indult a tábor első napja. A kölcsönös ismerkedés után a papírmetszet technikájával foglalkoztunk. Témánk mágikus maszkok, melyben a kiválasztott állat karakterét, és ezzel varázslatos erejét kellett megidézni.
Faragasztóval nyomóformát készítettünk a kollográfia eljáráshoz. Ez a technika egy játékos kísérletezés, amely sokféle nyomtatási lehetőséget foglal magába. Itt a feladat természeti formák és mintázatok átírása volt. A mai napon a dúcot készítettük el, a nyomtatás holnap lesz esedékes.
A lendületesen alkotók még a fonalgrafikát is kipróbálhatták, amely a fantáziájukat és a belelátóképességüket vette igénybe.

 

Grafikai alkotótábor, 2. nap
A mai nap a nyomtatásról, a színek kavalkádjáról és a kísérletezésről szólt. Délelőtt a kollográfiával ismerkedtünk meg, és kipróbáltuk a magas- és mélynyomtatás technikáit, valamint ezek ötvözetét. A magasnyomtatás során a nyomóformán kiemelkedő részeket festettük be, míg a mélynyomtatásnál a mélyedéseket töltöttük meg festékkel. Az eredmények lenyűgözőek voltak, és sok új dolgot tanultunk a különböző technikák kombinálásával. A délután folyamán a viaszkarc és a fonalgrafika kreatív kiegészítései következtek, amelyek nagyon szép eredményeket hoztak. A viaszkarc technikával finom vonalakat és részleteket hoztunk létre, míg a fonalgrafikával különleges textúrákat és mintákat készítettünk. Összességében a mai nap rendkívül inspiráló és tanulságos volt, sok új technikával és ötlettel gazdagodtunk.

 

Grafikai alkotótábor a Refiben, 3. nap
Délelőtt a Pannonia Reformata Múzeumban pápai és Pápa környéki művészek tárlatát tekinthettük meg először. Majd a Hori titkai kiállításon múzeumpedagógus előadását halhattuk a múmia történetéről és egyiptomi jelképekről. A délutáni feladatunk is ezen alapult. Egyiptomi hieroglifákat és jelképeket kellett a diákoknak feldolgozni és magasnyomású maratott klisét készíteni belőle. Az így létrejött nyomóformát medálnak, ékszernek is használhatják. A nap végén terveket készítettek a következő feladathoz, a linómetszéshez. Témánk afrikai állatok dekoratív átírása volt.

 

Grafikai alkotótábor a Refiben, 4. nap
Délelőtt a főszerep a linómetszet tervezése és metszése volt. A résztvevők kreatív ötleteiket linóleumlapokra vitték át, és késsel vagy vésővel metszették ki a mintákat. Azok, akik az eddigi feladatokat még nem fejezték be, különböző technikákkal dolgozhattak: viaszkarc, fonalgrafika, magasnyomású maratott klisé készítése, kollázs, kollográfia, márványozás.
Délután próbanyomatokat készítettünk a linómetszetekről. Ez lehetővé tette az alkotók számára, hogy lássák, hogyan néznek ki a metszetek nyomtatás közben, és szükség esetén finomítsák a terveiket.
Elkezdődött a nyomtatás vászontáskákra is, amely remek lehetőséget nyújtott arra, hogy saját készítésű, egyedi táskákat hozzanak létre. A nap folyamán mindenki különböző grafikai technikákkal kísérletezhetett, és számos kreatív alkotást készíthetett. Remélhetőleg mindenki élvezte a művészi kihívásokat és a közös munkát!

 

Grafikai alkotótábor a Refiben, 5. nap
Az ötödik napunk a grafikai alkotótáborban igen termékeny volt. Délelőtt főleg linómetszeteket nyomtattunk vászontáskákra, ami nagy sikert aratott a gyerekek körében. Emellett színes kollázsokat is készítettek, befejezve a héten elkezdett műveiket. Egyedi kollázsokat is applikáltak vázlatfüzetük borítójára, ami különösen kreatív feladat volt.
Ebéd után rendszereztük a héten elkészített alkotásokat. A gyerekekkel közösen összefoglaltuk és értékeltük az egész hét eredményeit. Nagyszerű volt együtt tölteni ezt az időt, és látni, hogy milyen sokat fejlődtek és mennyi csodás művet hoztak létre.